Правителството предлага за ратификация договорите, САЩ гарантира изпълнението им на 100%
Министерството на отбраната ще разполага с 2,1 млрд.лв. за закупуване на осем изтребителя Ф-16 от САЩ. Решението бе взето на извънредно заседание на МС, на което се прие промяна в държавния бюджет. В тази сума на са приспаднати 60 млн. долара, които се очаква да бъдат поети от американската страна с решение на Конгреса. “Ако получим такава помощ парите може да ги използваме за увеличение на пакета”, заяви зам.-министърът на отбрната Атанас Запрянов. Той обясни, че правителството е приело четирите договора подписани от военния министър Красимир Каракачанов и предстои да бъдат разгледани в НС.
 
Проверките на чиновниците по метода „таен клиент“ ще продължават и в бъдеще
От 16 юли всички общини на територията на страната са задължени да използват уеднаквени, стандартизирани заявления за 16-те най-масово предоставяни услуги. Това става възможно с приетото по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев изменение на Наредбата за административно обслужване, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
 
Длъжни сме да приведем в действие българския етнически модел, за да дадем добър пример на Балканите и на Европа. Това каза в Търговище лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Председателят на ДПС бе гост на традиционния събор в местността "Баба Конду", край търговищкото село Божурка. Въпреки дъждовното време, и тази година тук се стекоха десетки хора от региона и страната, за да благодарят за даровете на природата и да се помолят за здраве за семействата си.
.
Стартира процедурата за избор на нов главен прокурор
Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри в понеделник процедурата за избор на нов главен прокурор. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина, но според закона стартът трябва да се даде не по-късно от четири месеца преди тази дата.
.
„Боецът“ на Цветан Василев предлага тройкаджия за шеф на Държавното обвинение
Отчайващ опит по дискредитиране на процедурата за избор на следващия главен прокурор направиха още при нейното откриване неколцина свързани с укриващия се от правосъдието в Белград основен подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев. Както още миналата седмица "Правен свят" написа, легитимираните лично от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, представители на т.нар. "гражданско движение" "БОЕЦ" (зад което стои Цветан Василев) се обявиха за номинирането на следователя от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура (СГП) Бойко Атанасов за "обвинител №1".
.
Без машинно гласуване на местните избори
Парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, които предвиждат отмяна на машинното гласуване за местните и парламентарните избори. Така ако предложените от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ поправки минат и на второ четене, на изборите за местна власт в края на октомври ще се гласува само с хартиени бюлетини.
.
БОЕЦ-ът на Цветан Василев с обвинение за хулиганство
Районната прокуратурата във Видин е повдигнала обвинение за причиняване на леки телесни повреди и хулиганство срещу председателя на т.нар. Гражданско движение "БОЕЦ" Георги Б. Георгиев за нападението му над журналистически екип на "Канал 3", извършено на 5 юни 2019 г. във Видин. На Георгиев е наложена мярка за неотклонение "подписка".
.
€200 000
Над 200 хиляди евро ще получат бесарабските българи от Молдова за проекти за културата и българския език. В Националната програма на Министерството на образованието на България "Роден език и култура зад граница" през 2019 г. за 34 проекта от Молдова е одобрено финансиране в размер на 418 000 лева (над 200 000 евро).
.
Шефката на НАП в отпуска, "Информационно обслужване" одитира системите
Шефката на НАП Галя Димитрова е в платен годишен отпуск, а на "Информационно обслужване" е възложено да одитира и анализира всички системи на НАП
.
НС одобри договорите за F-16
Народно събрание одобри ратификацията на договорите за покупка на самолетите F- 16
.
Минималната работна заплата става 610 лв. от догодина
Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова - началник на отдел „Жизнено равнище и демографска политика” в Министерството на труда
.
Предлагат държавата да купи машините, а ДАНС да ги одитира
Машините за гласуване да са собственост на Министерски съвет, а софтуерът за тях да се изработва от „Информационно обслужване“. Такива поправки между първо и второ четене в изборния кодекс предлагат депутати от ДПС
.
.
Имена
Красимир Ципов става депутат

 
Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на вътрешните работи е освободен Красимир Ципов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Очаква се Ципов да положи клетва като народен представител в 44-ото Народно събрание. До рокадата се стигна след като почина депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова. Така в парламента трябва да влезе следващият в списъка, а това беше именно Ципов. Все още не е обсъждано кой ще заеме неговото място на поста зам.-вътрешен министър.

Антоанета Стефанова спечели титла в Китай

 
Бившата световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова се пребори за титлата на силен турнир в китайския град Шаосин. Съревнованието се проведе по швейцарската система в девет кръга, участие в него взеха 34 състезателки от 9 страни, в това число четири бивши световни шампионки.
В последния девети кръг Ети завърши реми с индийката Харика Дронавали и това й бе достатъчно за титлата, завършвайки на върха с актив от седем точки. Наградният фонд на турнира е 119 000 долара, а българката ще получи чек за 40 000 за първото си място.