„Малките матури“ показаха, че прозорливите чиновници в МОН си нямат хал хабер какво изучават децата. Вместо да пращаме жандармерия да варди зрелостниците да не преписват, да се замислим защо се налага да хитруват
Царят на животните стои в ъгъла омърлушен. Или е умърлушен. Филолозите още спорят над това. А след като спорят, тази дума трябваше да фигурира в т. нар. „малки матури“. Вместо друга непозната дума за повечето деца на 10 и 11 години. Съчинителите на теста за външното оценяване могат да се гръмнат. Не в буквалния, в преносния смисъл. Защото според Ангел Каралийчев лисицата е хитра. А до това определение най-много се доближава лукава. Ако не вярвате, отворете речника. Там пише буквално следното: х?тър — прилагателно име... Който е проява на обиграност, лукавство.
 
Десетилетия заблуждаваме, че сме направили онова, което го има в Европа, а допускаме на матурите да се преписва. Европейци ще станем, когато сменим начина си на мислене
Простичка е: „Работи много и колкото се може по-малко са ожалвай от трудностите.“ Имам усещането, че съм я знаел с рождението си, генетично ми е била заложена от баща ми. Той е имал малка фабрика за изработка на нестандартни детайли в Казанлък - каквото не са можели да направят в оръжейницата „Арсенал“. На два пъти е започвал от абсолютната нула и все пак е успял да отгледа четирите си деца.
 
Денят 24 май и без укази е най-красивият и най-български празник
Това е исторически заложено. Създаването на книжовност е основен приоритет на тогавашната българска държава. Тогава тя се е християнизирала, модернизирала по тогавашните критерии. И като такава е била отворена за нови идеи. Така тя става историческото отечество за Кирило-Методиевото дело, въпреки че то не е заченато в България.
.
40 029 ученици се върнаха в класната стая
За последните две години, откакто механизмът за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици е започнал да се прилага, учители, социални работници, полицаи, общински служители са върнали общо 40 029 деца и ученици в образователната система, съобщи пред журналисти в МС вицепремиерът Томислав Дончев.
.
Щурец в ухото, бръмбар в главата
Матуристи се въоръжават с IT джаджи, които си пъхат в ушите и други отвори на тялото, за да измамят държавната машина и да превземат гимназиалния Олимп по втория начин. Такива сюжети ще четем в пресата и ще гледаме по телевизиите през следващите няколко дни. Извинявайте, колеги, и вие, читатели, но просто не го вярвам.
.