Пазарът се обръща в полза на купувачите
Продажните цени в лукс сегмента в София са намалели средно с 12% през първата половина на 2019 г.

Снимка: Крум Стоев
Повишеното предлагане на луксозни имоти доведе до спад на цените.
.
Паркоместата стават ценен актив

Според Тихомир Цаков от една от имотните агенции над половината от купувачите най-вече на новите жилища държат то да има гараж. „При старите имоти гаражите винаги се броят като самостоятелен имот и винаги се купуват и продават и отделно. Най-често жилища с гаражи търсят купувачите на по-големи апартаменти - тристайни и по-просторни. Може да се каже, че тогава вече при търсенето гаражът става задължителен, защото става дума за семейства поне с две коли. Да не забравяме, че в новозастрояващите се зони в София е проблем да се спре на улицата”, обяснява брокерът. По думите му, почти навсякъде гаражите клонят към десетина хиляди евро, а в по-престижните зони на столицата може да минат и 30 000 евро.
„Търсенето на жилище с гараж изисква и повече средства”, припомня Младен Митов, от друга голяма столична агенция. „Един гараж обикновено излиза над 10 000 евро. В кварталите с ново строителство се търсят паркоместата, защото там паркирането е проблемно. Повече вземат имот с паркомясто именно купувачите на нови апартаменти, като това правят не само тези с големите апартаменти, струващи повече пари. Понякога към един апартамент се купуват по две паркоместа или гаражи”, каза Митов. Даниела Грозева, също от столична агенция, потвърди, че купувачите на големи апартаменти задължително искат поне да е с един гараж, а много често и с два.
Малко по-различно е мнението на брокера Константин Пандов, според който, само около 15% могат да си позволят да вземат и гараж заедно с покупката на жилище. „Категорично основно купувачите на по-големи апартаменти държат те да са с гаражи. Човек, решил да си вземе двустаен, би предпочел жилището му да е по-хубаво, отколкото да даде немалко пари и за гараж. Цените им в приличните квартали вече станаха 25 000 евро. В Стрелбище има оферта за 35 000 евро, а собственикът отказваше на два пъти предложения за 30 000”, разказа Пандов. По 5000 евро са най-ниските оферти за паркоместа в столицата, сочат данни на един от имотните сайтове.
.
.
.
.
Бизнес: други материали