Игуменът на Бачковския манастир подари на кабинета копие на чудотворна икона
Правителството одобри позициите на България за съвета на ЕС на 13 октомври в Люксебмург. Страните членки ще дискутират по три основни теми, стана ясно от заседанието на кабинета в сряда. Това са миграцията, Шенген и стратегическите насоки в областта на правосъдието и вътрешните работи. Нашата страна ще настоява за по-строга политика към нелегалните мигранти и връщането на лица, които не отговарят на изискванията да получат закрила, както и за засилване на сътрудничеството с трети страни за предотвратяване на нелегалната миграция. Ще се обсъжда и създаването на длъжността европейски прокурор.
 
Вече ще вземат по две епруветки, едната ще се пази година в случай, че има съдебен процес
Полицаите стават куриери на кръв. Те вече са задължени да пренасят пробите на джигитите, изловени за алкохол и дрога зад волана, от спешния център към дадена лаборатория в специални хладилни чанти. Това е записано в наредба за реда за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества. Документът е подписан още в края на юли от трима министри - на МВР - Валентин Радев, на здравеопазването - Николай Петров, и на правосъдието - Цецка Цачева. Наредбата е влязла в сила от 29 септември и от седмица се прилага.
 
200 000 лева глоба за немарливи собственици на исторически сгради
Столичната община ще отнема къщи - паметници на културата, от собствениците им, ако те не се грижат за тях и ги оставят да се рушат и да застрашават минувачите. Вече е набелязана една такава сграда в центъра на София, на която предстои да бъде направена законова ипотека. Това означава, че къщата ще се ипотекира, а с парите общината ще я ремонтира и реставрира. След това собственикът ще трябва да плаща вноските по ипотеката в банката, а ако не го прави, сградата ще му бъде секвестирана. Законът предвижда такава възможност, но досега не бяхме прибягвали до крайната мярка, обясниха от кметството. От там засега отказват да назоват коя е къщата, като уточняват, че тя е била определена измежду няколко културни паметника, които са в много тежко състояние.
.
ВСС изслушва Георги Чолаков идната седмица
Вечният опозиционер Лозан Панов отново направи шоу на заседанието на ВСС в четвъртък. Той се заинати, че процедурата за председател на ВАС трябва да стартира отначало. В крайна сметка съветът реши да не започва нова процедура, след като президентът върна избора на Георги Чолаков. 22-ма от членовете на съвета подкрепиха това предложение. Против, както може да се очаква, бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров.
.
Мая Манолова: Битката с ЧСИ-тата е батална и брутална
Битката с частните съдебни изпълнители (ЧСИ) е и батална, и брутална. Това заяви в сутрешния блок на БНТ омбудсманът на България Мая Манолова. Според нея става дума за огромни интереси не само на ЧСИ-тата, но и за големите кредитори и големите длъжници. Затова няма как борбата да протече гладко. „Аз събрах проблемите на малките длъжници в 6 пункта. Гражданите не трябва да бъдат съдени, без да знаят. Длъжникът трябва да плати още в рамките на съдебен процес, без да стига до ЧСИ” , допълни Мая Манолова.
.
Франция ни подкрепя в отбранителната политика
В рамките на официалното си посещение във Франция, министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща с френската си колежка Флоранс Парли. Каракачанов е запознал своя домакин с приоритетите в трите основни направления в отбранителната политика на правителството - одернизация и превъоръжаване на въоръжените сили, подобряване на социалния статус на военнослужещите и принос на България към отбранителните способности на НАТО и Европейския съюз.
.
Западните Балкани са приоритет за нас
Поставят се условия, които изглеждат обективни, но накрая субективно се мерят - това често е един от проблемите на Европа. Липсата на доверие в Европа е, че тя поставя критерии към страни като България например за Шенген, когато те са спазени от много време и въпреки това нямаме обективната безпристрастна оценка да бъдем приети. Държави членки, които ги нарушават, не биват санкционирани.
.
По 10 мигранти на ден бягат от България
Всеки ден по 10 мигранти доброволно бягат от България като напускат центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), показват данните на МВР. Само за август самоволно напусналите центровете на ДАБ към Министерски съвет са били 262-ма души. Такива, които са си тръгнали от страната ни с предоставена закрила, пък са 177. Цифрите от началото на годината са още по-фрапиращи. Мигрантите, които са си събрали доброволно багажа и са си тръгнали от лагерите, са 4343-ма общо.
.
На кратко
.
ИМЕНА
 
Д-р Станимир Сираков с медицински оскар

Лекарят, който оперира мозъка на 10-годишно дете през вена в крака, е отличен с медицински оскар за 2017 г. Високото отличие се присъжда на д-р Станимир Сираков от Университетската болница „Св. Иван Рилски” за приложени иновации в медицината. Тези награди се дават за трета поредна година. Специалистът сподели, че прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция. За това време чрез него е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания освен 10-годишното.

 
Дейвид Линч с награда за цялостно творчество 

Американският режисьор Дейвид Линч ще получи награда за цялостно творчество на кинофестивала в Рим, съобщи АП. Отличието е присъдено на режисьора за „сюрреалистичната атмосфера, хипнотични образи и нелинейни сюжети” в творбите му 40 години след появата на първия му филм „Гумена глава”. Фестивалът ще започне на 26 октомври с прожекция на филма „Враждебни” на режисьора Скот Купър с Крисчън Бейл и Розамунд Пайк в главните роли.

Цитат на седмицата
 
Извънпарламентарната десница изглежда неспасяема. Тази тъй наречена десница не можа да си оправи мислите, да разбере коя е. Надлъгваха се с Борисов и се провалиха. Заплетоха се в троскота на собствените си хитроумия. Не се римуват с времето нашите либерали. Вятърът не духа в техните платна

Д-р Николай Михайлов, психиатър, пред в. „Труд”