Проф. Петров защити здравната карта на Москов, но ще се съобрази със съда
Здравният министър проф. Николай Петров се закани, че ще даде кръвния център на прокурор. Причината е „много тежък одитен доклад” за дейността на трансфузионната хематология. „Част от констатациите са изключително смущаващи. По тази причина в момента обмислям идеята да сезирам прокуратурата и да дам възможност на компетентните органи да извършат проверка и да предприемат съответните действия”, обясни той. По думите му се стигнало до там, че центровете не работели през почивните дни, а в някои от тях дори нямало сетове за вземане на кръв. Това разкритие министърът направи вчера, докато представяше приоритетите на правителството в сектор „Здравеопазване”.
 
ЧСИ я запорирало заради дълг, парите вече били преведени
Носителят на демократичните промени у нас СДС бе вкаран в пореден скандал - този път с търговската марка на партията. С решение на частния съдебен изпълнител Иван Чолаков тя е била запорирана през месец май по искане на адвокат Диньо Бозаджиев, който твърди, че от „Раковски” 134 не са му изплатили хонорар за ползвани услуги. Той е предоставял на СДС адвокатски услуги по различни дела, най вече обжалвания на решения на ЦИК, както и за неплатени задължения към „Топлофикация”. „В момента синята партия е пазач на търговската марка СДС, но не трябва да я ползва”, заяви Бозаджиев във вторник пред Нова тв.
 
Докато кабинетът работи по инфраструктурни проекти, тол системата, борбата с безработицата и административната тежест, от опозицията разпространяват целенасочено фалшиви новини. Това предупреди министрите си премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата. Поводът за коментара му е дискусията около хидровъзела “Цанков камък”, за който ГЕРБ сезира прокуратурата. Борисов уточни, че единствената причина за действията на партията му е, че съоръжението струва около 1 млрд. лв., а реално не работи.
.
Одобрението към кабинета скочи със 7%
Одобрението към работата на кабинета “Борисов 3” е нараснало за първите 100 дни управление, сочат резултатите от проучване на “Барометър България”. 42% от анкетираните са заявили, че одобряват дейността на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти, което е със 7% повече спрямо началото на мандата. Подобна тенденция се наблюдава за пръв път след кабинета на Симеон Сакскобургготски, който пое властта през 2001 година, отчитат социолозите.
.
6 фирми искат да изграждат тол системата
Шест дружества са участници в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа, стана ясно при отварянето на офертите в Агенция „Пътна инфраструктура”. Кандидати за изграждане на тол система у нас са Обединение „БГ Път”, „Капш Трафик Солюшънс”, „Толнет” АД, „Сиела Норма” АД, Обединение „Телетол” ДЗЗД и Консорциум „Тол България”.
.
Комисията за борба с корупцията ще се избира от Народното събрание
От дебата, който върви в последните дни стават ясни различните визии, които имат различните субекти по отношение на това как трябва да изглежда единният антикорупционен орган. Финалното обсъждане ще бъде в парламента на 1 септември от 11.00 часа. Постарали сме се да елиминираме онези пунктове и спорни фигури в законопроектите до момента, които не срещнаха подкрепата на народните представители от 43-то Народно събрание. На първо място е разширен кръгът на лицата, спрямо които ще действа този закон.
.
НАТУРА 2000 напомпана умишлено, погват „Зелени Балкани”
Границите на НАТУРА 2000 са били умишлено напомпани. Това е показала проверката на Върховната административна прокуратура по казуса „Калиакра”, стана ясно от прессъобщение на държавното обвинение. В него се посочва, че са открити нарушения при изграждането на екомрежата през 2007 г., а оттам и при издаването на заповедта на настоящия екоминистър Нено Димов, забранила строителството на Калиакра без да бъде направена проверка отговарят ли границите на ветото на реалната зона, която трябва да бъде защитена. Затова ВАП е предал случая на Върховната касационна прокуратура, за да бъдат разследвани евентуални престъпления.
.
Забъркват ме във всички проблеми в държавата
Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика"... Така отговори почетният председател на ДПС Ахмед Доган на въпрос на Епицентър.бг дали знае за готвено разследване срещу него и за евентуален негов арест. Тези слухове, които от няколко дни вървят в медии, контролирани от Цветан Василев, за голяма изненада не бяха отхвърлени от шефа на Бюрото за контрол върху СРС-та Бойко Рашков, а напротив, той ги стимулира в интервю за Нова ТВ.
.
ДАНС и НАП разследват Лозан Панов
Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите вече разследват председателя на ВКС Лозан Панов, съобщи Канал 3. От Сметната палата съобщили, че са предали надлежно и в срок информацията, че магистратът не е подал своята имотна декларация, така както е записано в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.
.
Грантаджии в открита атака срещу президента
Медиите от Фабриката за фалшиви новини организираха яростна атака срещу президента Румен Радев в опит да отмъстят за наранените интереси на техните задкулисни господари в съдебната система. В деня, в който стана ясно, че държавният глава няма да задоволи мераците на олигархичната шайка около Иво Прокопиев и да спре промените в Закона за съдебната власт, Фабриката отвърна на удара.
.
Кърпят и лъскат фасадата на НС, била напукана и избеляла
Фасадата на основната сграда на Народното събрание, където в момента депутатите провеждат пленарните си заседания, ще бъде излъскана, реставрирана и пребоядисана. Ще бъде изградено и изцяло ново художествено осветление, което да й придава допълнителен блясък. Това става ясно от обявление за обществена поръчка, с която се търси фирма за изготвяне на работен проект на бъдещите ремонтни дейности. За целта от касата на парламента се заделят 31 000 лв., които ще отидат само за проекта и за последващия авторски надзор. В документацията изрично се подчертава, че сградата на НС е недвижима културна ценност с национално значение и ремонтните дейности ще бъдат съобразени с това.
.
Хващат по 60 строители без договор всеки месец
Средно по 60 строители без трудов договор хващат от Главна инспекция по труда (ГИТ) всеки месец. За първото полугодие проверяващите са установили 362 работници на черно по различни строителни обекти в страната. За всеки служител без контракт от ГИТ налагат глоба между 1500 лв и 15 000 лв. През първите 6 месеца трудовите инспектори са направили над 2500 проверки на строителни обекти, при които са издадени 1181 акта за нарушения.
.
Още новини
На кратко
.
ИМЕНА
 
Прекратиха производството срещу ген. Шивиков

В закрито заседание от 14 август военният съдия майор Величка Влашева прекрати наказателното производство срещу бившия командир на карловската 61-ва Стрямска бригада генерал Димитър Шивиков. Той бе разследван по общо шест обвинения за злоупотреба с власт и служебно положение. С определението на военния съд се потвърждава постановлението на зам.-военния прокурор Христо Анчев за прекратяване на разследването.

 
Избиват бандити в името на Дутерте

Филипинският президент Родриго Дутерте даде пореден тласък за избиването на всички престъпници в страната. Без съд и присъда се убиват дори заподозрени в престъпления. 25 престъпници, от които 14 наркотрафиканти, бяха убити в рамките само на едно денонощие срещу сряда във филипинската столица Манила, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс. Началникът на столичната полиция каза, че останалите 11 убити са крадци, които също са били замесени в трафика на дрога, но убийците им не са известни. Убийствата в Манила последваха полицейски хайки в провинция Булакан във вторник, когато бяха избити 32 души. Това е най-кръвопролитният период в белязаната от насилие кампания на Дутерте срещу престъпността и наркотрафика.

Цитат на седмицата
 
Мъж, който кара комби, е половин мъж. Мъж, който кара спортна кола с 200 км/час по магистралата, е мъж и половина. Като се прасне в мантинелата, става две половини

Емил Кошлуков, политолог и журналист