Топ 10
Холивудски тайни

.
1. Самоубийците

 

Колкото и невероятно да звучи, Холивуд освен Мека на шоубизнеса е и любимо място за самоубийците. Макар и многобройни, тези трагични случаи се покриват много старателно. Има и ситуации, в които част от мръсната тайна изплува. Такъв е случаят с актрисата Пег Антуисъл, която решила да сложи край на живота си, като скочи от Х-то (на англ. Н бел. ред.) на думата Холивуд.

.
2. Наградите

 

Няма начин да не сте се замисляли как точно се раздават оскари, златни глобуси и прочие награди. Не винаги печелят по-добрите филми и актьори. Причините са много от „политическа коректност“ до обикновено рушветчийство. Тази практика е тайна, но примерно през 1982 г. „Оскар“ за женска роля печели „изненадващо“ никому неизвестната Пия Задора за участието й в „Пеперудата“. Изненадата обаче се разбулва, когато медии случайно осветяват пътешествието на съпруга на Пия и продуцент на филма. Той обиколил критиците в уикенда преди гласуването. Подаръците преди церемонията за златните глобуси са почти задължителни, а за цените им в долари са космически.

.
3. Престъпниците

 

Холивуд ревниво пази своите любимци, дори когато са извършили тежки престъпления като убийства и изнасилвания. Актьорът Матю Бродерик убива две жени с колата си. Той бил в Ирландия за ваканция с приятелката си Дженифър Грей. Бродерик карал в насрещното и предизвикал инцидента. Историята е покрита със 175 хиляди долара.

.
4. Онези звезди

 

Сигурно сте се питали как точно се присъждат звездите на прочутата Алея на славата в Лос Анджелис. Обикновено актьори, певци, режисьори, музиканти обясняват как са много изненадани от огромната чест. Нищо подобно. За да получиш звезда трябва да пуснеш молба и да си платиш таксата от 30 хил. долара в местната търговска камара. Няма изненади, просто бизнес.

.
5. Църквата

 

Изобщо не си помисляйте, че някой е създал Холивуд с идеята там да бъде люлката на съвременния шоубизнес. Малцина знаят, че Харви Уилкокс и втората му жена Дайда са хората създали Холивуд. Харви бил прикован към инвалидна количка, а климатът в Калифорния му се оразявал добре. С Дайда купили просторно имение и решили там да бъде изградена консервативна религиозна общност. Дайда нарекла местноста Холивуд (Свещена гора, бел. ред.).

.
6. Специалната клауза

 

Съвсем случайно един режисьор го забелязъл някъде си, поканил го и хоп, ето ти звезда. Да, ама не точно. Холивудските приказки за чудеса са само приказки, но не чудеса. Още от зората на миналия век ставането на актьор в Холивуд е свързано преди всичко с... документация. За да се доближат изобщо до актьорството всички трябва да съставят и подпишат сума ти молби и декларации, включително специални крлаузи за техния морал и лоялност.

.
7. Злопаметният

 

Има много холивудски легенди, които в живота си са били свадливи отмъстителни хора. Трудно е да се повярва, че самият Уолт Дисни е бил злопаметен и завистлив човек. Обект на неговата омраза е бил създателят на „Птиците“ и „Психо“ Алфред Хичкок. Личната ненавист на Дисни затваря вратите за големите проекти и големите пари за гениалния режисьор.

.
8. Заблудата

 

Ако човек се вгледа внимателно в рекламите преди големите премиери, ще забележите, че много често трейлърите нямат общо с филмите и примерно анонс за трилър може да се окаже комедия. Студията често лъжат, за да си гарантират повече зрители. В рекламата на филма „Седем“ е пропусната звездата на продукцията – Кевин Спейси. Причината била, че продуцентите не искали до последно да разкрият убиеца.

.
9. Животните

 

Виждали ли сте надписа „Никое животно не е убито или наранено по време на снимките“? Обикновено той е някъде в края на субтитрите. И не винаги отговаря на истинана. Всъщност много животни са убити и ранени още от момента, в който на братята Уорнър им хрумнало изобщо да ползват животни като актьори. Дори в по-скорошни времена. Например тигърът от „Животът на Пи“ на няколко пъти почти бил удавен по време на снимките.

.
10. Кражбите

 

Освен всичко друго, Холивуд е и Меката на крадците. В най-честия случай някой сценарист отива в някое студио и заявява, че има идея за сценарий. Студията почти на 100 процента казват „Не“, но ако идеята наистина е добра я дават на някой от своите сценаристи да я развие. Когато първоначалният автор изненадващо види своята идея под формата на филм и потърси правата си, получава отговор, че за регистрираните сценарии има авторски права, а за споделените идеи – няма. И в този момент се водят хиляди съдебни дела от прецакани сценаристи.

.
.
.