Обещава ли Африка нов подем на католическата църква?

.
Папа Франциск пристигна в Мавриций, където приключва африканската му обиколка
Папа Франциск пристигна на официално посещение в Мавриций - мултиетнически и туристически остров в Индийския океан. С това приключва африканската обиколка на Светия отец, който посети също Мозамбик и Мадагаскар - едни от най-бедните страни в света, предаде Франс прес.

Хиляди хора се събраха пред паметника "Мария - царица небесна", където папа Франциск ще отслужи литургия и викаха от радост, когато самолетът му се приземи на международното летище на острова - събитие, предавано наживо по телевизията.

Някои поклонници, носещи знамена на Мавриций или тениски с лика на папата, пристигнаха в 4 ч. местно време пред паметника "Мария - царица небесна". Той се извисява над столицата от хълм, където папа Йоан-Павел Втори отслужи литургия през 1989 г.

Във видеообръщение към жителите на Мавриций преди визитата си Светият отец, пламенен радетел на междурелигиозния диалог, отправи похвали към народа на Мавриций - "богат на различни културни и религиозни традиции".

"Това не е визита на папа Франциск за католиците, а за народа на Мавриций в цялото му религиозно многообразие", заяви кардинал Морис Пиа, епископ на Порт Луи.

Малката република е с население 1,3 млн. души, мнозинството от които изповядват хиндуизма (52 процента). 30 процента от жителите на острова са християни, предимно католици и 18 процента - мюсюлмани, добавя АФП.
.
.
.