Включва над 40 експоната с исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание
От Кюстендил тръгва обиколката на пътуващата изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Инициативата, която ще обиколи всички областни центрове на страната, е на Народното събрание на Република България и на Държавна агенция „Архиви”. „За нас е чест да бъдем съорганизатор на това събитие. Чест е, защото в Учредителното събрание е имало представители и от нашия регион. Сред тях са имената на Григор Караманов, Димитър Любенов, Стефан Границки, Иван Каранов, митрополит Ловчански, Атанас Хранов и др.”, заяви при откриване на изложбата областният управител. Той постави акцент на това, че първата българска конституция е била една от най-демократичните в Европа, изключително новаторска и прогресивна за своето време.
 
Монография за най-представителния държавен глава на Второто българско царство
За цар Калоян е писано много. И същевременно малко се знае. Светлина върху тази изключителна личност хвърля историкът Веселин Игнатов в монографията си „Цар Калоян. Ромеоубиеца (1197-1207)”, която излиза с логото на издателство „Милениум”. Читателите вече познават други заглавия от поредицата: „Хан Крум Победоносецът”, „Васил Левски - факти и фикции”, „Разстрелът на Христо Ботйов”, „Стефан Стамболов - революционер без революция”. В същия дух е издържано и историческото изследване на личността на големия български държавник, дипломат и военачалник цар Калоян.
 
Да опознаеш неговия ум, означава да познаеш законите на природата
Науката все повече отговаря на въпроси, които преди бяха в територията на религията. Религията е ранен опит да се отговори на въпросите, които си задаваме всички - защо сме тук, откъде сме дошли? Преди много време отговорът почти винаги е бил един и същ - боговете са направили всичко. Светът бил плашещо място, така че дори корави хора като викингите са вярвали в свръхестествени същества, за да си обяснят природни феномени като мълнии, бури и затъмнения. Днес науката ни дава по-добри и логични отговори, но хората винаги ще се вкопчват в религията, защото тя дава утеха и защото не вярват на науката или не я разбират.
.