Пивоварната промишленост е донесла на хазната над 350 млн. лева
Оборотът от производството и продажбите на бира през 2016 г. вече достига 500 млн. лв., от които 467 милиона се падат на членовете на Съюза на пивоварите (СПБ), отчитат от организацията. Устойчива тенденция бележи и инвестиционният процес в бранша, като за последните 3 години вложенията в дълготрайни материални активи за производство на пиво и малц възлизат на 164 млн. лв. С най-голям дял продължават да бъдат капиталовите инвестиции в нови бутилиращи и опаковащи линии, енергоефективно промишлено обзавеждане, модернизиране на производствените и логистични звена. По данни на СПБ от 1994 г. (когато започва приватизацията на пивоварната промишленост в страната) до днес в сектора са инвестирани над 1,170 млрд. лв.
 
Спрямо същия период на миналата година увеличението на пасажерите е с 33 на сто
Повече от 2,8 милиона пътника са преминали през летище София за първите 6 месеца на годината. Това показват данните на аеропорта. Спрямо същия период на 2016 г. обслужените са с 33 на сто повече. За сравнение в периода януари-юни 2016 г. пътниците на летището са били близо 2,2 млн., като е отчетен ръст от 14% спрямо година по-рано. Само през юни обслужените пътници на столичното летище над 570 хил. пътници, което е ръст от 37,2% спрямо същия период на миналата година. През Терминал 2 са преминали 65% от пътникопотока, а през Терминал 1 - останалите 35%. С 36 на сто е нараснал броят на пътуващите по редовни международни линии, а тези по вътрешните са се увеличили с 85%. Чартърите бележат ръст с една четвърт, което се дължи на трафика към турските, гръцките и хърватските курорти.
 
13 евро/кв. м е наемът за първокласните кантори в центъра на София
Площта на офисите, които се строят в момента в страната, е 340 хил. кв. м, сочи анализ на Arco Real Estate за второто тримесечие на годината. Наличностите на офиси в България достигнаха близо до 1,8 млн. кв. м. Главната движеща сила на пазара са големите компании от развиващия се бранш на аутсорсинг индустрията, най-вече в секторите на ИТ продуктите и изнесените бизнес процеси и услуги. Тази тенденция до голяма степен определя наемните цени, предпочитаните райони и характеристиките на офисите, като оживлението е по-скоро във високия клас А офиси.
.
Трябва нов механизъм за добавка към заплатата
Необходим е нов, по-съвършен механизъм за добавка към заплатата от класа за прослужено време. Съгласна съм със синдикатите, че заплатите трябва да се повишават, но добавката за стаж не гарантира и увеличаването на доходите. Това е само начин, по който средствата за работна заплата се разпределят между работниците. Всички сме свидетели на работните си места, че има хора, които може и да имат по-голям стаж от други по-млади работници, но не са толкова производителни, не влагат такива умения, като младите и в крайна сметка не допринасят с повече от 25%, примерно, от техните по-млади колеги.
.
Българите в чужбина пратиха 382 млн. евро у нас
Паричните трансфери у нас на българите, които живеят и работят зад граница, достигат 382 млн. евро за първите 5 месеца на тази година. Това сочат данните на Българската народна банка (БНБ). Сумата е с 1.3% повече спрямо същия период на миналата 2016 г. Конкретно за месец май българите, живеещи и работещи постоянно в чужбина, са превели в България 88.1 млн. евро, като сумата е по-висока с 1.2 млн. евро спрямо същия месец на предходната година.
.
Френска компания инвестира 5 млн. евро в Русе
Инвестиция за 5 милиона евро ще направи компанията „Монтюпе” в завода си за автомобилни части в Русе, за да гарантира качеството на въздуха в региона. За това се разбраха на среща в крайдунавския град министърът на околната среда и водите Нено Димов и ръководството на предприятието. Министър Димов уточни, че инвестицията от 5 млн. евро трябва да бъде направена поетапно за срок от около година и половина.
.
Плащаме 40 лв. на час за сърф на морето
40 лева за час струва сърфирането край южния плаж в Несебър, а за 30 минути търсачите на силни усещания плащат 20 лв. Клубът за сърф там предлага обучение за начинаещи и курсове за напреднали, като се осигурява екипировка, платно и дъска. За сърфиране с инструктор обаче се доплаща още 20 лева. Курсът в комплект с екипировката излиза 300 лева. При групови обучения цената за 6-часов курс пада на 280 лева. Отстъпки се правят и за деца.
.
Vоlkswаgеn задмина Тоуоtа по продажби
Пpeз изминалата 2016 г. Vоlkswаgеn е oтнeл кopoнaтa нa Тоуоtа и cтaнa aвтoмoбилният пpoизвoдитeл c нaй-гoлям бpoй пpoдaжби. Япoнcката марка обаче e нaй-дoбpe пpoдaвaна в цeли 49 cтpaни пo cвeтa - дaлeч пpeд гepмaнcкия кoнцepн. Дaннитe, cъбpaни oт Rеgtrаnsfеrs, пoкaзвaт, чe Тоуоtа дъpжи ключoви peгиoни в cвeтa, включитeлнo Лaтинcкa Aмepикa, Aзия и Aфpикa. Vоlkswаgеn e нa въpxa нa клacaциитe в eдвa 14 дъpжaви, пoвeчeтo oт кoитo в Eвpoпa - Швeйцapия, Бeлгия, Xoлaндия, Швeция, Гepмaния, Xъpвaтия и Бeлapyc.
.
Фермерите в Русия страдат от лоша реколта
През 2017 г. повечето земеделски производители в Русия ще понесат загуби заради лоша реколта, след като пролетта и лятото се оказаха изключително хладни и дъждовни, пише руското издание „Известия”. Щетите може да достигнат 2,6 млрд. рубли (около 37 млн. евро), по оценка на Националния съюз на агрозастрахователите. По данни на „Банк России” в първите три месеца на тази година са сключени малко над 20 хил. договора за селскостопански рискове – това е с 20% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.
.
САЩ обяви кампания „Произведено в Америка”
Седмицата от 17-ти до 22 юли в САЩ протича под мотото „Произведено в Америка”. Целта е да се промотират произведени в страната продукти, пише Washington Post. В сряда президентът Доналд Тръмп подписа декларация, в която бе отбелязано колко е важно стоките да бъдат произвеждани в САЩ. „Америка на първо място” беше едно от обещанията на Тръмп по време на предизборната му кампания, припомня изданието. В същото време обаче фирмите на президента използват основно продукти, произведени в чужбина.
.
Казахстан стана основен играч на пазара на злато
Русия и Турция продължават да увеличават златните си резерви, а Казахстан заема твърдо третата позиция сред активните купувачи на благородния метал. Това става ясно от последните данни на Световния съвет по златото. През последния месец, за който има изнесени данни (май), покупките на Русия възлизат на 19.5 тона, докато Турция и Казахстан са придобили 5.2 и 4.5 тона злато.
.
Източна Европа се превръща в рай за гейминдустрията
Инвестициите в индустрията за игри в Източна Европа нарастват с бързи темпове, стана ясно на бизнес конференцията Game Dev Summit 2017 г. По думите на Андреа Пер от Romanian Game Developers Association индустрията е носител на иновации на икономическо развитие. „Държавната администрация в страни като Великобритания, Финландия и Полша ясно разбира това и се стреми да развие този сегмент от икономиката посредством различни програми, грантове и търговски мисии. Време е това да се случи и в Източна Европа”, коментира тя.
.
Сделките с недвижимости у нас намаляват
Пазарът на имоти в България продължава да забавя темповете. Броят на сделките общо за страната отбелязва спад през второто тримесечие спрямо второто тримесечие на 2016 г. и за полугодието спрямо първата половина на 2016 г. От една страна намалението се дължи на забавянето на ръста на сделките в най-големите градове. При експлозивното възстановяване на пазара преди повече от две години резките ръстове в големите градове компенсираха неактивните по-малки пазари в страната, като се превърнаха в двигател на целия имотен сектор. Със забавянето на големите пазари обаче картината се променя и неактивните малки населени места отново заемат по-видим дял.
.
Работим 7 години за апартамент на морето
Седем години трябва да работим за двустаен апартамент в Созопол, сочат изчисления. В момента цените на добрите имоти в този курорт варират между 37 000 и 40 000 евро или 75-78 000 лева за около 50-60 квадрата площ. Сумата се равнява на 84 средни месечни заплати и на 168 месеца работа на минимално възнаграждение. По данни на Националния статистически институт средната заплата у нас е около 930 лева, а минималната е 460 лева.
.
Разрешават на чужденци да купуват ниви у нас
Ограниченията за покупка на земеделска земя от чужденци се премахват с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, публикувани за обществено обсъждане. Измененията предвиждат отпадане на условията за уседналост на чужди граждани. Според сегашния закон право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години.
.
България остава в топ 10 на ваканционните имоти
Чуждестранното търсене на ваканционни имоти в България през юни остава относително стабилно. Страната ни остава в топ 10 на най-желаните дестинации, включени в класацията на онлайн портала TheMoveChannel.com, като успява да се придвижи с едно място нагоре до 9-та позиция заради лекото увеличение на запитванията, направени чрез портала, и отпадането на други страни от първата десетка.
.
Топ 10. Най-печелившите звезди през 2017 г.
А1мериканското списание Forbes публикува списъка си със 100-те известни личности, които са спечелили най-много пари за периода от юни 2016 г. до юни 2017 г. 100-те най-високо платени знаменитости в света са спечелили общо 5,15 млрд. долара. Класацията се оглавява от Шон Джон Комбс, по-известен като Пи Диди. Американският рапър е спечелил 130 млн. долара, които са достатъчни, за да се изкачи най-високо в класацията. Финансовият успех на Диди се дължи на неотдавнашното му турне в САЩ, договор с известна марка водка и продажбата на една трета от модната му линия Sean John.
.
Още новини
.
Бизнесбрифинг 160 компании се конкурират в куриерския бизнес у нас

160 компании са работили през миналата година на пощенския пазар у нас, като те са реализирали 184 млн. пратки и услуги, което е ръст от 5%. Това обяви в понеделник зам.-министърът на транспорта Димитър Геновски по време на разговори с делегация на Държавното пощенско бюро на Китай, съобщиха от ведомството. По думите му онлайн търговията в България има ръст от 14%, което е малко повече от средното за Европа, а нарастването на обемите от пратки се очаква да продължи. Отварянето на пазарите е възможност за модернизиране на пощенския сектор, каза още Геновски. По думите му, националните пощенски оператори разполагат с най-добре развита мрежа от клонове, дори в най-отдалечените райони на държавите.

 

Изнесли сме дрехи и обувки в Швейцария за 90 млн. евро

Изнесохме дрехи и обувки за над 90 млн. евро или 100 млн. шв. франка за Швейцария през 2016 г., което е 41% от целия ни експорт, сочи анализ на Федералната митническа служба на Швейцария по повод на 10-годишнината от присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз. Северната ни съседка пък е изнесла текстил към Швейцария на обща стойност 211 млн. франка, или 36 на сто от всички стоки, които изнася. На второ място по експорт са стоки и продукти от групите - машини, метали и електроника, като България изнася основно метали, а Румъния – превозни средства. Основните продукти, които се изнасят от Швейцария за двете балкански страни са химически и фармацевтични продукти, които правят почти половината от целия износ. От митническата служба уточняват, че вносът на стоки произведени в България и Румъния за Швейцария се е увеличил 10 пъти, а износът е нараснал 3 пъти за последните 10 години.

Британският бизнес „сверява часовниците” заради Brexit

Общо 40% от фирмите във Великобритания смятат, че излизането на страната от ЕС ще окаже негативно влияние на инвестиционните им планове. Това сочат данни на Конфедерацията на британската промишленост (CBI), цитирани от RNS. Останалите близо 60 на сто от анкетираните са били по-големи оптимисти и не очакват напускането на Обединеното кралство на ЕС да има някакви последствия за бизнеса им. Междувременно британският нискотарифен авиопревозвач easyJet планира да създаде нова компания с централа в континентална Европа, за да може да продължи да лети между европейски дестинации и след като Великобритания напусне ЕС. Това сочи съобщение на авиокомпанията, цитирано от ДПА.Превозвачът иска новото дружество easyJet Europe да бъде с централа в австрийската столица Виена и вече е подал молба за необходимите разрешителни в страната.

 

Полша увеличава транзита на газ към Украйна

Полският газов оператор Gaz System и украинският „Укртрансгаз” ще увеличат в периода от 1 септември до 30 април 2018 г. до 250 хил. куб. м на час транзита на природен газ от Полша през граничния пункт Herma-nowice към Украйна, съобщава „Прайм”. Същевременно от бившата съветска република съобщиха, запасите в подземните хранилища на страната са се увеличили с 22% до 12 млрд. куб. м, като през май и юни в тях са били складирани по 1,55 млрд. кубика. Сметките на „Укртрансгаз” показват, че до началото на отоплителния сезон ще бъдат натрупани 17 млрд. куб. м. Украйна спря да купува руски природен газ от 15 ноември 2015 г. В момента страната си доставя синьо гориво по реверсивни тръбопроводи през Словакия, Унгария и Полша, както и от собствени находища.

Бедствията са причинили щети за 40 млрд. долара за половин година

Зacтpaxoвaтeлитe ca изплaтили oкoлo 19.5 милиapдa дoлapa зa щeти, пpичинeни oт пpиpoдни бeдcтвия в пъpвaтa пoлoвинa нa 2017 г., пишe в свой анализ Rеutеrs. Cyмaтa e пoчти 40% пo-ниcкa oт тaзи, плaтeнa пpeз cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa.  B дoпълнeниe, oкoлo 21.5 милиapдa щeти нe ca били зacтpaxoвaни. Гoдинa пo-paнo тaзи cyмa e билa 79 милиapдa дoлapa.Haй-гoлямa чacт oт cpeдcтвaтa e изплaтeнa в CАЩ. А нaй-cкъпaтa кaтacтpoфa e нaвoднeниe в Пepy пpeз фeвpyapи и мapт, което причинило 3.1 милиapдa дoлapa икoнoмичecки щeти.