Министерството на образованието и науката започна конкурсната си процедура по оценяване и одобрение на проектите на учебници по предмета "Религия". Това съобщиха от Българската патриаршия.
 
Заплатите на педагозите от кварталните училища може да скочат с повече от 17%
В края на следващия месец ще бъде ясна общата картина в страната и къде е достигнато обещаното увеличение на учителските заплати. Причината за това е, че към 15-и февруари става ясно точното разпределение на финансовите ресурси по общини към училищата.
 
Учениците ще могат да карат учебните си часове или заниманията си по дейности по интереси в библиотеките. Това ще бъде възможно, след като министрите на образованието и на културата Красимир Вълчев и Боил Банов подписаха трето споразумение за сътрудничество.
.
Първолаци сричат с учебник по религия
Първолаци ще сричат с първите християнски буквари, които бяха успешно регистрирани в МОН.
.
Обучават 1500 даскали как да оценяват матурата след 4-ти клас
В началото на втория срок е предвидено обучение на 1500 учители от цялата страна за начина на оценяване на двата изпита от националното външно оценяване след 4-ти клас. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на петъчния парламентарен контрол в Народното събрание.
.
Не трябва да се откриват нови висши училища, филиали, факултети и департаменти
До приемането от Министерския съвет на Националната карта на висшето образование в Република България не трябва да се откриват нови висши училища, териториално изнесени структури и филиали на висшите училища, факултети, департаменти и колежи в държавните висши училища, както и да не се преобразуват висши училища, основни звена и филиали в държавните висши училища, с изключение на преобразуването с цел консолидация и оптимизация. Това реши парламентарната комисия по образованието и науката при разглеждането за второ гласуване на промените в Закона за висшето образование, свързани с т.нар. мораториум върху разкриването на нови висши училища.
.
Още новини