Нормата се размива, когато претендираш за евроценности, демокрация и свобода, а ограничаваш тази на останалите
Нормата вече е толкова размита, че не се знае кое е нормално и кое не, когато говорим за предпочитания. По-скоро предпочитанията са потребности. Всеки има право да има своята норма, да задоволява своите потребности. Дали ще е предпочитание към индийска кухня или към балканска, към марка автомобил, към стил на обличане, към мъж, към жена, към двете. В този смисъл нормата е по-скоро право на избор. Всеки избира кое е нормално за него и кое не. Всеки избира как да задоволи потребността си. Да си ляга с мъж или с жена. Всичко, което не е забранено от Наказателния кодекс, е в рамките на нормата. Може да не е морално, но не могат да те осъдят. А и кой определя морала? Обществото, което приема за норма всичко, което е модерно. Нищо, че понякога тази съвкупност от хора издига в норма нещо, което е трудно за разбиране. Може би е дори и против природата. Но все пак се водят спорове откъде е произлязъл човекът.
 
ФИФА дава безплатно излъчване за некомерсиални цели
По 1200 лв. трябва да заплатят всички ресторантьори, които искат да излъчват мачовете от световното първенство по футбол, което стартира на 14 юни в Русия. Те дължат таксата за използване на сигнала на БНТ, която купи правата за излъчване на българска територия, и важи за всички срещи от Мондиал 2018. „Контролът дали собствениците на подобни заведения заплащат е на практика невъзможен. Най-малкото ние нямаме такъв капацитет, с който да проверяваме всяко квартално кафене. Всичко вече е въпрос на съвест“, обясниха от националната телевизия.
 
Хората с ишиас, лумбаго, коксартроза и шипове не избират Слънчака, за да си лекуват болежките
Националните курорти да бъдат дефинирани като курорти за отдих или курорти за забавление. Такава идея озвучи във вторник министърът на туризма Николина Ангелкова. Във всяка една почивна местност по преценка на кмета, съвместно с бранша и в съответствие с обществения интерес. Замисълът е т. нар. национални курорти да бъдат извадени от обхвата на Закона за защита от шума в околната среда и да бъдат регулирани с отделна наредба.
.
По следите на едно изгубено поколение
Булгар! Булга-ар! - и още по-силно се удари в гърдите. Горделивият тон, с който изрече тази рекомендация, говореше много; този тон казваше: "Ето го, видите ли го българина! Този е той, такъв е той! Вий сте го чували само, сливнишкия герой, балканския гений! Ето го сега пред вас, цял-целиничък, от глава до пети, в натура!“ Та така пред немците. Сигурно няма българин, който да не помни този откъс от емблематичното произведение на Алеко Константинов. Откъс, който ни рисува и днес, след толкова години. Един Алеко, който е успял да улови и най-деликатните черти от народопсихологията ни. Черти, които дори се изродиха. Може би заради времето, в което живеем или пък заради стечение на обстоятелствата. Едва ли някой може да отговори на този въпрос.
.
Българи от ново време
Над 2000 души са получили българско гражданство от началото на годината заради доказан от тях български произход. Най-много от „новите българи”, очаквано, са от Македония. И така, докато много наши сънародници емигрират и кроят планове как да запишат децата си в университет в чужбина, майка България си остава „обетована земя”, „американска мечта” и „земен рай” за много българи от диаспората. Основно от Македония, Сърбия, Украйна, Молдова, Румъния, Албания, но и от други страни.
.
Скъпи ли ще ни излязат триците
Eвтини на брашното, скъпи на триците, е казал народът. Нелечението или забавянето на лечение на онкоболни е опасна мина. Не по-малко дразнеща е престрелката между Здравната каса и лъчетерапевтите. Спорът, както винаги е за пари. Според определящите средствата, парите били повече с 8 млн.лв от предходната година, но според терапевтите, лимитите били орязани и има опасност от листа на чакащите, което е недопустимо.
.
Не бива да четем законите като дявола евангелието
Казусът с кравата Пенка не е прецедент. Преди време имаше такъв, но с коне без регистрация в страната, които дори не бяха преминавали границата. Впоследствие обаче бяха убити след решение на Агенцията по безопасност на храните. Това е недопустимо, защото ако животните бяха заразени, щеше да е ясно отдавна. Да не говорим, че освен за сигурността за заболяване по животните агенцията отговаря и за хуманното отношение към тях. Така че не бива да се действа автоматично. Не може в цялата страна да няма изграден нито един карантинен център, където тези животни да се отвеждат и да им бъдат вземани проби. Явно от Агенцията по храните смятат, че няма нужда от такива. Лошото е, че понякога сме изправени пред абсурдни ситуации.
.
Футболът е призван да обединява хората
Според мен футболът вече повече от 1 век е призван да обединява хората. За 90 минути докато продължава футболният двубой всеки има своите симпатии и антипатии, вълнуваме се, радваме се и страдаме за това, че даден отбор е победил или загубил. Когато става въпрос за Световно футболно първенство всички държави са единни, защото на това първенство ще има фенове поне от половината свят. Специалните служби на всички страни ще работят в пълен синхрон.
.
Губим Македония след спечелени битки
Измамна се оказва победата на България през първата Балканска война, която завършва през май 1913 г. Докато българските армии се сражават срещу турците в Източна Тракия, сърби и гърци коварно се настаняват в по-голямата част от Македония и нямат никакво намерение да се оттеглят. Те дори сключват таен военен договор помежду си, с който си гарантират териториално разширение в Македония във вреда на българите. Напрежението расте, а вероятността за дипломатически изход от ситуацията намалява. България настръхва, на масови митинги хората настояват да се даде урок на вероломните “съюзници разбойници”. Справедливият гняв и главозамайването от победите срещу турците не позволяват на властимащите в София да отчетат, че “съюзниците” чакат войната да започне, за да узаконят “плячката” си.
.
Сблъсък
Ако бях учителка сигурно щях да си хвърлям капата от радост заради планираното увеличение на заплатата (виж на стр. 28). 20 процента нагоре - това звучи гордо. Толкова гордо, че ти иде отвътре да започнеш да маршируваш. От 1 януари 2019 г. учителите ще се опаричат така, че ще се чудят за какво да си харчат заплатите - дали за нови коли, дали за екзотични екскурзии. Този избор всъщност ще стои пред тях някъде към 2021 г., когато според дългосрочния ангажимент се предвижда заплатите на учителите да са двойни. Спрямо какво и кого? Е, нека да не бъдем дребнави.
.
Още новини