Изграждат 500 терминала за електронни винетки
Тол такса ще се събира за 80% от републиканските шосета или за между 16 000 и 18 000 от пътищата I, II и III клас в България. Това се казва в съобщение до медиите на Kapsch TrafficCom, която спечели обществената поръчка за внедряване на тол система с национално покритие в България за камиони с тегло над 3,5 тона. Австрийският лидер в бранша на платените пътища даде най-ниската цена за изграждане на системата - 149 997 000 лв. без ДДС. Техническото предложение на австрийците също бе оценено най-високо.
 
Застраховката се изчислява по нова формула за катастрофи
Катастрофа, превишена скорост с повече от 30 км/ч над ограничението, неправилно изпреварване, неправоспособност и употреба на алкохол или наркотици ще вдигат цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Сумата, която шофьорите ще плащат от началото на следващата година, ще се определя според две категории, обясни зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн-Гури. Първоначално застрахователите и Пътна полиция се обединиха около варианта скок на Гражданската да има при отнети точки от контролния талон на водач. „Тази идея отпадна, защото има много сериозни нарушения, за които не се взимат точки”, уточни зам.-председателят на комисията.
 
Повечето от 111-те трезора във валутния съюз са добре подготвени
Петдесет и една големи банки в еврозоната са незащитени от внезапна промяна в лихвените проценти и може да се наложи да заделят още капитал срещу този риск. За това предупреди Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Reuters. ЕЦБ се готви да започне да ограничава паричните стимули след години на свръхниски лихви и мащабни изкупувания на облигации, подготвяйки почвата за вдигане на ставките по-нататък.
.
Несигурността от Брекзит е спирачка за икономиката
Несигурността, идваща от Брекзита, е спирачка за британската икономика, тя всява съмнения сред потребителите и компаниите, предупреди финансовият министър на страната Филип Хамънд, цитиран от световните агенции. „Облакът от неясноти действа като временна спирачка и ние се нуждаем от решаване на този проблем възможно най-скоро, постигайки напредък в преговорния процес”, поясни Хамънд на изслушване в комисията по финансите на парламента.
.
До 200 лв. за безработни, приели да се трудят далеч от дома
Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес, ще могат да получат до 200 лв. месечно за покриване на разходи за наем на жилище, такси за детска ясла и градина, интернет. За да се възползват от тази възможност, те трябва да имат трудов договор, да са насочени към новото работно място от бюро по труда и да сменят настоящия/постоянния си адрес в населеното място, в което са намерили работа. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, който беше одобрен от правителството, съобщи пресцентърът на МС.
.
Половината мед с примеси
Масово ядем български мед, смесен с нискокачествен китайски и украински, предупреждават пчелари. От десет различни марки половината са дали отклонения от нормите, сочи тест на асоциацията „Активни потребители”. Най-често към меда се добавят вода, захарни сиропи и нишесте. Фалшификаторите са подпомогнати от ниската цена на китайския мед, който е от различни заместители. Украинският пък е бъкан с антибиотици.
.
Гърция привлича енергийни гиганти
Предстоящите търгове за разпределяне на площи за проучвания за петрол и природен газ в Гърция привличат все повече енергийни гиганти. След компании като Total, Exxon Mobil, Repsol и Edison, още една италианска компания - Eni, се готви да навлезе на този пазар. По информация на гръцкия вестник „Катимерини” Eni планира да участва в търгове за разпределение на площи край о. Крит. Италианската компания откри през 2015 г. газовото находище Zohr край бреговете на Египет, което е най-голямото до този момент в Средиземно море.
.
Производството в Германия на 6-годишен връх
Германското промишлено производство отчете за август най-големия си месечен растеж от над шест години, сочат данни, цитирани от Reuters. Резултатът предполага, че икономиката отново работи на пълни обороти и ще има силен растеж за третото тримесечие, макар въпросът около съставянето на ново правителство в Германия да внася несигурност.
.
UberPOP спира дейността си в Осло
Aмериканската компания Uber съобщи, че прекратява временно дейността на нелицензираната си услуга UberPOP в Осло, докато Норвегия въведе нови правила, съобщи Reuters. Такова едногодишно прекратяване на услугата бе обявено през юли във Финландия, като целта е да влезе в сила нов закон за такситата. В Норвегия обаче няма определена дата за възобновяване работа на UberPOP.
.
Всяка трета ипотека до 30 000 евро
Всяка трета изтеглена ипотека от началото на годината е с размер до 30 000 евро, сочи справка на една от консултантските агенции у нас. Най-голям, близо 37 на сто е делът на ипотеките от 30 000 до 50 000 евро. Най-големите жилищни заеми - над 90 000 евро наближават една десета от всички изтеглени за периода. Почти 7% са ипотеките от 70 000 до 90 000 евро, а тези от 50 000 до 70 000 евро - малко над 15 на сто. „Много хора теглят повече кредити сега, защото са мотивирани от ниските лихви и нарастващите цени на жилищата”, обяснява кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му най-често вземат ипотека домакинствата с доход между 2000 и 3000 лв., като те купуват големи апартаменти и са по-решителни, когато вземат решението за това.
.
25% от имотите в затворени комплекси се купуват с цел инвестиция
Всяко четвърто жилище в затворен комплекс се купува с цел инвестиция и даване под наем. Според столичния брокер Наско Атанасов клиентите освен от цената се интересуват специално и от таксите, които трябва да плащат за поддръжка на общите части на имотите и услугите, които се предоставят. По думите му в по-скъпите комплекси, които имат собствени покрити басейни и други екстри тези такси не са никак малки. „Когато такъв имот се купува за инвестиция и даване под наем, съществува риск по-дълго време да е необходимо за намирането на подходящия наемател, съгласен на тези условия.
.
Германия остава водещ пазар в бизнес сегмента
Германия остава пазарът на бизнес имоти в Европа, привлякъл най-голям дял от инвестициите в сектора, показват данни на консултантската компания Knight Frank. Великобритания остава на второ място с 24% от общите обеми на инвестициите, сочат още данните. През първата половина на годината общият обем на вложенията в бизнес имоти в Европа се изчислява на 117 млрд. евро, което е с 10% по-малко на годишна база. За сравнение, в световен мащаб намалението на инвестициите в бизнес имоти достига 8%, показват данни на Real Capital Analytics.
.
Нестандартни домове
Освен място, в което спим и се храним, домът е мястото, в което трябва да се чувстваме максимално удобно и спокойно. Много дизайнери и архитекти се стремят да осигурят уникални проекти, които освен комфорт предлагат на собствениците си и усещане за нещо специално. Ето няколко предложения за нестандартни домове, изградени по строго определени критерии, в стремежа си да удовлетворят индивидуални желания:
.
Местенето на банкови централи вдига наемите във Франкфурт
Франкфурт печели битката в привличането на компании от Лондон, които бягат заради Брекзит. Това обаче може да има своята цена за местните жители, които и без това се сблъскват с нарастващи жилищни наеми, пише Bloomberg. Строителните компании се борят да се справят с нарастващото население във Франкфурт от 2006 г. насам. Това доведе до ръст на наемите с 50%, показват данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc.
.
Американците се насочват към рискови сделки
Купувачите на жилища в САЩ се насочват към по-рискови ипотеки заради ръста на цените на жилищата, съобщи CNBC. Броят на ипотечните кредити с променлив лихвен процент се увеличава с малко над 40% през второто тримесечие на годината спрямо първото, показват данни на Inside Mortgage Finance. Причината за увеличението на интереса е, че тези заеми предлагат по-ниска лихва в сравнение с традиционно най-популярните кредити с фиксиран лихвен процент за 30 години.
.
Седем фонда ни завлякоха с боновите книжки
Започнахме една инициатива, която има за цел отново да повдигне темата за масовата приватизация. И като цяло да обърне внимание на хората, които са участвали, че все още има бивши приватизационни фондове (ПФ), които съществуват, които са преобразувани в холдинги и много от тях работят. Акциите, които притежават хората в тях, съществуват и те могат да се възползват от правата, които им дават. Могат да ги продават или да участват в „живота” на тези дружества.
.
Топ 10. Най-скъпите парфюми
Ароматът е нещо изключително. Той може да предизвика емоции и спомени по-бързо от зрението и звука. Ароматът също оказва осезаемо въздействие върху настроението и опита на човек - всеки си спомня, ако е седял до някого, който има прекалено много или силен парфюм. Като се има предвид, че ароматът ни засяга толкова дълбоко, не е чудно, че парфюмната индустрия се очаква да достигне стойност от 45,6 милиарда долара до 2018 г.
.
.
Бизнесбрифинг Износът ни за ЕС нараства с 11 на сто

Износът ни за страните - членки на Европейския съюз (ЕС), скочи с цели 11,2% през първите седем месеца на тази година в сравнение със същия период на 2016 г. и е в размер на 19,468 млрд. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Основните ни търговски партньори са били Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68,6% от износа за държавите от Общността. Само през юли 2017 г. износът за ЕС се е увеличил с 10,7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,123 млрд. лв. През юли 2017 г. вносът на България от държавите-членки на ЕС нараства с 2,5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,996 млрд. лв.

Заплатата в София с 36% по-голяма от тази в провинцията

Средната заплата в София остава с над 36% по-висока от тази в останалите градове в страната през второто тримесечие на 2017 г. В 3 региона обаче трудовото възнаграждение расте по-бързо от това в столицата -Плевен, Бургас и Габрово, съобщи Money.bg. Според данните на Националния статистически институт за месеците април, май и юни тази година ръстовете на заплатите са 11,6%, 11,3% и 10,9% съответно за трите града. Изчисленията до средата на годината показват, че на две места в страната средното трудово възнаграждение е над 1000 лв. Това са столицата и Стара Загора, където то възлиза на 1012 лева. На другия полюс очаквано е Видин, заедно с Благоевград, Кюстендил, Силистра, Хасково и Смолян, като там сумата е под 760 лева. Специално за Видин средната заплата е на най-ниско ниво - 669 лв.

 

НАП дава 50 000 лв. награда в лотария с касови бележки

НАП стартира втора лотария с касови бележки. Голямата награда е 50 000 лева, а само в рамките на 24 часа след старта на кампанията вечебяха регистрирани 16 000 фискални бона. Адресът за регистрация остава непроменен - www.kasovbon.bg. Участниците трябва да имат 14 навършени години и да съхраняват фотокопие от регистрираната касова бележка. Освен на сайта регистрацията може да се осъществи и на телефон: 070018700, който ще бъде активиран до няколко седмици. Мобилното приложение на НАП също дава възможност за участие в лотарията. 2000 лв. ще дават данъчните всеки месец на един щастливец, регистрирал печеливша касова бележка. Всяка седмица някой ще печели и предметна награда на стойност приблизително 1000 лв.

BAE Systems съкращава близо 2000 работни места

Британският концерн за отбранителни технологии BAE Systems PLC - British Aerospace Systems съобщи, че съкращава до 1950 работни места, по-голямата част от които в подразделението за военна авиация, където се отчита забавяне на поръчките за изтребителите Eurofighter Typhoon, предаде Reuters. До 1400 позиции ще бъдат закрити в подразделението за военна авиация и информация, 375 - в морските технологии, и 150 в приложната компютърна интелигентност, като част от преструктуриране, което трябва да засили конкурентността на концерна.

 

Всички автомобилни компании в Япония ползвали части с потенциални дефекти

Всички водещи автомобилостроителни компании в Япония са използвали изделия от алуминий, производство на компанията Kobe Steel, която призна в края на миналата седмица, че е фалшифицирала данни за здравината и други характеристики на метални продукти, съобщи агенция Kyodo, цитирана от ТАСС. Японското правителство вече е дало указания на автомобилните компании спешно да извършат проверки за безопасност на алуминиевите части, произведени от Kobe Steel. При вътрешна проверка бе установено, че компанията е подправяла данни за характеристиките на множество алуминиеви и медни детайли и компоненти. Те са били доставяни на около 200 промишлени корпорации, включително на гиганти като Toyota. Ако в продукцията на Kobe Steel бъдат открити дефекти, опасни за сигурността, то това може да доведе до мащабно изтегляне на автомобили, локомотиви и дори самолети, отбеляза ТАСС.