Политическите сдружения на работодатели имат шансове в малките населени места
Бизнесът изяжда деградиралата политика
Разрушените партии, парите от еврофондовете и стремежът към местен феодализъм раждат апетита на хората с пари към властта

.
Ангел Ангелов, член на колективния орган на управление ЛИДЕР: Търсим естествени лидери по места

- Г-н Ангелов, вашата партия има ли принцип, че в нея трябва да членуват само богати хора?

- Не, цедка за членовете няма да има. Който иска да членува и е лоялен, със сигурност ще бъде приет при нас.

- А как ще става изборът на лидерите по места?

- Ние няма да издигаме членове на партията, а хора, приети на съответните места като лидери. Хора, които обществото е оценило.

- Това означава ли, че един провинциален учител може да стане ваш избраник?

- Може, ако е уважаван човек и е направил нещо за  хората. Тогава ще му предложим да застанем зад него, независимо дали е член на ЛИДЕР или не е. Това е идеята на партията ни. Тя не се състои от един основен лидер и хората около него, а идеята е обратна - в нея да участват лидерите по места, които са определени от хората, а не от някаква партийна структура.

- Кой е реалният лидер в буквалния смисъл на ЛИДЕР? Христо Ковачки ли?

- Не, засега е Кънчо Филипов. Когато се събрахме да учредяваме партията, избрахме него, защото той е стопански ръководител на едно от големите предприятия. Тази партия не е като НДСВ, примерно.

- Вече знаете ли кои са водещите личности по места?

- В момента проучваме, не искаме да избързваме. Ще издигнем конкретни хора, след като направим допитване и сме убедени, че сме се спрели на най-подходящите хора, те са разпознаваеми и харесвани от хората. Няма да правим листи, само за да ги има.

- В партията ви ще има ли бариера пред провалени политици или богати хора с криминално минало?

- Да. При нас няма утвърдени политици и още по-малко - хора с присъди. Знам, че никой не се е родил богопомазан да бъде политик. Той е политик, ако допринася нещо за обществото. Ако не допринася, значи не е. В този смисъл нямаме намерение да търсим готови политици.

- Повечето фирми и бизнесмени в ЛИДЕР по някакъв начин са свързани пряко или косвено с Христо Ковачки. Той ли ще има тежката дума?

- Досега той е участвал в нашата работа само веднъж, когато се събрахме за пръв път да обсъждаме идеята за партията. Вярно е, че участва в доста предприятия, но винаги е афиширал, че не иска да се занимава с политика. Друг е въпросът, че той също има собствено мнение и го казва.

- А ако мнението на Христо Ковачки се разминава с това на членовете на ръководството на партията?

- Щом всички сме на едно мнение, няма значение, че той е на друго.

- Имате ли вече платформа, ориентирали ли сте се къде ще търсите коалиционни партньори?

- В момента правим платформата, а коалиционни партньори вероятно ще се търсят във всички партии с изключение на Атака, защото не сме с крайни убеждения. Напротив, повечето от нас изповядват центристки ценности. По места можем да се коалираме и с ДПС, и с НДСВ, и със СДС.

- В какви отношения сте с ГЕРБ? Кметът Бойко Борисов е доста резервиран към вас.

- Това си е негово мнение. По места хората може да не споделят това негово виждане.

- Учредителите на ЛИДЕР са бизнесмени и стопански ръководители. Ще раздавате ли партийни книжки на служителите си? Ще ги карате ли да членуват и гласуват по задължение?

- Не. Това не би довело до нищо положително. Ако някой има желание, ако споделя идеите ни, може да се запише при нас. Но насила - в никакъв случай.

- Къде ще е централата на ЛИДЕР?

- Ние няма да правим централи. В момента се прави едно скромно офисче в София. Там може би ще има една секретарка, за да ни свързва с тези, които искат да контактуват с нас. Ще имаме и наши представители по места.

- На какво разчитате на тези избори?

- Ние не разчитаме, че ще спечелим тези избори

навсякъде или в голям процент. Просто разчитаме да бъдем опознати и да сложим началото на нещо по-различно.

- Ще се осмелите ли да пуснете свои кандидати в големите градове?

- Там, където преценим, че имаме сили, можем да го направим. Където нямаме сили, ще предложим коалиция, ако някой иска нашата помощ.

.
.
.