38 изложби и нов сайт за 70-годишния юбилей на музейния комплекс
С нов сайт посреща Националната галерия своята 70-годишнина. В него вече са качени вътрешните правила за сключване на договори за дарения и предстои обявяване на подготовката по стратегията за попълване на колекцията със завещаните от българката от Австралия Маргарита Занев (всъщност Цанева) почти 1,8 млн. лева.
 
Петима сънародници - в световния обмен
С изложбата „Пет портрета”, която бе открита в Националната галерия - Двореца, и включва кадри на петима утвърдени български майстори в съвременната репортажна фотография, започна петото издание на фестивала „Фотофабрика”. Снимки на петимата ни сънародници попадат в международния обмен на най-престижните световни информационни канали - Ройтерс, Гети имиджис, Шпигел, Франс Прес и др.
 
Изложба в “Тейт модърн” проследява “годината на чудесата” в творчеството на великия художник
Галерията “Тейт модърн” в Лондон представя изложба с някои от най-известните творби от Пикасо, създадени през 1932 г., съобщи Асошиейтед прес. През 1932 г. Пикасо е вече на 50 години и мнозина изкуствоведи се питат дали времето му вече не е отминало. Той им доказва, че грешат с прилив на творческа енергия,
.
Майстор прави меча на хан Кубрат
Майстор от Костенец прави уникални ножове, посветени на българската азбука. Моделите си намира в списания, интернет или направо се раждат в главата му.
.
Накичиха родословно дърво с 13 милиона души
Учени съставиха най-голямото родословно дърво в света, използвайки данни от генеаложкки уебсайт, съобщи Сайънс алърт.
.
Еволюцията на технологията
Крушката е и метафора за изобретението, и сама по себе си - хитро откритие. Представете си само: налага се да родите идеята за създаването на жичка,
.
Тато се познал в два стиха на Георги Константинов
Поетът Георги Константинов е изключен от БКП през 1988 г. заради две свои стихотворения, в които се е познал тогавашния първи в държавата Тодор Живков.
.
Гласът на звездите
Започваме с новолуние в знака на Рибите към 15 ч. 13 мин. в събота. Това е най-неблагоприятният момент за планирано раждане, но пък този ден е най-благоприятният
.
НЛО-следите остават
Уфолог от Хюстън събира доказателства за похитени от пришълци хора. Даръл Симс е натрупал цяла колекция от вещи, които според него имат извънземен произход.
.
.
Певицата Силви Вартан: Публиката в България ме зарежда като никоя друга
 
За мен връщането в България е един вид връщане в миналото. Винаги е удоволствие да се срещна със старите приятели, с българската публика. Това за мен е като среща със семейството.

Всички спомени, свързани с България, са много силни. Не мога да го обясня с думи. Никога няма да забравя емоцията, която ме обзе, когато дойдох за първи път. Да не говорим за първия ми контакт с българската публика, беше магическо. Наистина. Може да не ми вярвате, но беше точно така. Аз съм на сцена от 50 г. почти и съм се извявала на много сцени, пред различни публики и култури по целия свят. Но публиката в България ме зарежда като никоя друга. Това е невероятно. Да пея в България и всички да плачат с искрени сълзи. И аз да плача. Боже, това беше велико. Знаете ли, да се завърна след толкова години беше едновременно прекрасно и едновременно много болезнено за мен. Чувствам се като у дома си.

Не съм се задържала за дълго никъде и никога. Ужасно е, защото животът ми е много забързан, и знам, че трябва да забавя темпото, но в същото време мисля, че това е моята карма - да се движа постоянно и да пътувам.

 

* Пред в. „Телеграф”