Творби на българския художник влизат в Третяковската галерия
Графики на Стоимен Стоилов влязоха в колекцията на прочутата Третяковска галерия. Създаден през 1856 г., музеят днес е едно от най-знаковите места за изобразително изкуство в света. Фондът на уникалната му колекция е от над 180 000 творби. Инициативата тръгнала от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация, Бойко Коцев, който я реализирал съвместно с ръководството на световно известния музей. По време на официална среща в Третяковската галерия българският дипломат дари на прочутия руски музей 13 работи на проф. Стоимен Стоилов, изпълнени с различни графични техники - офорт, офорт и акватинта, литографии.
 
Калин Врачански – акробат с душа в спектакъла на Стайко Мурджев
Няколко тела в антрацитни костюми се гънат в кипяща маса, докато от тях като самотен атом се отдели една-единствена фигура - това е Създанието, успешният (дали?!) експеримент на алхимика д-р Виктор Франкенщайн. Така започва новият спектакъл на театър „София”, в който основополагащият роман на Мери Шели „Франкенщайн” е претърпял двойна трансформация - веднъж в пиесата на британеца Ник Диър и втори път в постановката на Стайко Мурджев. Режисьорът е държал да запази не толкова фантастичния сюжет от романтизма, колкото идеята за Твореца и творението му, откъснало се от неговата власт. В тази интерпретация „Франкенщайн” е философска приказка за вечната борба между доброто и злото в нас и извън нас, за непрестанното „превъртане” на едното в другото благодарение на любовта или заради липсата на обич в живота ни.
 
Гид ни развежда из потайностите на първата ни трупа без билет
Всеки, който иска да влезне в сградата на Народния театър, ще може да го направи без билет, но само ако си покаже личната карта. Условието важи само за 4 и 5 ноември, когато у нас ще се проведе традиционната вече Нощ на театрите. В началния уикенд на ноември от първата ни трупа са организирали целодневни събития за феновете си. Любителите на театралното изкуство у нас ще могат да надзърнат из потайностите на Народния театър още от събота сутринта. За целта те трябва да направят резервация за визитата си или чрез мейл, или по телефона. Обиколките ще започват от служебния вход на театъра, като посетителите е необходимо да са там поне 10 минути по-рано.
.
Кой е бащата на Матилда и Уили Уонка?
Скучни колекционери на факти. А също така и хора без въображение. По този начин писателят Роалд Дал, дал живот на герои като Матилда, Джеймс, Уили Уонка, Върховната вещица, Големият дружелюбен великан и Фантастичният господин Фокс, определя една категория негови „колеги” - биографите. Според Дал техните книги са също толкова вяли, колкото и живота на човека, за когото се отнасят. Но книгата на Доналд Стърок „Разказвачът. Животът на Роалд Дал” (издателство „Ентусиаст”) опровергава това.
.