Нисък интерес към сключването на застраховката онлайн
Шестдесет процента от собствениците на автомобили у нас предпочитат да плащат задължителната за всички застраховка „Гражданска отговорност” на вноски, докато само 40% от водачите плащат всичко накуп. Това заяви главният изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане” Данчо Данчев. Хората в малките и средните градове предпочитат да се разплащат на части защото по този начин не им се налага да вадят всички пари накуп. От друга страна пък това налага допълнителни разходи. Ако например, човек избере да се издължи на четири пъти, ще трябва да отиде толкова пъти и до офиса, откъдето да получи новия си стикер. Това обаче е свързано с купуване на билет за градския транспорт или зареждане на колата с гориво. Така се добавят и т.нар. косвени разходи, освен увеличението, което слагат компаниите.
 
Въглищата и пропан-бутанът с най-сериозно поскъпване
Студеният януари докара годишната инфлация до най-високото є ниво от 3,5 години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Статистиката отчита, че годишната инфлация за първия месец от тази година спрямо януари 2016 г. е 1,4% в сравнение с 0,1% през декември. Индексът на потребителските цени за януари 2017 г. спрямо декември 2016 г. е 101,3% и така месечната инфлация се ускорява с 1,3 на сто, в сравнение с отчетените 0,6% през последния месец на миналата година.
 
Най-много гости са дошли от Гърция, Румъния и Италия
Повече от 105 хил. туристи са дошли у нас през декември, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за броя на пренощувалите чужденци. Ръстът на гостите спрямо година по-рано е 17 на сто, когато чужденците, дошли в страната, са били малко над 90 хил. Близо две трети от туристите са дошли от други европейски страни. Най-много са гостите от южната ни съседка Гърция, следвани от румънците, а на трето място са турците. Освен това големи групи туристи са дошли от Италия, Великобритания, Македония, Израел, Русия и Германия, сочи още статистиката.
.
Минималната работна заплата е бедствие
Минималната работна заплата е бедствие, защото унищожава работни места. Това каза американският икономист проф. Стив Ханке, известен като бащата на българския валутен борд, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria. „Най-добрият начин да се види тази тенденция е през данните за Европейския съюз (ЕС). В 21 страни от ЕС има закони, с които е въведена минимална работна заплата и в тях нивото на безработица е много по-високо от онези държави, в които липсва регламентирано минимално трудово възнаграждение.
.
1,6 млрд. лв. преведоха емигрантите за година
През 2016 г. сънародниците ни зад граница са превели към България 1, 661 млрд. лв. Сумата нараства спрямо 2015 г. с около 20 млн. лв., показват данни на Българската народна банка (БНБ), публикувани от Investor.bg. Най-голямата българска диаспора - тази в САЩ, е изпратила в родината ни над 351,7 млн. лв. в периода януари-ноември 2016 г., показва справката. Сумата е малко по-висока от предходната година за същото време - 348,8 млн. лв. До края на ноември от Испания са дошли 306,8 млн. лв., а от Гърция сумата е над 119,7 млн. лв.
.
Търговска война с ЕС може да донесе на САЩ глоби за $385 млрд. годишно
Eвропейският съюз (ЕС) и други търговски партньори на САЩ готвят съдебен иск пред Световната търговска организация (СТО) в случай, че Вашингтон въведе данък върху вноса, съобщи Financial Times. Според медията европейците вече работят над съответното правно действие. В случай, че САЩ загубят евентуален съдебен процес в СТО, това би могло да означава наказателни глоби от 385 млрд. долара годишно, смята Чад Браун, експерт по търговските спорове в СТО в мозъчния тръст Peterson Institute for International Economics. Това би направило процеса почти сто пъти по-голям от сегашният най-голям процес в рамките на организацията.
.
Китай увеличава капацитета за производството на стомана
Китай е увеличил капацитета си за производство на стомана през 2016 г. повече от два пъти над годишното производство във Великобритания въпреки ангажиментите да намали производството, съобщи онлайн изданието euractiv.com. Повече от половината от стоманата в света се произвежда в Китай. Забавянето на икономиката обаче доведе до забавяне и на вътрешното търсене, което доведе до свръхкапацитет в индустрията.
.
9% ръст на чуждите туристи в Мексико
Броят на чуждестранните туристи, посетили Мексико, се е увеличил с 9% през 2016 г., когато мексиканското песо загуби около 20% от стойността си спрямо долара, съобщи Reuters. Близо 35 милиона чужденци са избрали миналата година да пътуват до Мексико спрямо 32,1 милиона през 2015 г., съобщи министерството на туризма.
.
GM обмисля да продаде Opel на Peugeot
Американският автомобилен концерн General Motors сондира възможността за продажба на базираната в Рюселхайм, Германия, дъщерна компания Opel на френския конкурент PSA Peugeot Citroen. Според източници на Bloomberg преговорите са в напреднал стадий. Те включват и придобиване на британския производител Vauxhall.
.
Credit Suisse съкращава 5500 работни места
Швейцарската банка Credit Suisse отчете загуба от 2,44 млрд. швейцарски франка за 2016 г., съобщи Reuters. Финансовата институция е на загуба за втора поредна година, което оказва натиск върху главния изпълнителен директор Тиджан Тиам да изпълни плана си за оздравяване на втората по големина швейцарска банка.
.
Новите жилищни сгради намаляват, домовете в тях се увеличават
През миналата година у нас са били въведени в експлоатация почти 2 200 нови жилищни сгради с над 9 300 жилища в тях. Новите сгради са с 4% по-малко спрямо 2015 г., но при жилищата има ръст от 20%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Това се обуславя от забавянето на строителството на нови сгради в областите Пловдив и Варна. Броят на жилищата обаче продължава да се увеличава, т.е. по Черно-морието се строят по-малки жилища за сметка на количеството.
.
Лондон вече не е двигател на поскъпването на недвижимостите на Острова
Лондон вече не е двигател на ценовите ръстове на жилищата на Острова, показва статистиката на компаниите за данни Acadata и LSL, цитирана от Bloomberg. Всички агенции за имоти отчитат продължаващ спад на цените на жилищата в британската столица и най-вече на имотите в централните райони. За 2017 г. се очаква цените на жилищата във Великобритания да се увеличат с 5%, а в Лондон – да се понижат с 5% основно заради спада в централните райони и на луксозните имоти. За периода от 2018 до 2021 г. се очаква годишният растеж на цените да се забави до 4%. Най-оптимистичният сценарий за централните райони на града предвижда нулев растеж през 2018 г.
.
€12,56 млрд. инвестирани в бизнес сегмента в ЦИЕ през 2016 г.
Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа е достигнал рекорд през 2016 г., показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.com. Вложенията в имоти в региона достигат 12,56 млрд. евро, изчисляват от компанията. Това е с 42% повече спрямо 2015 г., като рекорди са отчетени в Чехия и Словакия.
.
Имотите в Маями привличат все повече руснаци
Руските купувачи на недвижими имоти проявяват огромен интерес към пазара в Маями, сочи проучване на miamire.com - официалният сайт на Асоциацията на брокерите в Маями. През ноември 2016 г. източноевропейските потребители са имали най-много кликвания, а чрез тях се измерва интересът от 2013 г, спрямо други потенциални клиенти, съобщи CNBC.
.
Цените на къщите в САЩ са се повишили със 7%
Цените на жилищата в САЩ са се увеличили със 7,2% през 2016 г., показват данни на CoreLogic, цитирани от онлайн портала themovechannel.com. Очакванията са ръстовете да се забавят през тази година, допълват от изданието. През декември спрямо ноември цените на жилищата в САЩ са забавили ръста си до 0,8%, отчитат още от компанията.
.
У нас няма безработни, а хора без желание за работа или тапия
Въпросът с дефицита на кадри се изостри дотолкова, че стана най-голямата пречка за инвестиции у нас, по-голяма от корупцията. Според статистиката има 230 000 безработни у нас. Ако се ревизират числата обаче, се вижда, че голяма част от тези хора са без образование и квалификация. На практика у нас няма безработни, а има хора, на които не им се работи или пък не могат да работят това, което изисква пазарът на труда.
.
Още новини
.
Бизнесбрифинг 80% от фирмите ни търсят партньори за износ

80% от българските фирми се интересуват от икономическо сътрудничество с чуждестранни партньори за да работят за износ, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Същевременно 34% от търгов-ците търсят партньори зад граница, с които да направят съвместна инвестиция в България. За една четвърт от фирмите интересите им за икономическо сътрудничество в чужбина са насочени към внос на стоки, които да продават на нашия пазар. Все още малко фирми от България мислят да инвестират в чужбина – само 12% имат намерения да търсят контакти за бъдещата инвестиция извън пределите на страната. Според данните Германия, Русия, САЩ, Италия и Китай са водещите държави, към които най-много предприемачи проявяват интерес за икономическо сътрудничество и бизнес пътувания през тази година. Румъния, Гърция и Сърбия също се нареждат сред предпочитаните страни за делови визити в чужбина, показват резултатите.

400 млн. лв. ще се завъртят в икономиката

През тази година в българската икономика ще бъдат инвестирани 400 млн. лева, които пък дават възможности за разкриване на нови 6000 работни места, прогнозираха от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Интересът на инвеститорите отново е насочен към седем приоритетни сектора - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти. От началото на годината БАИ е сертифицирала четири нови проекта на обща стойност 130 млн. лв. Те имат потенциал да разкрият 3330 нови работни места. През 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 24 проекта на обща стойност над 385 млн. лв. За сравнение през 2015 г. Българска агенция за инвестиции е сертифицирала 12 проекта на обща стойност 189 млн. лв.

Нови шефове в БДЖ

Ръководството на „Холдинг БДЖ” съобщи, че управителите на „БДЖ – Пътнически превози” ЕOOД Димитър Костадинов и „БДЖ - Товарни превози” ЕООД Любомир Илиев са освободени от длъжност. На тяхно място за управители в дружествата са назначени Христо Иванов и Александър Александров. Новите управители са дългогодишни специалисти в областта на железниците, съобщиха от БДЖ. Иванов до 2012 г. се е занимавал с експлоатацията на цялостната дейност в „БДЖ – Пътнически превози” ЕOOД. Александров е бивш директор в „БДЖ – Товарни превози” ЕООД.

 

Печалбата на Aurubis се сви наполовина

Най-големият производител на мед в Европа Aurubis потвърди годишните си очаквания за финансовите резултати, въпреки срива в печалбата през първото фискално тримесечие, съобщиха от компанията. При приходи от 2,462 млрд. евро печалбата преди данъци и такси в периода между октомври и декември пада наполовина спрямо тази година по-рано до 18 млн. евро. Обременяващо действа спирането на дейността поради ремонтни дейности на главния завод в Хамбург, както и отписване при материалните запаси в размер на 26 млн. евро. Компанията потвърди целите си за фискалната 2016/2017 г., за която се очаква значително по-добър резултат в сравнение с предходната фискална година. Според Aurubis това значи ръст от 10% или повече.

 

Softbank купува американската Fortress за  $3,3 млрд.

Японският телекомуникационен гигант Softbank купува американското инвестиционно дружество Fortress Investment Group в сделка за 3,3 млрд. долара, съобщиха Reuters и AP. Сделката бе обявена на фона на плановете на Softbank да създаде фонд от 100 млрд. долара за технологични инвестиции заедно със Саудитска Арабия и други евентуални партньори. Fortress ще продължи да работи независимо, начело с досегашното си ръководство, посочиха двете компании в изявление. Нюйюркската компания е създадена през 1988 г. и нейните 1100 служители управляват активи за 70,1 млрд. долара. Сделката трябва да бъде одобрена от акционерите на Fortress и се очаква да приключи през втората половина на 2017 г.