Изложбата е посветена на 90-годишнината на писателя
Култовите врабчета на Йордан Радичков ще бъдат показани за първи път в оригинал в изложба, посветена на 90-годишнината от рождението му. Тя се открива на 30 май в галерия-книжарница „София Прес“ и творбите ще могат да се видят до 10 юни. Семейството на писателя е предоставило 20 негови рисунки, които той е направил за първото издание на обичаната му детска книга „Ние, врабчетата“, излязла преди половин век.
 
Фирми тестват продуктите си във високотехнологична лаборатория на БАН
Суперкамера на Българската академия на науките (БАН) снима до 370 000 кадъра в секунда. Тя може да се използва за тестване на сигурността на автомобили - проверка на спирачна система, гуми, окачване, а също и за следене на ракети, снаряди, експлозиви и провеждане на балистични тестове.
 
Обичаите за дъжд са твърде древни по своя произход и се отнасят към предхристиянския пласт от вярвания. По своята дълбока същност те са подчинени на общочовешкия архаичен култ към водата.
.
Магия с марка Шампионска лига
Европейският футбол е под тоталната на английските клубове. Лиърпул и Тотнъм сътвориха невиждано чудо и се класираха за мечтания финал от наглед безнадеждни изходни позиции. Ливърпул трябваше да заличи пасив от три чисти гола и то не срещу който е да е , а срещу могъщата Барселона на футболния крал Лионел Меси.
.
Малкият герой Оукли
Победният гол на Ливърпул за 4:0 срещу Барселона в полуфинала на Шампионската лига оказва се в никакъв случай не е плод само на инстинкт от страна на Трент Александър-Арнолд.
.
Лондон е столицата на Лига Европа
Както в Шампионската лига, където Ливърпул и Тотнъм достигнаха до мача за титлата, така и във втория по сила футболен турнир на Стария континент Лига Европа финалът тази година ще бъде изцяло английски. За него се класираха отборите на Челси и Арсенал, които преодоляха на полуфиналите съответно Айнтрахт Франкфурт и Валенсия.
.
Как да изчислим идеалното си тегло
Темата за идеалните женски и мъжки пропорции тревожи не едно и две поколения учени и просто любители на естетичното. Няма човек в света, който, изхождайки от своя ръст, да не се тревожи дали теглото му е подходящо за неговата осанка.
.
Двукраки магнити
Всеки знае колко е неприятно - дистанционното за телевизора се е скрило някъде и точно когато ти трябва, никакво го няма. В този момент подозираш, че проклетото нещо има крачета и ти върти номера. Какво не би дал, за да му врътнеш и ти такъв подъл номер. Представи си само - заставаш в средата на стаята, разперваш ръце и дистанционното дохвърча.
.
Топ 10 застрашени животни и местата, на които може да ги намерите
Всеки е чел за динозаврите и мамутите. Знае как са изглеждали, къде са живели, кога, а вероятно и защо са изчезнали. Може би всичко в началото е било съвсем безобидно и никой не е предполагал, че те ще изчезнат завинаги.
.
Тази история е написана от робот
Не, тази история не е написана от робот, но разказва за роботи. Помните ли Deep Blue? Това е роботът, който през 1997 г. победи световния шампион по шахмат Гари Каспаров и опроверга човешкото превъзходство.
.
Вашият хороскоп за 18 - 24 май
В събота Венера е в точен съвпад с Уран, а това положение ще провокира нестандартни връзки, желания за изневери и тестове кой доколко се справя с уроците на Камасутра. Пълнолунието допълнително превъзбужда, но трудно се получава удовлетворение. Денят е благоприятен за съвместна работа в екип и взимане на колективни решения. В неделя змеят на желанията допълнително активизира амбицията за устройване в обществото.
.
Имена
.
Откриват Медицински факултет в Бургас 

 
С 10 гласа „за“ и един „въздържал се“ парламентарната здравна комисия гласува откриването на медицински факултет към университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Той се създава по предложение на ръководството на висшето училище. „От Министерството на здравеопазването напълно подкрепяме откриването на такова учебно заведение. Така се дава възможност за кариерно и академично развитие на колегите в региона“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Медицинският факултет в Бургас ще бъде открит заради нуждата от млади лекари в региона. 

Педиатри излязоха на протест в София

 
Медиците от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" в София излязоха на трети пореден протест и се заричат да протестират, докато бъдат чути. В петък те затвориха натоварения булевард. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” за около час. В близост до булеварда са разположени някои от най-големите столични болници. "По трите наши основни искания все още не са започнали дискусии. Искането за национален специален статут на болницата с оглед едно по-добро финансиране. Отпадането на лимитите в детското здравеопазване и финансовите ограничения, които имаме всеки месец. И разбира се дискусия относно възнагражденията на служителите в болницата", обясниха протестиращите. 

500 милиона души страдат от алергичен ринит

 
Едно от най-често срещаните заболявания, дължащо се алергия през пролетния сезон, е т.нар. сенна хрема (с медицинско название алергичен ринит). Заболяването засяга 500 милиона души в световен мащаб.  Световната здравна организация (СЗО) постави алергичния ринит на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30% и 40% от европейците са алергични.15-20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. СЗО оценява, че до 2050 г. 50% от населението може да бъде засегнато най-малко от една алергична болест. С настъпването на пролетта острите хронични инфекции зачестяват.

В Смолян вече имат уред за ранна диагностика на рак

 
В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян бе представен революционен уред за ранна диагностика на рак на гърдата. Апаратурата открива заболяването по метода на контактната термография чрез температурни изменения. „Клиничните изследвания показват, че системата може да засече тумори с размери 3 мм. Уредът е безопасен и не облъчва тялото“, каза Людмила Зафирова, главен мениджър на фирмата, разпространяваща продукта в България. Технологията  позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, включително на млади жени с генетична обремененост и повишен риск от заболяване. Тя е подходяща за изследване във всяка възраст, включително за жени на възраст под 50 г.


Образователни центрове
За отличниците

 
Образователен център „Отличник“ предлага три типа обучение – поддържащо (за ученици в прогимназиален етап на образование – 5-6-и клас), надграждащо (за ученици в гимназиален етап на образование – 8, 9, 10 и 11-и клас), както и фокус обучение (отнася се за ученици от 7-и и 12-и клас, на които им предстоят матури).

Ранно записване

 
Образователен център „Междучасие“ започна записване за учебната 2019-2020 г. Всички курсисти на центъра получават и безплатен достъп до системата за онлайн тестове izpitai.me, където могат да се упражняват. Учебното съдържание в сайта е подготвено от  учители и специалисти с дългогодишен опит и тестовете са изключително полезни за успешната подготовка на децата.

Електронно обучение

 
Учебен център „Регалия“ организира целогодишни курсове за подготовка за зрелостни и кандидатстудентски изпити, за кандидатстване в езикови и профилирани гимназии на български език и математика, пробни изпити за кандидатстване след 7-и клас, курсове за текуща подготовка по български език и математика за 6-и клас, състезания и др. Може да се възползвате и от формата за електронно обучение.

Симулационни изпити

 
Учебен център „Тара“ предлага кандидатстудентски курсове за всички формати на изпити в различните университети, текуща подготовка за ученици, както и подготовка за зрелостните изпити (матури). В подкрепа на усилията на преподавателите и учениците са симулационните изпити, антистресовите програми и психологическите консултации.