Какво (не) означава победата на Йоханис
След обявяването на резултатите той произнесе не празнична, а фронтова реч

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Електоратът сложи всички лостове в ръцете на Йоханис, което е огромна отговорност.
.
Във фокуса на румънските медии
Изявления на президента Клаус Йоханис след заседанието на Върховния съвет по национална отбрана са сред централните теми за румънските медии.
Информационният сайт Хотнюз поставя акцент върху позицията на президента, че "би било хубаво" през пролетта в Румъния да се произведат предсрочни парламентарни избори. Йоханис каза, че ще се консултира по този въпрос с "всички политически лидери", но допълни, че не очаква Социалдемократическата партия да бъде съгласна с идеята. "Ще продължим и без тях", заяви президентът след първото заседание на Върховния съвет по национална отбрана, в което участваха членовете на правителството на Лудовик Орбан, лидер на Национално-либералната партия. (Йоханис бе лидер на тази партия преди да бъде избран за първия си мандат като държавен глава през 2014 г. - бел. ред.)
Хотнюз информира още, че на вчерашното заседание е бил избран нов началник на Генералния щаб на армията, след като досегашният премина в резерва, за да стане министър на отбраната. Генерал Даниел Петреску поема поста от генерал Николае Чука. Също така бе одобрено предложение на правителството за закупуване на още пет изтребителя Ф-16.
На заседанието на Върховния съвет по национална отбрана бяха обсъдени и целите на Румъния с оглед на срещата на високо равнище на НАТО, която ще се състои следващата седмица в Лондон. Президентът посочи, че за Румъния е важно да се изтъкне значимостта на черноморския регион за НАТО и за Източния фланг, както и че страната е решена да продължи да заделя два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана.
Президентът отбеляза, че Румъния гледа много сериозно на мисията си да предлага сигурност. През следващата година 2100 военни от министерството на отбраната и над 790 служители на министерството на вътрешните работи ще участват в задгранични мисии, съобщи държавният глава след заседанието. По думите му това е увеличение с над 200 души.
Хотнюз информира и за позицията на президента за начина на произвеждане на местните избори, които предстоят догодина в Румъния. В отговор на въпроси на журналисти след заседанието на Върховния съвет по национална отбрана държавният глава каза, че подкрепя завръщането към местни избори в два тура. Според Йоханис също така председателите на окръжни съвети не трябва да се избират пряко от гласоподавателите, а сред окръжните съветници, отбелязва Хотнюз.
В. "Журналул" извежда на преден план казаното от Йоханис във връзка със заплатите и пенсиите. Президентът заяви, че правителството на Лудовик Орбан не иска да реже пенсии и заплати, посочва в заглавие изданието. Йоханис каза, че на заседанието на Върховния съвет по национална отбрана министърът на финансите е представил информация за актуализацията на бюджета и е бил обсъден въпросът за бюджетния дефицит, който ще регистрира Румъния тази година. Президентът отбеляза, че след трите години на управление на Социалдемократическата партия Румъния се е озовала в дъното на всички класации и с бюджетен дефицит от над четири процента от БВП и увери, че целта е догодина Румъния да се вмести в 3 процента дефицит, каквото е изискването в ЕС.
По същата тема и във връзка с критиките по адрес на Социалдемократическата партия, вестник "Ромъния либера" посочва, че президентът Йоханис "не забравя и не прощава". Президентът каза, че СДП не се е променила със смяната на ръководството и остава една "недемократична и нереформирана партия", която не иска да работи за румънците, а само за своите местни барони.

.
.
.
.
Свят: други материали