За да изпълни ролята си, организацията трябва да се реформира
На всеки 10 минути в Йемен умира по едно дете на възраст под 5 години, две трети от населението се нуждае отчаяно от помощ, 24 000 са болни от холера, поне 10 000 са досега цивилните жертви на войната в тази най-бедна страна на Арабския полуостров. Тази черна статистика чухме по време на конференцията за помощи, организирана от ООН на 25 април в Женева.
 
При толкова обсъжданата "референдумна" мажаротарна система, разликите щяха да достигнат чудовищни стойности
Стана вече месец, откакто изборите на 26 март минаха и заминаха. Резултатите са известни, на 27 април беше връчен първият мандат на партията победител ГЕРБ, а прогнозите за бъдещето на парламент номер 44 и на кабинета „Борисов 3” се направиха от всички, които не ги мързеше да го сторят. Този път даже нямаше случаи като „Бат Сали”, когато партийна листа с много малко гласове излъчва депутат, който (почти) сигурно е нейният водач.
 
90% от жителите искат градът да бъде съхранен, но в същото време и да се развива
Копривщица ще остане със статут на архитектурно-исторически резерват. Планът, който беше предложен вчера на обществено обсъждане е направен от изключително качествени специалисти. Ще се допуска строителство до два етажа в града. Чертите му ще се запазят абсолютно и там ще се строи само и единствено всичко, което е съобразено с архитектурата на Копривщица.
.
Менте новини без граници
Един от любимите сюжети на фабриката за фалшиви новини е свободата на словото, колко е ниска тя у нас и как основна вина за нея имат медиите извън кръга „Капитал” и присъдружните им сайтове.
.
Промяната на климата води до тероризъм
Германски учени предупредиха, че климатичните промени ще увеличат възможността от терористични атентати и ще подпомагат терористите в набирането на хора за техните идеи.
.
Декларацията за независимостта на САЩ изплува във Великобритания
Изследователи от Харвардския университет обявиха, че са намерили копие на Декларацията за независимостта на САЩ, написано върху пергамент.
.
Космически боклуци застрашават полетите
Космически боклуци, които от десетилетия се натрупват на околоземна орбита, застрашават космическите полети и изкуствените спътници,
.
Несретник от 25 години се храни с листа и клони
Изпаднал в крайна немотия пакистанец се храни единствено и само с листа и клони от растящите в родината му дървета и цялата тази невороятна история продължава вече четвърт век.
.
Наричат Феликс Каниц Колумб на Балканите
Феликс Каниц е безспорно най-големият чужд изследовател на българските земи преди Освобождението. Всичко посетено, видяно и изследвано,
.
Пещерно законодателство
Дванадесет години. Толкова отлежава Закона за пещерите. Докато експертите избистрят текстовете, които регламентират въпросите за собствеността и поддръжката на
.
Имитацията си остава менте
Всяко стадо си има мърша. Тази максима сякаш наистина може да илюстрира всяко общество или гилдия. Лошото е, че покрай черните овце понякога го отнасят и белите,
.
Марчело I преизбран за княз на Себорга
Залисан покрай президентския вот във Франция, от който зависи най-малко бъдещето на Европа, светът като че ли пропусна преизбирането на Марчело I за княз на Себорга.
.
Радиация през пръсти
Две десетилетия, след като успешно са били затворени всички уранови мини се оказват разбити и трябва пак да бъдат консервирани. Крадели от тях скрап.
.
В името на авантата
Авантата, казват, си била чиста печалба. И от КАТ малко негодуват към тази печалба, защото заради кръшкачите от плащанията, им се губели едни 90 млн. лева.
.
.
Бизнес със старостта Търговците на „грижа” са на далавера, защото броят на клиентите им нараства, а конкуренция от страна на държавата няма

Анна Ефтимова

Близо три хиляди възрастни българи чакат за място в старчески дом. Част от тях са болни, самотни и нямат роднини, на които да разчитат. На тези хора държавата е длъжна да осигури условия да изживеят достойно старините си. Трябва, но не може или поне не за всички. За да се освободи свободно легло, трябва някой да умре. Звучи грубо, но е истина.

С оглед на застаряването на населението опашките за място в старчески домове ще стават все по-големи. Затова изграждането на нови специализирани институции не е въпрос на добра воля, а израз на спешна нужда. Но и старческият дом, като всеки друг дом, се нуждае от уют. Иначе е просто сграда, в която понякога те настаняват в мухлясала стая и те хранят с продукти с изтекъл срок на годност.

Старостта у нас не е порок. Старостта е бизнес. И то печеливш бизнес.

Докато редица държавници обясняваха как ще изведат клетите старци от грамадните сиви сгради и ще ги настанят в малки, китни къщички, предприемчиви нашенци намериха как да печелят от старостта. Частни старчески домове и хосписи са най-големите печеливши от  лошата демографска картина у нас. Тези търговци на „грижа” имат най-сигурния бизнес в България, защото броят на клиентите им непрестанно нараства, а конкуренцията в лицето на държавата е меко казано слаба.  

Заради слабия контрол в бизнеса със старост може да влезе всеки. Доказателство са множеството незаконни домове и хосписи. Схемата е проста - трябва ти къща, две-три пенсионерки, които да сменят памперси и малко пари за храна. Пускаш обява и готово. Бързо намираш клиенти, без значение дали отчаяни от чакането за място в общински дом, или просто нетърпеливи да се отърват от немощния пенсионер. И в двата случая роднините са отчаяни. Толкова отчаяни, че са способни да оставят майките и бабите си в стая, смърдяща на урина, от която дори хлебарките са избягали.  

Иначе в държавните институции също знаят как да печелят от белокосите несретници. Дали ще им вземат цялата пенсия вместо 70-80% от нея, както предвижда законът, или ще крадат от храната, няма значение. Важното е, че има начин как от клетия старец да се вземе.

Проблемът не е че вземат повече от разрешеното. Проблемът е, че грабят от достойнството на  беззащитни хора. Грабят ги като за последно. И до последно!