Вместо да жалят по отминалата младост, майсторите на бижута да се вземат в ръце
Вкусът на българина към бижутата и накитите се променя, а българските бижутери нямат капацитет да се преборят с конкуренцията на ювелири от Близкия изток и Азия. Така би трябвало да се прочете проплакването на родния ювелирен бранш, че на щандовете на нашите бижутерии се настаняват китайски бижута. Има и скрито търговско послание: внимавайте, защото по подразбиране китайско означава и с ниско качество. Съюзът на златарите, както и несдружените майстори на накити сигурно имат основание да страдат, но не повече, отколкото производителите на колбаси, шивачите, обущарите или пчеларите. Всеки цени труда си, а саламът от месо си има цена, която масовият клиент не може да си позволи, отделно и вкусът търпи промяна през годините.
 
Човек не може и да се надява, че ще изрече онази истина, която е от последна инстанция, но може поне да се опита да разсъждава по темата свободно, без предразсъдъци
Но, ще кажете вие, ние ви помолихме да говорите за жените и литературата - какво общо има това със собствената стая? Ще се опитам да ви обясня. Когато ме помолихте да говоря за жените и литературата, аз седнах на брега на една река и се замислих какво означават тези думи. Биха могли да означават просто няколко наблюдения върху Фани Бърни; още няколко върху Джейн Остин; възхвала на сестрите Бронте и кратко описание на затрупания със сняг енорийски свещенически дом в Хауърт; няколко остроумни забележки, ако е възможно, по адрес на мис Митфорд; почтителен коментар върху Джордж Елиът; няколко думи за мисис Гаскел и това е всичко. Ала като премисли човек, нещата не изглеждат толкова прости.
 
Стрелба по висш данъчен служител, брутално убийство на шестима по новогодишните празници, показен разстрел на активен бизнесмен почти в центъра на столицата и много близо до правителственото трасе. Нямаше как тази кошмарна поредица да не предизвика поток от конспиративни съждения и даже теории. Някои от които, впрочем, съвсем смислени. Накратко, в тях се говори, че убийствата са по поръчка в чест на европейското председателство на страната ни. Или поне, че компетентните органи не изнасят пред обществото цялата истина. Било щото не я знаят, било щото я крият. Каква обаче е истината? Онази, истинската истина? И къде сме ние по този тъжен показател, а именно относителен брой убити годишно?
.
Панаир на суетата
Няма международно значимо събитие у нас, което да не се превръща в протестърски панаир. Какъв по-подходящ случай, когато чуждестранните гости надникнат през прозореца на хотела, да видят опнати гащи, транспаранти, дудуци, вувузели, грачещи кикимори и небръснати страдалци, които защитават правата си. Редом до просяците, които проявяват същия нюх. Не че чужденците ще решат проблемите на всички, тръгнали на просия. Самите протестиращи са наясно с това. Те са там, за да упражнят натиск. И това е нагло и безпардонно, защото знаят, че голяма част от сънародниците им са на много по-лош хал, но по ред причини не могат да си позволят да маршируват по улиците в работно време. Не защото не искат, а защото не могат.
.
Студенти на килограм
Да надуваш на инат е историята на българското висше образование. Почти една трета от обявените близо 74 хиляди места в университетите са останали незаети. Ситуацията в частните ВУЗ-ове е още по-драматична, като почти половината от обявения план-прием е останал свободен. Парадоксално е, но е факт, че висшите училища вече обявяват брой свободни места, който надвишава броя на завършващите зрелостници. Парадоксално е, но е тъжен факт. Треперенето за държавната субсидия, която пряко зависи от броя студенти, стигна дотам, че всеки среднист трябва да е и висшист.
.
Кървава Коледа от сърби за нашите в Македония
Зловещи и почти неизвестни факти за буквално изтребление на хиляди българи в Титова Македония станаха известни в последните години. Зверствата протичат във време, когато се прокламираше и се направи опит, за наша радост несполучлив, за създаване на Балканска федерация. Става дума за т.нар. Кървав Божик (Коледа). Според задълбочените изследвания на историка Веселин Ангелов само на 7 януари 1945 година, първия ден на Коледа (по стар стил), по списък, съставен от комуниста Лазар Колишевски, във Вардарска Македония са избитити без съд и присъда 1200 българи. В следващите няколко седмици в Охридско и Преспанско са избити цели фамилии
.
Мафията срещу свободата на словото
Олигарсите тартори на Фабриката за фалшиви новини свалиха маските си и показаха наяве истинските си лица, за които алармираме от години - на цензори, затръшващи вратата пред свободата на словото и заливащи с клевети и лъжи всеки, който се противопоставя на опитите им да ограбват безнаказано страната и всички нас - гражданите й. Печалната за БГ журналистиката случка се разигра на конференция на пъпа на столицата, пазена до последния миг в полуконспиративност от организаторите й - Съюза на издателите в България, представляващ само медиите на подсъдимите Иво Прокопиев и Огнян Донев и на ортака им Сашо Дончев.
.