Сенатът на САЩ оправда Тръмп в процеса за импийчмънт срещу него

.
Мит Ромни наруши партийната дисциплина

 

Сенаторът републиканец Мит Ромни отправи остри критики към президента на САЩ Доналд Тръмп по време на последното заседание от процеса за импийчмънт, предаде Ройтерс.

Ромни бе единственият сенатор, който наруши партийната линия по време на гласуването, оправдало президента Тръмп в процеса за ипийчмънт.

"Да опорочиш избори само и само да останеш на власт, е може би най-оскърбителното и деструктивно нарушение на дадената клетва, което мога да си представя", каза Ромни в емоционална реч от трибуната на Сената.

Ромни гласува с "виновен" по първото обвинение, злоупотреба с власт, и по този начин застана на страната на 45-те демократи в Сената и двама независими. По второто обвинение, възпрепятстване на разследването на Сената, той гласува с "невинен".

Ромни става първият сенатор в историята на САЩ, който дава подкрепа с гласа си негов съпартиец да бъде признат за виновен в процес за импийчмънт. През 1999 г. президентът Бил Клинтън беше оправдан, оправдан е и Андрю Джонсън през 1868 г.

Ромни беше кандидатът за президент на Републиканската партия през 2012 г., а през 2018 г. бе избран за сенатор от щата Юта.

След снощното гласуване Тръмп публикува видео, в което се казва, че Ромни е "таен актив на демократите", и се изтъква загубата му през 2012 г. срещу президента демократ Барак Обама.

Други представители на републиканците, включително щатската партийна организация на републиканците в Юта и председателят на Националния комитет на Републиканската партия Рона Макданиел - която освен всичко друго е и племенница на Ромни - изразиха несъгласие с решението му.

Други негови съпартийци в Сената обаче отказаха да го критикуват.

"Смятам, че Мит е почтен човек", каза сен. Рон Джонсън пред репортери. "Той гласува по съвест", добави той.

Ромни е също бивш губернатор на Масачузетс, а през 2018 г. спечели с лекота място в Сената след победа с 63 процента от гласовете.

Някои негови избиратели се изказаха в негова защита. "Гордея се с него", заяви Стейси Максуел, регистриран независим избирател, собственик на кафене в Солт Лейк Сити.

В началото на речта си от трибуната Ромни видимо пророни сълзи, когато отбеляза, че като мормон е "дълбоко религиозен. Моята вяра е в основата на това кой съм".

Седемдесет и две годишният Ромни като млад е бил мисионер във Франция, а когато е живял в Бостън, е бил и църковен лидер. Като цяло през политическата си кариера той не е отдавал особено значение на вярата си.

"Президентът е виновен в ужасно длъжностно престъпление", обяви Ромни.

Ромни и Тръмп не за пръв път кръстосват шпаги. Миналата година Ромни написа обидна публикация в Туъитър по адрес на президента след критики от негова страна срещу Тръмп, че е призовал Украйна да разследва съперника му Джо Байдън.

През 2016 г. той отново разкритикува Тръмп, по време на тогавашната президентска кампания. Въпреки всичко той се срещна с него след победата му, докато Тръмп все още сформираше висшия си управленски екип. В крайна сметка обаче Тръмп не покани Ромни на никакъв пост.

Преди самото гласуване в Сената имаше и други интересни изказвания.

Лидерът на сенатските демократи Чък Шумър призова сенаторите да застанат на страната на истината, предаде ДПА.

"Не може да сте на страната на този президент и да сте на страната на истината", каза той от трибуната минути преди гласуването.

Той нарече президента заплаха и заяви, че Тръмп трябва да бъде отстранен и да му бъде забранено да се кандидатира отново.

Когато обаче се видя, че демократите няма да спечелят, Шумър се обърна с призив и към привържениците на партията. "Не губете надежда", каза той. "Правдата ще възтържествува", добави Шумър.

"Този партизански импийчмънт ще приключи днес", заяви от своя страна колегата му лидер на републиканците сен. Мич Макконъл в последното си изказване преди гласуването. Той призова сенаторите да не се поддават на "токсичното изкушение" да продължават тази битка.

"Не можем просто да позволяваме политическата партизанщина да съсипва институциите ни", каза той. "Надявам се, че като се върнем назад и си спомним за това гласуване, ще си кажем: ето това беше денят, в който започна скъсването с тази партизанщина", добави Макконъл.

.
Процесът вдига рейтинга за втори мандат

 

След пет месеца на изслушвания, разследвания и разкрития за отношенията между американския президент Доналд Тръмп и Украйна разделеният Сенат го оневини по обвиненията за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на работата на Конгреса, с което процесът по импийчмънт срещу Тръмп приключи, пише в. "Ню Йорк таймс".

В две гласувания, за резултата от които нямаше съмнения, в Сената не се събра мнозинството от две трети, необходимо за отстраняване на Тръмп от длъжност. Гласовете се разпределиха почти изцяло по партийна принадлежност. Всички сенатори демократи гласуваха единодушно "виновен" и по двете обвинения, а републиканците гласуваха единодушно "невинен" по обвинението за възпрепятстване на работата на Конгреса. Само един републиканец, сенатор Мит Ромни от щата Юта, гласува "виновен" по обвинението за злоупотреба с власт. Това беше третото дело за импийчмънт и третото оневиняване на президент в американската история. Процесът за импийчмънт на Тръмп приключи, както и започна: с разногласия между републиканците и демократите по отношение на поведението на Тръмп и годността му да заема президентския пост, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Развръзката на процеса по импийчмънт е политически триумф за Белия дом и за лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл, който успя да гарантира блокирането на свидетели и на допълнителни доказателства от почти всички сенатори републиканци, пише в. "Вашингтон пост".

С края на третия процес по импийчмънт на президент в американската история приключи един от най-горчивите съвременни епизоди във Вашингтон. Той бе белязан от партийно пристрастни разногласия за това какво представлява справедлив процес, от яростни спорове за допустимостта на поведението на Тръмп по отношение на Украйна и от упражняването на огромен натиск върху малцината сенатори републиканци, които изпитваха сериозни колебания дали Сенатът трябва да призове ключови свидетели от правителството на Тръмп, които не свидетелстваха пред Камарата на представителите, обобщава "Вашингтон пост".

Сенаторът републиканец Мит Ромни, който гласува срещу Тръмп (по обвинението за злоупотреба с власт), се превърна в първия сенатор в историята, гласувал за отстраняването от длъжност на президент от собствената си партия, изтъква британското издание. пише британският в. "Гардиън".

Доналд Тръмп бе оневинен по обвиненията в процеса по импийчмънт в една още по-разделена Америка, пише в. "Монд". Демократите започнаха процеса по импийчмънт срещу Тръмп, защото смятаха, че фактите около украинската афера са достатъчно основание за това. По време на процеса обаче имиджът на президента се подобри. Предстои да разберем дали това подобряване ще е трайно, отбелязва френското издание.

.
.
.
.
Свят: други материали