Балканите
В третата, заключителна фаза, за приемане на поправките в конституцията, ще е необходима и подкрепа от опозиционните депутати
Македонският парламент прие четирите поправки в конституцията, с които името на страната се променя в Северна Македония и се потвърждава държавният суверенитет и македонската идентичност, пише македонскят информационен сайт Фактор. Заседанието продължи три дни от възможни 12, колкото предвижда правилникът за дебати за четири поправки, тоест по три дни за всяка поправка.
 
Бившата френска дипломатка Саломе Зурабишвили встъпва в длъжност на 16 декември, опозицията не признава резултатите
Няколко десетки хиляди грузинци излязоха на 2 декември по улиците на столицата Тбилиси, за да протестират срещу манипулираните според тях президентските избори, спечелени от кандидатката на управляващата партия, предаде Франс прес. С призиви за свикване на предсрочни парламентарни избори протестиращите заляха централния булевард "Руставели", на който се намира парламента.
 
Френският президент Еманюел Макрон се завърна от среща на върха в Аржентина и завари страната си в объркване и безпорядък след съпроводените от насилие протести. Антиправителствените бунтове предизвикаха шок в Париж и други френски градове и изправиха Макрон пред най-тежката му политическа криза, изтъква в. “Файненшъл таймс”.
.
Щракнаха белезниците на новия бос на Коза ностра
Антимафиотите от Палермо закопчаха осемдесет годишния бижутер Сетимо Минео, който според силите за сигурност е върховният бос на „новата купола”
.