Палма вместо сирене залива пазарите
Продавачка заключи инспектори в магазин

.
6000 лева глоба за ментета

До 6000 лева може да стигне санкцията за продажба на имитиращи продукти, които се предлагат като истински. Това коментира д-р Райна Иванова от БАБХ. Предстои да бъде направено изпитване на пробите, които бяха взети при проверката и до края на седмицата ще са готови резултатите. В случай, че се установи нарушение на самия производител, резултатите ще бъдат насочени към съответните областни дирекции на чиято територия оперира производителят.

Д-р Иванова заяви, че при всички случаи ще има санкция както за производителя, така и за търговеца, тъй като не са спазени хигиенните изисквания.

.
Истинското винаги е над 8 лева

Няма как истинското сирене да е 7-8 лева, категорични са експерти. Има много сирена с такива цени, които претендират, че са качествени, но реално не е възможно да са истински, тъй като това е под реалната себестойност на продукта. Трябва да се гледа дали имитиращите продукти са опаковани и дали са отделени в отделна витрина. Ако това не е спазено, може да се сигнализират контролните органи, съветват от БАБХ.

.
Хванаха 396 кила млечни продукти в склад без хладилник

Неправилно съхранение на 396 кг млечни продукти и 804 литра бутилки вино е установено при проверка на полицията в Хасково. Съвместна операция за недопускане на разпространението и продажбата на фалшиви и неотговарящи на стандарта стоки проведоха на 28 януари полицаи от ОД на МВР-Хасково със служители на Областната дирекция по безопасност на храните, Национална агенция по приходите и Агенция „Митници“ в склад за продажба на млечни продукти на булевард „Съединение“ в града. Служителите констатирали, че търговецът не притежава Удостоверение за регистрация по Закона за храните. В неработеща хладилна камера са намерени да се съхраняват 396 кг млечни продукти, за което ще му бъде съставен акт. В обекта не е открито работещо фискално устройство и няма наличен кочан за издаване на касови бележки от извършени продажби. Съставен е протокол, предхождащ акт и запечатване на обекта.  В склада са открити и 804 литра бутилки с мирис и характеристика на вино, за което собственикът не е представил необходимите документи. Червеникавата течност е иззета.

.
.
.
.
Бизнес: други материали