Граждани на ЕС се борят с правилата за жителство във Великобритания при задаващия се Брекзит
При несигурността какво ще се случи след Брекзит десетки хиляди европейски граждани се борят - често безуспешно - да преодолеят бюрокрацията, която решава дали могат да останат във Великобритания, след като тя напусне Европейския съюз. Това се оказва трудна и скъпа задача - от попълване на 85 страници формуляри до представяне на средно 7 килограма подкрепящи документи, от данъчни декларации до подробности за техните пътувания през последните пет години, както и предаване на паспортите им на властите за месеци. Правителствени данни показват, че заявленията за постоянно жителство са се увеличили след референдума за членството в ЕС миналата година, а през последната четвърт на 2016 г. броят им е бил шест пъти по-голям, отколкото година преди това.
 
11 хил. лв. годишно излиза издръжката на един непълнолетен нарушител
Държавата ще дава джобни пари на деца, които са осъдени за различни престъпления и са настанени в интернати. Това предвижда законопроект, който ще бъде внесен още първите дни, след като се сформира ново правителство след изборите. Той е изготвен от група експерти, които работят по него от 2015 година. Една от точките предвижда парите за социални помощи, които прибират родителите, да отиват при деца, ако те са настанени в специализирана институция заради някакво провинениe. Според точната статистика това са 240 младежи, разпределени в шестте интерната в страната Сумите, които те ще получават като джобни, пък са по 35 лева на месец.
 
На 60-годишнината си ЕС иска да провъзгласи единство след Брекзита
В разгара на бушуваща буря Европа ще празнува в Рим в края на седмицата 60-ата годишнина от подписването на договора, с който са положени основите й. Тя ще отбележи годишнината си, като провъзгласи единство и “общо бъдеще”, брулена от ветровете на разногласията, на съмнението и популисткото недоверие. Брекзитът вече хвърли сянка върху Римските чествания - Обединеното кралство ще обяви началото на този сложен и небивал процес на 29 март, почти веднага след бележитата годишнина. Освен Брекзит обаче налице са и други заплахи - миграционната вълна, икономическата криза, тероризма, обособяването на затворени общности. Възниква въпросът дали Европейският съюз, замислен от шест страни за възстановяване на Европа след Втората световна война, а днес в 27-членен състав, не е застрашен от изчезване?
.
Стогодишната война с „Топлофикация”
Историята е показала, че в стогодишните войни победителят се разбира след поне още 100 години. През 1337 г. Англия и Франция започват поредица от въоръжени конфликти, които продължават до 1453 г. С леки примирия пердахът е разточителен за огромен период от време. Причината за него е днешна Нормандия, за която и двете страни спорят от векове. Резултатът от битките е тежко изтощение за воюващите. Франция се съвзема с усилие, а Англия губи властта си като континентална сила и се насочва към моретата.
.
Готвят ни ценови апокалипсис
Хлябът и зеленчуците ще поскъпнат значително, ако Комисията за енергийно и водно регулиране одобри предложението за увеличение на цената на газа от 1 април. В доклад на КЕВР, който ще бъде обсъден на 28 март, се предвижда скок на синьото гориво с 27,3%. Това е почти толкова, колкото бе поискано от „Булгаргаз”. Шок и ужас! Това е, което ни сервира КЕВР през последните няколко седмици. Наскоро комисията прояви склонност да одобри поскъпване на водата в София с 18%. После се разколеба и отложи решението.
.
Не може да има “Европа на две скорости”
Полша смята, че германската политика е в разрез с интересите на Варшава и с всички сили ще се противопостави на Европа на две скорости на срещата на високо равнище на ЕС в Рим, заяви лидерът на управляващата партия Ярослав Качински, цитиран от Франс прес.
.
Мирът върху фасадата
Мирът като идеал все още украсява “фасадата” на Европейския съюз, но повтарящите се кризи навяват мисълта, че “Свещената империя наближава края си”, предупреждават експерти. Навършващият 60 ЕС, затънал в безпрецедентен развод с Великобритания, търси възможност за нов отскок. “Европейският проект никога не е изглеждал толкова далеч от хората, както днес”, констатира председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в навечерието на тържествата в Рим по повод 60-ата годишнина от подписването на Учредителния договор на ЕС.
.
Убиецът на Стамболов закрилян от властта
Днес името на Михаил Ставрев - Хальо не говори нищо на широката публика. Физическият убиец на Стефан Стамболов, съсякъл го с ятаган, днес е незнаен, но в края на XIX век Хальо е всявал страх и ужас в София. Революционер или просто наемен убиец е бил той - отдавна този въпрос не стои пред историците. За тях не е тайна, че много криминални елементи са се присламчвали във всяка революция, като се започне от Парижката комуна, премине се през Октомврийските събития в Русия от 1917 г., Септемврийското въстание в България от 1923 година и последвалия го преврат от 9 септември 1944 година.
.
90% от хлапетата затворени без срок
Деветдесет процента от децата, които са настанени в интернати, са там без срок, в който да излязат. Това стана ясно от думите на Вергиния Мичева-Русева. Съдът издавал заповед за изпращането им там, но много рядко конкретизирал за колко време те да остават. Така се получил парадоксът, в който 8-годишно дете било затворено за 10 години заради кражба на пиле, въпреки че срокът е не повече от 3 години.
.
Индия се държи за силната ръка
Индия обобщава резултатите от местните избори в пет щата, станали де факто референдум за доверие към управляващата Бхаратия джаната (Индийска народна партия), оглавявана от премиера Нарендра Моди. Гласуването приключи с победа за партията на властта и тя сензационно заздрави позициите си въпреки редицата непопулярни мерки, включващи болезнена парична реформа. След тази победа Моди има всички шансове да остане в премиерското кресло след парламентарните избори през 2019 г. и в близките години да осъществи програмата си за изграждане на “нова Индия” - зараждащата се глобална свръхдържава.
.
Кметицата на Стокхолм в битка с климатичните промени
Кметицата на Стокхолм Карин Вангорд кара електрически велосипед до работа всяка сутрин, освен когато вали обилно сняг. Освен това носи дрехи втора употреба - модна тенденция в Стокхолм, казва тя, и яде по-малко месо от обичайното. Всичко това е част от усилията й да осъществи амбициозна цел, която е определила за своя град - прекратяване на използването на въглища, петрол и други изкопаеми горива до 2040 година. Ролята на лидера наистина е важна, когато искаш нещата да се случват, казва 41-годишната жена, която управлява шведската столица от 2014 година. Винаги може да намерите политици, които произнасят хубави речи, но когато става дума за действия, трябва да има някой който да бъде лидер, отбелязва тя.
.
Скритото оръжие на Макрон
Скъсвайки с френската традиция, центристкият кандидат Еманюел Макрон е в неразделен екип със съпругата си Брижит, която агитира пламенно заедно с него, - нещо, което по-често се вижда на американската политическа сцена, отколкото на френската. Трийсет и девет годишният независим кандидат все по-често е смятан за фаворит на президентските избори във Франция, които се произвеждат в два тура - на 23 април и 7 май. Според социологическите проучвания Макрон може да спечели срещу лидера на крайната десница Марин льо Пен, която се очаква да постигне висок резултат, след като кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон загуби позиции заради твърдения за корупция.
.
Мистерията на „Централа 816”
Това е бивша секретна база, изкопана под китайските планини. Тя трябвало да произвежда плутоний за атомната бомба. Днес най-голямата известна в света мрежа от изкуствени тунели е туристически обект, впечатляващ лабиринт от 20 километра подземни галерии. Построена от 60 000 военнослужещи, “Централа 816” е скрита под обрасъл със зеленина връх в общината-провинция Чунцин (Югозападен Китай). Размерите на гигантското съоръжение са главозамайващи - 100 000 квадратни метра (14 футболни игрища) и обем от 1,5 милиона кубични метра (600 олимпийски басейна).
.