Държавната „Автомагистрали” ще изгражда 134 км от аутобана
На шест части ще бъде строено продължението на автомагистрала “Хемус” и ще достигне до Велико Търново през 2023 г., съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). В края на декември 2018 г. между пътната агенция и „Автомагистрали” ЕАД е сключен договор за изграждането на 134 км от „Хемус” в участъка от пътен възел „Боаза” до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. Договорът за автомагистрала „Хемус” позволява строеж без обществени поръчки. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти преди началото на дискусия на тема „Три перспективи за бъдещето на обединена Европа”, във връзка с искането на БСП за предоставяне на договора между АПИ и „Автомагистрали” за строителство на аутобана.
 
Вносът на стоки от Евросъюза е достигнал 33,3 млрд. лв.
През периода януари - октомври 2018 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 9.7 на сто спрямо същия период на 2017 г. и е в размер на 31 613.8 млн. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). През октомври 2018 г. износът на стоки за ЕС нараства със 7 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 466.3 млн. лева. Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - октомври 2018 г. се увеличава със 7.6 на сто спрямо същия период на 2017 г. и е на стойност 33 267.5 млн. лв. по цени CIF. През октомври 2018 г. вносът на стоки в България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 3.1 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 673.2 млн. лева.
 
Вече са възложени инспекции на 9 дружества
Започват проверки на НАП на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути, съобщават от приходната агенция. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват законодателството, касаещо данъците и осигуровките. Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП тъй като трансакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.
.
Еврото е най-ясното доказателство за европейската интеграция
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отбеляза двадесетата годишнина от въвеждането на еврото с реч пред Европейския парламент, съобщи сайтът на ЕЦБ. „Еврото е най-осезаемият израз на европейската интеграция, с който гражданите ни се срещат всекидневно", заяви централният банкер на еврозоната пред евродепутатите. Еврото бе въведено на 1 януари 1999 г. като официална валута на 11 държави от ЕС, а отговорността за паричната политика се предоставя на ЕЦБ и на Евросистемата.
.
Шампиони сме по скъп промишлен ток в Европа
- Г-н Велев, поискахте спешни мерки във връзка с големия скок на цената на тока, дори излязохте с отворено писмо до премиера. Кажете до какво може да доведе увеличението за хората? Ще има ли скок на цените на хранителните продукти? - Искам първо да стане ясно, че става дума за едно много сериозно увеличение на цените на енергията на свободния пазар. То е десетки проценти. Последните два месеца увеличението е дори 50%. В отделни дни сме абсолютни шампиони в Европа. Влязохме дори в световните агенции.
.
Затегнете коланите! Икономиката каца
Затегнете коланите! Самолетът на световната икономика започна подготовка за кацане. Облаците са много и мъглата е гъста, но пистата е близо. Растежът трябва да се приземи тази година, поддържайки все пак достатъчно висока скорост. Затегнете коланите не защото има паника на борда, а защото това е обичайната процедура. Връщаме се на твърда земя. Стига в контролната кула да видят какво се случва.
.
Аферата Гон разтърси Япония
Карлос Гон е един от редките примери за успех на чуждестранен ръководител в Япония. Внезапното падане на тази звезда разтърси ръководителите на компании, които се обезпокоиха да не се озоват в капана на японските правила, които не владеят, информира Франс прес. В бизнес средите случаят Гон е основна тема на разговори след ареста му на 19 ноември 2018 година в Токио при кацането на частния му самолет.
.
ЕК разследва данъчните фокуси на Nike
Европейският съюз започна задълбочено разследване на данъчните дела на производителя на спортни стоки Nike в Холандия след разкритията по скандала Paradise Papers, избухнал през 2017 година, информира Франс прес. Европейската комисия „ще разследва внимателно отношението по данъчните въпроси към Nike в Холандия, за да оцени дали то отговаря на европейските правила за държавната помощ”, посочи в изявление еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.
.
.
Бизнесбрифинг Отпускат до 750 000 евро на общините по европейска програма

Нови, до 750 хил. евро на проект, могат да получат общините за градско развитие. Средствата ще се отпускат по линия на европейската програма за градско развитие УРБАКТ ІІІ 2014-2020 г., която в България се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От 7 януари стартира втората, последна за периода 2014 – 2020 г., покана за набиране на проектни предложения за Мрежи за планиране на действия. С наличния бюджет се очаква да бъдат финансирани около 23 проекта. Основната цел на Мрежите за планиране на действия е да се подобри капацитетът на градовете да управляват градски политики посредством интегрирани планове за действие, съобщават от МРРБ.

България е най-евтината дестинация за германците

България е най-евтината дестинация за туризъм в Европа за германските туристи. Това става ясно от сравнителните индекси за ценовото равнище за ресторантските и хотелиерските услуги в Европейския съюз (ЕС) и други европейски страни. Те са изготвени от Федералната статистическа служба (Destatis) по повод панаира за ваканции CMT, който се провежда от 12 до 20 януари 2019 г. в Щутгарт. Резултатите се базират на публикуван на 13 декември 2018 г. от Евростат ревизиран индекс за ценовите нива в сектора за 2017 г. Destatis обаче е направила изчисления до ноември 2018 г.
 
Хранителните инспектори с над 2300 проверки по празниците

За периода от 17 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г., Българската агенция по безопасност на храните извърши 2 399 извънредни проверки в предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси в цялата страна във връзка с официалните празници Коледа и Нова година, съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство. Съставени са 18 акта за установяване на административно нарушение. 67 са издадените предписания за отстраняване на установени нарушения.

БДЖ: Без покупка на нови влакове, ще наемаме локомотиви

Държавните железници няма да купуват нови влакове, а ще наемат локомотиви и вагони, за да изпълнява разписаниeто си. Това обяви на пресконференция новото ръководство на БДЖ. Засега шефовете на държавния холдинг ще се въздържат от пускане на нова поръчка за покупка на нов подвижен състав, за да се избегне ситуацията с последните закупени влакове Siemens, което доведе до дългове до дружеството. Компанията ще отдели до 2 млн. лева за наем на локомотиви и вагони като съкрати ненужни пера от бюджета си.
 

Надвзета сума за е-винетка ще се възстановява до 30 дни

На потребителите, платили неколкократно за електронна винетка за един и същ регистрационен номер с един и същ период на валидност, ще им бъде възстановена надвзетата сума, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Съветът към потребителя е да изпрати заявление в свободен текст, адресирано до председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, в което да опише казуса. Когато плащането е направено с банкова карта към заявлението трябва да бъдат приложени данни с информация  за регистрационен номер на автомобила, PAY номер, както и какъв е начинът на плащане – чрез мобилно приложение, чрез уеб сайта bgtoll.bg или терминал за самотаксуване.

Одобриха 5,5 млн. лв за зимните пръскания

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” утвърди годишен финансов ресурс за 2019 г. в размер на 5 500 000 лв. по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. Целта на помощта е ограничаване на загубите от разпространяването на зимуващи вредителите по трайните насаждения. Предстои да бъдат изготвени указания за кандидатстване, съобщиха от разплащателната агенция след заседанието на УС на ДФЗ .