Банки и общини сверяват задължения автоматично
Собствениците на автомобили вече няма да имат ангажимент да представят документ, че са платили данъка си, при извършване на годишния технически преглед. Промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс въвеждат възможността проверката да се прави служебно. Кабинетът предлага пакет нови текстове в кодекса, през които се изменят и други закони, с цел да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса и да отпаднат редица хартиени документи. И в момента някои пунктове проверяват платен ли е данъкът към общината онлайн.
 
Цялото оборудване за централата у нас до края на другия месец
В началото на 2018 г. ще бъде обявена процедурата за приватизация на АЕЦ „Белене”. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обяви запазването и развитието на ядрената енергетика за един от основните приоритети на управленската програма на правителството в сектор „Енергетика”. До края на септември цялото оборудване на Втора атомна ще бъде доставено в България. Пасивите и активите от проекта „Белене” ще бъдат отделени от НЕК в отделна проектна компания до края на годината. Парите, инвестирани в този проект, досега са 3 млрд. лева и те ще послужат за апортна вноска на българската държава. Държавата няма и никога не е имала ресурс от 20 млрд. лв. за участие в проекта, каза Петкова. Тя ще има миноритарен дял в „Белене”, ако централата се изгради на българска територия.
 
Цената на ол инклузива пада до 35 лева
С 20% поевтиняват нощувките и почивките в морските курорти след 20 август. Това съобщи директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов пред btv. През август чуждите туристи в България ще са с 4% повече спрямо същия период на 2016 г., сочат данните на института. Ръстът на записванията в последната минута, т.нар. last minute оферти, обаче е много по-голям, посочи Драганов. Със 70% например са скочили този тип записвания при германските туристи. Процентът на късните записвания е между 20 и 30 на сто. Те са предпочитани от пенсионери и хора със свободни професии. Българите не обичат да избират почивка от днес за утре, каза Драганов. Голямо е увеличението и на туристите от Великобритания, Румъния и Гърция, като от последната за първи път се отчитат резервации за морски туризъм у нас.
.
500 лв. глоба, ако хвърляте тор в контейнера за боклук
Не е редно едрогабаритните отпадъци да бъдат изхвърляни по всяко време и място, на което им е удобно на гражданите. Те трябва да бъдат оставени до сивите съдове в дните, които са по графика на сметосъбиращата фирма. Графикът може да се види на сайта на Столичния инспекторат. Опасните отпадъци от бита - лекарства, бои, термометри, опаковки от домашни препарати, също не трябва да се изхвърлят произволно, а да се предават на лицензираната фирма. Лятото актуалните отпадъци са зелените (треви, стебла и други градински), които отиват на Хан Богров, и пръст и почва, които са за депо „Враждебна”. Тези отпадъци трябва да бъдат оставяни в найлонови торбички до контейнерите. Тяхното място не е в завода при твърдите битови отпадъци.
.
Рекорден ръст на пътниците на летище София
За първите седем месеца на годината през столичното летище са преминали 3 747 596 пътници, което е рекордно увеличение от 42% спрямо същия период на миналата година, съобщиха от аерогарата Само през юли обслужените пътници са над 611 000. През Терминал 2 са преминали 65% от тях, а през Терминал 1 - останалите 35 на сто.
.
Заплаха от неплатежоспособност витае над Венецуела
Венецуела преживява най-тежката политическа криза от десетилетия, белязана от недостиг на храни и масови протести. Положението обаче може да се влоши още повече, тъй като над страната витае заплахата от неплатежоспособност, съобщи AFP. При такъв сценарий достъпът до капиталовите пазари ще се затвори незабавно за богатата на петролни ресурси, но бедна на ликвидности страна. Тогава кредиторите й биха могли да конфискуват активите на държавната петролна компания PDVSA, включително петролни танкери, рафинерии, банкови сметки. А така хуманитарната криза ще се задълбочи.
.
650 млн. рубли откраднати от картите на руснаците за 1 год.
От банковите карти на руснаците през 2016 г. са откраднати 650 млн. рубли чрез класически измами, съобщи „Известия”. В сравнение с предходната година това е с 15% по-малко, тъй като руснаците вече познават най-популярните схеми и не им се поддават, показват данни на компанията Zecurion, специализирана в безопасността на банковото обслужване. Очаква се тази година обемът на кражбите да нарасне до 750 млн. рубли, тъй като мошениците усъвършенстват схемите за измама. Те например се представят за данъчни и под предлог за погасяване на дългове получават необходимите данни.
.
€221 млрд. изтичат от Белгия към данъчни убежища
Над 221 млрд. евро са изпратили миналата година 853 белгийски компании към данъчни убежища, съобщи белгийският вестник Le Soir в електронното си издание. Белгия определя Монако, британските Виржински острови, Бермудите и Каймановите острови като държави с несъществуващи или ниски данъци. Те са включени в черен списък, обединяващ 31 страни, окачествени като „данъчни убежища”.
.
Наемът за нива в Добруджа с 20 лв. по-висок от средния
В Добруджа рентата за ползването на чуждата земеделска земя давана от арендаторите през миналата година е била средно 64 лв. на декар или с 20 лв. повече от средната за цялата страна, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Североизточна България винаги е била №1 по ниво на рентите в последните 7 години. От 2010 г. до миналата година средната й стойност е скочила от 40 на 64 лв. Подобно е положението и в останалите икономически райони на страната. В Южен централен за периода е отчетено удвояване от 13 на 26 лв. за декар. В други райони като Северозападния нарастването е над 2 пъти - от 19 на 42 лв. за декар, както и в Северния централен - от 25 на 53 лв., или югоизточния - от 15 на 32.
.
Продават къщата на Хари Потър за 1 млн. паунда
Родният дом на Хари Потър се продава за близо 1 млн. лири, съобщи Daily Mail. Това не е къщата на ул. „Привид драйв” №4, в която живееха леля му Петуния и чичо му Върнан, а домът в Годрикс Холоу, в който Хари е живял като бебе с майка си и баща си. За този дом научаваме в „Хари Потър и даровете на смъртта”. Къщата De Vere House, известна още като De Vere Hunting Lodge, Oxford House и Oxford Cottages, е била собственост на рода Де Вере от XIV до XVII век. Намира се в Лавенхам, Съфлок.
.
Искат $19 млн. за резиденция на Рокфелер
Лятната резиденция на американския милиардер Дейвид Рокфелер в щата Мейн - Ringing Point, беше обявена за продажба за 19 млн. долара. Всички приходи ще отидат за благотворителност, съобщиха щатските медии. Последният внук на Джон Рокфелер - Дейвид Рокфелер-старши, почина на 20 март на 102 години в дома си в нюйорския град Покантико Хилс. Тогава той беше най-възрастният милиардер в света. Състоянието на Рокфелер възлизаше на 3,3 млрд. долара. Forbes публикува завещанието на милиардера, според което резиденцията Ringing Point е оставена на децата му.
.
Над 62 хил. души живеят в санирани с държавни пари панелки
В 515 панелни блока, санирани по Националната програма за енергийна ефективност живеят 62 252-ма човека в 29 915 жилища. Това става ясно от доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков до председателя на Народното събрание Димитър Главчев в изпълнение на решение на парламента от месец юни, съобщиха от МРРБ.
.
България остава сред 20-те най-желани страни за втори дом
България губи няколко позиции в авторитетна международна класация на най-желаните дестинации за покупка на втори дом, но остава в топ 20. През юли страната ни понижава класирането си с пет позиции до 13-то място в подреждането на онлайн портала themovechannel.com, макар че относителният дял на запитванията от общия им брой се запазва сравнително стабилен.
.
Ваканционните имоти у нас поевтиняват
Цените на имотите във ваканционните комплекси в България не се покачват и дори вървят в обратна посока на общия пазар, съобщи председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти” Ирена Перфанова, пред БТА. Отчитаме средно в страната ръст на цените на жилищата, но във ваканционните райони има дори спад или задържане на едно и също ниво, а основният купувач на такива имоти са българите, допълни Перфанова.
.
Заплатите нарастват с 6-8% всяка година
Проблемът с липсата на кадри идва още с погрешната политика в професионалното образование. Държавата трябва да създаде условия на тези, които нямат възможност да учат в по-елитни гимназии, да получат обучение по професия. Това може да стане чрез осигуряване на стипендии за тези деца, да се създадат защитени професии. Това означава да се формират паралелки с по-малко ученици по професии, които имат нужда от кадри. Така един клас да може да се формира и с 10 ученици.
.
Легендарни барове от филмите
Някои от най-запомнящите се сцени в киното са се случили в различни барове по света – от уютни места в Париж до ярки заведения, като The Prince в Лос Анджелис, от където е почти престъпление да излезете, без да сте поръчали пържено пиле в корейски стил. Ето няколко популярни бара, които биха били интересни както за почитателите на филмите заснети в тях - „Кръстникът II”, La La Land и др., така и за всички киномани:
.
.
Бизнесбрифинг ГЕРБ внесе сигнала за „Цанков камък” в прокуратурата

ГЕРБ внесе в прокуратурата сигнала за проекта „Цанков камък”. От името на управляващата партия това направиха депутатите Десислава Атанасова и Александър Нанков, според които проектът няма възвращаемост. По думите на Атанасова проектът „Цанков камък” може да крие и риск за живота на хората, тъй като само 6 години след старта му се налага ремонт заради спукана чаша и пропускливост на мембраната. Двамата припомниха, че съоръжението започва да се изгражда по време на Тройната коалиция, когато енергиен министър е Румен Овчаров, а негов заместник – настоящият лидер на БСП Корнелия Нинова. За миналата година печалбите от продажба на ток от „Цанков камък” са едва 15 млн. лв, като за тази се очаква да не надхвърлят 10 млн. лв., каза Нанков. От ГЕРБ припомниха, че проектът се е оскъпил 3-4 пъти и от 400 млн. лв. е набъбнал до над 1,5 млрд. лв.

БФБ купува Енергийната борса за 5,2 млн. лева

„Българска фондова борса-София” АД и „Български енергиен холдинг” АД са договорили цена от 5,2 млн. лв. за 100% от капитала на „Българска независима енергийна борса” ЕАД (БНЕБ), съобщи през сайта си Фондовата борса. 4 млн. лв. ще бъдат платени при сключване на договора за прехвърляне на 100 % от капитала на БНЕБ, а останалите 1,2 млн. лева, ще бъдат платени на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прехвърляне на акциите. Сделката ще бъде одобрена на извънредното общо събрание на акционерите на „Българска фондова борса – София”.

Спад на промишленото производство в ЕС

Промишленото производство в ЕС и еврозоната се е понижило съответно с 0,5 и 0,6 на сто през юни спрямо май, когато бе отчетено увеличение от 1,2% в двете зони, сочат данни на Евростат. В България показателят се е понижил с 1,4 на сто на месечна база след увеличението с 2,5% от предходния месец. На годишна основа е отчетен растеж от 3,5% след нарастването на производството с 9,5 на сто през май спрямо май миналата година. През юни 2017 г. спрямо юни 2016 г. промишленото производство в ЕС се е увеличило с 2,9%, а в еврозоната - с 2,6 на сто.

 

Чуждите инвестиции в Гърция се увеличават

Преките чуждестранни инвестиции в Гърция тази година са нараснали три пъти в сравнение с миналата година, заяви гръцкият министър на икономиката Димитрис Пападимитриу, цитиран от местните електронни издания. Неговите очаквания тази година са преките чуждестранни инвестиции в Гърция да надхвърлят 2 млрд. евро. През есента ще бъдат оценявани инвестиционни проекти на стойност 2,2 млрд. евро, допълни той. Пападимитриу заяви, че е изключителен оптимист за развитието на гръцката икономика и се спира на редица инициативи в тази насока, като издаване на лицензи за престой на чуждестранни инвеститори, които ще закупят облигации от гръцката държава на стойност над 250 хиляди евро; създаване на банка за развитие през октомври и учредяване на държавна институция, която да оценява предприемачи, които искат нисколихвени заеми.

 

Lufthansa иска част от дейността на Air Berlin

Най-голямата германска авиокомпания Lufthansa иска да придобие отделни подразделения на своята конкурентка, втората по големина авиокомпания в Германия Air Berlin, съобщи авиопревозвачът, цитиран от ТАСС. Lufthansa вече преговаря с Air Berlin за придобиване на нейни подразделения и предлага възможност за трудоустрояване на персонала, се казва в съобщението. При тези преговори Lufthansa възнамерява да постигне бързо положителен резултат. Air Berlin започна процедура по обявяване на фалит, но правителството ще предостави кредит от 150 млн. евро за периода на преструктуриране и полетите й ще продължат, съобщиха световните агенции. Втората по големина авиокомпания в Германия е започнала процедурата за обявяване на неплатежоспособност, след като най-големият й акционер, Etihad от Обединените арабски емирства, спря финансовата помощ, уточни DPA.