До 15 септември с различни инициативи и безплатни изследвания ще протече лятната национална АНТИСПИН кампания. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). Дейностите, организирани от регионалните здравни инспекции, са публикувани на интернет страницата на МЗ.
 
.
.
Лаборатория
Глобалното затопляне застрашава пътниците в самолетите

 
Учени от университета в Рединг, Англия, заключиха, че глобалното затопляне води до увеличаване на турбулентността при ясно небе, която може да представлява заплаха за пътниците в самолетите, съобщи Лента. Специалистите установили, че затоплянето в Арктика води до понижаване на температурата на въздуха в ниските слоеве на стратосферата над полюсите. Същевременно се повишава температурата в горните слоеве на тропосферата над екватора. Колкото по-голяма е разликата в температурите на полюсите и екватора, толкова по-силна е турбулентността от запад на изток над северната част на Атлантическия океан. В ниските слоеве на тропосферата се наблюдава обратната тенденция - разликите в температурата намаляват и това води до отслабване на турбулентността. Двата процеса взаимно се компенсират, но напоследък се констатира, че скоростта и посоката на вятъра значително се променят в относително малък участък от атмосферата. Турбулентността в горните й слоеве остава непроменена, а в ниските й слоеве отслабва. Климатичните модели прогнозират, че в средата на 21-ви век турбулентността при ясно небе ще се усили 2-3 пъти. Това няма да стане причина за самолетни катастрофи, но може да доведе до травми на пътници и членове на екипажа. 

Дървото на Джошуа изчезва до 2100 г. 

 
Дните на вид юка с научното название Yucca brevifolia, известен също като дървото Джошуа, изглежда са преброени, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Емблематичното за калифорнийската пустиня Мохаве растение, което бе обезсмъртено от групата Ю Ту в албума й "Joshua Tree", може напълно да изчезне до края на този век в резултат на климатичното затопляне.
Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд използвали данни на Междуправителствената експертна група по климатичните промени, за да преценят въздействието на затоплянето върху въпросния растителен вид в националния парк "Джошуа трий", на около 200 км източно от Лос Анджелис.
Моделирането на калифорнийските биолози показало, че ако в най-добрия случай човечеството намали достатъчно парниковите емисии, подходящият за тези растения хабитат ще бъде намален с 80 процента до края на 21-ви век. "Ако не бъде направено нищо, националният парк ще заприлича на гора от мъртви дървета през 2100 г., като може би ще са останали живи само няколко растения", заяви ръководителката на изследването Лин Суит пред в. "Лос Анджелис таймс".
При най-лошия сценарий средните летни температури в парка с площ 3200 кв.км ще се повишат с 2,8 - 5 градуса Целзий, като същевременно годишните валежи ще намалеят. Растението Yucca brevifolia се среща единствено в Калифорния, Аризона, Юта и Невада. То расте много бавно и живее средно 150 години. Резултатите от изследването са публикувани в Ecosphere. 

Акулите флуоресцират с помощта на специални молекули

 
Американски учени установиха, че някои акули флуоресцират в тъмното благодарение на специални молекули в кожата им, предава Франс прес.
Зеленикавата светлина, която излъчват морските обитатели от видовете Scyliorhinus retifer и Cephaloscyllium ventriosum , се дължи на флуоресцентна молекула, а не на протеин. По думите на автора на изследването Дейвид Грюбър от "Сити юнивърсити" в Ню Йорк флуоресценцията на споменатите видове акули е коренно различна от тази на медузите и коралите. Те абсорбират синята светлина, която стига до тях, като я трансформират в друг цвят. Кожата на тези морски хищници , които са с дължина около метър, има две разцветки - по-тъмна и по-светла. Флуоресцентната молекула се намира само в по-светлите участъци. Кожата им абсорбира синята светлина, единствена достигаща до дълбочина 30 метра, и я превръща в зеленикава.
Това сияние позволява на акулите, които плуват в групи до 30 екземпляра, да се идентифицират и да се разпознават по полов признак.