Агентът на бившата Държавна сигурност с псевдоним Академик – Огнян Стефанов, официално се осветли като пресаташе на банкера беглец Цветан Василев. Поводът е отразяването на анализ на американския защитник на Василев Бил Ричърдсън. Ексгубернаторът публикува в сайта на фондацията си защитен текст на тема как банкерът беглец може да потърси закрила от САЩ по линия на глобалния закон „Магнитски”. Съдържанието и тезите на Ричърдсън нямат нужда от коментар. Както неколкократно вече обясниха и от прокуратурата, един подсъдим може да изгради защитната си теза както прецени.
 
Добре че е презокеанската лобистка кампания в полза на банкера беглец Цветан Василев, за да пълни страниците и емисиите на медиите от фабриката за фалшиви новини на олигархията. Това – в рамките на шегата. Извън нея различните звена от машината за клевети на задкулисните босове Василев, Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Гриша Ганчев явно са обявили своеобразна надпревара ала Стаханов под логото „нито ден без новина” за напъните на пишман-финансиста да се покрие зад закона „Магнитски”.
 
Кръгът около банкера беглец Цветан Василев се затвори - след съпругата му Антоанета Василева и дъщерята Радосвета се сдоби с обвинение за пране на пари. От прокуратурата съобщиха, че задочно са привлекли Василева като обвиняем в присъствието на неин адвокат. Същевременно е разпоредено задържането є за срок от 72 часа с оглед осигуряване явяването є пред съда по реда. В съобщението на държавното обвинение не се споменава за коя от всичките далавери на Цветан Василев е обвиняема дъщеря му, но в публикации по темата през последните години името є най-често се свързва с баровския апартамент в бившия ресторант „Кристал”, който банкерът беглец бе купил за щерка си, вероятно с пари от източената КТБ.
.
Законът „Магнитски” може да се обърне срещу Василев
Цветан Василев си мисли, че ще има защита, ако задейства закона „Магнитски”, но е точно обратното, заяви евродепутатът Николай Бареков пред ПИК. По думите му банкерът беглец се е насочил към защитата зад Океана като единствена алтернатива. Бареков разкри, че лично е работил и разучавал този закон, който бил така направен, че в настоящия момент може да бъде задействан и американското правителство да запорира първо сметките на мустакатия аферист.
.
Още новини