Националният омбудсман Мая Манолова:
През миналата година са подадени 12 890 жалби на граждани, 36 892 души са потърсили съдействие от институцията
Към момента не обмислям никакъв вариант за смяна на моята позиция, работя за българските граждани като омбудсман, но това не означава, че в някакъв момент не мога да го правя и от друга позиция. По този начин Мая Манолова отговори на въпрос в кулоарите на НС дали ще се кандидатира за кмет на София и има ли политически кариерни амбиции. Тя обясни подобни подозрения с високия рейтинг на институцията на омбудсмана, вследствие на добрата работа и постигнатите резултати. Измерването на висок рейтинг на институцията на омбудсмана в резултат на работата създава страхове и подозрения за политически планове, коментира тя.
 
Идеята е записана и в мониторинговия доклад на ЕК
Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи идеята тримата големи в съдебната власт да могат да бъдат разследвани. Това стана ясно от коментара му по повод готвените от управляващите промени на статута на основните лица в съдебната система. Преди дни в телевизионно интервю правосъдният министър Данаил Кирилов лансира идеите.
 
Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу министъра на културата Боил Банов заради ремонта на "Ларгото", поради липса на данни за извършено престъпление, съобщиха от държавното обвинение.
.
Лозан се гушна с „боеца“ на БГ Мадоф
Скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов доказа, че е съдия на олигархията и задкулисието. Той влезе в ролята на основен говорител на форум, организиран от НПО-то на укриващия се зад граница от българското правосъдие Цветан Василев – БОЕЦ. А грозната му прегръдка с организацията на банкера беглец бе съпроводена от също толкова недопустим опит за цензура върху неудобни медии.
.
Засилваме транспортните и енергийни връзки с Иран
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на пътищата и градоустройството на Иран Мохаммад Еслами. Това съобщиха от пресцентъра на МС. Акцент в разговора между двамата беше засилването на двустранните връзки в секторите транспорт, енергетика, селско стопанство, туризъм.
.
1150
Цензурата в ДСБ вече има ценоразпис. Дори това да звучи като виц, през 2019 г. още има политици, които използват прийоми от недемократичното минало. Санкцииге ще са за хора, които гостуват в „неправилни“ медии или пък си позволят своеволието да не рекламират до дупка името на коалицията с Христо Иванов - "Демократична България", съобщи Канал 3.
.
Печатаме над 7 млн. бюлетини за секциите в България
Над 7 млн. бюлетини ще бъдат отпечатани за секциите в страна за евроизборите на 26 май. Това става ясно от документацията към обществената поръчка за изработката им, която публикува ЦИК. Техният брой се определя според числеността на избирателите в предварителните списъци, които са близо 6,5 млн. души, като към тях се добави и резерв от 10%. Колко ще са хартиените бюлетини за чужбина пък ще стане ясно след 7 май, когато изтича крайният срок за образуването на секциите зад граница.
.
БГ Мадоф дал €29 млн. за Октомврийската революция
€29 млн. от парите на вложителите в КТБ са били превъртени през кухи фирми, за да се финансира спешно погасяване на кредити на дружествата „Киа Моторс България“ АД и БТК АД на 7 ноември 2013 г. Основание за бързането, с което са прехвърлени милионите, Цветан Василев обяснил с празника на Октомврийската революция.
.
ФБР не прави разследвания в други държави
Федералното бюро за разследване на САЩ не провежда разследвания на територията на други държави, освен в случаи на терористични атаки, свързани с американски граждани. Това заяви бившият топагент на ФБР и настоящ управляващ директор на базираната във Вашингтон BGR Government Affairs Том Лок.
.
КЗК спря опита на Гебрев да заграби „Дунарит“
Комисията за защита на конкуренцията спря напора на оръжейния търговец Емилиан Гебрев да овладее „Дунарит“ и така да отмъкне под носа на държавата и ужилените вложители в КТБ един от най-големите длъжници на фалираната банка.
.