Запорираха милионите на оръжейния бос Емилиян Гебрев, Арабаджиеви и Баневи
3 млрд. лв. имане на олигарси под ключ
Цветан Василев блокира делото за конфискация с питане до Люксембург, Прокопиев пробва да спаси незаконни 199 млн. лв.

.
Отнеха 360 бона от Пешо Сумиста и бившата му

Петър Стоянов - Сумиста

Спестявания и имоти на обща стойност 361 888 лв. да бъдат отнети от изтърпяващия доживотна присъда във варненския затвор за организиране и ръководене на престъпна група бивш шеф на Българската федерация по сумо Петър Стоянов. Това реши в средата на 2019 година състав на Старозагорския окръжен съд. Конфискацията на крупната сума е по искане на КПКОНПИ.

В списъка на незаконното имане са акции в 6 търговски дружества със седалища в София и Варна, 12 000 евро, отнети при задържането на Стоянов през далечната 2009 година в Шумен, други суми по различни банкови сметки с титуляр затворника, 21 бона от продажба на дружествени дялове в различни фирми, 35 000 лв. от продажба на право на строеж на апартамент, както и бивш овчарник в павелбанското село Манолово.

Производството за конфискация на имуществото е стартирало още през 2010 година, когато Пешо Сумиста е бил привлечен като обвиняем за организирането и ръководенето на известната „Група на килърите“. От КПКОНПИ са поискали да бъдат конфискувани и 13 бона от сметките на бившата вече съпруга на атлета Емилия Попова.
.
Чолата и Ирена Милянкова олекнаха с 500 бона

Ирена Милянкова и Росен Чолов

Бившият мъж на манекенката Ирена Милянкова - Росен Чолов, се раздели с имущество за над 500 бона, след като Софийският апелативен съд (САС) уважи иска на КПКОНПИ срещу Чолата.

Процедурата срещу Росен Чолов е по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Той има повдигнато обвинение от Специализираната прокуратура за организиране на престъпна група и за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Чолата беше арестуван два пъти в последните години. Той бе уличен от проститутки, работили за него. Моделите заработвали пребогато и отчитали печалбата на Росен Чолов. След ареста му КПКОНПИ започна проверка на доходите му. В крайна сметка бяха открити изключително сериозни несъответствия между приходите на Чолов и разходите за 6-членното му семейство. Според справките за последните 10 години той е похарчил над 330 000 лева за семейството си, като най-сериозно перо на разходите са почивките извън страната.
Решението на магистратите вече е влязло в сила и това означава, че от бившия мъж на Милянкова ще бъдат отнети 503 000 лв. - паричната равностойност на къщата му в Горна баня, 5000 лева от продажбата на акции във фирма „Еф Ес Инс“, 23 000 лева от две разплащателни сметки и 6000 лева депозит в банка. Освен това Росен Чолов ще бръкне в джоба си за още 1000 лева за експертизи по делото, 16 бона за разходите на КОНПИ за адвокати и държавна такса от 22 хиляди по сметката на съда. Така общата сума набъбва до 576 000 лева.
.
КПКОНПИ иска отнемане на имущество за 2,7 млн.лв.

На първото си редовно заседание тази година Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е взела 6 решения за внасяне на искове в окръжните съдилища в Благоевград, Плевен, Сливен, София и Шумен за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 2 734 454.86 лв., съобщиха от институцията.

Проверките в комисията са започнали след получени уведомления за привличане на лица в качеството на обвиняеми за извършени престъпления - държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, избягване плащането на данъци в особено големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол, участие в организирана престъпна група за трафик на хора и имотна измама. С решенията на КПКОНПИ се иска от компетентните съдилища отнемане на имущество, придобито от шестимата проверявани и свързаните с тях лица на обща стойност 2 734 454.86 лв., включително 27 недвижими имота и 4 автомобила. На 11 декември 2019 г. Народното събрание избра Сотир Цацаров за председател на Комисията „Антикорупция“. Цацаров, който бе главен прокурор, напусна поста преди да изтече мандата му на 10 януари 2020 г. и зае новата си длъжност.

.
.
.