Епъл превръща улиците на големите градове в изкуство с допълнена реалност

.
Гигантът подкрепя 2,4 милиона работни места в САЩ
Американският технологичен гигант Епъл (Apple) обяви, че директно или индиректно подкрепя 2,4 милиона работни места в САЩ - с 20 процента повече от оценката на компанията през 2017 година (2 милиона), предаде Ройтерс.

Производителят на АйФон(iPhone) съобщи, че пряката работна сила се е увеличила от 80 000 на 90 000 през двете години и половина от последната оценка на компанията за работните места в САЩ.

По-голяма част от очаквания растеж е дошла от компании като Бродком (Broadcom), която произвежда части за Епъл в САЩ и от от разработчици на софтуер от трети страни, които произвеждат приложения за апаратите на Епъл.

Общият брой на свързаните с Епъл работни места е бил 1,9 милиона, което е увеличение с 325 000 работни места спрямо предишната оценка на компанията. Това обяви в съобщение на сайта си американският технологичен гигант с централа в Купертино, Калифорния.

Епъл не дава подробности как е стигнал до тези оценки или на какво се е основавало проучването. Оценките за създаването на непреки работни места може да варират в широк диапазон в зависимост от това как са проведени анализите.

Компанията бе критикувана, включително и от президента на САЩ Доналд Тръмп, че затваря заводи в САЩ, за да сглобява по-голяма част от продуктите си в Китай. Епъл възрази,че е похарчил 60 милиарда щатски долара през 2018 година за продукти и услуги от доставчици, чиято дейност е в САЩ и планира да увеличи тези разходи до 350 милиарда долара до 2023 година.

Епъл съобщи през декември, че ще похарчи 1 милиард долара за построяването на нов център в Остин, Тексас за до 15 000 служители и че е създал преки работни места в Сиатъл, Сан Диего и Кълвър сити, Калифорния. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Галя Горнишка/РН/
.
.
.