Ватиканът може да фалира през 2023 г.
Папа Франциск живее на 60 квадрата, кардиналите му – на 600

Журналистът Джанлуиджи Нуци е описал прахосничеството на висшите прелати в новата си книга за Ватикана, озаглавена „Страшният съд“.
.
Папата упрекна световните лидери, че не реагират както трябва на проблемите с климата

 

Папа Франциск упрекна световните лидери за твърде слабата им реакция на проблемите, произтичащи от глобалното затопляне, предаде Франс прес.

"За съжаление, необходимостта от спешната екологична промяна изглежда не е на дневен ред за световните политици, чиято реакция на проблемите, поставени от глобални въпроси като климатичните промени, е все още твърде слаба и буди силно безпокойство", каза папата в годишното си обръщение към чуждите дипломати, акредитирани във Ватикана.

Според Франциск състоялата се неотдавна в Мадрид международна климатична конференция на ООН, смятана до голяма степен за неуспех, е породила "сериозни опасения за волята на международната общност да се справи мъдро и ефикасно със затоплянето на планетата".
През октомври папата организира голям форум за Амазония, на който разкритикува дърводобива и добива на полезни изкопаеми и призова за опазване на най-голямата гора в света.

Франциск, който насърчава "цялостната екологична трансформация", приложима също в икономиката и по отношение на социалното неравенство, изтъкна пред посланиците, че "амазонската гора е биологичното сърце на една все по-застрашена земя".
Климатичната криза "изисква колективен отговор, способен да издигне общото благо над личните интереси", отбеляза Светият отец пред дипломатите.

Осемдесет и три годишният Франциск приветства младите хора по света, които изискват от правителствата повече и по-спешни действия за справяне с проблемите на климата. "Опазването на общия ни дом трябва да бъде грижа на всички", подчерта папата.
Той каза също, че се моли за жертвите и засегнатите от опустошителните пожари в Австралия и други райони на Океания. Огромните горски пожари, които бушуват в Австралия от седмици, отнеха живота на 26 души, унищожиха над 2000 къщи и изпепелиха площи от около 8 милиона хектара, колкото е територията на Австрия.
.
.
.
.
Свят: други материали