Топ 10
Най-опасните летища
.
1. Хуанчо Е. Ирускин, остров Саба

Снимка: sabatourism.com
Кацането на този иначе красив карибски остров представлява невероятно предизвикателство. Пистата е дълга едва 400 метра. От едната страна има скални зъбери, а самата писта свършва в океана. Дори за малките самолети „Чесна“ е трудно да кацнат тук.

.
2. Камба Бамба, Тибет

Снимка: bizbilla.com
В Тибет се намира в най-високата планина в света – Хималаите. Съответно летището е на много голяма надморска височина. Добрата новина е, че пистата е една от най-дългите в света. Лошата – концентрацията на кислород тук е изключително ниска. Това създава огромни проблеми както за туристите, които масово припадат, така и за двигателите за самолети, които гаснат и се задавят в тези условия.

.
3. Густав III, Св. Бароломю

Стнимка: world-airport-codes.com
Тук самолетите излитат на магия. Съвсем леко претоварване може да прати самолета в морето. Летището има изискване към самолетите да не превозват повече от 20 пътници. Дори да излети, самолетът го очаква ново предизвикателство. Съседните хълмове изцяло скриват трафика и излитащите се озовават изненадващо в коридора на международните полети.

.
4. Леденото поле, Антарктика

Снимка: .wikipedia.org
Това е летището, през което минава почти целият трафик, включващ товари и изследователи а Антарктика. Пистата е проектирана да обслужва Боинг 757 и товарни С17. Това съвсем не означава, че трафикът се случва през цялото време. Пистата е на открито и ледените ветрове духат с убийствена скорост, като менят посоката си за минути.

.
5. Принцеса Юлиана, Сейнт Мартин

Снимка: .telegraph.co.uk
Може би най-сложното от пилотска гледна точка летище се намира на Карибите. Кацащите самолети трябва максимално да се снишат точно над най-оживената част от обществения плаж, след това трябва да се прелети над абсурдно висока ограда и за финал е прелитането над междуградски път.

.
6. Мадейра, Португалия

Снимка: aeroportomadeira.pt
Мадейра е известна основно с две неща – че е родното място на Кристиано Роналдо и с летището си. Пистата е абсурдно къса и се намира заклещена между планински склон и залива. Как ли се прибира Кристиано вкъщи?

.
7. Гибралтар

Снимка: .gibraltarairport.gi
Огледай се, ослушай се и ако светофарът свети зелено – кацни. Щеше да е голям майтап, ако не е болезнена житейска драма. Пистата на международното летище пресича главната улица на Гибралтар. Представете си, че всеки път, когато самолет излита или каца, наземният трафик в целия град-държава трябва да спира. Абсурдно е, но се случва.

.
8. Тонконтин, Хондурас

Стнимка: wikipedia.org
Тук манолетите кацат на същото място, откъдето излитат. Всеки авиационен експерт ще ви кажеу че такова нещо като еднопосочна самолетна писта няма. Всъщност има и тя е тук в Хондурас.

.
9. Марсикал Сукре, Еквадор

Снимка: wikipedia.org
Заобикалящите планински хълмове са най-малкият проблем при кацането на това летище. Пилотите трябва да се преборят с голямата надморска височина и почти постоянната гъста мъгла. Да не забравяме и факта, че излитащите и кацащите самолети прелитат съвсем ниско над няколко малки действащи вулкана, които изригват общо взето, когато си искат.

.
10. Гризбърн, Нова Зеландия

Снимка: newzealand.com
Работата на авиодиспечерите на това летище трябва да съобразява полетите с разписанието на влаковете. Няма шега. Една от основните жп артерии с много натоварен трафик пресича пистата на летището.

.
.
.
.
Класация: други материали