Папата назначи екзорсист в България
Свещеници съобщават за все повече обладани в Европа. Франциск наредил затягане на редиците срещу дявола. Миланската епархия назначи нови седем, Сардинската прати трима на обучение в Рим

Екзорсизмът отново е популярен, а католически свещеници масово съобщават за случаи на обладани от силите на дявола.
.
Двама гонят демоните у нас
Отец Ириней Микос е назначен на длъжността екзорсист за срок от 5 години, с всички права и задължения, предвидени от каноничното право. Той може да действа както в епархийното светилище „Дева Мария от Фатима“ в Плевен, така и на терена на цялата епархия. При случаи на обсебени от тъмни сили той ще прилага т.нар. Римски ритуал.
Наред с него като екзорсист в България от години действа и православният свещеник Георги Вилхелм Гелеменов, който твърди, че е получил своята диплома след изкарани подобни курсове в Рощок, Германия. Сега обаче Ватиканът има официално свой специалист по гонене на демоните. Преди да дойде в България, отец Микос е изкарал 8-годишна мисия в Албания.

.
Отец Томас работи с екип от психиатри
Ватиканът одобри екзорсизма през 2014 година. Тогава църквата официално призна съществуванието на Международната асоциация на екзорсистите. В нея сега членуват около 400 души, 240 от тях - италианци. 
По-рано през 1999 г. католическата църква обнови правилата относно практикуването на тайнствените ритуали срещу невидимите сили на злото. Там обаче бе фиксирано и различието между зависимостта от дявола и чисто физически или психически страдания, които свещениците също трябва да разпознават. Така например американският отец Хари Томас работи съвместно с екип от психолози и психиатри, за да може във всеки момент да е сигурен в причините за проблема. Едва след тяхната експертиза той пристъпва към поредица от освобождаващи молитви. 

.
.
.
.
Досиета Х: други материали