Поради тази причина Стюарт е трябвало да премине през интензивен курс по лъчетерапия.
 
Причината за новото измерване на пика, чиято официална височина е 8848 метра се обосновава от предположенията на геолозите, че заради мощното земетресение в Непал от 2015 година, Еверест може да се е "смалил".
 
.
.
Имена
Свилен Кънев е носителят на Голямата награда "Джон Атанасов" 

 
Докторът по компютърни науки от Харвард Свилен Кънев е носителят на Голямата награда "Джон Атанасов" за 2019 г. Кънев е на 31 години. Той има десетки публикации, цитирани над 500 пъти във всички големи списания и световнозначими конференции. В момента Свилен Кънев е старши софтуерен инженер в Google. Има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури - на границата между хардуер и софтуер. Носител на Грамота в категорията Награда "Джон Атанасов" - подгласник на победителя, е инж. Светлин Пенков, на 29 години, за изключителните му успехи със собствена разработка. Пенков е доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет. Научните интереси и работа на Светлин Пенков са фокусирани върху пресечните точки между роботика и изкуствен интелект.

Надежда Косева номинирана за престижна награда

 
Дебютният филм на Надежда Косева „Ирина", е номиниран от Европейската филмова академия (ЕФА) за откритие на годината. Наричат отличията европейските „Оскар"-и. Само през юли "Ирина" получи две международни признания - награда за режисура на 16-ия международен кинофестивал Skip City в Токио и почетен диплом от 26-ия европейски кинофестивал в Палич, Сърбия. „Ирина" разказва за жена, която живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът й е осакатен в злополука, а тя е уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш.