Каним ги да инвестират в България
Азербайджан има готовност да инвестира в газопреносната мрежа на България и да доставя газ за бита. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку. В резиденция „Загулба” двамата обсъдиха двустранните отношения, стокообмена и поставиха акцент над сътрудничеството в областта на енергетиката. Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в газификацията на България.
 
Още умуват за кои пътища ще плащаме и къде ще е безплатно
Дневна и уикенд винетка ще може да си купува българският шофьор. Това ще се случи веднъж щом бъде внедрена новата (тол) система за таксуване по пътищата. Договорът за изграждането й бе сключен между възложителите от пътната агенция и австрийската компания лидер в областта на пътното таксуване „Капш” в понеделник. Толът ще отмени напълно настоящата винетна система за товарните автомобили.
 
Вече заличиха 118 заради липса на застраховка
Сто и осемнадесет дружества, регистрирани като туроператори, са заличени от Националния туристически регистър заради това, че не са предоставили задължителната застраховка „Отговорност на туроператора”. Наличието й е изрично условие за извършване на туроператорска дейност, съобщават от Министерството на туризма.
.
Последни сме в ЕС по интернет банкиране
България е на последно място по отношение на интернет банкирането в Европейския съюз (ЕС), сочат данните на Евростат за 2017 г.
.
Европейският парламент обсъди Газовата директива
Eвропейският съюз трябва да гарантира спазването на едни и същи правила за всички доставчици на природен газ от трети страни.
.
Bundesbank включи юана във валутните си резерви
Германската централна банка реши да включи китайския юан към собствените си резерви, което дава допълнителен тласък на международния статут на валутата,
.
Airbus изпревари Boeing по поръчки
Eвропейският самолетостроител Airbus съобщи, че е продал над 1100 самолета миналата година, изпреварвайки американския си конкурент Boeing,
.
GM пуска масов автомобил без волан и педали
Aмериканският автомобилен концерн General Motors (GM) обяви, че произвежда първия масов безпилотен автомобил без волан и педали, предаде AP.
.
Инвеститорите се фокусират върху офис площите
След продажбите на големи търговски центрове през миналата година, през 2018 г. фокусът на инвеститорите в имоти у нас се измества към офис площите.
.
Жилищата в София поскъпнаха с 10,6% за година
Цените на жилищата в София са нараснали с 10,6% на годишна база към края на второто тримесечие на 2017 г. Поскъпването е по-чувствително при новите жилища
.
Строителството в България продължава да расте
Строителната продукция в България отбелязва ръст за девети пореден месец през ноември 2017 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ).
.
Лондон е предпочитан за вложения в бизнес сегмента
Въпреки Brexit Лондон изпреварва Ню Йорк и оглавява десетте най-желани дестинации за инвестиции в бизнес имоти.
.
Водосточни тръби стават домове в Хонконг
Нарастващите цени на имотите в Хонконг накараха десетки хиляди семейства да живеят в малки, поделени апартаменти и да търсят креативни решения,
.
Коментарът на проф. Емил Ботев: Най-уязвими от земетресение са къщите от камък и кирпич
Да се познае точно времето на бъдещо силно земетресение, е изключително рядък случай. Не повече от 1% от тези земетресения в света са успешно прогнозирани,
.
Топ 10. Звезди, успели от втория опит
Успехът рядко идва от първия опит и върви ръка за ръка не само с таланта, но и с упорството. Съвременниците на Ван Гог не признавали неговото изкуство,
.
Умни мебели пестят пространство
Пренасищаното с жители на определени места и обезлюдяването на други е проблем дори за успелите да се домогнат до големия град.
.
Бизнесбрифинг
В летище Варна през тази година ще бъдат инвестирани нови 12,5 млн. лв., а в аеропорта в Бургас - около 10 млн. лв. Това съобщи Улрих Хеппе,
.
.
Ардо Хансон, гуверньор на централната банка на Естония: ЕЦБ може да спре с облигациите отведнъж
 
Според един от водещите европейски централни банкери Европейската централна банка (ЕЦБ) може след септември да сложи отведнъж край на покупките на облигации, които са особено противоречиви в Германия.

„Мисля, че можем лесно да стигнем до нулата с един ход”, каза гуверньорът на централната банка на Естония Ардо Хансон пред Boersen-Zeitung. Намаляването на месечните покупки до 60 млрд. евро от първоначалните 80 млрд. евро, а сега - до 30 млрд. евро, по думите му е минало без никакви турбуленции на пазарите, а това е окуражаващо.

„Ако растежът и инфлацията са повече или по-малко в съответствие с прогнозите, със сигурност ще е възможно и целесъобразно да се сложи край на покупките след септември”, добавя Хансон. „Добре развиващата се икономика в еврозоната говори сама по себе си”.  

По думите му много страни от еврозоната не са добре подготвени за промяната на лихвената политика и от тази гледна точка според него е възможно „зомбифициране” на правителствата. Той също така смята, че при нормализирането на своята ултрахлабава парична политика ЕЦБ не трябва да обръща внимание на отделните страни.

С оглед на високите задължения в редица страни Хансон казва, че „когато лихвите отново поемат нагоре, това може да доведе до много лошо пробуждане”. В тази връзка пояснява, че „много повече ме притеснява зомбифицирането на правителствата, отколкото зомбифицирането на компаниите”.