Пускат допълнителни билети за концерта на испанския цигулар на 1 ноември в София
Обожавам българската народна музика, тя е изключително сложна. Народната музика е едно от най-сложните и комплексни неща. А вашата е изумителна и вдъхновяваща. Една от мечтите ми е някой ден да свиря българска народна музика... Това заяви прочутият испански цигулар Ара Маликян в интервю няколко седмици преди концерта си в София. Поради големия интерес организаторите от BG Sound Stage пускат допълнителни билети за концерта му на 1 ноември в зала 1 на НДК. Второто гостуване у нас е част от световното му турне, наречено „Невероятното пътешествие на една цигулка“.
 
Стефан Николов сложи творба пред „Гран пале” в Париж
Българин украси „Гран пале” в Париж на легендарната улица „Шанз Елизе”. Монументална скулптура на българския художник Стефан Николаев ще бъде представена пред входа на „Големия дворец” в историческата част на Париж и ще посреща гостите на престижния международен форум за съвременно изкуство FIAC.
 
Дворецът е построен в IV-III век пр. Хр., в него има гроб на принцеса
Тракийска царска резиденция от IV век пр. Хр. откриха археолози край Златоград. За изключителната находка съобщи проф. Николай Овчаров. „Започнахме проучванията на този обект, разположен в землището на село Бенковски, на десетина километра източно от Златоград, през 2004 г. Тогава разкрихме на малък хълм останките на няколко сгради от тракийската епоха”, обясни той.
.
Нека да се инвестира в родни сериали
Много е хубаво, че се правят филми и сериали. Ето „Скъпи наследници” например. Това са 170 серии, досега не е правено такова нещо с такъв мащаб, такива снимки и толкова много професионалисти на едно място. В момента виждаме, че всяка една телевизия започва да продуцира филми. Много по-добре е да продуцираш български филми, отколкото да се дават турски сериали по телевизията. Все пак ти инвестираш в труд, хора, семейство, данъци...
.
Журналистика на една кука
Вселина Божилова, телевизионна журналистка от кариерата, започва нова “кариера” - плете кукли. Посветила е свободното си време през последната година на плетените на една кука играчки. Това нейно хоби й помага да се отпусне след тежкия ден, изпълнен с всякакви събития. Божилова е завършила телевизионна журналистика в СУ “Климент Охридски” и 36 години е вярна на призванието си - с микрофон, диктофон и камера. В продължение на 15 години е част от екипа на РТВЦ-Пловдив.
.
1600 порицаха писмено италиански изследовател
Над 1600 учени подкрепиха кампания, осъждаща италиански изследовател, заявил в лекция, че физиката “е измислена и развита от мъже”, съобщи британският в. “Гардиън”. Учените са се включили в подписка в отговор на коментарите на проф. Алесандро Струмия от университета в Пиза, който твърди, че мъжете в науката са дискриминирани по идеологически причини. След изказването на Струмия в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева на 28 септември, той беше временно отстранен от работа, докато се разследва “недопустимото” му представяне.
.
Изчезнали в небитието
Сред най-мистериозните страници на човечеството особено място заемат историите за внезапно изчезване или ненадейна поява на хора. Броят на тези явления не е малък, но не е изключено някои от разказите да са преувеличени и украсени с мистични нюанси. Има обаче и документирани случаи, доказателствата за които са неоспорими. Още представители на древните цивилизации започнали да обръщат внимание на внезапното изчезване на хора. В описанието на едно сражение в Древна Гърция се споменава за воин, който се изпарил във въздуха.
.
Интелигентни очила в театрите за хората с увреден слух
Субтитрите помагат на хората с увреден слух да следят телевизионните филми, но какво се случва, ако им се прииска да отидат на театрално представление? Тогава те просто ще трябва да наблюдават играта и да разчитат на въображението си. Националният театър (NT) на Обединеното кралство, в партньорство с Accenture, е разработил нова услуга, която ще позволи на хора от публиката, които не могат да чуват, да видят диалога на сцената, посредством интелигентните очила на Epson.
.
Топ 10. Най-ужасните места на света
Има много места по света, от които човек могат да го побият тръпки. Има и други, естествени феномени, които просто са обвити в мрачна слава. Човек си казва: “да, бе, да”, но пресилената усмивка застива пред неизбежната мисъл: „ами, ако...”. Всички ужасни места съществуват наистина. Въпросът доколко са прокълнати, има индивидуален отговор за всеки човек.
.