Албанското влияние на изборите в Северна Македония
В рамките на създаването на нови отношения на политическата сцена на Балканите, регион, за който се води битка между Запада и Изтока, важно място на масата за преговори имат албанците. Тяхното влияние е особено изразено в Северна Македония, където с премиера Зоран Заев приеха общ кандидат за поста президент на Северна Македония - професор Стево Пендаровски.
 
Собственикът на компанията „Делта холдинг“ Мирослав Мишкович и наследникът му Марко бяха признати за виновни
Собственикът на компанията „Делта холдинг“ Мирослав Мишкович, смятан за един от най-богатите хора на Балканите, и синът му Марко бяха признати днес от Специалния съд в Белград за виновни в укриване на данъци, предаде Танюг.
 
Министър Дамарис Алвис обяви началото на кампания, която ще учи момчетата да поднасят цветя на момичетата
Бразилската министърка по въпросите на жените, семейството и човешките права Дамарис Алвис предупреди, че идеологиите, които се обявяват за равенство между двата пола, може да насърчат насилието срещу жените, предаде Франс прес.
.
Отнемат имунитета на Жан-Мари Льо Пен
Депутатите в Европейския парламент гласуваха за отнемане на парламентарния имунитет на съоснователя на крайнодясната френска партия "Национален фронт", сега "Национален сбор", Жан-Мари Льо Пен по искане на френското правосъдие, предаде Франс прес.
.
Словашката Ерин Брокович излиза начело в надпреварата
Дебютантка в политиката, тя неочаквано излезе на първо място в анкетите за президентските избори на 16 март, след като друг опозиционен кандидат се оттегли и я подкрепи. Посланието й се хареса на избирателите, обърнали се срещу управляващата партия Смер, която от 2006 г. господства в политическия пейзаж на страната и има най-голямата парламентарна група.
.
Доживотен затвор за терориста от еврейския музей в Брюксел
Съдът в Брюксел произнесе доживотна присъда срещу Мехди Немуш - извършителя на терористичния акт в Еврейския музей през 2014 г. Iъдът призна Немуш за виновен за убийството на четирима души.
.
.
Накратко
Четвърти министър в словенското правителство подаде оставка

Словенският министър на здравеопазването Само Факин подаде оставка заради продължително и тежко боледуване, предаде агенция Хина. 63-годишният Факин е лекар, бивш директор на Института за здравно осигуряване. В последно време той бе критикуван от служители в здравеопазването и влезе в конфликт със синдикатите. Това е четвъртата смяна на министър в коалиционното правителство на Марян Шарец за по-малко от половин година от началото на мандата му. Преди Факин се оттеглиха от постовете си министърът на околната среда Юре Лебен, министърът без портфейл Марко Бандели и министърът на културата Деян Прешичек. Въпреки оставките на няколко министри, които са от различни партии, след тяхното напускане коалиционните партньори бързо успяваха да се споразумеят за замяната им и стабилността на словенското правителство не бе поставена под въпрос, отбелязва Хина.

Кръстиха сандвич на депутат

Словенска верига заведения за бързо хранене, специализирана в продажба на сандвичи, се възползва от актуална политическа афера, която доведе до принудителната оставка на член на парламента, и пласира на пазара сандвич "Депутат", предаде Танюг. Компания "Сендвичарна" обяви, че посвещава този продукт на депутата Дарий Крайчич, който по настояване на своята партия Листа на Марян Шарец подаде оставка, след като призна, че в почивката на парламента си е взел сандвич в близкото заведение и си излязъл, без да го плати, защото касиерките не му обръщали внимание, а той бързал. Макар че по-късно той си платил сандвича и казал, че си е направил "обществен експеримент", за да провери бдителността на касиерите, премиерът Марян Шарец настоя Крайчич да подаде оставка като депутат.
Компания "Сендвичарна", която освен в Любляна има заведения в още три града, се възползва от този случай, за да рекламира стоката си. Сандвич "Депутат" е направен от пълнозърнест хляб, словенски месни деликатеси и маринована чушка. Първата серия от 90 "Депутати" е била изпратена като дарение в народната кухня в Любляна. Цената на сандвич "Депутат" е 2,5 евро.

Главният специален прокурор на Черна гора заяви, че няма да подаде оставка

Главният черногорски специален прокурор Миливое Катнич заяви, че не съществува нито една причина да се отегли от този пост въпреки искането на гражданите да подаде оставка, съобщи Танюг. По-добре би било, ако имат къде, да обработват малко земя, да садят лук или нещо друго, защото пред нас е трудна и мрачна година. Не бил искал някой да схване това като обида, а като добронамерен съвет, тъй като и аз това върша, заявил Катнич пред излизащия в Подгорица вестник "Дан" и добавил, че резултатите, които е осъществил от назначаването си, дават отговор на въпроса ще подаде ли оставка или не. Според думи му той ще подаде оставка, само ако не изпълни очакванията в съдебния процес за опит за тероризъм в деня на изборите.