Числото 111 за свободата на словото според „Репортери без граници“ е абсолютно невярно, сравняват се череши и тикви
В тази статия ще си говорим за статистика. В масовото съзнание думата е натоварена с отрицателно съдържание и това не е без основание. Не напразно хората презрително понякога я наричат „стъкмистика“. Въпреки че в България статистиката е на много високо ниво още от времето на Царство България. Малцина знаят, че доскорошната шефка на Националния статистически институт вече е директор на Европейската статистическа служба. Това е изключително признание за високия професионализъм на българските статистици.
 
В същото време някои от най-големите звезди на световното кино са грозновати мъже
Не искам да си имам работа с онези злобни, отмъстителни и безпощадни холивудски феминистки от #MeToo. Обаче! Истина е, че още от зората на киното за добри актриси минават... красивите жени! Грета Гарбо е легенда, но тя е красива. Чарлийз Терон не е легенда, но и тя е много красива.
 
Няма нищо по-противно от войнствения феминизъм и селянията във всичките й проявления
Операта в Сан Франциско отмени планиран за 6 октомври концерт с участието на Пласидо Доминго. Девет жени твърдят, че преди 30 години са пострадали от сексуален тормоз и „неуместно поведение” от страна на Доминго. Публикацията в Асошиейтед прес е като присъда над звездата, която не подлежи на обжалване.
.
.
Богати съседи ремонтират стълбища в стари кооперации

 
Все повече по-състоятелни купувачи ремонтират стълбища в стари кооперации в центъра на София, където те са си купили апартамент, каза Никола Стоянов от специализирана агенция за луксозни имоти. Според него новото поколение купувачи, които са активната група в настоящия момент, определено имат отношение не само към вътрешната площ на обитаване на своето жилище, но и към общите части, фасадата, заобикалящата среда и града, в който живеят. Има голяма промяна в мисленето и действията на участниците в пазара, която наблюдаваме в последните години и което е една доста позитивна тенденция. „В централната част на София съществува проблем с вида на общите части, но това не намалява интересите на купувачите към локацията, тъй като предлагането остава ограничено. Сделките в тези райони вече традиционно се случват след заявена готовност от страна на потенциалния нов собственик за ремонти за своя сметка и без да се търси участие на другите живеещи в сградата. Разбира се, математиката е важна част от всяка сделка и към тази стъпка се стига след договаряне на адекватна цена”, пояснява брокерът. Относно липсата на асансьори в стари сгради в София Стоянов припомня, че и в много други добре развити европейски столици има такава липса. По думите му в столицата ни в някои от кооперациите има възможност да се поставят допълнително външни или вътрешни подемници.

До края на 2019 г. разплащат парите по лихвоточките

 
По 6900 лева средно обезщетение получават притежателите на лихвоточки през последните две години. Общо за последните 20 години държавата е платила 314 млн. лв. на притежателите на лихвоточки. Компенсациите на притежателите на жилищни влогове, одобрени за обезщетяване заради загубата им от някогашната Държавна спестовна каса и придобили или започнали строителство на жилище и подали искане до 30 ноември 2016 г., ще бъдат изплатени до края на тази година, стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите от БСП Антон Кутев и Валентина Найденова. Притежателите на общо 155 000 жилищно-спестовни влога получиха право през 2010 г., съгласно определени критерии, да получат обезщетение за изгубените си спестявания. Условието е до 30 ноември 2016 г. те да са купили или да са започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация. Кутев и Найденова отбелязват, че в края на 2018 г. са отделени 9 млн. лева за изплащане на компенсации. Притежателите на още около 2000 влога имат да получават, обаче, от държавата 12,3 млн. лева. Бюджетът на специалния фонд, от който се изплащат обезщетенията, възлиза на 11,1 млн. лева, т.е. опасенията и на двамата са, че средствата няма да стигнат за заложения краен срок. Горанов обаче уверява депутатите, че държавата ще плати на всички, които са подали заявление за изплащане на средствата в законно установения срок. Крайният срок - 31 декември 2019 г., е записан в Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Той беше многократно удължаван през последните няколко години заради системно недофинансиране на създадения специален Национален компенсационен жилищен фонд, който е под шапката на финансовото министерство.

Младите новодомци в Германия намаляват

Броят на хората, които купуват жилище за първи път, е намалял драстично в Германия, сочат публикувани данни на Кьолнския институт за икономически изследвания, цитирани от ДПА.
Средногодишната цифра на притежателите на жилища е 450 000 за периода от 2013 до 2017 г., което е спад спрямо 700 000 собственици на жилища средно за петте години от 1998 до 2002 г.
За 2016 и 2017 г. броят им се е понижил с 400 000, според института, който пропагандира политиката за свободна търговия и е близо до работодателските организации.
Общо притежанието на собствени жилища е останало стабилно на равнище около 45%, което е относително ниско ниво спрямо съседните страни.
„Процентът на собствениците на жилища е важен показател за формиране на активи“, твърди авторът на проучването Михаел Фоигтлендер. Хората в европейските страни с по-високо равнище на притежание на жилища са склонни да имат повече активи на свое име.
В Германия броят по-младите хора, които живеят в собствени жилища, също се е понижил. Във възрастовата група между 25 и 34 години около 12% са притежавали собствени жилища през 2017 г., а във възрастовата група между 35 и 44 години броят им е бил 38%.
И при двете групи се наблюдава спад от 5% от 2010 г.
Точно обратното - делът на собственици на жилища във възрастовата група между 65 и 74 години е нараснал с 2 процентни пункта до 58%.
Проучването на Кьолнския институт за икономически изследвания е проведено сред 30 000 анкетирани в почти 11 000 домакинства.