Главният прокурор Иван Гешев отправи първо искане до Конституционния съд (КС) за задължително тълкуване на основния закон в качеството си на главен прокурор. По-конкретно "обвинител №1" иска от конституционните съдии да изтълкуват разпоредбата на чл. 103 от Конституцията, която касае имунитета на държавния глава и вицепрезидента.
 
Върховният касационен съд (ВКС) отказа да регистрира партията "Няма такава държава", създадена от Слави Трифонов. С решение, постановено от тричленен състав, се потвърждава решението на Софийския градски съд, с което се отказва регистрация. Решението не подлежи на обжалване.
 
Непушачите да имат два дни повече платен годишен отпуск. Това предлагат от ВМРО. Предложенията за промени в Кодекса на труда (КТ) вече са внесени в деловодството на НС. С текстовете се дава възможност на работодателите, по тяхно усмотрение, да дават до два дни допълнителен отпуск на своите служители непушачи, коментира в куларите на НС депутатът Александър Сиди.
.
Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР
Андон Балтаков е новият генерален директор на Българското национално радио (БНР). Той беше избран на заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ) на 22 януари.
.
Деан Станчев влезе в парламента на мястото на Ревизоро
Досегашният общински съветник от ВМРО в Шумен Деан Станчев положи клетва като народен представител от „Обединени патриоти“. Той заема мястото на Емил Димитров в парламента за времето, за което Димитров изпълнява функциите на министър на околната среда и водите.
.
Четирима пилоти започнаха обучението си за Ф-16
Първитe чeтиримa млaди пилoти зaпoчнaхa eднoмeceчнo oбучeниe във ВВУБ „Гeoрги Бeнкoвcки” в Дoлнa Митрoпoлия. Тoвa e първият eтaп oт тяхнaтa пoдгoтoвкa зa нoвитe изтрeбитeли Ф-16 БЛОК 70. Първoнaчaлнo тe щe ce oбучaвaт зa caмoлeти Л-39 и cлeд тoвa щe прeминaт към нoвитe изтрeбитeли. Cлeдвa 5-гoдишнo oбучeниe.
.
Парламентът ратифицира Споразумение в сферата на социалната сигурност между Република България и Квебек
Парламентът ратифицира Споразумение в сферата на социалната сигурност между Република България и Квебек.
.
През 2019 г. в Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили 77 сигнала
През 2019 г. в Администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили и 77 сигнала за пострадали лица, съобщиха от пресцентъра на комисията.
.
Министерството на отбраната не възнамерява да строи на територията на резиденция "Лозенец"
Министерството на отбраната не предвижда никакво строителство на територията на парка на резиденция "Лозенец", посочват в съобщение от ведомството във връзка с публикации в медиите, според които главният архитект на София е издал разрешение за проектиране на висок 15 метра балнеоложки комплекс на територията на парка на резиденцията.
.
Прехвърляме със закъснение втората пенсия в НОИ
Първите жени, които ще вземат втора пенсия през 2021 година, да могат да прехвърлят партидите си от частните фондове в НОИ, въпреки че са изпуснали срока. Това ще обсъжда работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, социалното министерство и НОИ, съобщиха от ведомството на Деница Сачева.
.
Ако някой не си плаща таксите, му се отнема лиценза
„Думите за одържавяване и национализация са дълбоко неверни. Когато държавата дава лиценз на фирми да упражняват бизнес и те трябва да плащат такси, а те не го правят, се взима лицензът и нищо друго. За каква национализация става въпрос, за какво одържавяване?“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в четвъртък
.
Гешев се срещна с Джесика Ким от US посолството
Главният прокурор Иван Гешев прие в Съдебната палата постоянния съветник по юридическите въпроси към Посолството на САЩ в България Джесика Ким.
.
Даваме 1,7 млн. лв. за проекти със Северна Македония
Над 1,7 млн. лв. ще бъдат преразпределени по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Северна Македония за финансиране на проекти в областта на опазването на околната среда и развитието на туризма в трансграничния регион между двете държави.
.
Три комисии в СОС приеха да се достави вода за Перник през София
На съвместно заседание комисиите по инженерна инфраструктура, по икономика и по финанси в Столичния общински съвет (СОС) дадоха зелена светлина за подаване на вода към Перник през водоснабдителната система на София.
.
Вежди Рашидов обсъжда културно сътрудничество със Саудитска Арабия
Разговори за възможностите за опознаване на богатото културно наследство на двете държави проведе председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, който бе на двудневно посещение в Саудитска Арабия.
.
Борисов за „Аушвиц“: Да се поучим от миналото
Премиерът Бойко Борисов участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер „Аушвиц-Биркенау“ в Полша.
.