Повишението е за заетите на държавна работа
Учители, пожарникари, полицаи и администрацията ще получават с 10% по-високи заплати от следващата година. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов. „Ако макро прогнозата, която сме изготвили за 2019 г. не се промени драматично от някакви съществени фактори, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10%”, заяви Горанов в ефира на Нова ТВ. Той изрази увереност, че „бюджетът няма да приключи на дефицит”. Но предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.
 
Работодателите срещат трудности при намиране на квалифициран персонал
Българските работодатели очакват темпа на наемане на служители да остане стабилен през последните три месеца на 2018 г. Това показват резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. Отчитат се положителни перспективи за наемане на служители до края на годината - 10% от работодателите очакват да увеличат нивата на заетост, 3% предвиждат да ги намалят и 81% не отчитат промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания нетната прогноза за заетостта е да се увеличи с 10%.
 
Българите консумират все по-малко хляб, твърдят експерти
Очакваното производство на пшеница през тази година е 5,4 млн. тона. Това показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите, разпространени от ведомството след представянето им на Консултативния съвет по зърното. Опасенията, че хлебната пшеница не е достатъчна не се оправдаха, е заявил председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Данните на бранша са подобни - среден добив от около 460 кг от декар. Качеството е различно - в районите без дъждове при жътвата е високо, но в останалите има и покълване на пшеницата.
.
Реформите в еврозоната са под въпрос
Реформите за засилване на еврозоната трябва да бъдат приключени до края на годината, призова еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, цитиран от БНР. Ако това не стане до декември, постигането на ключови промени може да стане по-трудно предвид очертаващите се успехи на евроскептиците и националистите на изборите за Европарламента, предупреди комисарят след разговор в Мадрид с испанския премиер Педро Санчес.
.
Дизелгейт – време за разплата
В Германия започна първият голям съдебен процес срещу автомобилната група „Фолксваген” за манипулирането на 11 милиона дизелови двигатели, съобщи Франс прес. Какво трябва да реши съдът и какви аргументи ще представят двете страни? Какво е съществото на процеса? Съдът в Брауншвайг ще се съсредоточи върху спада на цените на акциите на Фолксваген през дните, последвали разкритието на американските власти през септември 2015 година за наличие на манипулиращ софтуер в 11 милиона дизелови двигатели на автомобилната група, инсталиран, за да фалшифицира резултатите от тестовете за замърсяващите емисии.
.
Киберрискове за $10 млрд. блокират интернет икономиката
Киберрисковете са сред основните заплахи за свързаната с интернет икономика, заяви германското презастрахователно дружество „Мюних ре”, цитирано от Франс прес. В презентация на Септемврийските срещи на презастрахователния бранш в Монако групата отбеляза, че този тип риск може да достигне близо 10 милиарда долара до 2020 година. „Да се обърне по-голямо внимание на киберрисковете и киберщетите би подкрепило търсенето на застрахователни решения", отбеляза компанията на първия ден от редовния годишен форум.
.
Илон Мъск пробвал да „опари” инвеститорите
Главният изпълнителен директор на „Тесла” Илон Мъск е обвинен в съдебен иск, че се е опитал да „опари” борсови играчи, залагащи на понижение на котировките, тъй като подвеждащо е написал в Туитър, че има осигурено финансиране за изкупуването на акциите на производителя на електромобили и излизането на компанията от борсата, предаде Франс прес. Адвокатската кантора „Лабатън Съчероу” съобщи, че е внесла иск във федералния съд на САЩ в Сан Франциско от името на борсовия инвеститор Андрю Лефт и настоява за статут на колективен иск, за да може да представлява всеки, който е купил или продал акции на Тесла между 7 и 17 август.
.
.
Бизнесбрифинг Под 6000 автобуса трябва да бъдат оборудвани с колани

 

От общо 17 000 автобуси, които са преминали технически прегледи, под 6000 са произведени в периода преди 2006 г., когато не е имало изискване за монтиране на колани в автобусите. На тях трябва да бъдат добавени допълнителни предпазни средства. Това става ясно от изказване на зам. министърът на транспорта Ангел Попов по време на среща с представителите на техническите служби за проверка на изправността на превозните средства, цитиран от пресцентърът на ресорното министерство. Първоначално броят на автобусите беше 15 000, след което постепенно намаля до три пъти по-малко.
Застрахователите управляват 7,6 млрд. лева средства

Средствата, управлявани от дружествата, извършващи застрахователна дейност в България, възлизат на 7.602 млрд. лв. към средата на годината, съобщава БНБ. Техният размер се увеличава с 320.5 млн. лв. (4.4 на сто) в сравнение с края на юни 2017 г. (7.282 млрд. лв.) и намалява със 119.8 млн. лв. (1.6 на сто) спрямо края на първото тримесечие на 2018 г. (7.722 млрд. лева), отчита централната ни банка.

“Булгаргаз” иска покачване на цената на природния газ от октомври

 

Енергийно дружество „Булгаргаз” поиска повишаване на цената на природния газ с около 14 на сто от октомври, предава БНР. Ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри поскъпването, през следващото тримесечие на годината цената за 1000 куб.м. газ ще бъде 457 лв. Преди облагане с акциз и ДДС, както и налагане на такси за достъп и пренос. Председателят на КЕВР Иван Иванов вече каза, че има основания за поскъпване на природния газ и че това ще доведе до скок на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон.
Икономиката нараства с 3,4% през второто тримесечие

През второто тримесечие на 2018 г. икономиката на България е нараснала с 3,4% спрямо същия период на миналата година. Сезонно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) потвърждават, че брутният вътрешен продукт (БВП) през периода април-юни отбелязва растеж с 0,8% спрямо първото тримесечие на тази година. Това показва, че икономиката на страната отново се ускорява, след като на годишна база леко се забави през последното тримесечие на миналата година. Investor.bg припомня, че България е на пето място в ЕС по ръст на БВП на годишна основа през второто тримесечие с 3,4% според предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през първото тримесечие БВП на страната ни се повиши с 3,6%.

С до 7 лв. скача издръжката на живот на човек

С 5 до 7 лв. ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство заради новите цени на газа, тока и парното. Това сочат изчисленията на експертите от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за поскъпването на живота в резултат на новите цени на природния газ, топлоенергията и електроенергията, предоставени от синдиката. След като през юни 2018 г. издръжката на живота достигна до 590 лв., очакванията са в края на годината тя да достигне размер средно на лице от четиричленно домакинство от около 595-597 лв., показват сметките на експертите от КНСБ във връзка с увеличението на цените от 1 юли на природния газ с 10,81%, на топлоенергия средно със 7,33%, на електроенергията за домакинствата средно с 2,03% (в диапазон от 1,75 до 2,78%).