Наследници не могат да проверяват ценните книжа на починали близки в Централния депозитар
Общо 90 на сто от хората с т.нар. „спящи акции“ не са потърсили дивидент, а около 10% от компаниите са раздали дивидент на своите акционери в период от 5 години назад. Стойността на акциите в номинал от масовата приватизация, които никой не е потърсил е около 2 млрд. лева. В Централния депозитар и при инвестиционните посредници можете да разберете колко акции имате, но не и тези на починали близки, посочи Васил Големански, изп. директор на Централния депозитар в „Седмицата“ по Дарик радио.
 
Това включва жп връзките със Сърбия и Северна Македония, както и участъците Видин-Медковец и Карнобат-Синдел
Сумата необходима за построяването на всички стратегически жп проекти у нас след 2021 г. е 4 млрд. лева. Това показва сметката на транспортното министерство за следващия програмен период. За плановете на държавата ни в сектора говори Росен Желязков по време на работна закуска с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на Австрийското търговско представителство, цитиран от пресцентърът на Министерство на транспорта.
 
Специализираните балнео и СПА бази не се използват достатъчно и на места са дори занемарени, показват проучвания на туристическото министерство. Това е обявила ресорният министър Николина Ангелкова по време на посещението си в Нареченски бани, цитирана от пресцентърът на ведомството.
.
5-те най-често допускани грешки при покупка на жилище
Да имаш собствено жилище е мечта на немалка част от хората – желанието да имаш място, което да наречеш свой дом и около което да изградиш семейство, със сигурност е един от факторите, които ни движат в живота. Това желание обаче може да не се сбъдне точно така, както искаме и то не заради друго, а заради собствените ни грешки и незнание. Кои са 5-те най-често допускани грешки при покупката на жилище? Ето какво имат да казват експерти по темата.
.
Избран е инженер-консултант за газовата връзка с Гърция
Проектната компания ICGB финализира успешно обществената поръчка за избор на инженер-консултант за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България. След провеждане на открита процедура комисията, сформирана от възложителя, излъчи консорциум „ТИБЕИ“ за изпълнител на проекта.
.
Над 6 млн. лева са щетите от кражбите на ток всяка година
Нека да припомня, че кражбата на еленергия е наказуема по чл. 234 ал. 1 от Наказателния кодекс, тоест тя е инкриминирано престъпление. Защо обаче тези хора не получават заслуженото, е въпрос, който трябва да се зададе на прокуратурата и съда. Неведнъж сме доказвали, че Федерацията на потребителите е ангажирана във всички сфери на обществения живот, в това число и с проблемите при предоставянето на елуслуги.
.
Всеки четвърти крадец на енергия рецидивист
Над 26% от хванатите крадци на ток в Западна България имат по повече от едно нарушение и на практика са рецидивисти в незаконното използване на електроенергия. Почти хиляда от тях са с над 3 съставени протокола през последните три години, съобщиха от ЧЕЗ.
.
Болезненото приземяване на „Боинг"
Данните от черните кутии на разбилия се преди седмица в Етиопия „Боинг 737 МАКС 8" показват „явни прилики" с катастрофата на индонезийски самолет от същия модел през октомври. Това обяви етиопската министърка на транспорта Дагмавит Могес, цитирана от световните агенции.
.
Болест по маслините и рекорден студ вдигна цената на зехтина
Цената на висококачествения италиански зехтин скача заради спада в производството, причинен от болест по маслиновите дървета и нетипични за сезона застудявания, информира британския „Файненшъл таймс".
.
Сливането на Дойче банк и Комерцбанк ликвидира 30 000 работни места
Сливането на Дойче банк и конкурентната й Комерцбанк може да доведе до съкращаването на 30 000 работни места в дългосрочен план. Това заяви пред телевизионен канал ен-те фау представителят на синдиката Ферди Ян Душек в борда на Дойче банк, цитиран от Ройтерс.
.
.
Бизнесбрифинг
Единствената писта на Витоша вече е законна

 
Единствената писта на Витоша - $Лалето" досега не отговаряше на закона за туризма и на наредбата за безопасност, защото нямаше определена категория на сложност. Комисия от министерството на туризма вече направи експертиза на 12 март, а следващата седмица категоризацията ще е готова и документално. Сложността на пистата е $червена". За останалите трасета в ски зона "Алеко" все още процедурите не са задействани, съобщи БНТ. Още през 2015 г. министърът на туризма издаде заповед за определяне на сложността на всички ски писти у нас. Собствениците на съоръженията "Витоша ски" реагират като заявяват искане за узаконяване на над 20 ски писти, предвидени в проекта за ски зона „Алеко".

91% от печките на дърва и въглища са нискоефективни

В България твърди горива за отопление се използват в голяма част от домакинствата — около 40%, като употребата на дърва (малко над 33%) е повече от четири пъти по-висока от тази на въглища (7,5%). 91% от печките на дърва и въглища са нискоеfективни. Това показва доклад, базиран на национално представително проучване, извършено от Маркет линкс и проведено през септември 2018 г. по поръчка на сдружение „За Земята“, съобщи организацията. Според проучването малко хора разбират връзката между замърсяването и твърдите горива. В момента редица общини планират подмяна на печки като стъпка срещу мръсния въздух. 

Три години ще се вдигат поне с 10% заплатите в градския транспорт в София

Най-късно до един месец преговорите за споразумение за програма за тригодишно ежегодно увеличение с поне 10% на заплатите на заетите в градския транспорт трябва да приключат. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитира от БТА, след участието си в откриването на XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици в София. Предложението за тригодишната програма е на синдикатите, припомни тя и отбеляза, че го намира за разумно и преговорите ще продължат, за да се завърши.

Общините да събират дължими такси за входа с данъците

Неплатените такси за общите части на входа да се събират с местните данъци и такси. Това част от предложенията, залегнали в предстоящите промени в изискванията за поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост. „Огромен е интересът на обществото към промените, които в момента изработваме за подобряване на управлението на етажната собственост“, каза в ефира на бТВ  Гергана Благиева – директор на дирекция  „Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи, част от парите, дължими и неплатени към етажната собственост, може да да се подават към общината, която да ги събира в последствие заедно с местните данъци и такси, каза Благиева.

772410-2

Ръст на новите коли с 10% у нас през февруари

 
9.8% повече коли са регистрирани у нас през февруари 2019 г., сочат данни на Европейската асоциация на автомобилопроизводителите. За миналия месец регистрираните автомобили в страната са 2 809, което е с 250 коли повече в сравнение с 2018 г. За втория месец регистрираните коли на територията на Европейския съюз намаляват - с 1% по-малко или 1 114 692. За първите два месеца пък спадът е в размер от 2.9%. Най-голяма липса на интерес има в Холандия (17.6%), Кипър (16.3%) и Швеция (13.1%). Най-висок ръст на регистрациите пък отбелязват в Литва (68.6%), следвана от Румъния (26.8%) и Унгария (11%).