Почти 2 милиона българи са пътували през лятото, най-често – с туристическа цел
Харчим средно по 645 лв. при пътуване в чужбина, докато разходка из България ни излиза почти двойно по-евтино - 353 лв.. Това показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода юли - септември 2017 г. В същото време едно бизнес пътуване у нас ни излиза едва 164 лв., а зад граница сумата скача на 1086 лв. Според данните през третото тримесечие на годината 1,9 млн. българи са пътували с туристическа цел. Преобладаващата част от тях - около 82% са пътешествали само в родината, 14,5 на сто единствено зад граница, а 3,2% от сънародниците ни са си позволили да се поглезят с екскурзии както у нас, така и в други държави.
 
Лондон измести от първата позиция Париж за най-скъпи наеми на търговска улица в Европа
Столичнният булевард „Витоша” попадна в престижната класация на Cushman & Wakefield за наемите на търговските улици в света. Средният месечен наем на знаковия софийски булевард през тази година остава без промяна - 46 евро/кв. м. Така в глобалната класация през 2017 г. търговската улица в София пада с едно място - от 50-та на 51-ва позиция. Данните в доклада включват общо 451 търговски улици в света. Интерес към наем на площи на бул. „Витоша” проявяват предимно марки в средния и достъпния ценови сегмент, ориентирани основно към ежедневната мода. В синхрон с тенденцията за здравословен начин на живот през последните години видимо се разрастват и търговците в категорията „Здраве и красота”.
 
Колите, с които хората се качват в планинаната, са по-опасни за природата, обяви вицепремиерът Валери Симеонов
Правителството и екоорганизации дадоха зелена светлина за втория лифт на Банско. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическите въпроси Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов след проведена работна среща в Министерския съвет с представители на 38 институции и неправителствени организации. Инвестиционното решение за ново ски съоръжение обаче ще мине задължителна оценка за въздействие върху околната среда и за съвместимост със защитената територия, както и обществено обсъждане, а в парка няма да бъде разрешавано строителството на хотели.
.
Ще защитим потребителите, които пазаруват онлайн
В аналоговия свят, ако кафе-машината не функционира, знаем къде да направим рекламация, в дигиталния свят обаче това не е така. В много държави в Европа няма ясно разписани правила как и къде да се оплачем или какви са нашите потребителски права, ако сме поръчали книга, софтуер, игра или други цифрови услуги, в случай че те не работят. Директивата, която подготвяме, има две основни цели - да улесни механизма за рекламация на потребителите, когато пазаруват през интернет и да даде повече правна яснота и гъвкавост на бизнесите да извършват онлайн търговия.
.
Почват магистралата Русе - Велико Търново догодина
В края на този месец започват обществените обсъждания по трите варианта за изграждане на автомагистралата Русе - Велико Търново, разгледани в доклада за Оценката на въздействието върху околната среда. В 45-дневен срок министърът на околната среда и водите трябва да се произнесе, да бъде одобрен някой от вариантите, след което ще започнат реалните дейности по изграждането на трасето. Реалният срок това да стане е догодина.
.
Премахнаха 50 незаконни магазина от Слънчев бряг
Доброволно са премахнати над 50 незаконни магазина на алеята на плаж „Слънчев бряг-север” по силата на договор на министерство на туризма с новия наемател на ивицата, съобщиха от ведомството. Причината е, че площта на обектите надвишава с 8 000 кв. метра одобрената схема от министъра на туризма. Премахването е започнало от началото на миналата седмица и е продължило до началото на тази. Общата площ на разрушените обекти е повече от 1200 кв. метра. Сред тях са група магазини от страната на плажа на алеята пред хотел „Глобус” и съоръжение за бънджи, магазини за дрехи и обувки пред хотели „Гларус” и „Чайка”. Премахнати са незаконни обекти и в района около хотел „Хевън” и „Кариби бар”, както и пред хотел „Ларго”, „Астория”, хотел „Дюн” и „Виктория палас”.
.
780 млн. лева приходи от културен туризъм
Постъпленията от културен туризъм у нас възлизат на 780 млн. лева за тази година. Това означава, че в момента този вид посещения допринасят за 12% от приходите в бранша, заяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма у нас Румен Драганов. За миналата година сумата е 7,8 на сто от 5,8 млрд. лева. Така туристите, разглеждали родните културни забележителности през 2016 г., са оставили 4,5 млрд. лева.
.
Италия въвежда данък Facebook
Италия планира нов данък, предназначен за големите интернет компании като Google и Facebook. Горната камара на италианския парламент ще обсъжда през тази седмица въвеждането на така наречения „изравнителен данък”, който да влезе в сила от юли 2018 г., съобщи Financial Times. Мярката предвижда покупката на „нематериални дигитални продукти” като реклама в Google и Facebook да бъде облагана с налог в размер на 6% от стойността на поръчката. Данъкът ще трябва да се превежда директно към италианската хазна в момента на плащане. Идеята се подкрепя от управляващата Демократическа партия.
.
ЕС иска по-бързо решение за газовата директива
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще настоява за бързо решение относно предложението на Европейската комисия за промяна в газовата директива, твърди Ройтерс, позовавайки се на свои източници. В началото на месеца Комисията представи идеята си за промяна в законодателството, според която всички влизащи в общността газопроводи ще трябва да отговарят на европейските правила. Това ще засегне основно руските проекти, за които Москва традиционно настоява, че са международни и трябва да се подчиняват на международните правила.
.
Нови протести във Франция заради трудовата реформа
Водещите френски синдикати “Обща конфедерация на труда” (CGT) и Force Ouvriere (FO) организираха заедно стачна мобилизация срещу “либералните” реформи на правителството и в защита на интересите на служителите от частния и обществения сектор, предаде France Press. Според правителството страницата с наредбите за трудовата реформа е обърната, въпреки че проектозаконът за ратификация беше обсъден в Националното събрание от 21 до 24 ноември и се очаква да бъде гласуван на 28 ноември.
.
Siemens закрива близо 7000 работни места
Германският промишлен гигант Siemens планира да закрие 6 900 работни места в световен мащаб като част от по-голямо преструктуриране на бизнеса с енергийно и газово оборудване, предават световните агенции. Около половината от съкращенията ще бъдат в Германия, където ще бъдат затворени заводи в градовете Гьорлиц и Лайпциг, отбелязва ДПА.
.
Tesla представи камион и спортен автомобил
Американският производител на електромобили Тесла (Tesla Inc.) засенчи дебюта на собствения си електрически тежкотоварен камион, когато при представянето му от полуремаркето изненадващо излезе червен спортен автомобил със свалящ се покрив, предаде Ройтерс. Главният изпълнителен директор Илон Мъск съобщи, че новата спортна кола за 200 000 долара ще бъде най-бързата, пускана в производство до момента.
.
Турските сериали привличат купувачи на домове
За последните години турските сериали, които се гледат от над 500 милиона зрители в 150 държави по света, оказаха огромно влияние върху пазара на недвижими имоти в южната ни съседка. До голяма степен нарастващият брой на чуждестранните инвеститори се дължи именно на сапунките, твърдят турски брокери.
.
TV-кулинарка е сред най-крупните земевладелци в Америка
Рий Дръмънд може да се представя и като Лаура Ингълс Уайлдър или като „Уила Катър на днешното време” в своя блог Pioneer Woman (Гражданка в ранчото). Тя е известна и от телевизионно предаване по Food Network, където влиза в ролята на кулинар. Тази жена предприемач има много повече общи неща с кралица Елизабет, отколкото с двете американски писателки, с които се отъждествява.
.
Строителството на нови молове в Европа забавя темп
Строителството на нови търговски центрове в Европа чувствително се забавя през тази година, като тенденцията се очаква да се задържи и през следващата година, показват данни на консултантската компания Cushman&Wakefield. България не прави изключение. От години този сегмент от пазара на бизнес имоти е в стагнация, макар и през тази година да се наблюдава раздвижване – по-сериозно в инвестиционните продажби, отколкото в новото строителство, но все пак се очакват три нови проекта в страната.
.
Работодателите са готови на по-високи заплати
От няколко години аутсорсинг секторът в България се развива доста добре. От една страна това са компании, които обслужват чуждестранни клиенти, а от друга - фирми, влезли от чужбина в сферата на производството на автомобилни части. Когато говорим за производство, за функционирането на една фабрика се изискват много на брой работници. В случая говорим за квалифицирани работници, за работниците като цяло и за машинните оператори. Тези специалисти излизат на преден план в тазгодишното проучване, защото работодателите изпитват трудности при намирането на голям брой служители в определен географски регион.
.
Лондон въвежда нов имотен данък
Правителството на Великобритания възнамерява да въведе данък върху капиталовите печалби на чуждестранните купувачи на бизнес имоти, предава Bloomberg. Данъкът ще се начислява върху печалбите, реализирани от нерезиденти, при продажбите на всички видове имоти в страната. Така се разширява обхвата на съществуващите правила, които се прилагат само за жилищни имоти, става ясно от консултативен документ, публикуван заедно с проектобюджета на страната.
.
Топ 10. Най-скъпите картини в света
Картина на Леонардо да Винчи беше продадена за над 450 млн. долара на 15 ноември. От аукционната къща Christie's твърдят, че това е абсолютен рекорд за каквато и да била творба на изкуството, продавана някога на търг. Salvator Mundi (Спасителят на света) е една от по-малко от 20-те останали картини на Леонардо да Винчи, както и единствената, която е собственост на частен колекционер. Платното с размери 64,5 на 44,7 см бе изложено като специален лот на търга „Поствоенно и съвременно изкуство”. Преди това творбата е била в колекцията на английския крал Чарлз I. Името на купувача се пази в тайна. Ето кои други творби влизат в класацията на най-скъпите картини в света:
.
Още новини
.
Бизнесбрифинг Данъчни иззеха 440 млн. лв. от фирми в Североизточна България

440 млн. лв. вече не са в касите на фирми от Североизточна България след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП сред тези, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. До момента фирмите от обхвата на НАП-Варна са декларирали над 440 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 22 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите. На 93 дружества от обхвата на териториалната дирекция бяха възложени проверки и ревизии, а други получиха предупредителни писма от приходната агенция. В резултат на това, значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти. До края на годината всяко физическо или юридическо лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни, без да му бъде възлагана проверка или ревизия.

 

Alibaba инвестира във верига хипермаркети

Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba придобива 36% от китайската верига хипермаркети Sun Art Retail за около 2,9 млрд. долара, съобщи Bloomberg. Веригата има 400 магазина, работещи под марката Auchan и RT-Mart. Част от сделката е и повишаването на дела на френската Auchan Retail SA ще повиши дела си в Sun Art Retail до подобно равнище и плановете за създаване на съюз с интернет гиганта за работа в китайския сектор на търговията на храни на дребно. Сделката е най-новата инвестиция на Alibaba в традиционни търговски вериги в осъществяване на амбицията да преобрази сектора на традиционната търговия на дребно, възлизащ на 4 трлн. долара. Големият експеримент на Alibaba в традиционния сектор на търговията на дребно е в самото си начало, но ако е успешен, може да поведе убедително пред Amazon в сегмента на физическите търговски вериги. Компанията на Джак Ма похарчи милиарди да купува хранителни магазини, молове и универсални магазини.

 

70 хиляди посетили Двора на кирилицата в Плиска

70 хил. туристи са разгледали Двора на кирилицата в Плиска от началото на годината. Това съобщи Карен Алексанян, създател на проекта. По думите му ръстът е над 100% като все повече хора искат да разгледат забележителността. Мястото бе открито през 2015 г., а там могат да бъдат видени и восъчни фигури на българските владетели от Първата и Втората българска държава. Интерес към „Двора” проявяват предимно българи, но много често те водят свои приятели и роднини от чужбина. Алексанян разказа, че напоследък прииждат и туристи от Англия, Франция, Испания и други европейски държави, които се впечатляват най-вече от това кога е създадена българската държава и това, че България е много по-древна от тяхната родина. Освен туристи обаче напоследък интерес към комплекса проявяват и много бъдещи младоженци, които искат да си кажат заветното „Да” именно тук.

 

Всяко британско семейство загубило над 400 паунда заради Brexit

По 404 паунда е загубило средно за година всяко британско домакинство след провеждането на референдума одобрил излизането на страната от ЕС, сочат данни на Centre for Economic Performance (CEP), цитирани от „Прайм”. На седмица Brexit струва по 7,74 фунта на седмица на семейство. Само от ръста на потребителските цени загубите са 448 лири стерлинги на година за всяко домакинство. Докладът на CEP сочи, че решението за излизане от Общността струва на албионците колкото един седмичен доход. Решението за Brexit обезцени паунда с 10%. Нарасналата инфлация пък бе най-висока в Шотландия, Уелс и особено в Северна Ирландия, докато за жителите на Лондон тя е била по-ниска. Най-голямо поскъпване е отчетено на продуктите, зависими от вноса – хляб, мляко, сирена, яйца, кафе, чай, какао, бира, вино, мебели, бижутерия, часовници. По данни на официалната британска статистиката инфлацията на Острова през октомври на годишна база е била 3%, а на месечна - 0,1%. За това пък данните за безработицата - 4,3% са по-добри от очакваните и остават на нивото от юли и август, което е най-ниското от периода март-май 1975 г. Броят на хората без работа във Великобритания през миналия месец е било 1,42 млн. души, или със 182 хил. по-малко спрямо октомври миналата година.