Просрочените вземания са за над 6 млн. лева
Министерството на енергетиката е събрало 27,720 млн. лева до края на март от концесионни такси, съобщиха от ведомството. Събраната сума през първото тримесечие на годината е с над 23% повече спрямо същия период на миналата година, когато фирмите са платили едва 19,9 млн. лева. Въпреки това министерството предприема сериозни мерки за да прибере всички останали забавени концесионни възнаграждения, дължими на държавата.
 
От спешни поправки се нуждаят и други осем съоръжения по републиканските шосета
Шест тунела от трансевропейската пътна мрежа в България се нуждаят от основен ремонт. По магистрала „Хемус” това са тунелите „Витиня” (лява тръба), двете тръби на „Топли дол” и лявата тръба на „Ечемишка”, както и двете тръби на „Правешки ханове”. По магистрала „Тракия” пък трябва да бъде ремонтиран тунел „Траянови врата”. Основен ремонт е нужен и на тунел „Големо Бучино” на магистрала „Люлин”.
 
30 инвестиции за 400 млн. лв. разкриват 6000 работни места до края на 2017 г.
Скоро у нас ще заработи предприятие, което ще прави храни по космически технологии. За подобен инвестиционен проект съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев. Освен този през годината се очаква да бъде одобрен и друг интересен проект. Той е свързан с производството на компоненти за големи самолетни компании.
.
Спестихме 19 млн. лв. за месец
Депозитите на домакинствата са достигнали 45,546 млрд. лева към края на март, сочи статистиката на Българската народна банка.
.
Пенсионните фондове носят 2% доходност за две години
Универсалните пенсионни фондове в България носят доходност от 2,01% за периода от 31 март 2015 г. до 31 март 2017 г.
.
Застаряващото население в Германия спъва икономическия растеж
Застаряването на населението в Германия ще попречи на икономическия растеж в средносрочен план въпреки приноса на имиграцията, предупреди германската централна банка Bundesbank,
.
Великобритания отново е сред предпочитаните за сделки страни
Великобритания е третата най-предпочитана страна в света за сключване на сделки, сочи изследване на консултанстката компания Ernst & Young (EY), цитирано от AP.
.
„Газпром” договори финансирането на Северен поток-2
Западните партньори на „Газпром” в проекта за разширяване на Северен поток-2 са постигнали споразумение за финансирането, съобщи Reuters.
.
LVMH поглъща изцяло модна къща Dior
Най-голямата модна компания в света - Louis Vuitton-Moet Hennessy - LVMH съобщи, че опростява структурата си и ще погълне изцяло престижната модна къща Dior
.
Печалбата на Philips се увеличи до €259 млн.
Холандският гигант в електрониката Philips отчете седемкратно увеличение на печалбата си за първото тримесечие, след като започна да отделя подразделението си за осветление
.
Сделките с еднофамилни къщи в София замряха
Пазарът на еднофамилни къщи в и около София е замрял, като на стотина продавачи се падат по двама-трима реални купувачи, решили да инвестират парите си в подобен имот.
.
Поскъпването на апартаментите изяде една стая
Поскъпването на имотите изяде цяла стая от жилището. Справка в сайтове за недвижими имоти сочи, че в момента цената на двустаен е около 50 000-60 000 евро в крайните квартали на София.
.
Високите цени свалят интерса край добруджанското море
Пазарът на селски къщи и имоти край добруджанското море в момента е в колапс. Има достатъчно предлагане, но за разлика от преди две години,
.
Водата с уран удря пазара на недвижимости в Хасково
Кризата с водата с уран е на път да удари пазара на имоти в Хасково, опасяват се местни брокери. От друга страна, в областния център и в близкия Димитровград сделките са бели лястовици.
.
В Пазарджишко луднаха по чардаците
Старите къщи с чардак са хит в някои пазарджишки села, след като купувачи, предимно софиянци, масово искат да прекарват уикендите си в автентична селска обстановка
.
Недопустимо е работодатели да прехвърлят фирми, ако дължат пари на служители
КЕВР, начело с г-н Иван Иванов, правят голяма стъпка в посока увеличаване на цената на газа, което е недопустимо. От това произтичат много социални и икономически проблеми.
.
Загуби за йената
Апетитът към риск на инвеститорите се завърна и ясно си пролича на валутния пазар от разпродажбите на японската йена в понеделник и вторник
.
Понижения на БФБ
В сряда за втори пореден ден индексите на Българската фондова борса (БФБ - София) приключиха изцяло на червена територия,
.
Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”: Хотелиери ни цакат с допълнителни услуги на място
Българите, които избират празничните оферти на нашите курорти за почиваните дни трябва да внимават за допълнителните услуги, които не са включени в промоциите.
.
.
Бизнесбрифинг Бум на фирмите за биопродукти

За последните две години има бум в броя на фирмите, желаещи да се занимават с биопроизводство, съобщи председателят на Фондацията за околна среда и земеделие Албена Симеонова, цитирана от БТА. Преди девет години в България имаше едва двадесет и пет компании, специализирани в биопризводството, сега техният брой достига 7100. Ръстът на интереса е благодарение на приема по мярка 4.1 и 4.2 по Програмата за развитие на селските райони. Най-голям дял от общия брой биофермери са производители на биологични ядки - орехи и лешници, като има регистрирани 250 компании, които преработват биологичната продукция. В страната биологично се отглеждат почти всички видове зеленчуци и плодове, в това число има вече и биологични смокини, гъби, десертно и винено грозде. Най-малък е делът на биологичното животновъдство.

Половината хотели в Констанца застрашени от неплатежоспособност

В окръг Констанца в Румъния, където в края на тази седмица се открива туристическият сезон, 45% от компаниите, които притежават места за настаняване, са изправени пред висок риск от неплатежоспособност, показва проучване на Кредитинфо Румъния, съобщи вестник “Бурса”. На национално ниво половината от компаниите в Румъния, които имат хотели, са изправени пред риск от неплатежоспособност. “От общо 2748 компании, които притежават хотели, 1508 (55%) са с висок риск от изпадане в неплатежоспособност”, показва проучването. Според проучването има пряка връзка между годината на създаване на фирмата, която притежава хотели или други места за настаняване и риска от неплатежоспособност. С най-висок риск са компании, създадени в периода 2006-2010 година, за 54% от тях има висок риск от неплатежоспособност.

Credit Suisse привлича 4 млрд. франка чрез емитиране на права

Швейцарската банка Credit Suisse ще привлече около 4 млрд. швейцарски франка чрез емитиране на права, за да настигне европейските си конкуренти по размера на капитала си, отказвайки се от плановете да продаде миноритарен дял от швейцарското си банково подразделение, съобщи Reuters. За да повиши баланса си, втората по големина банка в Швейцария обяви през 2015 г. планове да продаде 20-30% от изключително печелившия си швейцарски бизнес чрез първично публично предлагане за около 4 млрд. франка. Сега обаче банката обяви, че вместо това ще емитира права за същата сума. Главният изпълнителен директор Тиджане Тиам заяви през февруари, че банката проучва алтернативи на IPO-то, което бе планирано за втората половина на тази година.

Toshiba се разделя на четири отделни компании

Японската корпорация Toshiba Corporation ще се преструктурира на четири отделни компании, специализирани основно в инфраструктурата и енергетиката, съобщи ТАСС. Към 1 юли тази година преструктурирането ще доведе до отделянето на Infrastructure System & Solutions Company, Storage & Electronic Devices Solutions Company и Industrial ICT Solutions Company, а към 1 октомври ще се обособи и Energy Systems & Solutions Company. Toshiba очаква, че това разделяне ще позволи да се повиши производителността на всяка от компаниите. Компанията преструктурира бизнеса си на фона на сериозни финансови проблеми, предизвикани от фалит дъщерната й Westinghouse Electric. Според финансовия отчет на корпорацията, чието публикуване два пъти бе отлагано, чистата загуба на Toshiba за трите тримесечия на финансовата 2016 г. е била близо 5 млрд. долара, като увеличението є спрямо същия период година по-рано е 15%.

Uber с планове за “летящи автомобили”

Uber се издига в небесата с нов проект - “летящи автомобили”, в момент, в който всички погледи са насочени към проблемите на транспортната услуга на земята, съобщиха световните агенции. Затруднената компания за споделени пътувания обяви планове да изгради мрежа от електрически летателни апарати на повикване, които могат да излитат и кацат вертикално като хеликоптер. Целта е до 2020 г. да бъдат направени първите тестове. Партньори на Uber са компании за недвижими имоти, самолетостроители като бразилския Embraer и американския Bell Helicopters, производители на зарядни за електромобили, както и общинските власти в Дубай, OAE и Далас-Форт Уърт, Тексас, посочиха AP и ТАСС.