Проектът „Малорусия” може и да не е чак толкова налудничав, колкото изглежда на пръв поглед
Изявлението на “лидера” на т. нар. Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, че се създава нова държава - “Малорусия”, и то с претенции за цялата територия на Украйна, отприщи вълна от шеги в социалните мрежи - какви разпивки спретвало вечер донецкото ръководство и колко бил як донбаският кокаин. Началството на съседното сепаратистко образувание - “Луганската народна република”, заяви, че “ЛНР” не участва в никакви обединителни проекти. Но това само насърчи шегаджиите. После два източника съобщиха за в. “РБК” - анонимно, разбира се, че думите на Захарченко сюрпризирали Кремъл. След което Дмитрий Песков съобщи, че “руската страна остава ангажирана с договореностите от Минск”. И добави, че идеята за “Малорусия” изисква “осмисляне и анализ”.
 
Наказан е с още 40 дни, защото е произвеждал алкохол в затворническата си килия
Присъдата на руския бизнесмен Виктор Бут, осъден в САЩ за трафик на оръжия, е била увеличена с над 40 дни, защото произвеждал алкохол в затворническата си килия. Това съобщи адвокатът му Алексей Тарасов в интервю за вестник “Известия”, предаде РИА Новости. Бут излежава в САЩ 25-годишна присъда, след като преговарял за продажба на оръжия с хора, за които мислел, че са колумбийски бунтовници. Те обаче се оказали информатори на американската Служба за борба с наркотиците (ДЕА). Бут е осъден за заговор за убийството на американски граждани, планирана доставка на ракети “земя-въздух” и подпомагане на терористична организация, каквато е според САЩ групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).
 
Постът в ОССЕ бе овакантен още през юни, но назначението се забави заради спорове между страните членки
Швейцарският дипломат Томас Гремингер бе назначен за нов генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) след няколко месеца спорове между страните членки, предаде Франс прес. 56-годишният Гремингер заменя италианеца Ламберто Дзаниер, който бе овакантил поста още през юни. Бяха назначени и ръководители в други три ключови поста, някои от тях без титуляри от няколко месеца.
.