Всичко, умножено по нула, е нула, но и нищо не се дели на нула. Прост и ясен образ защо не можем един без друг
Обективно погледнато, повечето велики човешки достижения поне в последните над 300 и повече години са дело на самотници. Да не би някой да е помагал на Кант, за да напише „Критика на чистия разум”, или пък на Тулуз Лотрек да нарисува „Перачка”? Човешкото познание изобилства от велики самотници, които са си самодостатъчни в страданието си при лутането из лабиринтите на таланта и познанието. От друга страна, Ърнест Ръдърфорд получава през 1908 г. Нобелова награда за физика, защото заедно с Фредерик Соди разработва теорията за радиоактивния разпад.
 
От началото на новата 2018 г. започва българското председателство на Съвета на Европейския съюз, който често (и погрешно) се назовава и „Съвет на Европа”. Поради това е необходимо едно важно уточнение. Съветът на Европа (Council of Europe) е разширена европейска организация с цели 47 държави членки с общо 800 милиона население, включваща освен европейските държави, също и бившите съветски републики. Основна цел на тази организация е защитата на човешките права. Известният Европейски съд по правата на човека, на който България за съжаление е чест „клиент”, е именно към Съвета на Европа. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) има 321 члена и същия брой техни заместници. Ние този съвет няма да го председателстваме. Макар че иначе сме сред активните участници в неговата дейност.
 
Франция е на кръстопът след случая Уайнстийн
Франция - родината на Брижит Бардо и Симон дьо Бовоар - си задава въпроса къде свършва прелъстяването и къде започва сексуалният тормоз. Откакто бяха отправени обвинения за изнасилване и сексуален тормоз срещу холивудския филмов продуцент Харви Уайнстийн, страната, синоним на любовта, е разкъсваната между образите на двете женски икони, опитвайки се да реши въпроса за сексуалния тормоз и насилието срещу жени. Мнозина се чудят дали Франция може да контролира поведението на мъжете към жените, без да се откаже от донжуанската си национална идентичност “Франция е страна на мъже, които обичат жени”, заяви пред АП Гийом Биго, който е писал за отражението на случая Уайнстийн във Франция. “Прелъстяването е важна част от нашата национална идентичност. Културата на “френския любовник” и “френската целувка” е в опасност заради политическата коректност”.
.
Подигравка с Темида
Група лишени от свобода водят дело, за да им пускат жени в затвора, с които да се размножават. Част от тия същите и още няколко такива напират за отмяна на най-тежкото наказание - доживотния затвор без право на замяна. Като погледнеш, всички до един осъдени са с тежки присъди за жестоки умишлени убийства, някои и на повече от един човек. Били лишени от свобода, но имали права, твърдят те. Никой не можел да ги лишава, да им забранява да бъдат интимни с жените и приятелките си.
.
Психология на масите
Дадохме всичко от себе си. Играхме на 100 процента. Нещо обаче не ни стигна. 50 на 50 беше вероятността да победим. Малшанс. Късметът не беше на наша страна. Имахме позиции. Бяхме по-добрите, но не спечелихме. Готови сме от 86-та... Основните реплики на българските футболисти, които предпочитат да се татуират, вместо да тренират, да участват в реалити формати, а не в първенства, да показват съпругите си, а на уменията си за дрибъл. И очакваме тези, които ги подкрепят и харесват, да са нещо по-специално, особено когато дори не спортуват, а просто „спиртуват“? Няма нищо лошо в гледането на футбол. Това е най-популярният спорт в света, както се казва. Някои дори го припознават като религия.
.
Семейството не може да е корпорация за временно ползване
Църквата винаги е посочвала основната роля на семейството като институция, като свещен съюз между мъжа и жената. Разбира се, в съвременното общество семейството е подложено на сериозна криза. Прагматичното отношение към съпружеството днес води до сериозно разколебаване и разклащане на устоите му. Но от християнска гледна точка семейството остава незаменима институция и свещен съюз между мъжа и жената, който не може да бъде заменян с никаква друга форма на съжителство или друг тип взаимоотношенията.
.
Пияни сърби избиват 33-ма невинни българи
За жестокостите на гърци и сърби към мирното българско население в Егейска и Вардарска Македония през годините 1913 - 1919 и после след 1944 г. отдавна са известни много факти. Такива безчинства има и в Западните покрайнини. Всъщност там те и до днес продължават, като само преди седмица наши лекари бяха арестувани по време на хуманитарна акция за прегледи на болното и бедно българско население в Босилеград, оставено на произвола на съдбата от Белград. 100 години назад обаче се случва нещо далеч по-злокобно, оставило мрачна следа в региона и досега.
.
Фидел Кастро възродил масонството у нас
Възраждането на масонството у нас по време на комунистическия режим започна... през Куба. Това става ясно от разсекретените архиви на Държавна сигурност, описани в новата книга на известната наша изследователка Зоя Андонова - „Тайните общества и комунизмът”. След победата на кубинската революция и идването на власт на Фидел Кастро през 1959 г. хиляди български специалисти заминават за Острова на свободата. Колкото и абсурдно да звучи, там масоните никога не са били преследвани и дори са били толерирани. Нещо повече - Великата ложа на Куба е призната за редовна от Обединената велика ложа на Англия, а самият Фидел Кастро е членувал в едно от братствата. Много нашенци са били посветени в масонството именно в Куба, а след прибирането си у нас възродили българската ложа.
.
Легенда за Късия
Бившият “бос на босовете” на Коза ностра Тото Риина, починал на 87-годишна възраст, беше един от най-бруталните и всяващи страх кръстници на сицилианската мафия, обобщи Франс прес. Салваторе (Тото) Риина, известен с прозвището Ла белва (Звяра), налагаше терор в продължение на близо 20 години в Сицилия и в самата Коза ностра, която оглави през 70-те години на миналия век. Обвинен, че е поръчал над 150 убийства, с над 20 присъди доживотен затвор и известен най-вече като поръчител на убийствата на съдиите антимафиоти Джовани Фалконе (през 1992 г.) и Паоло Борселино (през 1993 г.), както и като един от главните организатори на кървавите атентати през 1993 г. в Рим, Милано и Флоренция (взели общо 10 жертви).
.
Папата в будистко-мюсюлмански гамбит
Очаква се тежката участ на мюсюлманския етнос рохинга (рохиня) да надвисне застрашително над пътуването на папа Франциск до будистки Мианмар и ислямски Бангладеш. Той ще посети Мианмар (бившата Бирма), от която преследваното малцинство бяга в съседен Бангладеш в търсене на убежище. Мианмар, откъдето през последните три месеца избягаха 620 хиляди рохинги, ще приеме Франциск в дните от 27 до 30 ноември, а съседният Бангладеш, приел тези бежанци, ще приветства папата от 30 ноември до 2 декември.
.