За програмния период 2007 – 2014 г.
Искат да управляват зона „Натура 2000” сами
Над 400 млн. евро са потънали в джобовете на представящи се за екоорганизации у нас. Парите са дошли по програми на ЕС и са били разпределени през миналия програмен период 2007 – 2014 г., показват разчетите на Национална асоциация „Българско Черноморие”. В отворено писмо от организацията съобщават, че основна част от парите са предназначени за ползване покрай т.нар зона „Натура 2000”. Заради споровете около защитената територия зелените организации успяха да съборят почти всички общи устройствени правилници по територията на родното Черноморие, в които бяха определени зоните за строеж и тези, на които основна цел е опазването на природата. В момента тече процес по приемането на нови ОУП, както и дискусия в МОСВ по въпроса кой трябва да управлява „Натура 2000“
 
Сто тона боклуци годишно ринат от плажа, никой не иска да плаща сметката
Псевдоеколози крадат ток и вода, изхвърлят тонове отпадъци и буквално унищожават дюните край „Корал”. Година и половина след като в резултат на гласовитата кампания на НПО-то „Да запазим „Корал” плажът бе вписан в Закона за устройство на черноморското крайбрежие като един от трите в страната, запазени за природосъобразен туризъм, мястото е превърнато във феодално владение на хора, свързани със същото сдружение. Групичката е окупирала както уж защитената плажна ивица, така и намиращия се точно над нея частен имот, който понастоящем е залесена територия със 70% дюни, като жили наред. Както държавата, общината и компаниите за комунални услуги, така и собствените си ортаци - обикновени къмпингуващи, от които прибира такси за престой, без да има каквото и да било право. Фирмата, притежаваща имота, официално е декларирала пред общината, че не го използва и съответно не трябва да дължи пари за ток, вода и смет.
 
Летовниците, които бивакуват на „Корал”, или някои от организаторите на незаконния къмпинг рушат оградата на имота, в който са разположени кемперите и палатките. За това сигнализираха пред Агенция Монитор разследващите от Царево. Към момента парцелът до плажа по документи се води УПИ – собственост на испанските инвеститори „Ибердрола”. Имотът беше купен от чужденците с цел там да бъде изградено вилно селище. Заради протести на уж природозащитниците обаче засега инвестицията е замразена, а по документи имотът не би трябвало да се ползва. В действителност обаче парцелът е буквално окупиран от десетки бивакуващи, които са разположили палатките, караваните и дори колите си току до плажа, а на места директно върху дюните на крайморската ивица.
.
Човек на Сашо Дончев брани пионките на олигархията
Човек на газовия барон Сашо Дончев, който се изявява и като шеф на Българската стопанска камара, брани присъдружните на олигархията псевдоеколози по време на спор кой трябва да управлява зоните, попадащи в Натура 2000. За привидно странната симбиоза между уж бизнесорганизацията, оглавявана от Дончев и представящите се за зелени НПО-та, съобщават от Националната асоциация „Българско Черноморие”. В отворено писмо обаче от организацията напомнят, че всъщност Дончев публично е заявявал подкрепата си към катастрофиралата на изборите коалиция между ПП ,,Зелените’’, ПП ,, Да България’’ и ПП ,,Деос’’, така че странното поведение на представителката на БСК може да бъде обяснено с тези факти.
.
Русев е бивш концесионер на плажа
Лицето на „Да запазим „Корал” Атанас Русев всъщност е бивш концесионер на плажа. В периода от 2009 г. до началото на 2013 г. той стопанисва ивицата през фирмата, в която тогава е съакционер, „Райд екстрийм”. Превръща се и в основен двигател на кампанията срещу плановете за построяване на вилно селище над плажната ивица – не заради екоубеждения, а заради опасността да загуби концесията си, като е подпомогнат във войната от „Биволъ”.
.
От НАБЧ отсякоха: Тома Белев не е легитимен!
Еколози скочиха срещу лицето на Зеления октопод - Тома Белев. В отворено писмо до МОСВ и медиите от Националната асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) изразяват възмущението си от факта, че Белев е ходил на заседание в Министерството на околната среда в качеството си на шеф на Асоциацията на парковете в България. Еколозите припомнят, че има съдебно решение още отпреди две години, според което самозваният природозащитник вече не заема този пост.
.