­В повечето градове на страната на 26 март няма да има забрана за употреба на алкохол
Постъпили са 240 сигнала за нарушения на изборния процес, като по тях са образувани 30 досъдебни производства, съставени са 44 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 1339 предупредителни протоколи по закона на МВР. Това обяви в сряда говорителят на Министерски съвет Ирина Белчева, като уточни, че данните са от Националното междуведомствено звено за изборите към 21 март. Междувременно алкохолът в деня за размисъл и навръх предсрочния вот в неделя ще бъде разрешен поне в половината от населените места в страната. Там на практика избирателите ще могат да пият до ранни зори в дискотеките и кръчмите и след това да се наредят пред секциите, които ще отворят в 7 часа за старт на гласуването.
 
Над 700 работници се оказаха на опашка пред веригата супермаркети „Пикадили” с надеждата да получат заплатите си, които не са виждали от преди Коледа. Заради финансовия колапс на дружеството обаче най-вероятно служителите няма да видят и лев и затова те излязоха на протести в София и Варна. Веригата „Пикадили” е в процедура по обявяване на несъстоятелност. Причината са над 100 мл. лв. дългове на фирмата към работници, доставчици и кредитори. Пари обаче в дружеството, свързвано с двамата братя Валентин и Десислав Попови, няма. Всъщност супермаркетите вече не се държат от „Пикадили” ЕАД, която е в производство по несъстоятелност, а от друга фирма - „Селект Трейд” ЕООД.
 
Ремонтът паралелно с този в Двореца за председателството на ЕС
Ремонтът на площад „България” пред НДК в столицата ще започне през юни. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети обновения парк в Бухово. Пред входа на Двореца ще се наредят нови гранитни плочки, като ще се направи и хидроизолация, за да спрат течовете в подлеза. Освен това ще се подменят ВиК и електрическата система. Цялото обновяване ще струва около 5 млн. лева. С парите ще се изгради и нов парапет около фонтана.
.
Нови форми на плакатна война преди вота
Нова тенденция беляза предизборната кампания за предстоящия на 26 март парламентарен вот. Вместо традиционната плакатна война между партиите, този път граждани тръгнаха в наказателна акция срещу самите формации, като им късат агитационните материали или лепят върху тях други афиши. Така например в Русе навсякъде върху плакатите на „БСП за България” още на следващия ден били поставени афиши за детско представление и цирк. Социалистите сигнализирали районната избирателна комисия за нарушението, като предоставили и снимки - преди и след обезобразяването на агитматериалите им. Червените провели и собствено разследване с разговори на свидетели, което показало, че афишите били разлепени от фирмата на някой си Стефан Бояджиев.
.
Готови са списъците в болници, затвори и кораби
Ръководителите на лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и капитаните на плавателни съдове под български флаг, съставиха избирателни секции. Срокът за съставянето им беше 23 март, а изискването за избирателни списъци е наличието на не по-малко от 10 избиратели, припомнят от Централната избирателна комисия.
.
ДАНС експулсира нежелан чужденец
Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е експулсирала още един турски гражданин - служител на турска държавна институция. Това съобщиха в сряда от службата. Спрямо него са наложени и принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване” в страната ни. Освен това има забрана за влизане в България за срок от пет години, съобщиха още от ДАНС. От там уточняват, че мъжът е „извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация”.
.
Не бива да живеем в страх от тероризма
Случилото се в Лондон е типичен терористичен акт. За съжаление се случи и в Англия, която вече не е обетованата земя, защитена отвсякъде. Терористите напоследък действат поне по два случая, един след друг. Това е новата тактика на „Ислямска държава”, да не са големи взривове с много жертви, а такива на много места, малки, драстични нападения.
.
Германия ни отказа нови места за гласуване
Германия е отказала искане от Министерството на външните работи за още 17 места, на които да се разположат избирателни секции за парламентарните избори, освен 8-те, които до сега са ни били разрешени на базата на техен закон. Той гласи, че секции за чужди избори могат да се поставят само в дипломатически и консулски представителства и на основание същия текст ни били отказани още места. Това обяви Елена Шекерлетова, председател на Работна група в Министерство на външните работи, ангажирана с организацията на предстоящия вот в чужбина. Тя опроверга слуховете, че Германия ни е отказала достъп до повече места заради административно забавяне от наша страна.
.
Изритаха съдийка, забатачила 400 дела
Скандалната съдия Елка Пенчева беше изхвърлена от съдебната система с решение на Висшия съдебен съвет. Пенчева бе спипана след проверка на съдебния инспекторат, че е оставила без решение над 400 търговски дела. На 21 март решението беше гласувано единодушно от съдийската колегия. Единствен шефът на ВКС Лозан Панов не участва в гласуването. Милка Итова и Мария Кузманова пък си направиха отвод, тъй като са били колежки с Пенчева в Софийския градски съд и в първия състав на Инспектората на ВСС.
.
Трамваите тръгват по 25 км безшумни релси
Трамваите в столицата ще се движат по 25 км безшумни релси. Обновяването на трасетата е предвидено да започне през тази година, като идеята е да се повиши скоростта и комфортът на пътуване, обясниха от „Московска 33”. В списъка с ремонтите влизат релсите на бул. „Цар Борис III” - от Руски паметник до трамвайното ухо в кв. „Княжево”. След като майсторите приключат работа, тракането ще се намали с около 3 децибела. Предвижда се и реконструкция на светофарните уредби в участъка, като на кръстовищата ще се поставят датчици, които ще пускат първо трамваите. Така булевард „Цар Борис III” ще се превърне в скоростно трасе.
.
В Ловеч събарят 19 опасни сгради
Потенциално опасни са седемнайсет частни и две общински сгради в Ловеч. Те трябва да бъдат съборени, показва справка в общината, съобщи БНР. Предстои премахване на две опасни общински сгради. Едната е бившият Дом за юноши в центъра на Ловеч, съобщи Живко Йорданов - главен специалист “Сгради и съоръжение” в общината. “Носещата стена е почти съборена. На първия етаж е изгоряла почти конструкцията - таванската и подовата, като там подовата конструкция е пропаднала”, каза Йорданов.
.
Пловдив инвестира 18 млн. лв. в 4 булеварда
През тази година в Пловдив ще бъдат инвестирани 18 млн. лв. за реконструкцията на булевардите „Руски”, „Шести септември” и ул. „Коматевско шосе”. С парите ще бъде проектиран и изграден и новият булевард „Северен”. Същевременно се заделят 2 милиона лева за нови тротоарни настилки в целия град, а други 2 милиона отиват за реконструкцията на ул. „Остромила”. Наред с това на шестте районни администрации Голяма община отпусна допълнителни общо 9 млн. лв. за облагородяване на паркове, ремонти на улици и строеж на нови детски градини. Така например наскоро в район „Северен” започна реконструкцията на ул. „Черешово топче”.
.
Варна строи паркинги
Близо 28 млн. лв. са предвидени в бюджета на Община Варна за благоустрояване и инженерна инфраструктура, като 250 000 ще отидат за изграждането на два паркинга в крайните квартали. Сериозна част от тези средства ще бъдат инвестирани в рехабилитация на улиците, както и за възстановяване на тротоари и подлези. За основен ремонт са предвидени ул. „Студентска”, булевардите „Цар Борис”, „Ян Палах”. Близо 1,35 млн. лв. са заделени за реконструкция на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и ул. „Ана Феликсова” в кв. „Възраждане”. На бул. „Левски” ще се изгради Южно обслужващо платно, което ще струва 3,3 млн. лв., като стойността на цялата отсечка е 4,3 млн. лв.
.
На кратко
.
ИМЕНА
 
ЕП командирова Бареков в Гамбия

ЕП взе решение българският евродепутат Николай Бареков да бъде изпратен в Гамбия, за да наблюдава изборите там на 6 април. В началото на годината в африканската страна гръмна грандиозен скандал, след който бившият вече президент Яя Джаме загуби властта след повече от 22 години. В последните му месеци като държавен глава се оказа, че той е откраднал милиони долари, опразвайки държавната хазна. Бареков ще докладва на ЕП за събитията по време на изборния ден в Гамбия и ще направи оценка за демократичното развитие.

 
“Златен витяз” за Емир Костурица

Сръбският режисьор Емир Кустурица тази година ще получи най-голямата награда на 26-ия Международен славянски кинофорум “Златен витяз” в Севастопол, който ще се състои от 22 до 31 май. Това заяви директорът на форума, народният артист на Русия Николай Бурляев, цитиран от ТАСС. Кинофорумът ще бъде открит с филма на известния сръбски режисьор Кустурица “На млечния път”, в главните роли на който са самият Кустурица и Моника Белучи, каза Бурляев.

Цитат на седмицата
 
Никой не избира родителите си. Което само означава, че тия хора пропиляват девет месеца в адски неефективна предизборна кампания

Драгомир Симеонов, радиоводещ