Ново поколение апаши с чисти досиета на улицата
Топджамбази пращат ученици да крадат коли
Изнасят масовите модели на части вече за Полша

.
Свиха две мазератита

Две нови мазерати са сред най-екзотичните автомобили, откраднати от началото на годината в София. Списъкът със скъпи, луксзони и редки задигнати возила се допълва от „Порше“ 911 Турбо S, “Порше Макан“ 2018г., „Рейдж Роувър“ „Велар“, „Лексус RX 450“. В някои случаи автомобилите имали такива защити, че не можели да се запалят веднага на място. Въпреки това крадците работели по колата часове, докато не я подкарат без да се притесняват, че някой ще ги види. Един от оборотните джамбази с прякор, който бил с маска и се опитвал да запали кола, бил забелязан от човек. „Кво ме гледаш бе, айде прибирай се във входа“, подвикнал му и продължил. В полицейската статистика има няколко задигнати модели „Фиат 500“, както и чисто нов „Сеат“. В една от разбитите морги в Перник пък криминалистите попаднали на микробус „Фолксваген“ 2018 г., който щял да бъде разглобен на части. През зимните месеци бандитите се очаква да се насочат към зимните курорти, където платежоспособни клиенти отиват да карат ски.

.
Забравят къде паркират, подават жалби

Все по-често собственици на автомобили забравят къде са ги паркирали и ги обявяват за откраднати. На разследващите започнало да им прави впечатление, че шофьори подават сигнали за марки, които по принцип не се крадат. Ден-два по-късно автопатрул към съответното районно намира колата паркирана на съседна улица или в близост до адреса на жертвата. Тогава част от собствениците се сещали, че всъщност те са си я спрели там.

.
Не оставяйте колата с работещ двигател

Зимата е сезонът, в който се крадат автомобилите със запалени двигатели. Това се случва, когато шофьорът спре да си купи баничка, цигари или вестник. За да не гаси колата, я оставя да работи на място. В този момент непознат се качва в нея и отпрашва. Затова от полицията предупреждават да сме внимателни, още повече, че наближават студените дни. В миналото е имало куриозни случаи, при които собственици оставят колите си да работят 10-15 минути пред вкъщи без изобщо да са до тях. Така на охранителна камера се вижда как непознат минава покрай запалена Шкода. Вижда я, че работи, връща се, оглежда я и си продължава. После се връща втори път и накрая изчезва с колата. В някои случаи крадците се вмъкват, докато шофьорите си чистят снега от возилата.

.
.
.