Балканите
Атина се завръща на международните пазари тази година
Властите в Гърция са извършили от началото на годината хиляди конфискации на банкови сметки, имоти и доходи заради бум на домакинствата и фирмите с просрочени задължения към държавата, съобщава „Имерисия”. Само за първите два месеца на годината тези задължения са възлезли на 2,6 млрд. евро, а общата сума на дълговете към данъчните е близо 94 млрд. евро.
 
Поне 10 000 са цивилните жертви на войната в страната
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова десетки страни да увеличат помощите си за разкъсвания от война Йемен, който е смятан за една от най-големите хуманитарни кризи в света и е изправен пред най-голямата в света гладна криза, предаде Асошиейтед прес. Гутериш откри конференцията за помощи в Женева, която е организирана съвместно от ООН и външните министри на Швеция и Швейцария.
 
Движението на Бепе Грило е готово да управлява, но може да се наложи да престъпи обещанието си да не се съюзява с други партии
Антисистемното Движение “5 звезди”, което вече е най-популярната партия в Италия, изпреварва разделените си съперници, като една година преди изборите вече изготвя политическата си програма. Тъй като управляващата левоцентристка Демократическа партия е заета с тежка битка за лидерския пост, а десноцентристките партии не могат да се разберат кой да ги ръководи, допитванията дават на “5 звезди” все по-голяма преднина,
.
Папата отива с надежда за мир в Египет
Папа Франциск изпрати видеопослание от Ватикана, в което казва, че ще отиде в Кайро като приятел на египетския народ и вестител на мира, предаде Асошиейтед прес.
.
.
Орбан скочи на Сорос
Виктор Орбан
Джордж Сорос
В реч пред Европарламента

Имаме спор с голям американски спекулант, който разруши живота на милиони европейци със своите финансови спекулации. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред Европейския парламент. „Сорос и неговите организации искат да вкарват по един милион мигранти в ЕС на година, отхвърляме това предложение”, подчерта Орбан.

Унгарският премиер изрази удивлението си, че Сорос, който открито се противопоставя на еврото, продължава да бъде приеман с отворени обятия от европейски лидери. Орбан вероятно визираше насрочената за петък среща в Брюксел на председателя на Еврокомисията (ЕК) Жан-Клод Юнкер с финансиста.

„Унгария се е врекла в ЕС и това не подлежи на въпрос, но сме недоволни от ЕС и искаме да го променим”, заяви още Орбан.

„Ако не сте съгласни с нас, готови сме за спор, но не ни съдете”, призова той евродепутатите. Досегашните резолюции на ЕП за Унгария не издържаха изпитанията на времето, бяха провал, коментира унгарският премиер.

Искаме да говорим открито, дори това да не се харесва на всички. Не може да очакваме всички държави в ЕС да бъдат еднакви. Запазваме си правото да преценяваме сами с кого да живеем, подчерта Орбан.