Проверяват под лупа 195 лечебници за далавери
Държавата погва държавните и общински болници, които са станали хотел за частни лечебни заведения. С това ще се занимаят здравно министерство, МВР и прокуратурата. В момента под лупа се гледат договорите на 195 лечебни заведения. Целта е да се установи дали те са сключени съгласно закона, който казва, че на територията на държавна или общинска лечебница може да се осъществява дейност от друга болница само при условие, че клиниките, отделенията и лабораториите в двете заведения са различни. На много места обаче това не е така и дейностите се дублират, като така се точат пари от здравната каса. Практиката е позната като „болница в болницата”, но се оказва, че се прилага порочно и се е превърнала в един от основните канали за източване на държавното и общинското здравеопазване. Това стана ясно във вторник след съвместна пресконференция на здравният министър Кирил Ананиев, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
 
Адвокатката на мафията Татяна Дончева драпа към властта
Третата партия на олигархията - „Движение 21”, се включи в хора срещу нашия издател Делян Пеевски, маскирайки фалшивите си твърдения срещу него като политическа позиция уж срещу властта. В своя призив формацията на Татяна Дончева, по-известна като адвокатката на мафията, иска отстраняването на властта и твърди, че управляващите и опозицията действат като политически картел.
 
Европа одобрява приоритетите на българското председателство, заяви зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис
България е готова да влезе в чакалнята на еврозоната. За това бе категоричен зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, с което позицията му напълно се припокри с мнението на премиера Бойко Борисов. „Не би трябвало да е много трудно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват най-малко 3 години до практическото въвеждане на еврото”, коментира пред БНТ Валдис Домбровскис. Изказването му бе във връзка с представения от него пакет от мерки за реформи в еврозоната. Очакванията на ЕК за българската икономика през 2018 са, че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни.
.
Донев и Прокопиев на мушката на Цацаров
Олигарсите Огнян Донев и Иво Прокопиев са на мушката на главния прокурор Сотир Цацаров заради приватизацията на “Софарма” и “Винпром - Дамяница”. Двете дружества присъстват в доклад на ДАНС за 25 скандални приватизационни сделки, сред които са дружества като “Бургаско пиво”, “Корабостроителница-Бургас”, “Победа”, “Техноимпекс“ и др. Това стана ясно от отчет на главния прокурор Сотир Цацаров пред депутатите от правната комисия в сряда. Цацаров съобщи, че докладът от ДАНС е постъпил при него на 1 декември 2016 г. и веднага прокуратурата се е заела с проверка на тези проблемни приватизационни сделки. Наблюдаващите прокурори обаче са отказали да образуват досъдебни производства най-вече заради изтеклата давност.
.
Мая Манолова поведе в битката срещу „Топлофикация”
Върховният административен съд отхвърли жалбата на „Топлофикация София” АД и прекрати делото на омбудсмана Мая Манолова срещу дружеството. Причината е допусната грешка в касационната жалба на „Топлофикация”. По този начин ВАС остави в сила решението на първа инстанция - Административен съд София-град, което което общественият защитник спечели срещу монополиста.
.
Приобщаващото образование е важно за цялото общество
Трябва да убедим обществото в смисъла на приобщаващото образование, да убедим повече хора в образователната система, повече родители за това, че приобщаващото образование има смисъл не само за децата със специални образователни потребности, но и за цялото общество.
.
Премиерът Борисов при Тереза Мей за Брекзита
Министър-председателите на България и Великобритания Бойко Борисов и Тереза Мей ще обсъдят Брекзит и важни теми от дневния ред на Европейския съюз. В понеделник (11 декември) Борисов ще бъде на еднодневно официално посещение в Лондон. Основна тема в разговорите между двамата правителствени ръководители ще бъде Брекзит. Преди два месеца Борисов и Мей категорично потвърдиха, че двете страни ще продължат да си сътрудничат за гарантиране на сигурността в Европа, управление на миграционните потоци и борбата с тероризма.
.
От ГЕРб и БСП се скараха заради приватизацията
От ГЕРБ и БСП влязоха в словесна престрелка във вторник на тема приватизация. От двете партии дадоха пресконференции, на които размахаха документи, обвинявайки се помежду си в лъжа. „Корнелия Нинова реабилитира приватизацията като процес”, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на извънреден брифинг в отговор на изявлението по-рано на соцлидерката Корнелия Нинова. Става дума за изявлението й, че приватизацията на дружеството „Техноимпекс”, в което Нинова е работила, вече е проверявана.
.
На кратко
.
Цитат на седмицата
 
За Никулден веганите готвят водорасли плакия. На този ден разбират, че нещо е сбъркано генерално

Емил Кошлуков, журналист и тв водещ

ИМЕНА
 
Борислав Сарафов оглави националното следствие

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов бе избран с пълно мнозинство от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за ръководител на Националната следствена служба. Постът бе овакантен от Евгени Диков, който стана член на съвета. Сарафов ще продължи да бъде заместник на Сотир Цацаров, тъй като по закон шефът на НСлС е зам.-главен прокурор по разследванията. Сарафов бе избран единодушно с 11 гласа “за” без нито един “против” или “въздържал се”. Той бе предложен за шеф на НСлС от Цацаров, Диков, Пламен Цветанов, Пламен Найденов и Даниела Машева.

 
Бабиш стана премиер на Чехия 

Чешкият президент Милош Земан назначи за премиер Андрей Бабиш, водач на спечелилото изборите през октомври центристкото движение АНО, предадоха световните агенции. Бабиш положи клетва на тържествена церемония в Пражкия замък. Чешкият президент назначи за премиер бизнесмена милиардер, въпреки че до момента той не си е осигурил парламентарна подкрепа за еднопартийния си кабинет на малцинството и в средата на слеващия месец му предстои вот на доверие с несигурен изход.