Болните свине в Румъния вече са над 65 000, правим допълнителна спирала от бодлива тел
Оградата с бодлива тел по границата с Румъния, която има за цел да спре миграцията на диви прасета, ще бъде готова точно на 15 август. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов. По думите му съоръжението е трябвало да стане готово по-рано, но няколко лоши дни, с много валежи са забавили работата. „В момента се правят по 10 км на ден. До понеделник бяха готови 70 км”, уточни министърът. „В момента се поставят коловете с бодливата тел. Поръчана е вече допълнителната спирала „Бруно”, която ще е пред основната ограда. Другата седмица се очаква да пристигнат първите 4 тира”, добави Порожанов.
 
Всеки българин в чужбина ще го получи на SMS, обаждането към него се таксува според тарифния план
Всеки гражданин, който използва български номер, ще получава автоматично СМС от Министерството на Външните работи (МВнР) с денонощния номер на ситуационния център, щом излезе в чужбина и попадне в роуминг. Есемесът няма да бъде таксуван, а цената на обаждането зависи от тарифния план на абоната. Краткото съобщение с дежурната телефонна линия - +359 2 948 24 04, се изпраща от вторник. Идеята на Външно министерство е номерът да бъде подръка на гражданите, тъй като в кризисна ситуация невинаги те са в състояние да го сверят на интернет страницата на ведомството. Оттам призовават хората да не изтриват получения СМС, за да остане в паметта на телефона.
 
Съдията на олигархията не е подал декларация пред комисия „Антикорупция”
Скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов и съпругата му Елисавета Ганева (която сламеният лидер на „Да(й), България” Христо Иванов нарече на галено Черния лебед - б.р.) обедняха по документи. Според публикуваната на сайта на Инспектората към Висшия съдебен съвет имуществена декларация семейството буквално е изпразнило джобовете. Спазвайки традицията, Панов и тази година не е подал имуществена декларация и такава за конфликт на интереси пред новата комисия „Антикорупция”. От звеното обясниха, че този път Панов не е бил задължен да направи това, въпреки че голяма част от висшите магистрати у нас, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров, са декларирали имането си пред КПКОНПИ. В понеделник комисията обяви, че е публикувала на сайта си декларациите на лицата, заемащи висши длъжности у нас (виж карето).
.
Контрабандата на цигари падна до 5,8%
За първи път в България контрабандата на цигари падна под 6%, като за първото тримесечие на тази година са отчетени едва 5,8%. Това сочат данните на „Инициативата срещу незаконната търговия”, в която пет компании, занимаващи се с търговия на тютюневи изделия, организират проучване върху изхвърлените празни опаковки от цигари. На редовното представяне на данните от това проучване в София присъстваха и премиерът Бойко Борисов, представители на прокуратурата, МВР, Агенция „Митници” и др.
.
Христо Иванов жали в съда отменена наредба
Сламеният лидер на „Да(й), България” и провален правосъден министър Христо Иванов се доказа за пореден път като пишман юрист, непознаващ правната уредба на страната. Оказва се, че самозваният политик се е хвърлил да жали вече отменена наредба на правосъдното министерство. За това сигнализираха прависти, които останали изумени от некадърността на Пинокио, както е известен лидерът на ГМО проекта на олигархията.
.
Корабостроителницата в Русе опоскана, никой не я иска
Няма кандидати за купувач на обявената в несъстоятелност Русенска корабостроителница. Синдиците на КТБ, към която дружеството има дълг, я бяха обявили за продан за 32 млн. лв., но поради липса на кандидати през есента на 2017 г. търгът е бил спрян. Това е станало по молба на взискателя - синдиците на КТБ, към частния съдебен изпълнител, който я продаваше.
.
Образованието помага в борбата с фалшивите новини
Борбата с фалшивите новини има четири посоки на действие. Трябва да има прозрачност за собственика на сайта, за фалшивите акаунти, за това да се проследява потока на парите и рекламите, които се печелят от такъв тип дейности. Това заяви пред Нова тв българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. По думите й се очаква Европейската комисия (ЕК) да предприеме мерки, за да спре потока на реклами към сайтовете, които разпространяват фалшиви новини.
.
Още новини
.
ИМЕНА

 

Дуке положи клетва като президент на Колумбия   
Иван Дуке положи клетва като 60-и президент на Колумбия. 42-годишният бивш консервативен сенатор заменя на поста десноцентристкия либерал Хуан Мануел Сантос, който бе държавен глава от 2010 г. и повече не можеше да се кандидатира след два мандата. Дуке е смятан за протеже на бившия президент Алваро Урибе (2002-2010 г.). Той победи левия кандидат Густаво Петро на втори тур през юни с 54 процента от гласовете.

 

Гутериш призова за ядрено разоръжаване  

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова международната общност да предприеме конкретни стъпки за ядрено разоръжаване. "Необходими са конкретни действия за ядрено разоръжаване и приемането на конвенцията за забрана на ядрените оръжия служи като полезно средство за натиск, необходим за ефективно и положително движение по този въпрос", заяви Гутериш в интервю за японската агенция Киодо в Нагасаки. На 9 август той участва във възпоменателни прояви по случай 73-ата годишнина от атомната бомбардировка над града.