Балканите
63-годишният депутат не изпитва никакви угризения за войните в бивша Югославия
Безполезно е да се очаква и най-малко угризение от страна на Воислав Шешел преди произнасянето на присъдата от апелативна съдебна инстанция за ролята му по време на войните в бивша Югославия: една “Велика Сърбия” на Балканите “остава актуална”, казва за АФП сръбският краен националист. Международният наказателен трибунал за бивша Югославия оправда през 2016 г. този трибун, чиито речи разпалиха сръбския национализъм по време на кървавите конфликти през 90-те години на миналия век.
 
Доминира на политическата сцена от 1991 г., винаги е бил крайно поляризираща личност
Президентските избори в Черна гора доведоха до завръщането на дългогодишния лидер на страната Мило Джуканович на поста държавен глава, отбелязват информационните агенции. Лидерът на Демократичната партия на социалистите Мило Джуканович е спечелил 53,9 процента от гласовете на избирателите, според окончателните резултати, обявени от Държавната избирателна комисия, съобщи националната телевизия РТЦГ.
 
Лидерът на арменската опозиция – депутатът Никол Пашинян, обяви началото на ненасилствена нежна революция в страната, предаде „Нюзру”. Той направи това изявление във вторник пред демонстрантите, изпълнили площад „Франция” в центъра на столицата Ереван. Това стана в непосредствена близост до арменския парламент, където в същото време течеше гласуването за избиране на министър-председател.
.
Справедливост за Дафне Галиция в остров на безнаказаност
Маргарет Атууд, Салман Рушди и още над 250 писатели през седмицата отправиха критики към Малта, че не е хвърлила светлина върху убийството
.
Удушена репортерка в Салвадор
Салвадорската журналистка Карла Турсиос, работила за всекидневника “Пренса графика”, е била убита, предаде Франс прес,
.
.
Демонстрации за Ян Куциак в Словакия Десетки хиляди излязоха на 15 април по улиците на населените места в Словакия за поредния антиправителствен протест след убийството на словашки журналист и годеницата му, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите в столицата Братислава и източния град Хуменне настояваха за независимо разследване на убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова на 21 февруари. Застреляният журналист бе разследвал корупция в правителствените среди. Двойното убийство предизвика масови протести, довели до оставка на правителството на Роберт Фицо. Съставено бе друго правителство, но от същите три партии и мнозина словаци смятат, че промените са недостатъчни, отбеляза АП.