Трима си поделиха наградата за физиология или медицина
Американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф си поделят тазгодишната Нобелова награда за физиология или медицина за откритията им как клетките усещат и се приспособяват към наличния кислород, съобщи сайтът Nobelprize.org. Животните се нуждаят от кислород за превръщането на храната в полезна енергия.
 
Много са проблемите на човечеството, на които само науката може да даде отговор, отбеляза държавният глава. Той посочи, че българската наука работи активно, но допълни, че съвременната наука става и все по-ресурсоемка и младите учени избират нерядко чужди институти и научни центрове, където да реализират своя потенциал.
 
.
.
Лаборатория
"Претеглят" китове с помощта на дронове

 
Как се измерва теглото на жив кит? Очевидният отговор е "много внимателно". Ясно е, че огромните морски бозайници не могат да бъдат поставени на кантар. За целта специалисти от Дания и САЩ разчитат на помощта на дронове, съобщава Юрик алърт. Учени от датския Институт за перспективни изследвания в Орхус и океанографския институт "Удс Хоул" в Масачузетс, САЩ, са установили как с точност да измерват теглото на живеещи на свобода китове, като за целта използват единствено въздушни снимки, направени от дронове. Новаторският метод, описан в сп. "Methods in Ecology and Evolution", може да се използва, за да се придобият повече знания за физиологията и екологията на едрите морски обитатели. Измервайки телесната дължина, широчина и височина на свободно живеещи Южни гладки китове, фотографирани от дронове, изследователите са разработили модел, който точно изчислява телесния обем и масата им. Заради огромните им размери досега единственият начин за получаването на подобна информация е бил да се претеглят мъртви или изхвърлени на брега екземпляри. "Знанието за телесната маса на свободно живеещи китове открива нови изследователски пътища", казва Фредрик Кристиансен от датския екип.

Смъртоносна азиатска гъба в Австралия

 
Отровен огнен корал - единствената смъртоносна гъба, за чиито токсини е известно, че проникват през кожата, е открита в отдалечена тропическа гора в Австралия, предаде ДПА. Гъбата с яркооранжев цвят вирее само в планините на Япония и Корея. Австралийският фотограф Рей Палмър съобщава, че за първи път я е открил на местна почва в Редлинч, предградие на Кеърнс, щата Куинсланд. Микологът Мат Барет от университета "Джеймс Кук" е потвърдил идентичността на гъбата и е предупредил, че тя не трябва да бъде докосвана и определено не бива да се консумира. Отровният огнен корал произвежда най-малко осем токсични съединения, които могат да проникнат през кожата.
"Измежду около стотината отровни гъби, познати на изследователите, тази е единствената, чиито токсини могат да проникнат през кожата", казва Барет. Видът е описан като втория най-смъртоносен в света. В Япония и Корея са регистрирани няколко смъртни случая, след като хора са пили гъбата като чай, обърквайки я с ядлива. Мат Барет обяснява, че само докосването на гъбата е достатъчно, за да причини зачервяване или подуване. Консумацията й е свързана със симптоми като повръщане, диария, треска. Ако не бъдат взети мерки, краят може да бъде фатален в резултат на множествена органна недостатъчност или невронна дисфункция. Барет допуска, че смъртоносната гъба се е появила естествено в Кеърнс и може да е по-разпространена в тропическа Австралия. 

Сексуални сигнали с алкохолен дъх

 
Пиячите, които консумират големи количества алкохол и носят на пиене, изпращат с поведението си сексуални сигнали към евентуални партньорки за това, че са в добра форма, пише в. "Дейли мейл".
Изданието цитира проучване на специалисти от университетите в Пенсилвания и Бъфало. Те установили от анализ на мета данни за американски мъже, че тази категория индивиди чрез своята устойчивост на запои демонстрира добро здраве и физическа сила. Качества, които винаги са били привлекателни за нежния пол. При мъжете на средна възраст якото пиене показва на евентуални кандидатки тяхната по-висока стойност в сравнение с хората, които не носят на алкохол. Учените изтъкват, че запоите влизат в еволюционните тактики на мачовците, да привличат вниманието на дамите, особено когато са в компания. Статистики от Великобритания и други страни установиха, че запойното пиене е по-често срещано явление сред по-заможните индивиди, търсещи изява пред потенциални партньорки, припомня в. "Дейли мейл".