Близо 1000 декларации от Великобритания стигат само за една допълнителна урна
Над 110 секции зад граница ще бъдат отворени за предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Това става ясно от междинните данни в сайта на ЦИК за местата в чужбина, в които ще се занесат урни. По закон авт оматично ще се поставят тъмни стаички в посолствата и консулствата ни, като за предстоящия вот такива ще има на 103 места в общо 75 държави. Отделно от това в момента тече процедура по събиране на заявления от българите в чужбина за разкриване на допълнителни секции в съответната страна. Документи започнаха да се подават от 4 февруари и това ще продължи до края на месеца. За да се разкрие обаче допълнителна секция на съответното място, е необходимо поне 60 нашенци да поискат това.
 
След пловдивския градоначалник Иван Тотев и заместникът му Димитър Кацарски се сдоби с обвинение за проекта за зоопарк в града. Спецзвеното „Антикорупция" в СГП привлече като Кацарски за престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета Иван Тотев, съобщиха от държавното обвинение. Доказателствата установили, че двамата са действали заедно - Тотев като извършител, а Кацарски като помагач. Обвинението на Кацарски е за това, че на 28 юли 2014 г. умишлено е улеснил Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на зоокът, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 млн. лв.
 
Увеличават капацитета на службите у нас
Разкаяли се радикализирани лица ще бъдат интегрирани от ДАНС и МВР. Това е записано в „Плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма”. Мерките в него трябва да заработят до 2020-а година. Въпреки че крайният срок не е наближил, вече се правят стъпки за изпълнение на стъпките, като в точка първа, подразделение 9 е записано, че се разработва програма „на централно и регионално ниво за деангажиране, дерадикализация и рехабилитация на лица, желаещи излизане от екстремистки среди”.
.
Евродепутат поиска оставките на Калоян Топалов и Лозан Панов
Оставките на „пипалата на мафията” в съдебната система - Калоян Топалов, който оглавява СГС, и Лозан Панов, който е начело на ВКС, ще поиска официално евродепутатът и лидер на „Презареди България” Николай Бареков от ВСС. По думите му е налице активно мероприятие от страна на мафията към „Презареди България”. „Машата на мафията и провален правосъден министър Христо Иванов продължава да обикаля по села и паланки от Панорама до Първомай, за да клевети мен и моята партия и да се изкарва някаква жертва”, написа Бареков в социалните мрежи и допълни, че жертва на съда и мафията всъщност е той и неговата партия.
.
ЦИК пусна поръчката за машинното гласуване
Централната избирателна комисия (ЦИК) пусна обществената поръчка за машинното гласуване. Комисията вече е одобрила нужните документи и техническите изисквания за наемането на машините на вота на 26 март. В документацията е записано, че са нужни точно 12500 машини, като в това число се включват и резервните. Изрично е записано, че поръчката няма да бъде разделена. Това означава, че една фирма ще трябва да достави всички устройствата за страната и за чужбина.
.
Липсата на машинно гласуване не е основание за касиране
Според мен евентуалната липса на машинно гласуване не може да бъде основание за касиране на изборите, тъй като успоредно с машинното гласуване се провежда и гласуване с хартиени бюлетини. Всеки избирател има възможност да избере чрез машина или с хартиена бюлетина ще упражни правото си на глас. В случай, че поради обективна невъзможност машинното гласуване не може да се осъществи, избирателите могат да гласуват по традиционния начин, а именно с хартиена бюлетина. По подобен начин е уреден въпросът в Изборния кодекс в случай на възникнали непреодолими външни причини, поради които не може да се осъществи машинно гласуване, като при такава ситуация гласуването продължава с хартиени бюлетини.
.
Борисов водач в София и Пловдив
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по традиция ще оглави листите на партията в 25 МИР-София, където ще се изправи срещу Корнелия Нинова, и в Пловдив-град. Това потвърди в сряда пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на формацията Цветан Цветанов. „Листите бяха почти финализирани. В момента се прави последното съгласуване със съответните областни и общински структури и предполагам, че от петък до понеделник ще бъдат извършени съответните регистрации по места. Водачите вече са ясни, трябва да си изпълним последната процедура с последното съгласуване на структурите и ще бъдат официално обявявани. Но вече са ясни като цяло, така че нямаме никакви проблеми”, заяви Цветанов.
.
Още новини
На кратко
.
ИМЕНА
 
Живко Живков поема фонд „Земеделие”

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) избра Живко Живков за изпълнителен директор, съобщиха от МЗХ. Живко Живков е роден на 11 януари 1979 г. Завършил е право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Притежава и магистърска степен „Агроном” от Лесотехническия университет в София. От 2003 до 2005 г. е експерт в областната дирекция на МЗХ във Велико Търново, а 2009 до 2014 г. директор на структурата. От 1 септември 2014 г. Живко Живков е заместник изпълнителен директор на ДФЗ с ресори директни плащания и информационни технологии.

 
ООН с нов шеф на миротворците

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи френския дипломат Жан-Пиер Лакроа за нов шеф на операциите по поддържане на мира, съобщиха Франс прес и Ройтерс.  Лакроа ще поеме поста от сънародника си Ерве Ладсу на 1 април, за първоначален период от една година. Ладсу, който оглавява операциите по поддържане на мира от шест месеца, отказа предложението на Гутериш да остане на поста. Гутериш заяви в комюнике, че още в първите си дни начело на организацията е обявил реформа на стратегията на секретариата на ООН в сферата на поддържането на мира и сигурността.

Цитат на седмицата
 
Чуйте хората от Елин Пелин. Дистанционният ви хуманизъм не струва и петаче. Не е като дистанционно за телевизор, за да сменяш каналите. Каналът с пришълците не можеш да го смениш, щом веднъж го избереш.

Кеворк Кеворкян, журналист