Търси се наследник на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер (вляво) се отказа да наследи Ангела Меркел.
.
Германският канцлер: Уважавам това решение, но и съжалявам за него

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление за решението на Анегрет Крамп-Каренбауер да не се кандидатира за канцлер и да се откаже от лидерското място в Християндемократическия съюз, предаде ДПА.

Меркел заяви, че уважава решението на Крамп-Каренбауер. "Но бих казала, че съжалявам за него", добави канцлерът. Меркел изтъкна успехите на Крамп-Каренбауер като лидер на ХДС и като такива тя посочи подобреното сътрудничество със сестринската партия на ХДС, Християнсоциалния съюз.

.
Партиите от правителствената коалиция в Германия призоваха за нови избори в провинция Тюрингия

Партиите от широката правителствена коалиция в Германия призоваха за произвеждането на нови избори в провинция Тюрингия след оставката на регионалния премиер, избран с помощта на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде ДПА.

"Отхвърляме съставянето на правителство или политическо мнозинство с гласовете на АзГ", заявиха ръководствата на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) след кризисна среща в Берлин.

Томас Кемерих от либералната Свободна демократическа партия (СвДП) победи в сряда с един глас кандидата на левоцентристката коалиция, за да стане премиер на Тюрингия. За него гласуваха представителите на ХДС и АзГ в регионалния парламент.

Това събитие предизвика възмущение и протести из цяла Германия.

.
.
.
.
Свят: други материали