Проф. Джовани Барко представи метода си в София
Създателят на иновативен метод за лечение с полиатомарен кислород бе в България, за да представи ефекта на терапията. Проф. д-р Джовани Барко от Пиза (Италия), който има 12 медицински специалности, гостува в нашата страна по покана на Малтийския орден.
 
Екипът разработва лек срещу паркинсон и алцхаймер
В момента учените разработват подобрение на въпросния препарат, като целта е да се постига по-добър ефект при лечението. Новата форма на препарата се финансира от Министерството на икономиката по проект, спечелен по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.
 
Владимир Карамазов още се оплаква от болки в кръста
Дископатия мъчи оперната ни прима Дарина Такова от дълги години, ожали се самата тя в личния си профил във Фейсбук.
.
.
Термометър
Кафето намалява риска от високо кръвно 

 
Учени откриха връзка между консумацията на кафе и появата на метаболитен синдром, съобщиха в. "Дейли мейл" и в. "Дейли стар".
Според тях пиенето на три-четири чаши кафе дневно значително намалява вероятността от поява на високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми. Дори кафето без кофеин носи такива ползи, които се дължат на съдържащите се в напитката полифеноли. Учените от университета на Навара в Испания и университета на Катания в Италия установиха, че пиенето на три или четири чаши кафе въздейства положително върху кръвната захар. Според тях рискът от диабет намалява с до 25 процента при пиещите три или четири чаши кафе в сравнение с въздържателите или пиещите до две чаши кафе дневно. Ако кафето е повече - от шест до осем чаши, рискът от диабет намалява с 5-10 процента. Учените са анализирали връзката между пиенето на кафе и хиляди новодиагностицирани случаи на диабет тип 2 в осем държави. Метаболитният синдром е комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Той повишава опасността от сърдечносъдови проблеми, инсулт и инфаркт. 

Създадоха "идеалната" напитка срещу махмурлук

 
Индийски учени твърдят, че най-доброто лекарство срещу махмурлук е напитка от сок от круша, сладък лайм и кокосова вода, съобщи в. "Мирър". За да създадат напитката, учените от химико-технологичния институт в Мумбай анализираха ефекта на различни хранителни продукти върху два ензима, разграждащи алкохола. Резултатите им показаха, че най-ефикасни са крушата, сладкият лайм, кокосовата вода, сирената, краставицата и доматите. Сиренето обаче не е толкова апетитно в напитка. При тестовете за вкус с най-добри показатели е сок от 65 процента круша, 25 процента сладък лайм и 10 процента косова вода. Тази напитка увеличава активността на единия ензим с 23 процента, а на другия - със 70 процента. "Заедно с неприятните симптоми, махмурлукът носи и рискове за здравето, които могат да се отразят на ежедневието" - каза ръководителят на екипа проф. Рекха Сингал. Консумирането на напитката със сирене, краставица и домати може допълнително да облекчи симптомите.

Експерти препоръчват чай от пасифлора за добър сън

 
Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. За подобряване на съня британски експерти, цитирани от в. "Дейли експрес, препоръчват преди лягане да се пие билков чай, в частност от пасифлора. Билковете чайове отдавна са възхвалявани заради благоприятните си ефекти върху здравето. Една от основните ползи от употребата им е за улесняване и подобряване на съня. Няколко предишни проучвания са установили, че особено полезен за качествен нощен сън е чаят от пасифлора. Напитката действа, като повишава гама-аминомаслената киселина (гама-аминобутировата киселина, GABA) в мозъка. GABA е невротрансмитер, който отговаря за забавянето на мисловния процес и подпомага заспиването, обясняват специалистите. Редица изследвания с животински модели потвърждават ефектите от гама-аминомаслената киселина върху съня. Чаят от пасифлора допринася за подобряването му и като понижава тревожността.