Строителите изпреварват графика с осем месеца
До септември догодина ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала “Хемус”, чието изграждане започна в края на март тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството в участъка от Ябланица до пътен възел “Боаза”. Заедно с него бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Светослав Глосов. По думите на Борисов участъкът ще бъде завършен осем месеца по-рано от договореното със строителите. По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието реално строителство ще започне на 15 август тази година.
 
n Модернизацията на 50-километровата линия между Елин Пелин и Костенец се финансира с европейски средства
Общо 19 компании - от всички големи български строителни компании, до фирми от Китай, Турция, Гърция, Италия, Испания и Португалия, се състезават за спечелването на най-големия железопътен търг у нас. Той се оценявана около 1 милиард лева и касае модернизацията на отсечката между Елин Пелин и Костенец, като е финансиран с европейски средства. Над 50-километровата отсечка с много тунели, мостове и виадукти е част от линията София - Пловдив, а ремонтът му се финансира по програма „Транспорт”. Търгът бе обявен през лятото на миналата година, но редица обжалвания забавиха процедурата.
 
ВиК слагат уреди за контрол, засичат от автомобил
Край на тарикатите, които крадат питейна вода в сгради - етажна собственост. ВиК операторите ще хващат крадците чрез дистанционни уреди. До октомври ще влязат в сила промени на Наредба 4 за ВиК услугите, с които се въвежда комплекс от мерки срещу безконтролно потребление на живителната течност председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов, който участва в изготвянето им. Модулите за дистанционно отчитане на консумацията ще се монтират както към общия, така и към индивидуалните водомер. Чрез сигнал до контролен център във водната компания ще се засича моментното показание на водомерите в сградата. Ползването на вода може да се засича и чрез четящо устройство в автомобил на ВиК, обясни Иванов.
.
Рецесията не е неизбежна
Винаги трябва да планираме за най-лошото и да се надяваме на най-доброто. Мисля, че идеята, че неизбежно ще влезем в рецесия само защото сме минали през разширяване за известно време, не е правилна. Разширяването на САЩ, темпът на растеж е много бавен от финансовата криза насам. Нивото на производство всъщност е доста под равнището, на което би било, ако имаше по-нормално разширяване. Затова това донякъде защитава идеята, че може би разширяването може да продължи още известно време.
.
Телефонни измамници подхванаха и чумата
За нов вид телефонна измама предупреждават от Асоциацията на говедовъдите в България. Фалшиви ветеринари звънят на животновъди, за да ги изнудват под заплаха, че в стадото им има чума. Това разказа за “Хоризонт” Михаил Михайлов от асоциацията: „Един наш фермер приема телефонно обаждане, в което му се казва, че се обаждат от Държавен фонд „Земеделие”, че стадото му е заразено с чума по дребните преживни животни, наложително е веднага държавните ветеринарни служби да вземат кръвни проби и това трябва да стане след няколко часа. След което този глас му загатва, че този проблем може да се уреди по някакъв начин, но все пак трябва да се внесе някаква сума”.
.
За три години жилищата поскъпнаха с 25-27 на сто
- Господин Ганев, какви са очакванията ви за пазара на недвижими имоти за тази и следващата година? - Вече три години и половина цените на имотите растат, което не е малък цикъл за всяка икономика, включително и за пазара на имоти, като за този период цените са се увеличили 25 -27 процента в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, в Бургас, макар и с по-малък ръст. Мисля, че и тази година ще бъдем свидетели на ръст на цените на жилищата в София и в по-големите градове между 2 и 4 процента. Логиката е, че след продължителен период на ръст на цените, обикновено последва известно “охлаждане”. Тези прогнози са базирани и на очакването през следващата година да се покачат основните лихвени нива на Европейската централна банка, което ще повлияе вероятно и върху лихвите върху ипотечните кредити, а това винаги има значение за пазара на имотите.
.
Ръст на сделките с ваканционни имоти
За първи път от три-четири години насам има сериозен ръст на броя на сделки с ваканционни имоти, съобщи председателят на Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев. През първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година се отчитат ръстове: в Поморие и в Разлог с по 20 процента, Несебър - 16 процента, Балчик - 12 процента, Царево - 9 процента. Само в община Бяла има спад на сделките. Председателят на НСНИ прогнозира, че и тази година ще бъдем свидетели на ръст на цените на жилищата в София и в по-големите градове - между 2 и 4 процента, и смята, че не по-рано от втората половина на 2019 г. цените на жилищата ще започнат да намаляват.
.
Фермите са заплаха за екологията
Петте най-големи производители на месо в света заедно създават повече парникови газове от ExxonMobil, Shell или BP, показва ново изследване на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО). Сред най-големите потребители на месо в света е Австрия. Всеки австриец годишно изяжда 100 килограма говеждо, свинско и птиче месо. И докато в страната потреблението на месо изглежда е в стагнация, в света то продължава да расте.
.
Неочаквана конкуренция
Все по-широката употреба на презареждаеми хибридни автомобили от частни лица и търговци е най-доброто средносрочно решение за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда, сочи изследване, цитирано от Франс прес. Авторите на проучването определят като контрапродуктивна и надпреварата за достигане на максимална автономност при електрическите коли. Докладът на френската Агенция по околна среда и управление на енергията (Ademe) има за цел да сравни икономическата обоснованост (цената за притежаване на кола, включително евентуални помощи за закупуване) и екологичния ефект до 2030 година на автомобили с различни видове двигатели (дизелов, бензинов, хибриден, електрически).
.
.
Бизнесбрифинг Пощите ще получават субсидията си авансово

 

Държавното дружество „Български пощи” ще получава компенсацията си от държавата за извършване на задължителната универсална услуга в страната (предимно пощенски пратки) авансово. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект в Закон за пощенските услуги. Досега субсидията се получаваше с до две години закъснение, което оставя го без оперативни средства. Пощите ни са със задължение по закон да доставят универсалната пощенска услуга до всяка точка на страната за разлика от частните компании, които работят там, където има икономическа изгода.  
Финансират проекти за 20 млн. евро по програма ”Черноморски басейн”

Общо 23 проекта за близо 20 млн. евро по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020” г. ще се реализират във Варна, Бургас и Стара Загора. Те са одобрени в рамките на първата покана за набиране на проектни предложения на програмата и в тях участват 20 български партньори. В ход е процес по сключване на договори на одобрените проектни предложения, веднага след което предстои стартирането им и тяхното реално изпълнение, съобщиха от МРРБ.  Най-много са одобрените проекти на организации от област Варна – общо 10 с бюджет от над 1,8 млн. евро. Сред тях са Асоциация на българските Черноморски общини, Черноморска мрежа на неправителствените организации, Икономически университет - Варна, Община Аврен, Сдружение “Агенция за икономическо развитие” и др.

10000 полета повече са обслужени от РВД

 

Държавното предприятие “Ръководство на въздушното движение” е обслужило рекорден брой полети за юли. Те са били 100 418, което е с 11,51 на сто повече в сравнение с година по-рано, когато техният брой е бил 90 054 полета. Международните полети за месеца, кацнали и излетели в и от страната ни, са 14 249. Отчетено е увеличение от 945 полета или 7,10 на сто спрямо същия месец на 2017 г.
Валутните резерви достигнаха €23,5 млрд.

Международните валутни резерви на Българя достигат 23,5 млрд. евро през юни, като ръстът спрямо предходния месец се ускорява до 3% при 1,4% през май. Това става ясно от месечния обзор за икономиката на страната на Министерство на финансите. Според анализа банковите резерви отбелязват най-висок растеж през месеца от 7,4%. Банкнотите и монетите в обращение и депозитът на правителството също имат положителен принос, като се покачват съответно с 1,7% и 3% спрямо месец по-рано. В същото време, задълженията към други депозанти отбелязват леко намаление от 0,3% при 19,4% нарастване предходния месец, което отразяваше преведените годишни премийни вноски на банките към Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

66% от българите вярват, че картовите разплащания са безопасни

Две трети (66%) от българските картодържатели вярват, че картовите разплащания в чужбина са безопасни. Миналата година 61% от потребителите са били съгласни, че е сигурно. Това става ясно от проучването на Mastercard – MasterIndex. Сред основните изводи на проучването е, че българите са все по-отворени към осъществяването на бързи и безопасни трансакции извън страната, без да се притесняват за своята сигурност. Според анализа през тази година българите планират да пътуват повече спрямо предходни периоди. „Тази година 58% от картодържателите в България планират да посетят чужбина, което бележи ръст в сравнение с 2017 г. (55%)”, пише в доклада.