Зависи кого попиташ, зависи как го питаш
Брекзит е надвиснал, а също и Армагедон, ако вярвате на медийните заглавия във Великобритания. Вестниците са пълни с истории за недостиг на храни, запаси от медикаменти, отменени полети и войници по улиците на Великобритания, ако страната напусне ЕС през следващата година без споразумение за бъдещите отношения между тях. Тези прогнози зачестиха след като позициите на двете страни изглежда се втвърдиха и британски представители направиха серия изказвания за подготовката на Брекзит без споразумение, който може да прекъсне търговията с Европа. Премиерът Тереза Мей не помогна за разсейване на опасенията, като каза, че правителството се готви за всички варианти.
 
На който му харесва бълхи и комари да си мезят с него, да заповяда. Друго си е да разпуснеш в хотелски комфорт
Последния път, когато сглупих да се вържа на еко-почивка, се пощих две седмици. Нямаше летяща и пълзяща гадина, която да не ме полази. Хем предвидливо се поливах с препарати срещу бълхи, комари и всякакви летящи кръвопийци. Ако не знаете колко сърби ухапаното от дървеница, значи няма да разберете. А на вид го бях докарала като гепард. Знам, че това е частен проблем - насекомите са ценители. Рядката ми нулева отрицателна група им е като отлежало уиски. Това изобщо не променя нещата - екото не е за всеки. За почивката си искам баня и тоалетна (в никакъв случай не външна). И чиста и просторна стая с много контакти, за да накачуля по тях всичките зарядни и машинки срещу комари. Искам морски вълнички. Басейн, шезлонг и дебела сянка. Това последното - задължително. Иначе се осейвам с петна и лунички като звездно небе.
 
Хубава си е родината ни, но ако можеш да си позволиш да живееш в нея
Ние сме достойни за проучване. И с това трябва да се заемат например английските учени. Тези, които са установили, че онанирането увеличава продължителността на живота и че жените с по-големи задни части са по-умни. Само хора с такъв поглед върху нещата могат да направят анализ и на нашата действителност. Държавата, която е една от най-бедните в Европа, но за сметка на това има най-високите сметки за комунални услуги. Тази, в която хората харчат повече, отколкото изкарват и пак имат пари. Държавата, в която личният лекар ти иска пари за направление, че да се лекуваш безплатно и държавата, в която имаш по-скъп телефон от стойността на няколко от месечните ти заплати.
.
Памперс гении
След дълги родилни мъки общински гений в Пловдив пръкна идея. Директорът на тамошното предприятие „Паркове и градини” Стоян Алексиев предложи кучетата в града на тепетата да се разхождат с памперси. Идеята на този новатор е повече от любопитна. В неговите представи кучетата ще си вършат преспокойно работата в памперса, докато са на публично място. И под публично място той възприема най вече парковете и градинките. По улиците и у дома песовете да си правят каквото си щат.
.
Дигитални консули?
Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността”, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.
.
Ще има ли сделка без споразумение?
Перспективите за Брекзит без сделка изглежда се увеличават, след като миналия месец преговарящият от Европейския съюз отхвърли ключови елементи от предложенията на премиера Тереза Мей за ново търговско споразумение. Управителят на “Банк ъв Ингланд” Марк Карни каза в петък, че вероятността Великобритания да излезе от ЕС без сключена сделка с Брюксел е “смущаващо висока”. Министърът на търговията Лиъм Фокс определи шансовете за това на 60 срещу 40. Какво все пак ще се случи, ако Великобритания и ЕС не се споразумеят? Великобритания е член на Световната търговска организация (СТО), така че тарифите и другите условия, управляващи търговията с ЕС, ще са според правилата на СТО.
.
Трябва да разграничим икономическите от истинските мигранти
В действителност в момента няма остра миграционна криза като тази от 2015-2016 година, когато милиони влязоха на територията на ЕС, но въпреки това виждаме промяна на мигрантските маршрути от Източното към Западното Средиземноморие и Испания. Сега е времето, когато трябва да укрепим и законодателството, свързано с незаконната миграция и наказателното законодателство за трафикантите на хора. Трябва да променим системата за убежище така, че да се прави рано разлика между истинските кандидати за международна закрила и икономическите мигранти.
.
Автопаркът на царската фамилия
Знаковите за София, а и за цяла България Царски конюшни, които наскоро пламнаха, крият в себе си много история. До 1879 година там се намирали турските казарми, строени някога като защитен вал на бъдещата столица. По едно странно стечение на обстоятелствата тогава една нощ казармите пламват и изгарят до основи. Летописци от онова време намекват, че те са били запалени умишлено с благоволението на Батенберг и приближените му, за да се ускори узаконяването и бързото построяване на Княжеската конюшня. Строителството на подпалените преди дни Царски конюшни завършва през 1893 година, когато монарх вече е Фердинанд.
.
Потният и прашен порив да стигнеш Европа
Приказката, че индианците навремето не обърнали сериозно внимание на потока бежанци и затова сега живеят в резервати, си е направо вярна. Ако наследниците на Винету бяха по-прозорливи, сега нямаше да ги наричат циганите на Американския континент. Малко повече единство, ум и изобретателност е трябвало поне за да минимализират щетите. Преди две години посетих служебно Одрин в разгара на надигаща се поредна мигрантска вълна от Близкия Изток към Европа. Основният страх, заради който отпраших натам, беше стотиците хиляди бежанци да не минат през България.
.
Що така, бе, домнуле?*
Български шофьори могат да си навлекат много сериозни неприятности, ако решат да шофират в съседна Румъния, тъй като и за най-малко нарушение на Закона за движение по пътищата книжата им може да бъде отнета и колата поставена на трупчета. След това докато преминат всички законови процедури и докато книжката им бъде върната отново, те просто не могат да си карат колите в България. А това понякога отнема и повече от година, сочат фактите. Това, че румънците доста са затегнали коланите и са вдигнали червен картон на шофьорите нарушители е повече от похвално. Обаче да бяха помислили и за процедурната страна на въпроса.
.
Още новини