Занимава се повече с дългове, отколкото с ремонти
Столичната топлофикация е водила 16 194 дела срещу длъжници миналата година. От присъдени от съда вземания е прибрала близо 22 млн. През 2017-а заплатите на парното са глътнали 33,8 млн. лв. Основната дейност на топлофикация е производство и доставка на топлинна енергия. Поне така беше преди. Сега фокусът на парното е насочен другаде - събиране на дългове от абонати и от хора, които не искат да бъдат абонати повече, но са принудени да плащат сградна инсталация.
 
Битовото отопление е основният източник на замърсяване през зимата
Основният отговорник за качеството на въздуха е местната власт, която трябва да се съсредоточи върху мерките, предвидени в плановете и върху конкретните резултати. В противен случай на този етап в проекта на закона се предвиждат санкции. Ще видим как ще мине през парламента, защото, естествено, има съпротива от страна на местната власт.
 
Демокрацията е игра с повече или по-малко ясни процедурни правила. Тези правила са писани, или неписани. При демокрацията е прието също, че е разрешено всичко, което не е забранено. Сред демократичните прийоми спадат игрите с кворума в парламента. В тази област българският парламентаризъм достигна небивали върхове.
.
Кога ще ги стигнем китайците
Китайски град въведе разрешителни за притежаване на кучета, подобни на шофьорските книжки - с точки за отнемане в случай на провинение.
.
Как хем да спазваме стандартите, хем да запазим българския вкус
Глобализацията е навсякъде биха казали любителите на конспирацията за днешното време. Ние в България си го знаем от собствен опит.
.
Партия „Тарикати за България”
Те са силни. На думи. Големи. На мерак. И съвършено не им пука за нищо и никой. Единствената им цел е да подскачат и да се перчат, за да не изпаднат съвсем в забвение.
.
Бонус-малус или фокус-мокус?
Около 1200 лева може да стане задължителната застраховка гражданска отговорност за джигитите на пътя с т.нар. система бонус-малус.
.
.
Донорство, но с църковна благословия Законодателството трябва да се синхронизира с каноните

Иван Тропанкев

Едно посещение на здравния министър Кирил Ананиев при Негово Светейшество патриарх Неофит бе затъмнено от станалите ежедневие политически скандали и разкрития за корупция.

То обаче е жизнено важно за много хора, нуждаещи се от трансплантация на органи. След него стана известно, че Българската православна църква вероятно ще подкрепи донорството. Очаква се до дни Синодът да се произнесе. Всъщност срещата е първата стъпка от поредица, които трябва да бъдат направени, за да може лекарите транспланталози да вършат спокойно своята работа.

”Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния” (Сир. 38: 1-2). Проблемът обаче е другаде - в някои непрецизирани текстове в здравните закони, които позволяват едностранно взимане на решение. А това създава възможност за посегателства на животи и коруптна търговия с органи. Висшият клир е предупредил за това още преди близо две години. Тогава от Църквата казаха, че „желанието на човека да разшири границите на земния си живот е благословено от Православната църква, виждаща в това възможност за покаяние, добри дела и духовно развитие”.

Но се подчерта, че „извън съзнателното съгласие няма акт на даряване”. Изводът от случващото се е, че църквата трябва пряко да бъде включена чрез свои служители във всички нива, овластени да организират донорството. Причината е, че е важен не само, човешкия живот, който трябва да бъде спасен, но трябва да се обърне подобаващо внимание и на този, който дарява. Това на практика означава, че нашето законодателство трябва да бъде синхронизирано с църковните канони, според които отношението към тялото е такова, каквото и към душата, без други помисли. За да може дарението да се превърне в човеколюбие.