Количеството на реколтата намалява, качеството е все по-лошо
Капризите на времето в Южна Европа превърнаха зеленчуците в скъп лукс. При един средиземноморски продукт ценовият бум тепърва предстои - очаква се значително поскъпване на зехтина. Който иска да усети последиците от глобализацията и климатичните промени, трябва просто да се насочи към щанда за зеленчуци в който и да е европейски супермаркет - почти всичко е станало много по-скъпо. Цените на салатите в Германия са се удвоили, тиквичките във Франция са с до пет пъти по-скъпи от обичайното. Във Великобритания супермаркетите ограничават покупките на броколи и салати на всеки клиент. Домати, чушки или патладжани - всичко е поскъпнало. Причината - капризите на времето в Южна Европа.
 
Новото състезание между великите сили изглежда неизбежно
Съединените щати и Русия изглежда са стигнали ръба на нова оръжейна надпревара в Европа - повторение на кризата с евроракетите, разтърсила Стария свят през последните години на Съветския съюз. Според „Ню Йорк таймс”, позовал се на анонимни американски източници, Русия е започнала да разполага на своя територия крилати ракети със среден обсег, способни да нанесат удар по Западна Европа.
 
“Ислямска държава” компенсира загубата на позиции в Сирия и Ирак с офанзива в интернет за набиране на кандидат-джихадисти
Групировката “Ислямска държава” губи позиции в Ирак и Сирия, където крепостите й са застрашени, и все повече разчита на манипулирането в интернет на кандидат-джихадисти, които да извършват нападения в цял свят, предупреждават експерти. Тези нападения или опити за атентати понякога се приписват на прословутите “вълци единаци”, но разследванията показват, че в почти всички случаи извършителите им са били мотивирани, насърчавани, подпомагани, насочвани, понякога с точност до минута и до метър, от киберкукловоди, които са станали майстори в умението да приканват последователите си “да ударят неверниците”.
.
За кокошка няма прошка
За кокошка няма прошка, за милиони няма закони! Този рефрен, познат на мнозина, се роди в зората на демокрацията и възпя хитроумните народни мъдрости, свързани с несправедливостите в съдебната система. Поговорката обаче продължава да е напълно актуална у нас и днес (виж стр. 29). Точно 2409 или колкото три средностатистически села, е броят на дребните крадци и мошеници, които пълнят българските затвори. В годините на прехода, а и след него народната мъдрост, че окошарват онзи, който няма пари и връзки, а „големците” се измъкват безнаказано, се превърна в диагноза за състоянието на наказателната политика на държавата.
.
Техника рушвет не спира
Как се взема шофьорски изпит? На този наивен въпрос откровен отговор ми даде още преди 35 години култовият троянски автоинструктор бай Пенко Мъглата: „Читавите го взимат с учене на листовки и въртене на волана. По-оперените женички с к*рмилване, а останалите некадърници - с десетина банкноти посинял от пиене Георги Димитров”. И продължи - „Шофьор у нас може да стане всеки, който може да се качи в колата. Проблемът е, че после някои хора ги вадят от колите в насипно състояние!”
.
Любовта е като луканката
Луканката е истината. Луканката изразява любов. Стига да е по държавния стандарт. Иначе партньорът ви ще се почувства евтин. От онези, които не искат в деня на влюбените да ги болят сърцата, а задните части. За това внимавайте! Само с телешко и свинско. Никакви изкуствени добавки. Първото впечатление е изключително важно. На празника на любовта, колко и комерсиален да е той, трябва да можем да се продадем. А не се продаваме с качества. Продаваме се с мезета и с евтин алкохол. Никакъв празник не е, ако на следващия ден нямаме главоболие и киселини. И в любовта е така. Ядем, пием, а след това ни боли. Грабим с пълни шепи и си мислим, че ни е вкусно, а след това прекарваме един час на мястото, където и царят ходи сам. Дали ще плачем, или ще правим друго, е без значение. Любовта е като луканката.
.
„Голямата игра” на Русия в Близкия изток - настъпление в Либия
Стратегическото настъпление на Русия в Близкия изток излезе далеч по-мащабно, отколкото се очертаваше. Всички отдавна сме сви ува гражданска война - Либия. Според емоционални изявления на западни политици, цитирани от британския „Гардиън”, подкрепяният от Русия генерал Халифа Хафтар може скоро да завоюва върховната власт в някогашното владение на ексцентричния диктатор полковник Муамар Кадафи. Сред основните руски политически събития от пролетта на 2011 г. бе публичната словесна престрелка между Владимир Путин, тогава премиер на федерацията, и тогавашния президент Дмитрий Медведев по повод събитията в Либия.
.
Опозицията поиска международни сили
Международна среща за мирния процес в Сирия с участието на сирийската въоръжена опозиция започна в четвъртък в казахстанската столица Астана. В срещата освен сирийски предствавители участват Русия, Турция, Иран и ООН. Преговорите се водят при закрити врати, но предварително стана ясно, че делегацията на въоръжената сирийска опозиция ще предложи на преговорите в Астана изпращането на международни сили в страната в рамките на стабилизацията на примирието, предаде РИА Новости, позовавайки се на катарска медия.
.
Изборни сондажи
Повечето британски политици са блажено невежи относно френската политика. Обсебени от събитията във Вашингтон, те рядко се замислят за тези съвсем наблизо, отвъд Ламанша. Всеки служител в Уайтхол знае името на кмета на Ню Йорк, а може би само един от сто би могъл да посочи кмета на Париж. Би било наивно да се мисли, че това дългогодишно пренебрежително отношение към френската политика ще се промени, най-малкото във фокусираната върху себе си вътрешна политика на Британия на Брекзита, в която по-малко от всякога се учат чужди езици. Въпреки това, колкото и странно да е, точно когато Обединеното кралство обръща гръб на ЕС, изглежда
.