Съвременни творци представят отрязъци от времето в реалността и виртуалността
Изложбата “Фрагментирани истории: София/Берлин” в Регионалния исторически музей в София, представя 17 съвременни германски автори, занимаващи се с въпросите за фрагментираните участъци на времето в реалността и виртуалността. Те се изразяват с различни средства - живопис, фотография, видео, инсталация. Основният замисъл е фрагментирането на времето и пространството поради съвременния забързан живот. Връзките между действителното и виртуалното, природното и урбанистичното, историята и мита сякаш изтъняват. На тази основа преминаването от едната реалност в другата става все по-достижимо, отбелязват от екипа.
 
Шоумен с визия на модел и обезоръжаващ талант на инструменталист – това е Дейвид Гарет, който ще се изнесе първия си концерт у нас догодина. Мястото на срещата е зала 1 на НДК, датата е 4 февруари, а магическият звук на 300 годишната му цигулка „Страдивариус” ще бъде акомпаниран от пианиста Жулиен Куентин. В сетлиста си майсторът на тънката струна ще покаже колко леко може да лавира между класика, поп, рок и ритъм енд блус, а теми на любимия си Паганини ще интерпетира върху популярни класически произведения.
 
Различните жанрове обогатяват артиста, позволяват му да изгради повече качества
Младият тенор Михаил Михайлов е единственият българин, избран да участва в конкурса на Пласидо Доминго „Опералия” тази година. Освен в оперетната галавечер на фестивала - „изпитание” за изявени оперни певци, както се шегува примата Христина Ангелакова, артистичен директор на “Моцартовите празници”, Михаил Михайлов беше сред солистите на „Ода на радостта” от Деветата симфония на Бетовен на концерта за откриването на фестивала.
.
Острият език на джуджето Тирион разсича пространството
Той притежава толкова мъдрост, колкото може да поеме едно джудже. Пипето му сече бързо, а езикът му разсича пространството толкова бързо, колкото и мечът му. Тирион Ланистър реабилитира всички джуджета във времето и разруши на пух и прах мита, че тези приказни създания в повечето случаи са извънредно злобни и отмъстителни. Любимият образ от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед”, по която е създаден хитовият сериал на HBO „Игра на тронове” ще зарадва феновете си с подборка на най-изтънчените си, смешни, оскърбителни и мъдри реплики. Изданието „Тирион Ланистър - мъдрият шегобиец” на Джордж Р. Р. Мартин (ИК „Бард”) е за ценители.
.