В Европа летните илюзии се стопиха с настъпването на новия политически сезон
Европейските лидери се страхуваха от 2017 година: от настъплението на популизма, икономиките в застой, недоволството на избирателите и разрастването на евроскептицизма. Но тези неща не се случиха. Европа си отдъхна и дори дръзна да мисли, че доверието в европейския проект е възстановено. Развоят на събитията през 2017 г. всъщност показа колко неща са се променили.
 
Случаите на изнасилвания разпалват антиимигрантските настроения в Италия преди изборите догодина
Обвиненията в изнасилване, насочени срещу чужденци, подклаждат антиимигрантските настроения в Италия преди парламентарните избори, които трябва да се произведат в началото на следващата година, когато темата за миграцията ще бъде начело в политическия дневен ред. Политици, противници на имиграцията, използваха престъпленията,
 
Германската крайнолява партия “Левите” се бори да се превърне в национална сила
Със стилните си дрехи и спретнато хваната на кок коса Сара Вагенкнехт е сравнително чаровна фигура на иначе доста сивата германска политическа сцена. Националните избори този месец заварват 48-годишната лидерка на крайнолявата партия “Левите”, която изникна от комунистическата партия в бившата Източна Германия, в уникалната позиция на най-непопулярния партиен лидер в страната.
.
Град без имигранти
На малкия германски град Пенемюнде с 250 жители не се е налагало да приеме нито един кандидат за убежище. Въпреки това 50 на сто от жителите му
.
Управляваме Антарктида като ЕС
Двадесет и петата българска антарктическа експедиция завърши през март и сме на прага на 26-ата. След седмица заминава първата група от 10 души.
.
Трудно време да си генерален секретар на ООН
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН, предаде Франс прес.
.
Япония и Индия – неочаквано добра комбинация
Само преди броени дни в Индия пристигна японският премиер Шиндзо Абе. Най-ефектният момент от посещението му беше откриването на строежа на скоростна железница.
.
Проф. Людмил Вагалински, директор на Националния институт по археология към БАН: Българите са плавали много по-рано, отколкото се смяташе
Е, още не сме пренаписали историята, но сме готови да го направим. Имаме нови факти, които касаят корабостроенето в миналото.
.
Молебен спасява Рилския манастир от изпепеляване
Молебен спасява Рилския манастир от пожар, който бил на косъм да изпепели обителта. Лятото на 1925 година било жарко и задушно.
.
Върви, народе оскотели!
Ученици пребиха от бой учител по английски в Садово... Само преди дни се радвахме на пълни училищни дворове, детска глъч,
.
Чуждестранни КАТаклизми
Те катаджиите са ни виновни за всичко, отдавна се знае. Те са най-лошите хора, нищо че само гинекологични прегледи не правят на пътя. Катаджията трябва да следи
.
.
Малко, но не от сърце Стига ли само един клиент на ден?

Васил Нанчев

Само преди около десетилетия ни зомбираха с разни творения от рода на: „Що е то социализъм и има ли той почва у нас?” Сега явно е дошло времето някой философ да се поупражнява на темата има ли пазарната икономика почва в България. Интересно е до какви изводи ще стигне.

Някои неща обаче всички си ги знаем. Част от родните търговци работят на принципа: „Един клиент да влезе днес да го оскубя ми стига”. В случая човек би помислил, че става дума за най-древната професия, където това може би е възможно, а не за обикновени склададжии, бакали или зарзаватчии. Родните бизнесмени от сферата на търговията много обичат да надуват цените преди празници и при други поводи, като например ранната есен при приготвянето на зимнината. И така се оказва, че сега захарта и олиото, необходими за направата на лютеница, сладко, компот, че и домашна ракия са най-скъпи не къде да е, а в най-бедните райони на България и на Евросъюза - Северозападна България.

Редно е да се запитаме защо е така? Има ли някаква бизнес логика, или отново искаме да влезем в някоя класация? Я на Гинес, я - на ЕС. Дали пък родните търговци, част от които навремето са били само ченгета или комсомолски активисти, не са решили съвсем да обезлюдят най-бедния район на Общността, където и без туй повечето села са отдавна празни? В такъв случай кой ще им купува скъпата захар и олио?

Да не би да се надяват всички села в Монтанско и Врачанско за нула време да се населят с пенсионери от Запад, които да пазаруват без много да му мислят. Въпросният сценарий в момента е повече от невероятен. Първо, защото колкото и голяма пенсия да взимат хората оттатък някогашната „желязна завеса”, са научени добре да си правят сметката. И второ - заради прекалено ниското ниво на сигурност в малките селища на страната ни, едва ли някой от уредена и богата държава би се заселил там. Освен ако не е любител на силните усещания.

Дали пък родните търговци не вдигат цените, защото им се налага да охраняват керваните с продоволствия, които доставят в най-бедните райони на България, подобно на Дивия Запад в щатите през по-миналия век? Не. Чисто и просто искат да изкарат бързи пари.

Въпросът е дали ще им мине номерът. Предлагайки стоките си скъпо те остават без клиенти и логично може да се запитаме дали бакалията или складът на едро не служат просто за пране на пари.