Всеки търси и намира мястото, което му дава сигурност, спокойствие и хармония
Всеки има спомен от детството, към който се връща. Било то с носталгия, било то за да почерпи сила. Писателката Лорън Дентън също има такъв жизнеутвърждаващ спомен, към който се връща в най-новия си роман - „Магазинът за цветя на Глори Роуд“ (издателство „Кръгозор“).
 
На 8-и октомври бе световната премиера на дългоочакваното илюстровано продължение от поредицата на Дж. К. Роулинг - „Хари Потър и Огненият бокал“. Романът с илюстрации на Джим Кей излиза на книжния пазар две години след появата на третата книга и се разгръща в невероятните 451 цветни страници. Изданието на „Егмонт“ тежи 2,090 кг. и е облечено в твърди корици и обложка.
 
Преди да продължиш напред с живота си, трябва да се изправиш пред миналото и да се помириш със себе си. Житейска истина, за която често забравяме. Припомня ни я великолепната Даниел Стийл в романа си „Всеки път води към теб“ (издателство „Бард“).
.
Тотемът на писателите
Наистина, как се създават разказите? Сигурна съм, че много писатели си задават този въпрос, макар че повечето отбягват да му отговорят. Защо? Може би защото не знаят отговора или пък се страхуват, че ще заприличат на онези лекари (вярно е, че такива се срещат все по-рядко!), които при разговор с пациента използват предимно латински термини, за да демонстрират своето превъзходство над пациента (което имат, тъй или иначе) и да го държат в подчинение (в каквото той и бездруго се намира). Затова писателите предпочитат да свиват рамене и да оставят читателите да вярват, че разказите никнат като бурените, пък и сигурно така е по-добре.
.
Петер Хандке – противоречив изследовател на езика
За Нобеловата награда за литература той обича да казва:" Трябва най-накрая тя да бъде отменена.
.
Олга Токарчук, една литература в постоянно движение
Тя увлича читателя в търсенето на истината в пъстроцветни вселени, смесвайки с тънко чувство реалност и метафизика.
.
Изложба за отпечатването на първото издание на романа "Под игото" се откри в Софийския университет
Резюме
.