Скъпата електроенергия за индустрията била резултат от безконтролни манипулации
Резките колебания в котировките и поскъпването на тока за промишлени нужди предизвикаха нова вълна от протести и искания от бизнеса за по-активна роля на държавата на пазара на електроенергия. Според експерти свитият пазар позволява на малко на брой спекуланти да манипулират цените и по този начин да реализират значителни печалби. Като основен играч, отговоренза спекулативното поскъпване на тока, бизнесът посочи Христо Ковачки, който е успял със свои фирми да постигне недопустима за нормалния пазар концентрация и да манипулира цените.
 
Решението на министъра влиза в сила след вписване в търговския регистър.
 
Безработицата в България е на рекордно ниско ниво, което е резултат от възходящо развиващата се икономика и нарастващата заетост.
.
Самсунг е поискал партньорите му да се запасят с японски компоненти
Тази стъпка идва на фона на ограниченията, наложени от Токио върху износа на високотехнологични материали за Южна Корея, които заплашват да разрушат доставката на микрочипове, използвани от компаниите по света.
.
Amazon - нова мишена на Брюксел
Приходите на Amazon са нараснали с 31% през 2018 година до 232,9 милиарда долара (207,7 милиарда евро). Основателят на компанията Джеф Безос днес е най-богатият човек в света със състояние, оценявано на 164,8 милиарда долара.
.
Карлос Гон заведе дело за 15 млн. евро срещу Нисан и Мицубиши
Адвокатите на Гон настояват, че ликвидацията и уволнението на французина от Ен Ем Би Ви е в нарушение на трудовия му договора, посочва ТАСС.
.
"Трансгаз" е завършила 215 км от тръбопровода БРУА
Компанията информира, че е завършила половината от газопровода към България и Унгария, който преминава през 11 окръга на Румъния.
.
Тол такси ще се събират не по-късно от 1 март 2020 г.
Дотогава тежкотоварните превозни средства ще заплащат месечна, седмична или дневна електронна винетка.
.
Морските плажове ще се отдават на концесия от Министерството на туризма
Морските плажове са специфични и няма как да се отдават на концесия по процедурите в Закона за концесиите като летищата, пристанищата или друга голяма инфраструктура, са мотивите на вносителя - Министерския съвет.
.
Г-7 поиска спешни мерки срещу готвената от Фейсбук криптовалута "Либра"
Преди откриването на срещата френският финансов министър Брюно льо Мер увери, че Фейсбук не е изпълнил условията за създаването на криптовалута.
.
.
Накратко
Автоматични глоби за претоварени камиони

 
След въвеждането на тол системата у нас глобите за претоварени камиони ще се издават автоматично, без да е необходимо спиране на автомобила. Камери и лазерни скенери на новите рамки в синхрон с интегрираните в пътната повърхност сензори ще ловят нарушителите по време на шофиране. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Стационарните контролни точки (рамки), които в момента се изграждат по пътищата, са оборудвани с камери, класифициращи 8+1 класа пътни превозни средства, с лазерни скенери за детайлна класификация на превозните средства и със сензори за измерване на теглото в движение, което помага за определяне на натоварването на всяка ос на пътното превозно средство с тегло над 3,5 тона. 

НСИ отчете дефлация за юни

 
За втори пореден месец месечната инфлация забавя ускорението си, като през юни НСИ отчете дефлация от 0,6% спрямо май. Ръстът в потребителските цени през миналия месец е най-ниският през тази година и падна под 3% до 2,8% на годишна база. Инфлацията от началото на годината (юни 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,2%. Средногодишната инфлация за периода юли 2018 - юни 2019 г. спрямо периода юли 2017 - юни 2018 г. е 3,3%.

България ще емитира 20-годишни облигации на стойност 200 млн. лв

 
България ще емитира 20-годишни държавни облигации на стойност 200 млн. лв. (102 млн. евро) при доходност от 1,5%, съобщи БНБ. Централната банка ще менажира аукциона на ценни книжа на 22 юли. Брутният външен дълг на страната ни към април 2019 г. е 33,9 млрд. евро, което се равнява на 57,4% от БВП по данни на БНБ. Дългосрочните задължения са в размер на 25 млрд. евро, което е с 0,9% повече в сравнение със сумата в края на 2018 г. Краткосрочните задължения възлизат на 8,5 млрд. евро и нарастват с 404,3 млн. евро спрямо края на 2018 г.

С над 9% скочи износът ни за 5 месеца

 
През периода януари-май 2019 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 23 308.5 млн. лв., което е с 9.1 на сто повече в сравнение със същия период на предходната година, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). През май 2019 г. общият износ на стоки възлиза на 4 639.3 млн. лв. и се увеличава със 7.3 на сто спрямо същия месец на предходната година. През периода януари-май 2019 г. общо в страната са внесени стоки на стойност 25 747.0 млн. лв. (по цени CIF) или с 3.5 на сто повече спрямо същия период на 2018 година. 

Изготвиха план за развитие на био производство до 2027 г.

 
Министерство на земеделието, храните и горите изготви Национален план за действие за развитие на биологичното производство за периода до 2027 година. Съвместно с представители на контролиращи и консултантски организации, научни институти и университети, организации на биологичните производители и търговци са определени стратегически цели в подкрепа на българското биопроизводство, съобщиха от ведомството. Изготвеният план ще утвърди и доразвие водещата позиция на страната ни в редица биологични производства. За оптимизиране на надзора върху дейността на контролиращите лица и увеличаване на капацитета на административното звено през тази година ще бъде създадена и дирекция „Билогично производство“ в МЗХГ.