Страната на Неси и Уилям Уолъс
Шотландия е сурова, красива и зашеметяваща

Шотландия е страната на езерата с кристално чиста вода.
.
История и още нещо

В гробницата на Хамилтън е измерено най-дългото ехо в света.
В Шотландия спортът се радва на уважение, но футболъте издигнат до степен на религия. Страната е част от първата международна футболна среща, играна със съседна Англия през далечната 1872 година. И не само това. Тук е най-старото голф игрище в света „Сейнт Андрюс“, където още от 15-ти век се играе аристократичната игра. И ако смятате, че това се е случило отдавна, трябва да отбележим, че на вече споменатия остров Оркни се намира най-старото известно неолитно селище в Европа Скара Бри (почти като нашенска скара-бира, ама не съъвсем б.р.). Комплексът от осем каменни къщи е датиран в периода между 3180 и 2500 г. пр. н.е. Той е по-стар от Стоунхедж и дори от египетските пирамиди. Наричат неолитното селище шотландският Помпей, заради невероятно доброто ниво на консервация. Шотландците са горди със своите герои-бунтовници, като най-популярният от тях е Уилям Уолъс, който дава живота си за свободата на родината си. На туристите се препоръчва да посетят и гробницата Хамилтън. Тук почиват няколко поколения херцози на Хамилтън. Гробницата е световно известна с уникалната си акустика. Ехото тук продължава рекордните 15 секунди. Историята не е единствената гордост на Шотландия. В страната има езера с обща площ около 900 километра. Знам какво се чудите и отговорът е „да“ - едно от тези езера е Лох Нес и според легендите то е дом на чудовището Неси.

Посещението на Шотландия крие и някои рискове и най-досадният от тях е свързан с прочутите шотландски мушици. Те са уникални ципокрили кръвосмучещи, които са по-малки от комарите и се придвижват на огромни ята. Казват, че по време на посещението си в Шотландия, кралица Виктория била принудена да пропуши, защото това бил единственият начин да държи мушиците далеч от себе си.

.
География и други забележителности

Тук никой не е виждал Неси, но всички са чували за него.

В Шотландия се намира най-високата планинска верига във Великобритания – Бен Невис. Височината на Бен Невис може да предизвика иронична усмивка във всеки българин със своите скромни 1343 метра височина (почти хиляда метра по-ниско от Мусала, б.р.), но пък там се намира уникална историческа обсерватория, която е работила между 1883 и 1904 година.

Няма как вече да не сте пробвали шотландско уиски, но да отидеш до Шотландия и да не пробваш на място местната продукция си е направо престъпление. Местните марки няма да намерите в хипермаркетите и няма да видите по телевизията. Препоръчваме ви да посетите една малка семейна спиртоварна в Пъртшир. Там от 1825 г. се вари малцово уиски Едрадор. Интересното е, че това уиски се вари само със суровина от местна семейна ферма. Прави се както се е правило преди повече от 150 години без никакви нови технологии.В тази провинция се намира и най-старото живо дърво в Европа. Смята се, че гигантският тис е по-стар от 5000 години.

В цялата страна се готви най-известното шотландско ястие хагис, което представлява овнешки дреболии сготвени в шкембе и поднесени с печени картофи.

.
Още и още открития

Банк ъф Скотланд е първата финансова институция в Европа, която е печатала собствени банкноти.

Сигурно няма да ви изненадаме особено, като отбележим, че дъждобранът е измислен в Шотландия. През по-голямата част от годината тук вали дъжд. Името на откривателя е Стивън Макинтош. Дали е заради времето или по други причини, но Шотландия се е превърнала през годините в родина на емигранти. По последни данни само в Северна Америка има над пет милиона шотландски емигранти, което грубо казано е равно на цялото население на Шотландия в момента. Шотландия остава завинаги в историята поне с още два факта. През 1695 г. Банк ъф Скотланд става първата финансова институция в Европа, която печата собствени банкноти. Един известен шотландец - Александър Греъм Бел изобретява първия телефон през 1846 г., а неговият сънародник Александър Флеминг открива пеницилина през 1928 г. Шотландец е и бащата на най-известите детективски романи – сър Артър Конан Дойл, писателят на исторически романи Уолтър Скот и поетът лорд Байрон. В страната има три официални езика или по-скоро диалекти – английски, шотландски и шотландско галски, но английският е най-предпочитан и популярен.

.
.
.