Вицепремиер и представляващият ВСС начело на новото звено, ще пишат доклади като Брюксел
Съвет за координация и сътрудничество между институциите ще осъществява национален мониторинг на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, във връзка с отчитането изпълнението на мерките, предприети по препоръка на Брюксел в областта на независимостта, отчетността и реформата в съдебната власт, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това предвижда проект на постановление на МС за създаване на въпросното звено, което на практика ще продължи мониторинга и след очакваното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка и докладите на ЕК.
 
Храненикът на Фетхуллах Костов Иво Прокопиев изпадна в нервна криза и спешно се самопокани в студиото но bTV, за да си изплаче мъката.
 
Има и фрапиращи несъответствия между притежаваното и декларираното от шефа на ВКС имущество
Съдията на олигархията Лозан Панов съди НАП заради съставен му акт за укрити 16 000 лева данъци. Актът е издаден през миналия септември и Панов веднага го е обжалвал, но от НАП са го отсвирили. За това безпардонният шеф на Върховния съд е завел дело пред Административния съд София-град (АССГ).
.
България и Македония решават за Гоце Делчев до края на годината
България и Македония ще трябва да решат спорните исторически въпроси, сред които и тези за честването на паметта на Гоце Делчев, до края на годината. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. В понеделник двете страни проведоха първото заседание на съвместната междуправителствена комисия, а след това подписаха и протокол с постигнатото през последната година и половина от договора за добросъседство между България и Македония.
.
Още бонуси към заплатите на военните
Въвеждане на пакет от още бонуси към заплатите на военните предвиждат промени в наредбата за допълнителните възнаграждения за специфични условия на труд в армията, които са публикувани са обществено обсъждане на сайта на военното министерство (може да ги видите тук). От МО мотивират поправките с недостига на военнослужещи и амбицията за привличане на такива с цел попълване на състава.
.
Главните редактори на „Телеграф медиа“ на среща с Цацаров
Главните редактори на изданията от „Телеграф медиа“ - Васил Захариев, главен редактор на вестник „Телеграф“, Любомира Будакова, главен редактор на вестник и Агенция Монитор, Наталия Радославова, зам.-главен редактор на Агенция Монитор, Кристи Петрова, главен редактор на вестник „Политика“, и председателят на редакционния съвет на вестник „Меридиан мач“ Ангел Кишин се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров заради безпрецедентната атака срещу най-тиражния вестник у нас.
.
Обявиха конкурс за 46 свободни места в окръжните съдилища
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви конкурс за 46 свободни места в окръжните съдилища в страната, съобщи „Правен свят“. От тях не по-малко от 80% ще бъдат заети чрез конкурс за повишаване, 10% след конкурс за преместване и до 10% след конкурс за първоначално назначаване.
.
Ще предложим 0 лева субсидия и американски модел за финансиране
Нула лева партийна субсидия и американски модел на финансиране ще предложи ДПС. Това заяви депутатът от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски в кулоарите на Народното събрание. Коментарът му бе по повод предложението на ГЕРБ и правителството за актуализация на бюджета, в който партийната субсидия се свива рязко от 11 на 1 лев, като се предлага промяната да влезе в сила от 1 юли. Пеевски обясни, че от ДПС няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за 1 лев субсидия от бюджета на действително получен глас, а ще предложат нула лева.
.
Искаме ново разглеждане на Пакета Мобилност в ЕП
България ще настоява за ново разглеждане на Пакета Мобилност 1 в Европейския парламент. Това обяви на брифинг министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след координационна среща в министерството с част от новоизбраните български евродепутати, както и с представители на превозвачите.
.
24
С 24 млн. лв. ще бъде финансирано образованието чрез работа. Средствата за т.нар. дуално обучение ще бъдат отпуснати с проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, който е продължение на швейцарския проект „ДОМИНО“.
.
Още новини
.
Имена
Юрий Щерк става посланик в Мароко 

 
Със заповед на премиера Бойко Борисов от длъжността зам.-министър на външните работи бе освободен Юрий Щерк, заради новия пост, който ще заеме. Щерк става извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Мароко. Това бе решено в Министерския съвет още на 18 февруари 2019 г.
Юрий Щерк е дипломат от кариерата с над 20-годишен опит. Роден е на 10 октомври 1962 г. Завършва „Международно право“ в Московския държавен институт по международни отношения през 1989 г. Бил е специализант по програмата за дипломатическо обучение в Станфордския университет, Калифорния, САЩ. Женен, с едно дете. 

Проф. Георги Райновски е новият декан на Физическия факултет 

 
За декан на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше избран проф. Георги Райновски. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Проф. Георги Райновски е избран със 73 гласа "за". Той е роден през 1970 г. в Ботевград. Завършва специалността "Физика на атомното ядро и елементарните частици" през 1996 г. От 2000 г. работи като асистент в катедрата "Атомна физика". През 2007 г. е избран за доцент по ядрена физика, а през 2012 г. защитава дисертация за доктор на физическите науки. През 2015 г. е избран за професор по ядрена физика. Научната кариера на проф. Райновски е преминала през множество дългосрочни специализации в чужбина. Проф. Георги Райновски е съавтор на повече от 120 публикации в научни списания, които са цитирани повече от 1000 пъти.