Анимира 25 минути от игралния си „Пумпал”, набира копродуценти от Румъния, Македония и Сърбия
Тео Ушев ще анимира приблизително 25 минути от дебютния си пълнометражен игрален филм „Пумпал”. Причината - българският кинодеец, базиран в Канада, иска да придаде магически нюанси на шокиращи места, сред които и паметника на Бузлуджа. Сюжетът на лентата е вдъхновен от едноименния роман на Владислав Тодоров, който ще бъде и сценарист на проекта, който вече е одобрен за финансиране от Националния филмов център. „Искаме да снимаме няколко комунистически храмове в Румъния, Македония и Сърбия, така че все още търсим и копродуценти от тези страни, както и от други държави на Балканите”, обясни наскоро Тодоров пред filmneweurope.com.
 
1000 го аплодираха за юбилея пред Народния, непознати фенки му честитили по телефона
Антон Радичев отказал да играе във Виена заради апартамент в София. През 80-те години актьорът получил примамливо предложение за работа от австрийски продуценти, но така и не се изкушил да замине. „Никога не съм предполагал, че толкова бързо ще се променят нещата и ще мога нормално да се върна тук. Никога не съм мечтал за дадена роля. Играл съм и положителни, и отрицателни, и смешни, и сериозни. Всяка следваща е новата ми любима роля, с която се занимавам”, споделя в свои интервюта Антон Радичев. Той е категоричен, че дори да играе отрицателен образ, публиката вместо да намрази, започва да харесва ролята. Актьорът вярва, че има едно чекмедже в главата си, запълнено с разни лафове от живота, от махалата. Вади ги в най-подходящия момент.
 
Спасил 200-годишен дъб от пътни строители, построил пазар с пейки на мегдана в село Българин
Да продаваш крави и телета, а с парите, вместо да си купиш нова кола, да построиш войнишки паметник. Да ремонтираш селската църква, вместо дома си. Да построиш пазар в центъра на село Българин, за да има къде възрастните хора да поседнат на сянка и да си говорят. Да не забравяме и спечелена война с държавната бюрокрация. Не за да решиш свой битов проблем. Победата е с цената на това един 200-годишен дъб да не свърши на трески под греблата на багерите, а да продължава гордо да стои край пътя за Тополовград.
.
Левски си прави причастие в манастирско скривалище
Eдин от малко познатите факти около битието на Васил Левски е свързан с неговото отношение към религията далеч след като захвърля духовническото расо и поема по революционния път. В разрез с наложения в историографията атеистичен характер на Левски една случка в Сопот през 1872 г. хвърля светлина върху духовния му свят буквално месеци преди смъртта му. „Тогава Дякон Игнатий е причестен в скривалище на девическия манастир “Въведение Богородично”, разказва настоящата игуменка на метоха монахиня Серафима. Причастието е едно от великите тайнства в християнството, което безспорно доказва, че до самия край на живота си Левски е бил силно вярващ. За това скривалище се знае, че е било направено специално за Левски. От 1869 г. игуменка на манастира, наричан от векове Метоха, е монахинята Христина.
.
Испанският „хамон” в завоюване на Китай
Ароматът е толкова изключителен, че прилича на „удар с юмрук по устата”: с изострено внимание и очаровани, китайските купувачи стоят в почуда пред хилядите бутове иберийска шунка в лабиринта от пещери на производител от Югозападна Испания. И докато Луци У изпада в екстаз, коментирайки вкуса на продукта, трима негови колеги се опитват да отрежат възможно най-тънки парчета от хамона (испанска суха шунка), като това е детайл от особено важно значение при дегустациите, които те ще организират за техните купувачи, след като се завърнат в Шанхай.
.
Интуицията превръща всичко край мен в изкуство
Артистът обикновено си пуска антените и поема всичко, което е покрай него, за да го превърне в някакъв вид изкуство. Следваш интуицията си, тя хваща вълненията ти и им придава някаква форма - песен например. Интересна случка имаше с мелодията на тази песен. Когато не съм вкъщи и нямам под ръка нотни листи, си записвам хрумванията на диктофони, телефони... каквото ми е под ръка. Оказа се, че старият ми телефон се е задръстил от записани гласови файлове и е блокирал. Знаех, че в него има мелодията на един куплет и един припев, които харесвах, но абсолютно не можех да възпроизведа.
.
Мадона спря търг с нейни крадени гащи
Мадона успя да спре временно търг на нейни лични вещи, писма и снимки, сред които бельо, снимки и писмото, с което покойният рапър Тупак Шакур къса с нея, предаде сп. „Ролинг стоун”. Публичната разпродажба на аукционна къща „Гота хев ит”, предвидена за вчера, бе спряна от съда в Манхатън по искане на певицата. Тя включваше над 100 вещи на изпълнителката, сред които сценични костюми, страници с текстове на песни и фотографии. Мадона успя да извади от аукциона около 20 лота, най-скандалния от които бе с нейно долно бельо. Изпълнителката на Like a Virgin твърди, че обявените на търг предмети са откраднати от нейната бивша много близка приятелка Дарлин Луц.
.
Защо Попай предпочита консервите
Ако искате да се предпазите от камъни в бъбреците, избягвайте консумацията на суров спанак, предупреждават експерти, цитирани от в. „Дейли експрес”. Камъни могат да се образуват в единия или в двата бъбрека, като най-често с този проблем се сблъскват хора на възраст между 30 и 60 години. Образуването на камъни в бъбреците обикновено се дължи на отлагането на специфични химикали. Сред тях е оксаловата киселина, която се среща в спанака - популярен продукт сред индивидите, придържащи се към здравословно хранене.
.
Огледалото и вечната младост
Вълшебни огледала имат дълбоки корени във фолклора на много народи. Но историята на огледалото на вечната младост, създадено от Бенвенуто Челини, колкото и мистично да звучи, се свързва със съвсем реални личности и съвпадения, за да бъде просто приказка. Всичко започва през XVI век във Франция. В двореца блести най-красивата жена на Ренесанса - Диана, любовница на крал Франсоа I, а след смъртта му - на сина му Анри II. На нейното очарование се поддава и не по-малко знаменитият Бенвенуто Челини - скулптор, художник, бижутер, алхимик, маг. Веднъж той вижда как Диана гневно разбива голямо стенно огледало и напуска със сълзи на очи дворцовата зала. Тя била вече на 40 години и явно е видяла първите следи на старостта. Бенвенуто разбира това и решава да помогне на красавицата.
.