3,230 млрд. лв. от данъци и такси събрани за два месеца
В държавната хазна са постъпили 220 млн. лв. повече от данъчни и неданъчни приходи, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС) след края на редовното заседание на правителството в сряда. Според данни на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” данъчните и неданъчните приходи за периода от 27 януари 2017 г. до 20 март 2017 г. са в размер на 3,230 млрд. лв. Това означава, че спрямо същия период на миналата година постъпленията са се увеличили с 220 млн. лв. В номинална стойност най-голямо увеличение е регистрирано при приходите по бюджетите на Националния осигурителен институт (НОИ) и Здравната каса, които са 123,5 млн.лв.
 
Инспектори на КЗП ще следят за категоризацията им
Проверките от инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по морето ще започнат активно още от месец май. Това стана ясно на работна среща между министъра на туризма Стела Балтова и председателя на КЗП Димитър Маргаритов. От вътрешността на страната се предвижда да бъдат командировани допълнително служители на КЗП. Все още обаче не може да се каже какъв ще е основният фокус на инспекциите, защото има много време, а и се правят пазарни проучвания. Единственото сигурно е, че ще се следи за категоризацията на местата за настаняване, както и съответствията на издадените документи.
 
Местни компании загубиха $2,5 млрд. заради скандала със стара продукция
Европейският съюз (ЕС) и Китай спряха вноса на някои видове месо от Бразилия на фона на скандала с продажбата на хранителни продукти с изтекъл срок на годност, предимно месо. Говорителят на ЕС в Бразилия Енрико Бривио съобщи, че Евросъюзът временно спира вноса на някои меса от Бразилия и посочи, че компаниите, въвлечени в скандала, временно няма да имат достъп до пазара на ЕС. Той не уточни кои са компаниите или за колко дълго ще им бъде отнет достъпът. ЕК поиска от бразилските власти да гарантират, че компаниите, засегнати от скандала, няма да изнасят продукция за ЕС, посочи говорителят, цитиран от AFP. Износът на бразилско месо за Европа достига 1,3 милиарда долара, според министерството на търговията.
.
Вдигането на лихвите да стане бързо след края на облекченията
Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да скъси периода между края на количествените облекчения и повишаването на лихвите. Това заяви Игнацио Виско, който членува в Управителния съвет на банката, цитиран от Investing.com. Актуалната прогноза на ЕЦБ е, че основните лихвени проценти ще останат на сегашното или по-ниско ниво продължителен период от време, както и вероятно отвъд хоризонта на плана за количествени облекчения. В интервю пред Bloomberg Игнацио Виско казва, че този период може да бъде скъсен.
.
Кърпят шосетата с 50 млн. лв.
Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) планира да инвестира 50 млн. лв. за пролетно изкърпване на зейналите от зимата дупки по шосета, съобщиха от ведомството. Ремонтите започват през април, а парите са от бюджета на АПИ за текущо поддържане на републиканската мрежа - автомагистрали, пътища - първи, втори и трети клас. От агенцията припомнят, че след края на зимния сезон ще се изкърпят първо най-натоварените направления, а след това и останалите. Какъв ще бъде редът и графикът на ремонтите обаче ще стане ясно след като бъде извършен подробен оглед на състоянието на републиканските пътища.
.
Разходите на работодателите нарастват с 8 на сто
Разходите на работодателите за час труд нарастват с 8 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2015 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Увеличението в индустрията е с 8,1%, в услугите - с 9,4 на сто, и в строителството - с 2,2%, сочат още данните на статистиката.
.
ОИСР: Икономическият растеж на Пекин ще се забави
Икономическият растеж на Китай ще се забави до 6,5% тази година и ще се охлади още повече до 6,3% през 2018 г., прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Износът обаче ще се увеличи, тъй като глобалното търсене укрепва, предаде Reuters. ОИСР отправя и предупреждение за корпоративния дълг в Китай в шестмесечния си доклад за икономическите перспективи. „От гледна точка на риска вярваме, че на вътрешно ниво най-големият риск е натрупаният и бързо растящ дълг както в сивото банкиране, така и в банковата система”, казва Алваро Сантос Перейра, директор за проучванията в страната.
.
Deutsche Bank оряза бонусите на шефовете със 77%
Ръководителите на Deutsche Bank няма да получат бонуси за втора поредна година след трудната 2016 г., в която банката плати милиарди долари под формата на санкции, съобщи CNN Money. Най-голямата германска банка съкращава размера на бонусите за годината със 77% до 500 млн. евро, показва годишният доклад на институцията. Членовете на Управителния съвет ще се разделят с бонусите изцяло.
.
3 от 4 жилища в София се купуват с ипотека
Поне 3 от 4 жилища се купуват с ипотечен кредит, смятат столични брокери и финансови експерти. „Независимо дали се налага да се прибягва до теглене на заем за 10% или 20% от цената на купувания имот, много хора са принудени да го направят”, обяснява Тихомир Цаков от „Аристо”. Според него най-често за кредит се сещат, след като съберат някой лев и решат да купят нещо, но после се оказва, че парите не им стигат. „Много малко са купувачите, които са си направили точно сметката и знаят в детайли с какво разполагат. Същото важи и за хората, имащи необходимите пари, за да вземат избраното от тях.
.
България е пета в ЕС по поскъпване на домовете
България е пета по ръст на цените на жилищата в Европа и 12-та в света с повишение от 8,8% през последното тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Евростат, използвани от консултантската компания Knight Frank за проучване на пазара. Поскъпването спрямо юли-септември е 1,6%. Пред нас по поскъпване в рамките на Общността са само Малта, Литва, Естония и Германия.
.
Великобритания е най-желана от търговците
Великобритания остава най-популярната дестинация в Европа за експанзия на глобалните търговци, сочи доклад на консултантската компания CBRE. Франция е на втора позиция, а трета е Германия. Топ 5 се допълва от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Испания, а топ 10 – от Холандия, Унгария, Белгия, Саудитска Арабия и Швейцария. Сред другите най-популярни държави за експанзия на световните марки се нареждат Австрия, Италия, Бахрейн, Катар, Финландия, Ирландия и Казахстан.
.
Рязък спад на строителството у нас
България е сред страните в ЕС с най-рязък спад на строителната продукция през първия месец на 2017 г., сочат данните на Евростат. На годишна база секторът записва понижение от 10,3%, а спрямо декември спадът е от 4,6 на сто. Данните на европейската статистическа служба показват обаче тенденция на плавно подобрение - през октомври годишният спад беше в рамките на 21,6% и намаля до 10,9% в последния месец на миналата година.
.
Пазарът на офиси остава устойчив
Пазарът на офис площи остава устойчив. Обемът на отдадените площи през последното тримесечие на 2016 г. е достигнал най-високо ниво, като отчита ръст от 6% на годишна база, съобщава консултантската компания JLL, цитирана от онлайн изданието propertywire.com. За цялата година обаче отдадените площи отчитат спад от 3% спрямо предходната 2015 г. Резултатът се отчита като положителен предвид политическата и икономическа несигурност в световен мащаб, посочват от компанията.
.
До лятото приключваме сделката с китайските инвеститори за БДЖ
По инвестиционния пакет на Китайския консорциум CRRC се работи много интензивно. Имаме по няколко срещи всяка седмица с представителите на консорциума. Вече са уточнени техническите параметри на инвестиционния пакет. Той включва рефинансиране на част от заемите на БДЖ, поръчка на нов подвижен състав и производството и асамблирането му в България. Идеята е базата да има възможност да произвежда нужните влакове и за региона.
.
Топ 10. Най-скъпите ваканционни дестинации в света
Сайтът за летищни трансфери Hoppa публикува ежегодната си класация за цените на ваканцията в 84 дестинации в света, изготвена след анализ на средната цена на нощувка на човек, съобщи Business Insider. Общата цена на човек включва цената на хотелската стая, храна за двама със споделена бутилка вино, споделено 3-километрово пътуване с такси, както и кафе, коктейл и бира на човек. В доклада на Hoppa има цените на туристически автобус и на ключови атракции, въпреки че те не са включени в класацията, уточни Profit.bg.
.
Още новини
.
Бизнесбрифинг
 
23% повече пътували със самолет

Ръстът на превозените за миналата година пътници от и до българските летища е 23%, отчете Светослав Станулов - председател на Асоциацията на българските авиокомпании. Прогнозният ръст на пътници от родната ни гражданска авиация за следващите години е от около 10-12 на сто. През изминалата година през българските летища са преминали общо 9,2 млн. пътници, пътували с редовни или чартърни полети. От тях 4,8 млн. пътници са преминали през летище София. Участието на българските авиокомпании расте в този дял. Обслужените от тях пътници са около 2,2 млн. за миналата година, със 170 хил. повече от 2015-а. Около 35 на сто са чартърните, останалите са редовни полети, отчете Станулов.

Двоен ръст на преките инвестиции у нас

Преките инвестиции в България през първия месец от годината нарастват с 92,1% на годишна база, като достигат 54 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка. През януари 2016 г. преките инвестиции са били в размер на 28,1 млн. евро. Най-големите нетни преки инвестиции в страната за януари 2017 г. са от Холандия - 26,6 млн. евро и заемат 49,2% от общия обем за периода. На второ място е Малта с 15,4 млн. евро инвестиции и 28,6%от общия обем, а на трето - Германия с 11,9 млн. евро и 22,1% дял. Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти намаляват със 76% до 500 хил. евро, при 2,1 млн. евро за януари 2016 г. По страни най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия, Австрия, Турция и Дания. По предварителни данни преките инвестиции на България в чужбина за януари 2017 г. нарастват с 2,4 млн. евро при увеличение с 1,4 млн. евро за януари 2016 г.

Белгийска компания купи „Девин” за €120 млн.

Фирмата за бутилиране на води „Девин” е вече собственост на белгийската компания „Спадел”. Сделката е на стойност 120 млн. евро и е одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. „Девин” държи 30-40% дял от пазара на производство и продажба на бутилирани води според оценката на КЗК. По-незначителен е делът на компанията на пазара на производство и продажба на плодови напитки и нектари – до 5% и за двата продукта. От информацията става ясно, че компанията ще прекрати предлагането на единия от брандовете си сокове - Granini, заради ограничени продажби. В момента във фирмата работят 478 души. За 2016 г. се очаква продажбите да нараснат с 10% на годишна база до 46 млн. евро.

 

Дания изплати изцяло външния си дълг

Дания за първи път от 183 години изплати напълно държавните си дългове в чуждестранна валута с последна поредица траншове на обща стойност 1,5 млрд. долара. Това съобщи датското министерство на финансите, цитирано от ТАСС. Натрупаните от държавата финансови резерви са били достатъчни, за да може през последните години Дания да се откаже от валутните кредити и да изплати старите задължения, се посочва в документите. ”Фактът, че в момента Дания няма дългове в чуждестранна валута, е историческо събитие. Това показва, че сме успели да завоюваме в чужбина доверие към датската икономика и политиката на фиксиран валутен курс. Това е ден, когато можем да отдадем дължимото на разумната и отговорна икономическа политика на страната”, посочи финансовият министър Кристиан Йенсен.

Световната банка отпусна още $1 млрд. на Египет

Египет получи втория транш от тримилиарден заем от Световната банка. Целта е средствата да подкрепят икономическата и социална програма на правителството. Траншът е на стойност 1 млрд. долара, посочи Reuters. Кайро получи първия транш от заема през 2015 г. След бунта през 2011 г., който свали от власт Хосни Мубарак, Египет изпитва сериозен недостиг на чуждестранна валута, тъй като политическата нестабилност отблъсква туристите и чуждестранните инвеститори. Правителството направи важни стъпки в прилагането на ключови мерки и институционални реформи, които поставят основите на ускорено създаване на работни места и социално ориентиран растеж, посочи в съобщение Асад Алам, директор за Египет, Йемен и Джибути в Световната банка. През ноември МВФ одобри заем от 12 млрд. долара за Египет, като условията са страната да осъществи амбициозни икономически реформи, включително намаляване на държавните субсидии в енергетиката, припомни AFP.