Народите преуспяват в историята, когато редом до възвишения учител застанат прозорливият владетел и преданите ученици
Двадесет и четвърти май е възторжен и паметен ден. Празник е. Празникът не е само дата в календара. Той е място за споделяне и за преображение. В един суров свят на насилие и битки, славянските първоучители, светите братя равноапостоли Кирил и Методий, показали какво означава да бъдеш воин на духа. Какво означава да сееш, когато всички са се спуснали да жънат.
 
Атентатор се взриви в тълпа деца
Най-малко 22 души загинаха и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в северния английски град Манчестър, предадоха световните агенции. Джихадистката групировка „Ислямска държава” пое в социалните мрежи отговорност за атентата, извършен в края на концерта на американската поп изпълнителка Ариана Гранде, докато хилядите є фенове са си тръгвали от залата „Манчестър арена”.
 
В края на 1980 г. папа Йоан Павел Втори ги обявява за патрони на континента
Ааа, Балгария, как харашо, че не сте се отказали от нашата азбука! Това е изречението, което в устата на постсъветския човек може да изкара от равновесие и най-ревностния русофил у нас.
.
В речта си оперираме с около 2000 думи
Ако попитате някой българин какво дължим на светите братя, отговорът му ще бъде, че те са създали азбуката. Всъщност трябва да бъдем много по-точни.
.
Да подобриш Мерцедес
Разбира се, заглавието е метафора. И изглежда, че то противоречи на една друга метафора, а именно, че има два вида автомобили: мерцедес и всички останали.
.
Италианската афера на Apple за откриване на таланти
Компютърният гигант Apple разширява мрежата си за обучение на талантливи млади хора в дигиталните технологии, удвоявайки приема в европейската си академия.
.
Живите мъртви
На всеки пътят му свършва. Това си е закон. Закон, за който няма законопроект. Той е внесен много преди ние да съществуваме. Всеки има край.
.
Опаковката-опиум за народа
Във времената на антипазарната икономика обичаха да ни поучават с лафа: „Религията опиум за народа”. Още в онези години обаче на фона на полупразните ни магазини
.
.
Балък тарикат носи Как и защо се раждат фалшивите диагнози

Райна Харалампиева

Болничните за сметка на работодателя удариха рекорд за последните шест години и стигнаха 5 милиона дни.

Издръжливостта е заложена в природата на българина. Можем да бачкаме по 12 часа на ден и после да осъмнем в кръчмата с колеги. Изпълняваме перфектно задачите си в офиса, докато караме грипа на крак, но ако трябва да чакаме майстор у дома, тичаме при джипито за болнични.

Здравето ни се влошава рязко, ако шефът ни откаже отпуск и семейната ваканция е на косъм от провал. Усещането за безнаказаност е национална черта. Също както и шикалкавенето. Документното престъпление у нас е като добър ден. Приемаме за нормално да вземаме фалшиви бележки и болнични, да правим трикове с адресна регистрация, за да запишем детето в желаното училище. Истината е, че понякога просто сме принудени да търсим начин да заобиколим правилата. Притиснати сме, защото заплатата не стига да изхраним семейството си и трябва да молим за болнични, за да работим на още едно място. Искаме най-доброто училище за детето, но това, което е до блока, е на опашката по рейтинг. Затова си сменяме адреса и го записваме в по-далечното. Да, патовата ситуация, в която сме поставени, до известна степен оправдава търсенето на вратички. А те са прекалено много. Мисия невъзможна е работодателят да докаже фалшивата диагноза на работника. Трябва да я обжалва пред лекарска комисия, а тя да провери дали човекът наистина е с разклатено здраве.

Сварихме го да бърка бетон, но пак трябваше да платим болничния, възмущават се шефове, дръзнали да свикат ревизорите. Затова искат да отпадне изискването първите три дни от боледуването да се плащат от работодателя. За жалост тази промяна едва ли ще реши проблема и разходите за здравите болни ще легнат пак на наш гръб. Милионите за болнични листове ще продължат да удрят рекорди, а личните лекари да влизат в положението на пациентите си. Някои го правят на добра воля, други срещу двайсетачка. Сигурно имат сериозна причина да раздават болнични на конвейер. Както и ние да ги искаме, без да сме болни. Трудният живот обаче не може да бъде мотив за погазване на закона, нито причина за отказ да бъдат запушени пробойните в него. Защото, докато няма контрол и строги наказания, ще има балъци, които да бачкат, и тарикати, които да „боледуват” на гърба им.