Назначават допълнителни сътрудници, за да борят опашките при предаването на бюлетините
До 1400 лева ще бъде заплата в общинските избирателни комисии за местния вот през октомври, като минимумът ще е приблизително 1000 лева. Това става ясно от решение на ЦИК за възнагражденията на председателите и членовете на ОИК. Така най-много ще взима шефът на общинската избирателна комисия в София – 1400 лева, а неговият заместник 1330 лева. Също толкова ще взима секретарят на ОИК в столицата, а обикновените членове по 1270 лева.
 
Квесторите доказват лоялност и липса на конфликт на интереси
Минимум 100 точки на теста трябва да е изкарал всеки кандидат за чиновник, за да влезе в държавната администрация. Това става ясно от наредбата за конкурсите и подбора при мобилност на държавните служители.
 
Премиерът Бойко Борисов обсъди с министъра на външните работи на Хашемитско кралство Йордания Айман ал Сафади възможностите за партньорството за борба с тероризма. Акцент в разговора е бил процесът „Акаба“, който представлява инициатива за поддържане на международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма и екстремистките идеологии.
.
Посланик Ема Хопкинс: Работим чудесно с прокурор Иван Гешев
РезюмеВеликобритания предлага помощ на страната ни във връзка с мащабната хакерска атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Това увери пред БНР UK посланикът у нас Ема Хопкинс. Тя даде уверението си, че България разполага с пълна подкрепа и може да очаква съдействие от британска страна.
.
Калоян Методиев е новият шеф на кабинета на Радев
Полотологът Калоян Методиев е новия шеф на политическия кабинет на президента Румен Радев. Радев е назначил Методиев със свой указ от 19 август, съобщиха от администрацията на държавния глава. Така той заема мястото на Иво Христов, който бе избран евродепутат от листата на БСП на вота през пролетта. Методиев е член на Стратегическия съвет към президента, който беше създаден през март.
.
Арестуваха общинар за хулиганство
Общинският съветник от Несебър Костадин Нищелков е бил арестуван за нападение над две инспекторки от Инспекцията по труда. Грозният инцидент е станал посред бял ден, в около 16 часа в събота, 17 юли.
.
Още новини
.
Имена
Марияна Николова става председател на Съвета по киберсигурността

 
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е определена за председател на Съвета по киберсигурността, създаден като консултативен и координиращ орган към Министерския съвет по въпросите на киберсигурността. Законът за киберсигурност, с който бе регламентирано създаването на Съвета, е приет от 44-то Народно събрание на 31 октомври 2018 г.

In memoriam
Напусна ни Жорж Ганчев

 
На 19 август на 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Той е роден като Георги Ганчев Петрушев през 1939 г. Няколко пъти е кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок. Интересна и многостранна личност той е фехтовач, актьор, режисьор, сценарист, драматург, продуцент, писател. След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (Бизнесблок, БББ) и остава неин първи председател до 1996 година. Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. Редакцията на „Политика“ изказва съболезнования към близките му.