Балканите
Премиерът Зоран Заев изпрати апел към гражданите да подходят към инициативата сериозно
Решението за произвеждане на референдум, на който гражданите на Република Македония ще трябва да се произнесат по въпроса “Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция”, бе прието с 68 гласа “за” в македонския парламент. Според гласуваното парламентарно решение референдумът ще се произведе на 30 септември 2018 г., но онова, което отстъпва от смисъла на съществуването на тази най-демократична форма за взимане на решения, е това, че резултатите от гражданското допитване няма да бъдат задължаващи за онези, които насрочват референдума, т.е. референдумът ще има консултативен характер, което на практика или според премиера Заев означава, че ако гражданите си останат вкъщи, институциите ще решат вместо тях.
 
Хората в университета промиха мозъка на сина ми, твърди Алия Ганем
Майката на Осама бин Ладен - Алия Ганем, проговори за първи път след смъртта на сина си, който беше ликвидиран от американски специални части през май 2011 г. В пространно интервю за британското издание “Гардиън” тя описа бившия лидер на “Ал Кайда” като добро дете, което много обичало майка си. Ганем разказа, че Осама е бил много срамежливо момче, което се е превърнало в силна и набожна личност в началото на 20-те си. Умно дете, което по някакъв начин се е отклонило от пътя си след постъпването в Университета “Крал Абдул Азис” в Джеда, където Осама е следвал “Икономика”.
 
Дори от гроба диктаторът от 20 век, управлявал Испания с желязна ръка, продължава да разделя страната
Новото левоцентристко правителство на Испания казва, че преместването на балсамираното тяло на ген. Франсиско Франко от възвеличаващия го мавзолей ще е първата от поредица символични крачки, насочени към помиряване с бурната история на страната. Критици на правителството и наследници на Франко се противопоставят и се заричат да съхранят паметта за режима, на който според тях трябва да се отдаде дължимото за “модернизирането на Испания”.
.
Китай забрани Мечо Пух
Властите в Китай забраниха новата филмова адаптация за Мечо Пух, предаде в. „Гардиън“. Мотивите за решението така и не бяха официално оповестени, но въпреки това причината за крайните действия е повече от ясна за всички почитатели на закръгления лакомник в азиатската страна. В последните години президентът на Китай Си Дзинпин нееднократно беше сравняван с глуповатото и мързеливо мече, което никак не се понрави на властите в страната.
.
Още новини
.
Све­тът Правителството на Бангладеш предложи да се въведе смъртно наказание за съзнателно причинени пътнотранспортни произшествия, при които има загинали, в опит да успокои продължаващите от седмица протести срещу несигурността по пътищата, на фона на нови сблъсъци между студенти и полицаи, предаде Франс прес. Министърът на законодателството и правосъдието Анисул Хак съобщи, че правителството е одобрило законопроект, който разрешава прилагане на смъртно наказание, “ако при разследването се докаже, че смъртен случай при пътна катастрофа е бил причинен умишлено”. През последните дни из цял Бангладеш зачестиха протестите след смъртта на двама младежи, блъснати от твърде бързо движещ се автобус. Десетки хиляди протестиращи студенти подпалиха осем автобуса и блокираха столицата Дака и други райони в страната с искане за по-добра безопасност по пътищата.

Сингапур ще сканира ирисите на пътниците на някои от граничните си пунктове, за да изпробва тази скъпа технология, която един ден може да измести взимането на пръстови отпечатъци. Това съобщи Ройтерс, цитирайки местни медии. Това е последната от серията висототехнологични инициативи в града държава, която предизвика опасения сред правозащитници, че се нарушава правото на частен живот. Новата система за проверка с променлив успех е била използвана в други страни като САЩ и Великобритания и може да струва пет пъти повече от системите за проверка чрез пръстови отпечатъци.