Местата за настаняване ще се проверяват на всеки 3 години
Министерството на туризма ще може да взема звезди на хотелите. Това ще стане, след като бъде създаден туристически инспекторат към ведомството. Той ще бъде натоварен с контрола на местата за настаняване и хранене, като ще отговаря и за наказването на неизрядните хотелиери. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.
 
АПИ пак спря търга за въвеждане на системата
Повече от 1 млрд. лв. годишно губи страната от липсата на тол система. Това съобщи Ивайло Константинов, член на парламентарната комисия по транспорт, във връзка с поредното спиране на процедурата. Той коментира, че това води до финансова загуба за страната и най-вече за Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), която разчита на този ресурс за по-добра поддържа на пътищата.
 
Теглим по 5567 лева за автомобил втора ръка
Българите са похарчили 177,7 млн. лв. за коли на лизинг за периода от април миналата година до същия месец на тази. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ) за март 2017 г. Така общата сума на вземанията за финансов лизинг на леки коли възлиза на 1,047 млрд. лв., което е увеличение с 20,4 на сто спрямо същия период на миналата година.
.
Стокообменът между България и Италия расте с 2,5 на сто
Двустранният стокообмен между България и Италия за 2016 г. възлиза на 4 237,7 млн.евро и бележи ръст от 2,5% спрямо 2015 г.
.
976 полицаи ще пазят почиващите по морето
По морето това лято ще бъдат командировани 976 полицаи. Освен нашите униформени ще бъдат командировани полицаи от Чехия, Румъния и Полша.
.
Германската икономика расте заради износа и инвестициите
Износът и инвестициите подкрепиха ръста на германската икономика в рамките на 0,6% на тримесечна база през първите три месеца на годината,
.
Потреблението на газ в Русия намалява
Потреблението на газ в Русия е намаляло през 2016 г., става ясно от презентация на „Газпром”. През миналата година компанията е доставила 214,9 млрд. куб. метра газ до клиентите
.
Световната банка потвърди прогнозата си за цената на петрола
Световната банка остави прогнозата си за цената на петрола на равнище 55 долара за барел за тази година, съобщи ТАСС, като се позова на доклад на световната организация.
.
Clariant и Huntsman се сливат
Швейцарският производител на специализирани химикали Clariant и американският Huntsman Corp. се сливат в компания с пазарна стойност 13,8 милиарда долара, предаде AP.
.
Джим Хакет оглави Ford
Американският автомобилен концерн Ford потвърди, че досегашният главен изпълнителен директор и президент Марк Фийлдс напуска и ще бъде сменен от Джим Хакет, предаде AFP.
.
Големите строежи с една пета повече
С една пета повече е разгърнатата застрашена площ (РЗП) на започнатите големи строежи в страната от началото на годината.
.
Ръст в търсенето на логистични площи заради онлайн пазаруването
Развитието на електронната търговия, напредъка на технологиите и редица циклични и структурни фактори, променят веригата на доставките и оказват значително влияние върху пазара
.
Недостиг на терени за нови сгради в САЩ
През последните години в САЩ се наблюдава недостиг на жилища и логичният въпрос би бил защо просто не се построят нови. Един от проблемите обаче е,
.
Домовете в Китай продължават да поскъпват
Цените на жилищата в Китай леко ускоряват ръста си през април въпреки ограниченията, които местните администрации в някои градове налагат на купувачите, съобщи Reuters.
.
Пазарите на недвижимости в Швеция и Нова Зеландия най-застрашени от срив
Жилищните пазари в Швеция и Нова Зеландия са в най-голям риск от корекция сред икономиките от Г10, твърди Goldman Sachs.
.
Пилеем 1 млрд. порции храна годишно
Хората, живеещи в материални лишения, са и гладни, защото те на първо място се лишават от храна. В най-добрия случай те са недохранени, а пропускат ли хранене - значи са гладни.
.
Загуби за паунда
Британският паунд поевтиня след теористичната атака в Манчестър. Във вторник еврото запази ръста си от понеделник, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви,
.
Повишения на БФБ
Във вторник индексите на Българската фондова борса (БФБ - София) обърнаха рязко посоката от понеделник и приключиха сесията изцяло на зелена територия.
.
Топ 10. Милиардери, започнали от нулата
Не всяка история за успешен милиардер е започнала в милиардерски дом. Историите на хората, включени в тази класация са доказателство,
.
Плащането на комунални услуги оскъпява кредита с 3 лв. на месец
Потребителите трябва да сравняват офертите за кредити на банките, независимо за какво се теглят парите. При потребителските заеми трябва да се внимава за годишния процент на разходите (ГПР).
.
.
Бизнесбрифинг Владислав Горанов: Приемането на еврото е единственият вариант за България

 
Приемането на еврото е единственият вариант за България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по случай 25-годишнината на Асоциацията на банките в България (АББ). „И сегашното правителство, а и предишните правителства сме убедени, че след близо 20 години валутен борд естественият ни път е еврозоната”, категоричен бе Горанов. Той добави, че не е толкова просто и не е въпрос само на желание на една от страните, а трябва и двете страни да проявяват интерес – и еврозоната и кандидатстващата за нея страна. Горанов добави, че съгласно Договора за функциониране на ЕС ние рано или късно ще станем част от единната валута. „България е една от малкото държави заедно с Румъния, които убедено вървят в тази посока и желаят това. Има и държави в ЕС, които са с резерви или с по-бавни темпове се стремят към тази посока, например Полша”, разясни той.

Данъчни проверяват концерти, фестивали и изложения

Данъчните инспектори започват масови проверки по време на провеждането на масови прояви като концерти, фестивали, изложения и други подобни културни мероприятия, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). На мушка на проверяващите ще бъдат предимно малките сергии, които продават семки, пуканки и други най-различни храни преди започването на събитието. Ще бъдат следени и по-големите търговци на изложенията, които предлагат своите продукти. „Календарът на културните събития се наблюдава от служителите на приходната администрация, като проверките ще са насочени главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите”, обясняват от НАП.

Българинът пътува все повече

Над 926 000 българи са пътували в страната и в чужбина през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт. Това е с 68,3% повече спрямо същия период на миналата година. От статистиката става ясно, че най-голямо увеличение има на пътуванията в страната – с 80,2 на сто. Българите, които са минали през границата, но не са пътували в страната, са с 13,3% повече спрямо същия период на 2016 г. През периода има намаление с над 20 на сто на хората, които са пътували и в страната, и в чужбина. През първото тримесечие на 2017 г. средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 132 лв. в страната и 500,88 лв. в чужбина.

Японският износ се увеличава със 7,5%

Японският износ е нараснал със стабилните 7,5% през април спрямо същия месец на миналата година, въпреки че търговският излишък на страната е намалял заради поскъпването на петрола, надуло стойността на вноса, предаде AP. Обявените данни отговарят на очакванията на фона на скока на търсенето през последните месеци. Износът е бил на стойност 6,3 трилиона йени или 56,7 млрд. долара през април, а вносът се е увеличил с 15% до 5,8 трилиона йени или 5,2 млрд. долара. Търговският излишък е намалял с близо 41% спрямо април миналата година до 481,7 милиарда йени или 4,3 млрд. долара.

Moody's понижи кредитния рейтинг на Китай

Международната рейтингова агенция Moody's обяви, че понижава рейтинга на китайския дълг, защото предвижда нарастване на задлъжнялостта на азиатския гигант и забавяне на икономическия растеж, предаде AFP. Рейтингът на китайския дълг се понижава от равнището Аа3 до А1 със стабилна перспектива, се казва в изявление на Moody's. Понижението на кредитния рейтинг отразява факта, че „финансовата стабилност на Китай ще се влоши малко през идните години, като общият обем на дълга ще продължава да расте, докато потенциалът за растеж се забавя”. Реформите, предвидени от режима в Пекин за борба с финансовите рискове, може да „забавят, но не и да попречат на нарастването на дълга” на страната, според изявлението на Moody's. Агенцията очаква икономическия растеж на Китай да спадне до около 5% годишно за следващите пет години. Пекин предвижда ръст от около 6,5% за тази година.