Време за сделки
Средата на седмицата най-предпочитана за покупко-продажби на жилища

.
Не се очаква спад на цените в София

Голям спад в цените на жилищните имоти в София не се очаква. Ако има такъв, той би бил минимален и само в определени сегменти на пазара, коментира за телевизия „Блумбърг“Десислава Атанасова, управляващ съдружник на „Прайм дивелаопмънтс“. "Ситуацията на жилищния пазар в София в края на 2019 г. е стабилна, търсенето продължава", посочи тя. По нейни думи интересът на купувачите се дължи предимно на лесния достъп до кредитиране.

Атанасова коментира какви са приликите и разликите между имотния пазар в момента и този от периода между 2005 и 2008 г. "Хората все още се интересуват от покупка на жилище - като народопсихология за българина това е приоритет, той държи да закупи собствено жилище, за разлика от други страни, където хората предпочитат да живеят цял живот под наем". "През 2008-2009 г. обаче сделките бяха по-скоро със спекулативен характер, с много големи маржове на печалба за инвеститорите, като оттам се получи срива на цените", добави тя. "Пазарът в момента е много по-регулиран, много по-спокоен. Купувачите са по-запознати с пазарното предлагане и имат значително по-високи изисквания към имотите от преди. Основният урок, който научихме от имотната криза, е свързан с финансовата дисциплина", отбеляза Атанасова.

Според нея процесът е бил много оздравителен за голяма част от инвеститорите и хората от бранша. "Успешните и гъвкави предприемачи станаха още по-успешни и се отличиха на пазара като стабилни партньори за своите клиенти. Тези, които не успяха да се справят с финансовата дисциплина, научиха добър урок и ще бъдат много по-премерени при поемането на рискове в бъдеще", смята Атанасова.

Според нея комплексите от затворен тип са все по-търсени и все повече хора могат да си позволят да купят имот в подобен комплекс. Има интерес и от страна на инвеститори, които купуват имоти в комплекса с цел дългосрочно отдаване под наем на международни компании и дипломатически мисии с добра възвръщаемост на инвестицията. По отношение на развитието на комплексите от затворен тип през последните десет години Атанасова посочи, че в миналото те са се строели основно на места с по-голяма площ, а сега инвеститорите и клиентите търсят по-добра локация, по-добро озеленяване, близост до по-добра инфраструктура. Инфраструктурата вътре в комплексите също е претърпяла развитие. "Ако преди басейнът беше лукс, сега е задължително условие. Изискванията на купувачите се повишиха с годините и това кара нас, инвеститорите, да се развиваме и да предлагаме по-качествени продукти", отбеляза Атанасова.

.
.
.
.
Бизнес: други материали