В световен мащаб
Ракът ще е водещата причина за смърт след няколко десетилетия
.
Диабетиците са предразположени към ракови болести

Учени от онкологичния център "Сити ъв хоуп" в Калифорния са установили защо диабетиците са с повишен риск от рак, съобщи Лента.

По данни на специалистите, вследствие на високото ниво на глюкозата в кръвта се увеличава рискът от ДНК увреждания. У диабетиците веригата на ДНК е по-крехка и е с по-малки възможности за възстановяване. Това в редица случаи води до геномна нестабилност, която може да стане причина за поява на рак.

"С увеличаването броя на диабетиците ще нараства и броят на засегнатите от рак. Колкото и да е парадоксално, някои противоракови лекарства увеличават риска от диабет, а това на свой ред води до нарастване на риска от рак. Сякаш става дума за разрушителен вечен двигател", отбеляза един от ръководителите на изследването Джон Термини.

По-рано учени от онкологичния център "Монтефиоре-Айнщайн" в Ню Йорк констатираха, че един от ранните симптоми на рака на панкреаса е ниското ниво на кръвната захар.
.
Хормоналното лечение на менопауза увеличава риска от рак на гърдата

Жените, които са се подложили на хормонално лечение срещу ефекта от менопауза, са с увеличен риск от рак на гърдата, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес.

Други изследвания също показват подобна връзка, но настоящето преценява риска, свързан с различни видове хормонална терапия. Сега учените са констатирали, че дори при спиране на терапията рискът е налице през следващите десетина години. Били анализирани резултатите от 58 епидемиологични изследвания, обхванали над 100 000 жени. Става въпрос най-вече за наблюдателни изследвания, които установяват статистическа, но не и причинно-следствена връзка.

Заключенията са, че всички хормонални лечения на менопауза са свързани с увеличен риск от рак на гърдата, с изключение на употребата на естрогенни кремове. Жените на 50 години, които 5 години са подложени на терапия, комбинираща естрогени и прогестерон, са с 8,3-процентен риск от рак на гърдата през първите 20 години след началото на лечението, докато рискът е 6,3 процента за жените на същата възраст, които не са подложени на лечение. Рискът е 7,7-процентен за жените, подложени на лечение със същата продължителност, което комбинира естрогени и прогестерон, но не е ежедневно, и е 6,8-процентен за лекуваните единствено с естрогени. "Ако терапията продължи 10 години, рискът нараства около 2 пъти в сравнение с 5-годишното лечение", отбеляза един от ръководителите на изследването Джилиан Рийвс от Оксфордския университет.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".
.
.
.