Местата за фестивала в Жеравна се изчерпали още миналата година
Поне 200 лева за носии ще трябва да извади четиричленно семейство, за да се облече в традиционни български носии за Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, който тази година се провежда на 18, 19 и 20 август, установи репортерска проверка. По регламент всеки желаещ да присъства на фестивала задължително трябва да е облечен във фолклорна носия - автентична, сценична или стилизирана. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Допускат се и дрехи от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си купите или вземете под наем
 
В деня на раждането на царя всички майки у нас получили почерпка и подарък
В Каменната зала на „Двореца” в Балчик бе открита изложба „Осемдесет години, 80 фотографии, 80 мига от живота на Н.В. Цар Симеон II”. Това е първата спирка на изложбата с фотоси, разказваща за живота на Симеон Сакскобургготски, която е посветена на неговия 80-годишен юбилей, след като експонатите бяха показани на 16 юни в двореца „Врана”. В рамките на седмица всеки посетител на архитектурно-парковия комплекс може да се запознае с част от българската история, представена чрез фотографиите, каза директорът на културния институт Жени Михайлова. Свещеници от Балмик пък отслужиха водосвет за здравето на царя и царската фамилия.
 
72 ч. музика и бира с мезета от цял свят на Младежкия хълм
Истинска космическа храна ще могат да опитат някои от посетителите на Нощта на музеите в Пловдив тази година. Събитието, което се чака още от миналата година, за първи път ще се проведе в цели три вместо в две вечери – 15, 16 и 17 септември. В него ще бъдат включени над 70 локации с различни изложби, пърформанси и инсталации и обещава да бъде по-добро отвсякога. Темата за Космоса ще се нищи още в първата вечер, когато всички музеи, галерии и ателиета ще бъдат отворени от 19 до 1 часа. Мястото е Музей на авиацията - Пловдив.
.
Съвършенството дразни, предпочита се посредствеността
Високо изкуство във времената, в които живеем се прави с упоритост, напук на кризата и пренебрежението, които са далеч от критериите за справедлива и достойна оценка на постиженията. Сякаш дразни, когато се стремиш към съвършенство, и затова се избира по-лесното, безобидното и се предпочита посредствеността. Хората на изкуството не трябва да се съобразяват с нищо и никого, когато са уверени в намеренията си и целите, призвани да следват в името на кауза.
.
От Искрец до Париж с любов
Световна звезда, френска певица и актриса, но с български корени, Силви Вартан обаче стъпва за пръв път пред камера във филма „Под игото” от 1952 година. Тогава бъдещата певица е на шест години, а поканата за ролята идва лично от режисьора Дако Даковски, който е бил приятел на баща й. Силви се появява на екран само за пет секунди, но още оттогава знае как иска да подреди и реализира живота си.
.
Сексът бил по-добър при социализма
Жените са се радвали на по-голямо сексуално удоволствие по време на социализма. Това твърди авторитетният американски ежедневник “Ню Йорк таймс” в свой материал, посветен на интимните ласки в Източния блок. Изданието цитира сравнително социологическо проучване сред жените в Източна и Западна Германия, проведено след обединението през 1990 г., което установило, че дамите от ГДР имали два пъти повече оргазми, отколкото западните госпожи.
.
Българин грабна $2 млн. за победа на електронни игри
Българинът Иван Иванов, по-известен с псевдонима си MinD_ContRoL, спечели турнира по електронни игри с най-големия награден фонд в историята им - малко над 24,7 млн. щатски долара. Иван и неговите съотборници от Team Liquid ще си поделят почти 11 милиона от тях, които се полагат за отбора, завършил на първо място. Така след данъци всеки от тях ще вземе по 2 млн. долара. Team Liquid се наложи над китайците от Newbee с 3:0 игри в гранд финала. Вторите прибират близо 4 млн. долара.
.
Последната вещица в Европа
Всеки знае за огледалата и призраците. Живите може да се любуват колкото си искат на собствения си лик или да се репчат на огледалото, че ги уголемява и загрозява. На мъртвите им е все тая. И без друго никой не вижда истинския им облик. Никой не може да каже обаче как стоят нещата с вещиците. Дали отражението в огледалото е реално или виждат каквото си искат? Някои огледала са по-специални от другите. Вещиците ги разпознават от раз. Така навярно е разпознала „своето” огледало Анна Голди, известна още като последната вещица в Европа. Огледалото било с масивна дъбова рамка и златно покритие. Създал го в далечната 1743 г. Луи Арпо. Собственички на това мистериозно огледало във времето били две от най-прочутите метреси на френския крал Луи XV - мадам Дьо Помпадур и мадам Дю Бовари.
.