Нено Димов обвинен за водата на Перник
Подаде оставка, министър.председателят я прие

БГНЕС
Бившият вече министър Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост.
.
Спецсъдът го остави в ареста

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов остава в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Според магистратите има обосновано предположение за извършено престъпление, а събраните доказателства към момента сочат за съпричастност на Нено Димов. По време на заседанието бившият вече министър обяви, че е изпълнявал съвестно задълженията си.От прокуратурата настояха за постоянен арест на Нено Димов, защото той би могъл да повлияе на свидетели и да попречи на разследването. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че няма опасност Димов да се укрие. По думите му обаче престъплението, за което е обвинен ексминистърът, е от изключителна обществена опасност заради големия размер на причинените щети - 11 млн. лв., и защото от водната криза в Перник са засегнати над 90 хил. души. „Ако министърът бе изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал тези разрешителни за водоползване за промишлени нужди, към момента този язовир щеше да има приблизително над 7 млн. куб. метра вода, които са напълно достатъчни, за да няма въобще режим в Перник“, заяви наблюдаващият прокурор. Според държавното обвинение близо две години министърът е позволявал водоподаване към "Стомана Индъстри" и „Топлофикация - Перник“ въпреки докладите на ВиК, че водата на язовир "Студена" намалява драстично. Според съда Нено Димов е отговарял за утвърждаване на графиците за това къде да отива водата от язовир "Студена" и когато е видял, че има проблеми с дебита на водоема, е трябвало да спре подаването на вода за промишлени потребители.

Определението може да се обжалва пред апелативния спецсъд. Прокуратурата коментира, че е удовлетворена от решението на съда. Адвокатите на Нено Димов заявиха, че ще протестират определението на съда. Има назначена данъчна ревизия на бившия екоминистър като физическо лице, стана ясно още по време на заседанието. Нено Димов беше задържан в четвъртък и прекара нощта в ареста на Трето районно управление в София. В петък той подаде оставка, след което му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане.
.
.
.