Топ 10
Откачени терапии
.
1. Трапанация срещу мигрена

Снимка: mentalfloss.com
Мигрена, епилептични припадъци, психични разстройства и изобщо главоболието са се смятали за много сериозни заболявания. С днешна дата отговорът на подобен род страдания се измерва с едно или няколко хапчета. „Експертите“ отпреди няколко века обаче препоръчвали на овек схрончна мигрена да се пробие дупка в черепа. При това говорим за времената, когато упойката е била непозната.

.
2. Хемиглосектомия срещу заеквне

Снимка: cbsnews.com
Процедурата с изключително сложното име хемиглосектомия се използва и в наши дни. За прилагането й са необходими екип от обучени медици и прецизна апаратура. По същество това е отрязване на част от езика и се прилага при отстраняване на злокачествен тумор. В миналото обаче се е смятало, че рязането на част от езика е сигурен начин за лечение на заекване. В Западна Европа техниката е била доста популярна. 

.
3. Лоботомия срещу психични разстройства

Снимка: storycorps.org
Това е един абсолютно нечовешки и варварски метод за лечение на психични заболявания с днешна дата. Накратко,това представлява механично прекъсване на връзките в челния дял на полукълбата на главния мозък. В резултат на това пациентът се превръща в безволево същество, по-близо до растение, отколкото до човек. Жестоката терапия се е прилагала допреди няколко десетилетия при лечение на психози или за обезвреждане на опасни престъпници. През 1949 г. Антонио Егас Мониз печели Нобелова награда за медицина за откритието си да лекува психоза с лоботомия.

.
4. Нагорищено желяо срещу хемороиди

Снимка: mining-journal.com
Няма как да сте гледали телевизия и да не сте попадали на някоя от многобройните реклами за бързо и безболезнено лечение на хемороиди. В зависимост от усложненията, терапията може да бъде от просто мазане с крем да операция с лазер Не така са стояли нещата пи лечението на същото заболяване пи нашите предшественици. Преди няколко века хемороидите са лекувани с нагорещено до червено желязо, което се поставяло върху проблемния участък.

.
5. Малария срещу сифилис

Снимка: sciencedaily.com
Не, не бъркате – става дума за лечение на една болест чрез умишлено заразяване с друга болест. Всъщност е научно доказано, че е възможно лечението на сифилис с тази терапия. При заразяване с малария болният вдига екстремно висока температура, която безотказно убива бактерията на сифилиса. Докторът, който достига до това откритие Джулиус Вагнер дори получава Нобелова награда през 1927 г. Недостатъкът на този брутален метод е, че болните се излекуват от сифилис, но мнозина не успяват да преодолеят „лекарството“ и умират от малария.

.
6. Захарна кома срещу шизофрения

Снимка: pinterest.com
До началото на миналия век хората с психични заболявания като шизофрения, депресия и психоза са буквално третирани по-зле от животни. В много от случаите болните са подлалани на лоботомия, но ако той/тя имал късмет са били принудително вкарвани в т. нар. „захарна кома“ което по същество означава инжектиране на свръхдоза инсулин. Изобщо няма да коментираме ефекта от тази терапия, прилагана в много центрове в Европа, която се смята за едно от най-срамните петна в историята на психиатрията.

.
7. Канибализъм срещу крампи

Снимка: quoracdn.net
Ако някой млад и здрав мъж страдал от мускулни крампи, главоболие или стомашни болки, лечителите в древния Рим предписвали чудодеен еликсир, който се получавал от смесването на човешка тъкан, кръв и кости. Римляните са били изключителни почитатели на т. нар. „трупна медицина“. Многобройни запазени източници свидетелстват, че след гладиаторските битки е имало не по-малко свирепи битки за труповете на гладиаторите. Смятало се, че кръвта на убитте лекува епилепсия. Мнозина забогатели, като продавали гладиаторска кръв.

.
8. Тестиси на пръч срещу импотентност

Снимка: mpasho.co.ke
Джон Бринкли е натрупал милиони със своето „откритие“ за лечение на импотентност. С днешна дата идеята да се направи опит да се имплантират тестисите на пръч в човешкия скротум звучи повече от абсурдно, но за времето си била екстравагантна печеливша идея. Хиляди нещастни мъже умрели в страшн мъки.

.
9. Умряла мишка срещу зъбобол

Снимка: neeshdental.com
Древен Египет е допринесъл изключително много за развитието на човешката цивилизация. Лекарството срещу зъбобол обаче не спада към положителните примери за революционни открития. Древните египтяни лекували зъбобол с паста от смачкана умряла мишка. В повечето случаи пациентите умирали от инфекции, предизвикани от мъртвото тяло на гризача.

.
10. Живак срещу всичко

Снимка: historycollection.co
Ако щете вярвайте, но изключително токсичният жива е бил смятан за универсално лекарство през ХIX в. С него са леквали туберкулоза, сифилис, депресия, мигрена и какво ли още не. Самият Ейбрахам Линкълн е приемал живак, за да си лекува депресията, но през 1861 г. го спрял, защото забелязал, че отключва внезапни пристъпи на некнтролируем гняв. През 2010 г. едно от запазените хапчета на Линкълн е анализирано в химична лабортория и е устанено, че то е причината за почти хроничното му безсъние.

.
.
.
.
Класация: други материали