Над 25 000 дойдоха в Калофер, кореняци и пришълци пак се сдърпаха
Мъжкото хоро е уникално и няма значение от колко години се изпълнява, щом обществеността го приема и почита. Отдавна е трябвало да влезе в списъка за нематериално културно наследство. Това са заявили пратениците на ЮНЕСКО, които били шашнати от танца в ледените води на река Тунджа. „Аз помня мъжкото хоро по един начин от детството си, сега се прави по друг. Тези хора така казаха - „Не се притеснявай, без значение на колко години е обичаят. Дали е на 10 или 20 години, защото всеки ритуал се видоизменя с поколенията”. Имаме шанс за ЮНЕСКО”, бе категоричен кметът на Калофер Румен Стоянов.
 
Ценната експозиция може да бъде разгледана в Регионалния исторически музей в Пазарджик до 24 януари
Копия на легендарното Самарско знаме и на Четвърта Опълченска дружина, известно като Горнооряховското знаме - бойните знамена на българското опълчение, се показват за първи път в изложбата “За свободата на Отечеството”, която се откри в Регионалния исторически музей в Пазарджик. За събитието съобщи директорът на културната институция Борис Хаджийски. Българските светини са предоставени от Националния военноисторически музей и ще са част от изложбата до 24 януари 2018 г. Експозицията поставя началото на музейните изяви, посветени на 140-годишнината от освобождението на Пазарджик от османска власт.
 
Астрономите се надяват да зърнат черна дупка, тръгват мисии към Марс, Луната и Меркурий
Време е да погледнем в кристалното кълбо и да видим какво предстои през новата година за космическите изследвания, пише Гизмодо. Очакваме да бъдат изстреляни мощни нови ракети, телескоп, който ще търси нови екзопланети, космически апарат ще вземе мостра от астероид, ще започнат мисии към Марс, Луната и Меркурий. През март 2018 г. НАСА ще изстреля космическия телескоп ТЕСС (Transiting Exoplanet Survey Satellite), с който ще търси от ниска околоземна орбита неизвестни екзопланети. Очаква се за няколко години мисията да изследва над 200 000 звезди и да улови признаци на далечни планети в техните орбити.
.
Веселите тухлички
Eмблематичните пластмасови тухлички на Lego навършват 60 години през 2018 година. Датската компания обаче вече няма защита на патента си, а имитатори отдавна се опитват да настигнат и надминат успеха й. Същевременно истинската конкуренция всъщност се разгаря другаде, отбелязва компанията. Повече от половин век цветните пластмасови тухлички на Lego се използват за създаването на сгради, коли, самолети и цели въображаеми светове в детските стаи по целия свят. Появяват се пирати, принцеси и космически кораби наред с цели поредици конструктори, посветени на блокбастъри като “Междузвездни войни”, “Карибски пирати” и “Хари Потър”.
.
Грипът е тежко заболяване, не бива да се подценява
Грипната заболеваемост се повишава и тази тенденция не е от сега, а се наблюдава от последните две седмици на миналата година. Все още обаче сме в началото на грипната вълна, тепърва предстоят две-три седмици на постоянен ръст, докато се стигне евентуално до епидемични стойности. Не може с точност да се прогнозира епидемията, но обикновено тя е в края на януари или началото на февруари.
.
Светът става горчив и кисел
Експертите смятат, че много скоро човечеството ще остане без шоколад. Причината е изчезването на какаовите дървета поради глобалното затопляне. Повишаването на температурите и намаляването на влажността на въздуха в Африка постепенно ще доведе до намаляване на популацията на какаови дървета. За да направят така, че животът на хората да не стане предимно горчив и кисел, учените се опитват да възстановят популацията на какаовите дървета - засега в лабораторни условия.
.
Как да спазим новогодишните си решения
Съдейки по статистиката, само десет на сто от хората съумяват да спазят новогодишните си решения. Обикновено до средата на февруари повечето добри намерения за промяна са се изпарили. Отговор на въпросите как да се придържаме трайно към новогодишните си решения дават международни експерти, цитирани от в. “Дейли експрес”. Решение за поддържане на добра форма Ако до февруари решението Ви да поддържате добрата си форма се е изпарило, въпросът е как да промените нагласата си, така че да се придържате и занапред през годината към намерението си?
.
Магьосничества на четири лапи
В годината на Жълтото земно куче, в която предстои да навлезем според източния календар, ще споменаваме често най-добрия приятел на човека. В реалния живот кучето е сериозен ангажимент, но тежко му, на който няма такъв верен другар до себе си. Всеки знае, че колкото и умно да гледат, животните не говорят. Или ако го правят, то това е по-скоро цирков номер. Въпреки това кучетата и котките имат свои начини да показват както чувствата и емоциите си, така и да влизат в диалог със стопаните си. Особено силно това проличава в случаи, когато от тях се изисква да проявят почти паранормални способности, за да предпазят хората, на които държат.
.