Бизнесът и синдикатите подкрепиха законовия пакет за налозите
Независимият финансов одит ще обхваща по-малко фирми, след като бъдат вдигнати праговете. Затова се договориха бизнесът, синдикатите и управляващите по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така след приемане на промени в Закона за счетоводството ще се облекчи административната тежест на над 6000 малки фирми, които ще бъдат освободени от необходимостта да правят финансов одит на годишните си отчети.
 
Очаква се рекорден внос на автомобили втора ръка от Европа
Поне с една пета ще поевтинеят вносните дизеловите автомобили втора ръка у нас, прогнозират вносители на втора ръка коли. По-ниските цени се очакват, след като влязат в сила планираните субсидии за закупуване на по-нови коли в Германия и изнасянето на старите и нови за България превозни средства. Опасенията, че Източна Европа ще бъде залята с масов износ, бяха изразени от eвpoкoмиcapя пo вътpeшния пaзap Eлжбeтa Бeнкoвcкa.
 
България има достатъчно производствени мощности до 2027 г.
До края на календарната година цената на тока няма да се променя, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във вторник. По време на среща между председателя на регулатора и изпълнителния директор на „Булгаргаз” Николай Иванов е станало ясно, че дори и да има повишение в цената на природния газ до 5% до края на 2018 г., това няма да се отрази върху електроенергията и топлинната енергия. Иван Иванов обаче уточни, че съществуват много фактори, които могат да повлияят на цената на суровия петрол, която е определяща за природния газ, съобщи БТА.
.
Ще предоговаряме цените на газа на две години
На 6 август тази година „Газпром експорт” информира “Булгаргаз” за споразумението, което е подписано с ЕК и прилага две допълнения към договора с България, които засягат два изключително важни въпроса - възможността за предоговаряне на цената на природния газ и възможността за смяна на входната точка за доставка на България.
.
САЩ са шести по инвестиции у нас
Съединените щати са на 6-о място в класацията на инвеститорите у нас, създавайки 28 000 работни места. Това изтъкна изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов при представянето на изследването „Инвестициите на САЩ в България (1990 - 2016)”, подготвено от Института за пазарна икономика.
.
Ол инклузивът е предимство както за почиващи, така и за хотелиери
- Проф. Маринов, оправдаха ли се нагласите за добър летен сезон? - Равносметката от края на сезона е, че прогнозите се сбъднаха. Бих казал, че той премина в условията на променена пазарна конюнктура - повишени транспортни разходи заради поскъпнал петрол, рестарт на Турция, Египет и Тунис на туристическите пазари в Западна Европа и най вече в Русия, продължаващо поевтиняване на турската лира и руската рубла спрямо долара и еврото. В тази неблагоприятна конкурентна среда родното Черноморие успя не само да запази, но и да разшири пазарите от успешните 2016 и 2017 г. Статистиката сочи, че към края на август броят на пътниците през летище Варна бележи ръст от 16%, а през летище Бургас - с 12% спрямо същия период за миналата година.
.
Полша иска да е центърът на Европа
Село Баранов в Полша е пасторално място, в което има един магазин, едно училище, носещо името на папа Йоан Павел Втори, и църква, чийто купол се издига над градини с ябълкови и крушови дървета. Но главният изпълнителен директор на полската авиокомпания LOT Рафал Милцарски иска то да бъде разкопано и изпълнено с ръмжащи пътнически самолети, пише Bloomberg. Според него компанията и страната му се нуждаят от съвременен самолетен хъб, който да обслужва Варшава на 40 километра източно от града. Вместо скромни селски къщи, заобиколени от цветни лехи, Милцарски си представя терминали, хангари и писти. Проектът ще струва 70 млрд. злоти (19 млрд. долара) след включването на новите жп връзки и магистрали.
.
Брюксел взе на мушка Rayanair
Европейската комисия (ЕК) призова органите, отговарящи за защита на потребителите, да прегледат внимателно неотдавнашните промени в политиката на авиокомпания Ryanair за обезщетенията. Според ЕК те нарушават правото на ЕС, предаде Франс прес. Еврокомисията посочва по-конкретно задължението, наложено на пътници от някои държави членки на ЕС, да се обръщат към съдилища в Ирландия за всяко искане на обезщетение от компанията, предаде Франс прес.
.
.
Бизнесбрифинг
 

Оплакваме се с 20 на сто повече от онлайн търговци
С около 20% повече са жалбите срещу онлайн търговци за деветте месеца на тази година спрямо същия период на миналата, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Увеличаването на оплакванията е пряко свързано с продължаващия ръст на електронната търговия, а засяганите проблеми са основно неспазване срока за доставка и отказ на търговеца да приеме обратно стоката след упражняване в 14-дневен срок на даденото от закона право.
 

Фонд на ББР инвестира 65 млн. лева в малки фирми

Българската банка за развитие е регистрирала Фонд за капиталови инвестиции в изпълнение на мисията си за подкрепа на българския бизнес и стратегията си за периода 2017 – 2020. Дружеството е с капитал 65 млн. лв. и ще участва в капитала на малки, средни и стартиращи предприятия с цел повишаване конкурентоспособността на бизнеса, осигуряване на капитал за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет, финансиране преди набиране на капитал на регулиран пазар и усвояване на средства от фондове на Европейския съюз.

Три министерства популяризират евросубсидиите

Популяризират възможностите за изпълнение на проекти чрез финансови инструменти в ключови направления чрез Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като управляващ орган на европейската програма, организира информационна кампания за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда, предоставяни чрез финансови инструменти по програмата в рамките на специални информационни дни в редица градове на страната. В нея ще се включат и експерти от министерството на културата и министерството на туризма.

БЕХ записа ново  увеличение на трета емисия еврооблигации от 550 на 600 млн. евро

В сряда „Български Енергиен Холдинг” ЕАД (БЕХ) успешно записа увеличение на своята трета емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin) и на Българската фондова борса от 550 на 600 милиона евро при годишен лихвен процент в размер на 3.5% и падеж от 7 години, съобщиха от ведомството. С настоящото увеличение на емисията облигации, БЕХ запазва същите конкурентни ценови условия и срочност, което ще позволи на компанията да разпредели своите лихвени разходи по-ефективно и за по-дълъг период от време.

С 230 млн. оправят ВиК сектора

Общо 230 млн. лева е ресурсът, с който 14 ВиК оператори ще могат да осъществят своите проекти. По този начин 220 000 души ще получат по-добро водоснабдяване, съобщи БНР. За да се осигури финансирането Фондът на фондовете подписа оперативно споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). “Операторите естествено, трябва да имат и собствено съфинансиране. И именно този финансов инструмент ще гарантира тяхното съфинансиране или евентуално гаранции пред търговски банки, през които те могат да намерят съфинансиране”, каза екоминистърът Нено Димов.