Кукленият режисьор Катя Петрова:
Куклите ни дават възможност да изразим дуализма в човека - едновременно добър и лош, смел и страхлив, красив и грозен
Катя Петрова често е определяна като най-интересния български куклен режисьор в момента. Нейният спектакъл „История за чайка и банда котараци” по Луис Сепулведа, отличен с „Икар” от Съюза на артистите, с „Гран при” и още 6 награди на международния куклен фестивал „Златният делфин” във Варна и с „Гран при” на Международния фестивал на куклените театри в Крагуевац - Сърбия, бе поканен в Япония и изигран от български и местни актьори от трупата „Пук”. Режисьорката, възпитаничка на голямата проф. Юлия Огнянова, в началото на юли събра бурните овации на публиката в Скопие с „Пощенска приказка” по текстове на Карел Чапек. Спектакълът бе част от афиша на Скопско лято 2018. През август Катя Петрова пак отлита към Страната на изгряващото слънце, за да подготви представление изцяло с японски актьори.
 
Световна предпремиера на спектакъла „#Минаре” на звездата от арабския регион Омар Раджех ще открие 11-ото издание на фестивала за танцов театър One Dance Week на 21 септември в Пловдив. Представлението, което ще бъде показано от 19.30 ч. в Дом на културата „Борис Христов”, е артистична реакция срещу разрушаването на древния град Алепо по време на войната в Сирия. И по-специално на неговата „душа” - хилядолетното минаре на Голямата джамия, сринато под артилерийски обстрел. Спектакълът обединява съвременен танц, визуални изкуства, ориенталска музика и кадри от дронове по време на изпълнението.
 
Завладяващо действие и драматични обрати в романа „Писмо до Тоскана”
Поредният летен шедьовър на книжния пазар, предложен от ИК „Кръгозор” ще остави в сетивата ви силен аромат и италиански вкус. Любов, предателство и дори дълбоко заровени тайни, пазени години наред, няма да останат неразкрити в историческия романс на Рис Боуен „Писмо до Тоскана”. Авторката е известна по целия свят с историческите си мистерии, които са бестселъри на New York Times и са печелили множество литературни награди. „Писмо до Тоскана” е първият й роман, който излиза на български език.
.
Съвършеното престъпление
Частният детектив Филип Марлоу е неумиращото наследство, оставено от Реймънд Чандлър. Няколко наследници на Чандлъровата традиция, сред които Ерик ван Лустбадер, Джеймс Грейди, Саймън Брет, Робърт Камбъл, Макс Алън Колинс и др., отдават почит на най-популярния детектив на света в сборника с разкази, озаглавен „Филип Марлоу отново в действие”, откъс от който публикуваме със съдействието на ИК „Бард”. „Чандлър е от онези писатели пионери на детективски романи, които взеха самотния каубой – този вездесъщ първообраз на американския герой, – свалиха го от коня и го наместиха зад волана на форд, а в повечето случаи направо го пратиха да броди по улиците”, казва Робърт Камбъл. Нека да видим как се справят неговите последователи.
.