Приемането ни в Шенген, макар и само частично, ще има огромен положителен ефект за българите и ще бъде ясен политически знак. Влезем ли в пространството по въздух, това означава, че рано или късно това ще се случи по море и суша
Дългогодишната политическа мечта на няколко български правителства е на път да се сбъдне - влизането на България в Шенгенското пространство. Първоначално най-вероятно това ще стане само частично, по въздух. Тази информация се потвърждава от най-високо ниво. Вече няколко пъти в прав текст го заяви германецът Манфред Вебер, който е фаворит да оглави Европейската комисия след май 2019 г.
 
Българите няма да минават през гранична проверка на летищата в Европа, а ще отиват директно до лентите за багажа. Контролът по сухеземните граници ще се запази заради опасността от мигрантска вълна извън ЕС
България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, първоначално само по въздух, до края на мандата на комисията „Юнкер” през май догодина. Това потвърдиха наши източници от Брюксел. След половин година ще отпадне паспортният контрол за българи по всички европейски летища. Това означава, че пътниците няма да минават през гранична проверка в Европа, а ще отиват директно до лентите за багажа.
 
Шенгенската информационна система ще съдържа ДНК данни и отпечатъци от длани занапред според прието решение на Съвета на ЕС. Това стана ясно в края на ноември, едновременно със сигналите, че България е напът най-сетне, след години усилия, да се присъедини към Шенген. Именно в тази връзка е и поредната промяна в документите за самоличност, което започва поетапно от догодина.
.
България е добре, Румъния върви в грешна посока
Кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за следващ председател на Европейската комисия Манфред Вебер говори пред група румънски журналисти
.
София не пази само своята граница, но и тази на ЕС
Николас Льобел е най-младият член на външната комисия в Бундестага и е докладчик за България в парламента на Федералната република.
.
България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията
България ще се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция. Това реши на заседанието си в сряда Министерския съвет.
.
.
Кабинетът отпусна над 2 млн. лева за МВР заради присъединяването Правителството одобри разходи в размер на 2 млн. и 76 хил. лв. за МВР. Част от тях ще се използват за финансиране на проекти, свързани с присъединяването ни към Шенген.

Средствата са за дейности по противодействие на засиления миграционен натиск по границите на страната и целят строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на контролните пунктове.