- Г-н Робинсън, Министерският съвет на Република България предложи на Народното събрание да му даде мандат за преговори за придобиване на нов тип боен самолет - Ф-16. Как бихте коментирали това решение? - Ние сме оптимистично настроени и щастливи от това решение. След това вече може да започнем с междуправителствените преговори. - Неотдавна Белият дом изрази подкрепата си за процеса на преговорите и закупуването на самолетите. Как бихте характеризирали този сигнал? - Мисля, че това е забележително. Разбира се, ние работим заедно с правителството на САЩ като част от официалния процес на закупуване на военна техника. Ние сме много оптимистично настроени, като виждаме подкрепа на такова високо равнище, особено от Белия дом, за офертата за България.
 
Мисля, че ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената. Това коментира шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на Народното събрание. Поводът за изказването му беше решението на парламента за преговори със САЩ за нов изтребител F-16. “Ние няма от какво да се крием. Обществото трябва да знае къде ще се направи този инвестиционен разход, защо го правим и че това е постигнат политически консенсус от коалиционния съвет, който беше взиман през всичките тези години”, каза Цветанов и добави: “Има заявена подкрепа за правителството за това, че се движим към решаването на един важен проблем, който стои пред България, която е член на НАТО". По думите му може да се намери и необходимия консенсус за намаляване на цената и същевременно да покрят очакванията и изискванията на всички.
 
Изтребителите F-16 имат два пъти повече въоръжение от „Грипен”. Това коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в кулоарите на НС по процедурата за покупка на нов самолет. Каракачанов разясни, че вече е говорил с Валери Симеонов и са обсъдили идеята на последния от преди дни за нов конкурс за самолетите. Каракачанов му заявил, че според него нов конкурс не е решение и означава да забавим модернизацията на войската с още 2 години.
.
Изборът F-16
Парламентът даде зелена светлина на правителството да започне преговори със САЩ за закупуването на изтребители Ф-16. Предложението бе гласувано със 130 гласa „за” - 94 от ГЕРБ, 23 от ДПС, 11 от "Обединени патриоти” и двама независими. Решението бе прието с решаващата подкрепа на ДПС, което винаги е защитавало евроатлантическите ценности на страната. Против бяха 84 народни представители - 14 от патриотите, 66 от БСП и 4-ма от "Воля”. Веднага след гласуването от американското посолство у нас, както и от компанията производител „Локхийд Мартин” приветстваха решението на българския парламент. С предложението се дава възможност и за отклоняване от първоначалните рамки на проекта.
.