Заснетият на камерите в „Емко“ е Сергей Федотов, ръководел и акцията срещу бившия си колега в Солсбъри
Отровителят на Скрипал атакувал и Гебрев
Идентифицираха го като офицер от ГРУ, издала го специфичната му походка

Кадър от камерите на "ЕМКО", заснели Сергей Федотов
.
Полетите също го заковаха, че е бил у нас

Сергей Скрипал

Базата данни за полетите показва, че групата руски отровители е идвала в България три пъти. Първият път (или това е бил първи опит, или подготовка) – през февруари 2015 г. Първо пристигат трима: Сергей Федотов (истинско име – Денис Сергеев), Сергей Павлов (Сергей Лютенко) и Георгий Горшков (Пьотр Борисов). Те остават в България за седмица – от 15 до 22 февруари, а след това са сменени от друга троица: Иван Лебедев (Иван Терентиев), Николай Кононихин (Николай Ежов), Алексей Никитин (Алексей Калинин). Те също остават около седмица (от 26 февруари до 8 март). Те пък са сменени от Владимир Попов (Владимир Моисеев), известен с участието си в неуспешния опит за преврат в Черна гора. Той остава в България още пет дни – от 6 март до 11 март. Групата идва за втори път за отравянето.

Федотов, Павлов и Горшков пристигат на 24 април и си заминават в деня на покушението – на 28-и. За трети път Федотов идва в компанията на Данил Степанов (Данил Капралов) на 23 май. Те остават в България за седмица, като през последните два дни към тях се присъединява Горшков. Не е ясно дали е съвпадение или не, но през май на Гебрев отново му става лошо и отново е приет в болница. Любопитен детайл – Данил Капралов освен подготовката в ГРУ е квалифициран лекар (това го свързва с Александър Петров (Мишкин) – един от отровителите на Скрипал в Солсбъри.

Още в края на миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров обяви пред журналисти, че има „тясна връзка“ между лицата, които се разследват за отравянето на Гебрев и заподозрените за покушението срещу Сергей Скрипал.

.
Покушението няма нищо общо с „Дунарит“

Константин Малофеев

Отравянето на Емилиян Гебрев няма нищо общо с опитите му от 2016 г. да прилапа апетитния военен завод „Дунарит“. Това потвърди и българската прокуратура, и разследващият сайт „Белингкат“. През 2015 г., когато стана покушението срещу оръжейния търговец, в „Дунарит“ се разпореждаше белгиецът с руски паспорт Пиер Луврие. Той беше подставено лице на близкия до Кремъл православен олигарх Константин Малофеев. Луврие с помощта на кредитния фараон Цветан Василев се опита да открадне златни активи за 1 млрд. лева, сред които и „Дунарит“, срещу 1 евро. Тези активи бяха купени с парите на ужилените от пирамидата КТБ вложители. След като сделката пропадна, на хоризонта се появи друг приближен на Малофеев – руснакът Дмитрий Косарев, който също се опита да получи на тепсия активите от банкера беглец. Чак през 2016 г. Гебрев стана „лице“ на Цветан Василев и оттогава датират неспирните му опити да завземе русенската оръжейница.

Миналия септември у нас гръмна гигантски шпионски скандал, в който обвинение за шпионаж в полза на два руски центъра получи русофил №1 Николай Малинов. Той е помагал на Малофеев и на генерала от КГБ и СВР (външното разузнаване на Русия) Леонид Решетников да реализират „Проект България“. Крайната цел е била да се промени геополитическата ориентация на страната от прозападна към Русия чрез овладяване на стратегически компании в медийния, телекомуникационния и оръжейния сектор у нас и формиране на партия. За целта била постигната уговорка Василев да прехвърли на Малофеев активи за над половин милиард евро, сред които и „Дунарит“, срещу което той да получи протекциите на руския олигарх, а Малинов – финансиране на мегапроекта за манипулиране на цялото наше общество. Малофеев и Решетников са с 10-годишна забрана да влизат у нас.

.
.
.
.
Скандали: други материали