Смиляна Захариева наду децибелите до 131, рекордът е 123
Българска народна певица надвика Гинес, като измери най-мощния глас в света - цели 131 децибела, докато пее легендарната песен „Излел е Дельо хайдутин“- За сравнение - признатият досега рекорд на Гинес е 123 децибела и принадлежи на ирландски певец. Смиляна Здравкова постигна и още един рекорд - да пее сама със 101 каба гайди. Това е нещо, което никой преди нея не беше правил.
 
Нашенци ругаят на български, ако си изпуснат „щрасенбанът” (трамваят) за „хайма” (общежитието)
Смесеният език на сънародниците ни в Австрия вече е описан в книга. Автор е доц. д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН. Трудът е плод на 10-годишни проучвания. През 90-те години на миналия век в Австрия живеят около 6 000 българи, а днес вече са над 50 000. „Общността ни там е различна от тази в други страни. Тя е подложена на напора на много езикови стихии - и на разговорния немски език, и на книжовния, както и на българския - книжовен и разговорен”, коментира доц. Кочева. При смесения език обичайно се кръстосват различни черти - български и немски. В областта на фонетиката и граматиката връх вземат българските особености, а на лексиката-немските. Резултатът е пъстра лингвистична смесица.
 
С население от малко над 3000 души Сетенил де Лас Бодегас е съкровище за всеки турист
Размерът няма значение, когато става дума за природната прелест, съчетана на едно място с исторически диаманти. Като доказателство за това ни служи разпростиращото се на 82 квадратни километра райско кътче Сетенил де Лас Бодегас. Опреснете испанския си, защото потегляме към страната на Сервантес! Позиционираме се на около 157 километра от Кадис - също живописен град, служещ като административен център на едноименната провинция в автономния регион Андалусия. И макар в него да можете да откриете доста по-голямо разнообразие от хотели, в които да отседнете, нашият съвет е да отпиете максимално от културата на Сетенил де Лас Бодегас и да пуснете временни корени там.
.
Земята на млякото и меда, вече и на уискито
Още от библейски времена Израел се слави като земята на млякото и меда, но пък земята на едномалцовото уиски? Дестилационна фабрика с подходящо име се опитва да превърне Израел във фактор в областта на производството на уиски. Пивко, с цвят на мед уиски не е първото нещо, което идва наум, когато повечето хора се сетят за Израел. В Milk and Honey Distillery (дестилерия „Мляко и мед”) обаче редици от бъчви, гордо носещи щампа „Tel Aviv”, съхраняват литри от него.
.
Опазването на книжното богатство е голяма отговорност
Одитът в Националната библиотека започна в началото на септември миналата година и продължи до този юни, но той обхваща периода от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 г. Работихме много интензивно и аз приемам констатациите му от най-положителната страна, като възможност да се формулират проблемите и като загриженост от страна на държавата за опазване на книжовно-документалното наследство. Това е основният аспект в набелязаните ключови проблеми, засягащи дейността на библиотеката – съхраняването на националното книжно богатство е отговорност, за която трябва да се говори и да се предприемат адекватни мерки.
.
Офицерът и неговите 900 камбанки
Бивш офицер от армията, който живее в Пазарджик, събира камбанки от цял свят. Колекцията на Румен Атанасов наброява над 900 броя и продължава да расте, като човекът сам вече си майстори шкафове вкъщи, където да събира ценните находки. Всичко започнало преди 4-5 години, когато Румен купил първата камбанка
.
Чудесата от Фатима
На мястото, където днес се издига Базиликата на богородичното светилище във Фатима преди 100 години, на 13 май 1917, Дева Мария се явява в Кова да Ирия, близо до Фатима на три пастирчета. Техните имена са Лусия де Хесус, на 10 години и нейните братовчедчета Франсиско и Ясинта Марто на 9 и 7 години. В 12 часа на обед през този пролетен ден в далечната 1917 г., след измолването на броеницата, трите пастирчета изведнъж виждат голяма светлина. Изплашени, те решават да се приберат, но друга по-голяма светлина озарява местността и върху малък зелен дъб (където днес се издига Параклиса на явленията) те виждат „Госпожа по-сияйна от слънцето”, която в ръцете си държи броеница.
.