Сондата „Вояджър” 1 работи перфектно на 21 млрд. км от Земята
Американската космическа агенция НАСА задейства успешно четирите резервни двигателя на космическата сонда „Вояджър” 1, която лети от 40 години. Двигателите не са палени цели 37 години. Този апарат е първото устройство, сътворено от човешка ръка, което напусна слънчевата система. То носи на борда си послание към извънземните цивилизации, както и златна плоча със звуци и музика от нашата планета, включително и българската народна песен „Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на Валя Балканска. В момента „Вояджър” 1 се намира в междузвездното пространство, на около 21 млрд. километра от Земята, и продължава да се отдалечава от нас. Основните му двигатели обаче деградират и не могат да поддържат точната ориентация, поради което има риск да загубим връзката със сондата.
 
Възпитаниците му го приемат за много повече от даскал
Възпитаници на най-известния учител по физика у нас Теодосий Теодосиев се завърнаха от цял свят в родния Казанлък, за да празнуват заедно 70-ия му рожден ден. За тях той е много повече от даскал, признават със сълзи на очи възпитаниците му. Изненадата по повод юбилея на учителя, организираха световноизвестни ученици на Теодосиев, съобщи Нова тв. В деня на празника му те прелетяха хиляди километри от Сан Диего, Ню Йорк, Москва и Кеймбридж. Посещението си осъществиха по време на негов урок в ръководената от него школа по физика и математика. Пред погледите на малките си последователи възпитаниците на Тео го поздравиха с торта и много емоции, а празненството продължи по-късно, след учебните часове.
 
Филмът търси значението на детските мечти с увлекателен разказ за две непораснали хлапета
Носталгия, умиление и смях - това е (не)очаквано добрата комбинация от емоции, които ще изпитате, гледайки премиерния български филм „Дъвка за балончета”. Лентата на режисьора Станислав Тодоров-Роги ще дебютира по родните киносалони от 8 декември, като в рамките на два екранни часа ще пътува заедно със своите зрители през два свята - този на настоящето и този на детството през 80-те. Голямото непораснало момиче - това е Биляна, под чиято шапка се подвизава Теодора Духовникова. Да съчинява нелепи сценарии просто за разнообразие и да лепи дъвката си, където намери за добре - от пианото на баба й, до пулта на сватбарски диджей, са само част от признаците, подсказващи за нежеланието на героинята да загърби детския си дух.
.
Велореволюция в Голямата ябълка
Увеличаване на велосипедните алеи, раздаване на безплатни каски и организиране на безплатни уроци: Ню Йорк прави огромни крачки в насърчаването на колоезденето и срещу вредните газове. При все това част от велосипедистите все още се притесняват да карат в най-големите задръствания. От години 8,5-милионният град, който има най-скъпата мрежа за обществен транспорт в САЩ, следи бума на колоезденето в европейските столици. През 2013 г. тогавашният кмет милиардерът Майкъл Блумбърг даде начало на програмата за споделени велосипеди Citi Bike и оттогава Ню Йорк бележи най-бързия растеж в използването на колелата в САЩ.
.
Астрономичната зима идва на 21 декември
Декември е първият зимен месец. Началото на астрономичната зима е на 21 декември в 18,28 ч. В метеорологично отношение обаче целият декември е зимен месец - трите зимни месеца от климатична гледна точка са декември, януари и февруари. В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин, а продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 3 мин. Продължителността на последния ден за годината е 9 часа и 6 минути.
.
Ярив Лърнър открива йога студио в София
След като през последните две години привлече стотици любители на йогата в България с фестивала си Udaya Live, изпълнителният директор на „Ню Бояна” Ярив Лърнър бе сред почетните гости на откриването на ново студио, посветено на духовната наука у нас. Съоръжението на Yoga Vibe South е разположено в столичния квартал „Гоце Делчев”. Студиото е на два етажа, като помещава три йога зали, солна стая, масажно студио, релакс зона, бар за здравословна храна, бани и съблекални.
.
„Бон-бон” пеят за нови инструменти на Музикалното
Дечицата от „Бон-бон” готвят коледен концерт с „Юношески оркестър” на Музикалното училище. Мястото на срещата е зала „България”, датата е 22 декември, а на сцената възпитаниците на Рози Караславова ще бъдат подкрепени от Богомил Енчев (барабани), Васил Крумов (китара), Алекс Атанасов (бас) и Димитър Горчаков (пиано). Специални гости ще са LaTiDa и квартет Destiny, а празничното настроение на гостите ще бъде погъделичкано с класически произведения, световни евъргрийни и коледни песни на Борис Чакъров, Николо Коцев и Румен Бояджиев-син.
.
Постите ни пазят от инфаркт и рак
- Г-жо Байкова, много хора възприемат коледните пости като начин да се отслабне. Възможно ли е това? - Всеки здрав човек в трудоспособна възраст може да си позволи дълъг период от време, какъвто е Коледният пост, да изключва от менюто си така наречените блажни животински храни - мляко, млечни продукти, месо, яйца и риба, и да остане на растителен модел на хранене. Това се счита за здравословно, тъй като освен за духовното пречистване ще допринесе за детоксикацията на организма. Постите помагат както за разграждане и обмяна на продуктите и веществата, натрупали се в клетките и тъканите, така и за биотонизиране. Помагат и за зареждане на организма с биологично активни вещества, на които са богати растителните храни, в частност витамини, минерали, антиоксиданти, фибри. Не винаги веществата, които се съдържат в растителните храни, са с хранително значение. Това са антиоксидантите, които не са минерали и витамини, но имат мощно подкрепящо, засилващо имунната защита на организма действие, тоест намаляват сърдечносъдовия риск, намаляват канцерогенезата.
.
Конструираха робот с перки
Сингапурски изследователи конструираха подводен робот, който изглежда и плува като скат, използвайки отделни мотори и гъвкави перки за задвижване във водата по начин, напомнящ на биологичния си първообраз, предаде Ройтерс. Това не е единственият подобен робот, тъй като учените работиха години да пресъздадат подобните на замахване с криле движения от гръдните перки на скатовете. Но екипът от университета на Сингапур твърди, че това е първият робот, който използва отделни мотори за всяка перка и разчита на взаимодействието между течността и перката.
.
Бижуто на Нелсън
Смелият адмирал Хорейшо Нелсън, разгромил непобедимата армия на Бонапарт в бурните води край Египет, е един от националните герои на Великобритания. Той обаче е известен не само с военните си победи. В Обединеното кралство се разказват легенди за прокълнатото му бижу, което погубва не само него, но и семейството му. Победа Когато зората се спуска над залива Абу Кир на северното крайбрежие на Египет, тя разкрива море, пълно с мъртви тела и останки от френските и британските кораби, участвали в смъртоносна престрелка помежду си. В августовската сутрин на 1798 г. Нелсън постига най-голямата победа в живота си. Само 4 от 17-те кораба на врага се измъкнали от залавяне или унищожение. Много скоро героизмът на адмирала щял да бъде възнаграден по забележителен начин.
.