Чейнджът влезе в еврозоната
Сарафи вдигнаха курса на еврото, валутата поскъпна

.
Левът е обезпечен на 160%
Паричната маса в левове е обезпечена в евро 160%. Дори всички пари, които се намират в обращение в момента в левове да станат евро, ще останат още 50% евро, които ги имаме резерв. Разполагаме с 24-25 млрд. евро валутен резерв, което би трябвало да гарантира необценяването на лева, посочи финансовият анализатор Иван Стойков. Изискването на валутния борд е минимум 100% обезпечение на лева в евро. Това означава, че за всички левове, пуснати в обращение, трябва да имаме резерв в евро на същата себестойност. БНБ поддържа дори по-висок от минимално изисквания резерв, като през годините той е варирал между 120 и 170%.

.
Финансовият министър Владислав Горанов: Няма нужда да обменяте левовете си
Няма необходимост от прехвърляне на спестяванията на гражданите от лев в евро, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНР.

"Един ден, рано или късно, след няколко години ще заменим лева с еврото при сегашния курс и всичко дотогава би могло да доведе до макар и минимални загуби от такси и комисиони", посочи той. „Няма абсолютно никаква причина, освен ако не им се налага да пътуват в Европа, да разменят левове срещу евро. Българският лев е обвързан с твърд курс - 1,95583 с еврото, и той ще остане обвързан с този курс до замяната на лев с евро. И няма да има и хилядна от стотинката отклонение в тази посока", увери финансовият министър.

.
Чуждестранни експерти: Спестяванията не са застрашени
Спестяванията на българите няма да се обезценят. Такова мнение изрази Ика Коронен от Финландската централна банка, който коментира темата заедно с експерти от други европейски страни пред БНР. „Вие, след като имате валутен борд и курс, обвързан – първо с германската марка от 1997 г., а след това и с еврото, практически сте част от еврозоната. Единственото, което не ви прави напълно ефективен член на валутния съюз, е фактът, че нямате думата при решенията, които се вземат във Франкфурт. Когато въведете еврото, гуверньорът на националната банка ще се присъедини към Управителния съвет на Европейската централна банка, а на експертно ниво представители на БНБ ще участват в различни комисии, което означава, че ще имат влияние върху решенията на високо ниво“, коментира Коронен. Проф. Карстен Стеър пък коментира процеса на присъединяване на Балтийските държави към еврото. „Когато се присъединихме към Европейския съюз през май 2004 г., ние веднага обявихме, че искаме да заменим местните си валути с евро. Както добре знаете, първата стъпка беше да влезем в Механизма на обменните курсове. За Естония и Литва това се случи същото лято, а за Латвия – година по-късно“, каза проф. Стеър.

.
.
.
.
Бизнес: други материали