Средствата за първокласници ще се дават на два пъти
Ако детето не посещава редовно училище, помощите за отопление на семейството му ще бъдат орязани. Това предложение ще бъде внесено с готвените промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, обясниха участници в работната група В момента помощите за отопление се отпускат по формула, която се изчислява на база коефициент, който всеки един член от семейството носи.
 
Карам кола за 1600 долара и не се блазня от блясъка на Холивуд, признава актьорът
Единственият българин, държал „Оскар“ на сцената на „Долби тиътър“ в Холивуд, Димитър Маринов разкри, че става преподавател в една от най-елитните актьорски школи в Лос Анджелис.
 
Образованието е приоритет за ГЕРБ, акцентът вече е върху модерното образование за новите поколения , обяви министър Красимир Вълчев на дискусионен форум в Стара Загора.
.
Виртуалната реалност влиза в час
Учителите у нас ще могат да разнообразят уроците, които преподават, използвайки виртуална реалност. С помощта на VR очила децата ще имат възможността да „преживеят“ материала и да се пренесат в друга действителност далеч от класната стая.
.
Варненски ученици с кралски отличия
Най-високото отличие за дигитални умения, наградата на Херцога на Йорк, Принц Андрю, е вече притежание на ученици от иновативната гимназия по информационни технологии „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ във Варна.
.
От Австралия шум се вдига
На 17 март в Австралия започва новият сезон във Формула 1 и феновете вече тръпнат в очакване. Размествания на пилоти в отборите, нови правила, нови въпроси и нови надежди повишиха напрежението в падока.
.
Изкуственият интелект нахлува в редакционните зали на медиите
През ноември миналата година "бот" на име Тоби произведе за медийния гигант Тамедия близо 40 000 публикации за резултатите от изборите в Швейцария само за пет минути.
.
Извънземен кораб ни подмина
Извънземен кораб мина покрай нас, отби се до Слънцето и замина, твърдят уфолози. Учени обаче контрират, че става въпрос за първия междувзезден астероид, наблюдаван в известната ни история.
.
Водородни бомби унищожили живота на Марс
На Марс е имало живот, но той е бил унищожен с атомни бомби преди около 180 млн. години, предаде в. „Дейли експрес“.
.
Peugeot подготвя завръщането си в САЩ
Peugeot се готви за завръщане в САЩ 30 години след оттеглянето си от този пазар заради катастрофалните продажби, които отчете. Това стана въпреки голямата слава на френската марка сред феновете на спортните коли, пазещи спомени за трите й големи победи на митичната писта в Индианаполис.
.
Най-богатите хора в света
Дори и богатите плачат и изминалата година е потвърждение на това. Милиардерите в света са станали 2153, което е с 55 по-малко в сравнение с предходната година.
.
Гласът на звездите
В събота ще се налагат ремонти и поправки, така че не поемайте странични ангажименти, ако не искате да си имате проблеми с близките и децата. В неделя може да поставите лични рекорди, да участвате в състезания и конкурси и да постигнете определен връх в дейностите, с които се занимавате. Вечерта направете посещение на добра воля и помогнете на приятел да се оправи с проблемите си.
.
.
Накратко
Деница Сачева: Учителят е професия на бъдещето

През периода 2017-2021 година в образованието ще бъдат вложени допълнително два милиарда и 400 милиона лева. Досега са инвестирани почти половината от тези средства, главно за повишаване на възнаграждението на учителите, за подобряване на учебната инфраструктура, както и в национални образователни програми. Това заяви на среща с педагози в Ямбол заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Учителят е професия на бъдещето, учителят е който създава другите професии и независимо от развитието на технологиите, учителят винаги ще има бъдеще, допълни тя. За първи път средната работна заплата в образованието е по-висока от средната работна заплата в страната; за първи път тази година са се увеличили учениците и студентите, които са избрали педагогически специалности. И въпреки това големият проблем пред образователната система е недостигът на педагогически кадри. През следващите осем години очакваме да се пенсионират близо 36 000 учители, а сега в университетите се обучават около 20 000 бъдещи преподаватели. Наложително е, освен увеличението на възнаграждението на учителите, да дадем възможности за кариерно развитие на кадрите и навлизането в професията на повече млади хора.

До 28 деца в градинска група

До 28 хлапета ще могат да бъдат приети в групите на целодневните и полудневните детски градини. Това предвиждат промените в наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, публикувана за обществено обсъждане. В момента максималният брой на децата в яслените групи е 18, а на целодневни и полудневни групи – 23. Той може да бъде завишен с до 2 деца съответно на 20 за най-малките и на 25 при по-големите малчугани. Когато броят на децата в яслените групи в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12, максималният брой на децата в яслените групи пък може да бъде завишен с още до 3 деца. Така хлапетата могат да бъдат до 23. С предложените промени това ще се отнася и до целодневни и полудневни групи, които ще могат да приемат до 28 деца при решение на общинския съвет. Това ще става при три условия - недостиг на места в детските градини, средната месечна посещаемост на децата за три последователни месеци не е по-малка от 18 хлапета, както и да бъдат спазени здравните изисквания и да бъде налице възможност за прием на повече деца. 

Изложба по повод 280 г. от рождението на Софроний Врачански

Изложба, посветена на 280 години от рождението на бележития български просветител и възрожденец Софроний Врачански, може да бъде разгледана в Плевен. В експозицията акцент е град Котел, където през 1739 г. Софроний Врачански е роден със светското име Стойко Владиславов. Експозицията разказва за ръкополагането му за свещеник през 1762 г. и за дейността му като епископ на Врачанската епархия от 17 септември 1794 г. до 1799 г., където е приел името Софроний Врачански. Историците посочват, че през тези години той няколко пъти е посещавал Плевен, където изпълнява своята апостолска мисия на възрожденец, утвърждава българския език в църквите и училищата. Посетителите ще могат да разгледат и богатата литература, посветена на Софроний Врачански, която притежава Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в града.

Община Варна набира младежки проекти

Дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна започна набиране на проекти на неправителствени организации за финансиране по програмата "Младежки дейности". Основната цел на инициативата е осмисляне на свободното време на младите хора чрез стимулиране на тяхната инициативност, предприемчивост и креативност. Приоритети тази година са опазване на околната среда и младежкото предприемачество. Във връзка с облекчаване на процеса за кандидатстване и оценяване на проектните предложения по дейност "Младежки проекти" 2019 г. е въведена електронна платформа. Чрез нея се осигурява възможност да се подават онлайн проектните предложения и съпътстващите документи, което спестява технологично време и ресурс и улеснява процеса на кандидатстване на неправителствените организации. Тя ще бъде достъпна на www.varnanamladite.com до 10.00 ч. на 25.03.2019 г. В сайта може да бъде намерена и Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на младежки проекти.