Мерките блокират вратичките за злоупотреби
Министерството на финансите публикува на страницата си проект за промени в данъчното законодателство, който трябва да влязат в сила от следващата година и затягат значително възможностите за избягване на плащането на налози. Наред с товаса предвидени редица облекчения за редовните данъкоплатци.
 
България е с нулева миграция, отчете Борисов пред Лайтнер
Ново околовръстно шосе ще свързва Божурище с магистралата за Сърбия. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов при откриването на нов дистрибуционен център на известна датска компания в индустриална зона „Божурище".
 
Според регистъра на Агенция за безопасност на храните на територията на Столичната община са регистрирани 7 231 пчелни семейства на 262 собственици.
.
Менте брокери дават квартира на петима наведнъж
Брокери менте отдават имот едновременно на няколко наематели. Един от тях остава в имота, а останалите губят парите си. Това е една от нашумелите измами на пазара на наеми в столицата, съобщиха от агенции за недвижими имоти, сигнализирани от опарени клиенти.
.
Засякоха 94 нередности за 5 години по европроекти у нас
За периода от 2014 до 2018 г. ОЛАФ е засякла 94 случая на нередности по финансирането на европроекти в България, без непременно да е ставало дума за измами, като са били издадени 15 препоръки.
.
Застрахователи отново бият тревога за нови трикове
Застрахователна компания "Лев Инс" от 2016 г. е сигнализирала компетентните институции и органи за проблеми със застрахователни измами в Италия, от които е последвало източване на национален ресурс, равняващ се на десетки милиони евро, съобщи БТА.
.
Външните банкомати са новите капани
Тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи рискове от кражби. Не е изключено някъде да са поставени скимиращи устройства, които да копират данните от картата и да откраднат ПИН кода.
.
Заливат ни с фалшиви метални двулевки
В последните месеци има истински бум на ментетата. Ако в началото на годината случаите на задържани фалшиви монети от 2 лева бяха единични, сега те са стотици.
.
Сроковете на пенсионното производство ще бъдат намалени
Националният осигурителен институт работи по усъвършенстване на системата за отпускане на пенсии. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
.
Земеделският министър ще променя сроковете на отстрела
Сроковете за ловуване да се променят със заповед на министъра на земеделието, храните и горите в случаи на епизоотии, каквато е африканската чума по свинете. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за лова и опазване на дивеча. В зала гласуваха 149 народни представители, от които 145 бяха "за", а четирима се въздържаха.
.
БАБХ проверява фирма, дарила бира с изтекъл срок на годност на спортно мероприятие в Приморско
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва проверка на фирма, дарила бира с изтекъл срок на годност на спортно мероприятие в Приморско на 7 септември т. г., съобщиха от агенцията.
.
С 6,5 млн. лв. укрепват срутищата по пътя за Рилския манастир
6 457 500 лв. ще бъдат вложени в укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир. С тях ще се финансират необходимите проучване, проектиране и строителни работи. Средствата са заложени в аварийната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г. Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол.
.
Писмата за директните плащания тръгват онлайн
Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания ще получават вече онлайн уведомителните си писма за извършените оторизации и преведени средства от ДФ „Земеделие“ - Разплащателна агенция. Писмата се публикуват в Системата за електронни услуги (СЕУ), която е позиционирана на официалната интернет страница на фонда.
.
Железничари чистят гари в рамките на инициативата "Красива гора"
За поредна година служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ почистиха десетки гари и гарови пространства в цялата страна, в рамките на инициативата „Красива гара”. По този начин Компанията се включи за девета поредна година в националната кампания „Да изчистим България заедно” и отбелязване на Световния ден на чистенето. Това съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.
.
Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на нов фармацевтичен завод в Пещера
Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на нов фармацевтичен завод в Пещера. На церемонията присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов и министъра на околната среда и водите Нено Димов.
.
Още новини
.
Брифинг
МРРБ въвежда осем нови знака по пътищата

 
Осем нови пътни знака ще повишават пътната безопасност и ще помагат на водачите с информация, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Въвеждането им ще указва наличието на задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород. С нови знаци ще бъдат обозначени и платените участъци от републиканската пътна мрежа, чието използване изисква винетна или тол такса. Новите указателни табели са включени в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Износът ни за Саудитска Арабия нагоре с 60%

 
Само за първите шест месеца на 2019 г. износът от България за Саудитска Арабия е нараснал с над 60% спрямо същия период за 2018 г. и достига 24,9 млн. долара. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на Българо-саудитски бизнес форум в София. В събитието, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, са участвали представители на над 80 компании от двете страни от секторите: информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, земеделие, туризъм. Саудитската бизнес делегация, включваща представители на близо 20 компании и на Саудитския фонд за развитие, е на посещение в България, за да проучи възможностите за инвестиции и да активизира сътрудничеството на малките и средни предприятия от двете страни. Икономическият заместник-министър е имала среща с ръководителя на делегацията Сами бин Абдула ал Абиди, председател на Съвета на саудитските камари, с когото са обсъдили възможностите за сътрудничество в инвестициите и търговията.

Екоминистерството спря 6 котела на ТEЦ „Брикел“

 
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора, днес издаде принудителна административна мярка за спиране на котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“, гр. Гълъбово. Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството. Едно от основанията за налагане на мярката е установено при проверка на дружеството на 3 септември - наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.
Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително. Срокът на действие на мярката е до преустановяване на извършване на нарушението.