Парламентът може да удължи срока на ЦИК след изтичане на мандата през март
Нормално е не само да очакваме, но да сме готови за всякакъв тип опити за зловредно вмешателство в изборния процес. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в понеделник вероятността за вмешателство от страна на Русия в изборите за европейски парламент през май. Той е категоричен, че правителството ще вземе мерки в областта на киберсигурността и ще направи всичко възможно за отпор на хибридни атаки от всякакъв характер. Дончев поясни действията на кабинета по отношение на политическата пропаганда на излизане от спецсъда, където даде показания по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов заради ваксините, дарени от Турция през 2015 г.
 
Президентът одобри предложенията на МС, Париж все още висящ
Бившият служебен министър Марин Райков е бил одобрен от президента Румен Радев за ръководител на мисията ни в Лондон. Това потвърдиха от администрацията на държавния глава, като обясниха, че съгласувателната процедура между президент и правителство за Райков е приключила. Тепърва назначението трябва да бъде гласувано от кабинета, а едlа след това Радев да издаде указ за него. От външното министерство на свой ред отказаха да коментират кога предложението ще бъде внесено и разгледано от Министерския съвет.
 
Магистрати очакват Алексей Трифонов да внесе спокойствие в институцията
След 1,5 г. безвластие най-големият окръжен съд в страната - Софийският градски съд, вече има титулярен административен ръководител. Новоизбраният председател на СГС Алексей Трифонов официално встъпи в длъжност във вторник сутринта, съобщиха от институцията. Той е подписал акта си пред административния ръководител на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Досегашният и.д. председател Десислава Попколева и зам.- председателите Даниела Борисова и Албена Ботева са пожелали успех на Трифонов. Той беше избран на поста на 27 ноември м.г. от Съдийската колегия на ВСС.
.
Лозан с нова атака срещу шефа на апелативния спецсъд
Докато Инспекторатът към Висшия съдебен съвет проверява дали председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов е оказвал натиск над съдиите от Апелативния спецсъд по отношение на мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп бивша кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, Панов предприе нова атака срещу магистрат от специализираното правосъдие.
.
Борисов се срещна с бивш шеф на НАТО в Европа
Премиерът Бойко Борисов се срещна с ген. Уесли Кларк, който е бивш главнокомандващ силите на НАТО в Европа. Двамата обсъдиха в Министерския съвет борбата с контрабандата у нас. Генералът е в България в качеството си на съветник на швейцарската организация, занимаваща се с борбата срещу организираната престъпност и контрабандата. „Организацията е заинтересована от постигнатите към момента успехи на България в противодействието на организираната престъпност и борбата срещу контрабандата.
.
Сменят състава на ЦИК за местния вот
Партия ГЕРБ предпочита тази ЦИК да проведе предстоящия евровот, но ще се пристъпи към смяна преди местните избори, когато ще има достатъчно време за това. Това стана яснио от коментара на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на НС, а поводът е искането на БСП да започне процедура за смяна на състава на ЦИК. В тази връзка той припомни, че сегашната ЦИК е избрана по Изборния кодекс на Мая Манолова и когато мнозинство в НС има именно БСП. През 2016-та пък ГЕРБ загубили изборите за президент, организирани от тази същата ЦИК, но не си позволили да вменяват вина на комисията, че са манипулирали изборния процес.
.
Политиката на сближаване трябва да продължи
Прекалено дълго политиката на сближаване бе използвана за разменна монета - от едни бе възприемана като даденост, а от други - като подаяние. За повече от 30 години тя се превърна в ценност и се нареди до всичко останало, което държи страните от ЕС заедно, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков. Пред колегите си в Страсбург българският представител защити необходимостта да се продължи кохезионната политика на Съюза.
.
ГЕРБ търси противодействие на фалшивите новини
Най-тежката задача пред ГЕРБ в предстоящата кампания за евровота е да намерят противодействие на фалшивите новини. Това коментира от Разград зам.-шефът на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов, който обясни, че ежедневното лансиране на такива новини създавало усещане сред хората, че са истина. Според него един от начините да се противодейства на фалшивите новини е да се правят непрекъснати срещи с хората и те да бъдат информирани за свършената работа.
.
Четирима министри от “Борисов 2” на разпит в спецсъда
Четирима министри от кабинета "Борисов 2" се явиха на разпит в Специализирания съд по делото за бартера с ваксини от Турция срещу бившия здравен министър Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима. Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски пристигнаха в сградата на улица „Черковна" 90.
.
Фигура с 56 екрана на мястото на мавзолея
Човешка фигура висока 12 метра с разположени върху нея 56 LED екрана ще бъде монтирана на мястото на мавзолея на Георги Димитров в центъра на София. Високотехнологичната инсталация “Един човек” беше избрана измежду общо 18 проекта и получи одобрението на творческия съвет към Столичната община. Неин автор е доц. д-р Венелин Шур?лов от Националната художествена академия.
.
Чинията на Бузлуджа става обредна зала
Докато бъде изцяло саниран монументът на връх Бузлуджа, което ще отнеме вероятно години, обмисляме възможността да бъдат обезопасени няколко маршрута във вътрешността му, които ще бъдат предназначени за ексклузивни туристи, защо не и за сватбени тържества, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която пряко отговаря за Чинията и от доста време се е ангажирала с идеята на арх. Дора Иванова стоманобетонният мастодонт да бъде върнат към нов живот.
.
Още новини
На кратко
.
ИМЕНА
 

Аниес Варда с приз от Берлинале
Аниес Варда - родената в Белгия грандама на френското кино, сътвори последния си филм. Аниес по Варда”, за да се сбогува със зрителите, но едва ли ще ги изостави съвсем, информира ДПА. Говорейки часове преди да получи почетната награда за цялостно творчество на тазгодишното Берлинале, 90-годишната режисьорка охлади опитите да бъде героизирана. „Аз не съм легенда, все още съм жива!" възкликна Варда, след като на пресконференция водещият я представи като легендарна фигура на киното, основателка на френската Нова вълна.

 

Ане-Софи Мутер спечели награда „Полар”

Германската цигуларка Ане-Софи Мутер, хип-хоп пионерът от САЩ Джоузеф Садлър, известен като Грандмастър Флаш, и музикално благотворително дружество са тазгодишните носители на шведската музикална награда „Полар", съобщават Асошиейтед прес и ДПА.

Талантът на 55-годишната Мутер, наричана „Кралицата на цигулката", е забелязан рано. На 13-годишна възраст тя се явява на прослушване пред диригента Херберт фон Караян, който стана неин ментор. На следващата година тя започва да свири с него и Берлинската филхармония.


Цитат на седмицата
 
Какво разбирам аз от ТЕЦ ли? Знам, че ТЕЦ-ът подава топлина. И ми писна да ме лепят като гербова марка за съпруга ми Николай Банев, преди брака се казвах Евгения Златева Генчева.

Евгения Банева, бизнесдама