Гръцкото правителство оцеля при вота на недоверие
Алексис Ципрас спечели, макар и с крехко мнозинство вота на доверие, който бе гласуван в сряда посреднощ в гръцкия парламент. На мястото на управляващата коалиция Ципрос успя да сглоби конфигурация от неговата партия СИРИЗА, към която се присъединиха депутати-отцепници от другите парламентарни групи плюс независими народни представители. Вотът на доверие не се отнася до намирането на конюнктурно мнозинство, а имаше за цел формирането на едно „ново прогресивно мнозинство”, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и развитието Янис Драгасакис. Гръцкият вицепремиер прогнозира също, че Преспанското споразумение ще бъде ратифицирано, „защото съществува парламентарно мнозинство в подкрепа на това споразумение и в крайна сметка това мнозинство ще намери израз”.
 
Убиецът заяви, че си е отмъстил по политически причини
Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предадоха ТАСС и ДПА. Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга “Спрете омразата”. Подобни протести имаше и на други места. Лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински изрази “дълбока болка” от смъртта на опозиционния кмет на Гданск. “Солидарен съм със семейството (на Адамович) и искам да изразя дълбоко съжаление за смъртта на вашия съпруг, баща и брат”, каза от негово име говорителка на партията “Право и справедливост”.
 
Британският премиер е нежелана от партията си и от парламента, но остава на поста заради Брекзит
След като загуби с огромно мнозинство гласуването в Камарата на общините във вторник, британският премиер Тереза Мей все пак оцеля. В сряда вечерта кабинетът й оцеля с 325 гласа в негова подкпрепа и 306 против. Но трудното тепърва предстои. Великобритания е изправена пред криза и не е ясно дали Мей е част от проблема или част от решението. Картите, с които разполагаше, бяха лоши, но и тя не ги изигра добре. Мей прахоса два от 24-те месеца за преговори, като хазартно заложи на общи избори, за увеличи подкрепата за себе си, но вместо това остана с правителство на малцинството.
.
Македония избира президент на 21 април
Президентските избори в Македония ще бъдат насрочени до 8 февруари, като първият изборен кръг вероятно ще се проведе на 21 април, а вторият - на 5 май, съобщи председателят на парламента Талат Джафери. Първият кръг трябваше да се състои на 14 април, вторият - на 28 април, но като се има предвид, че втория кръг съвпада с Великден, обмисляме да преместим датите със седем дни. Това означава първият кръг да се проведе на 21 април, а вторият - на 5 май.
.
Докараха от Боливия Чезаре Батисти
В еуфорията от закопчаването в Боливия на Чезаре Батисти Италия си спомни, че все още й бягат поне 50 опасни терористи като него, битуващи живи и здрави в чужбина. Те са както „червени”, така и „черни”, тоест членували са в екстремистки организации на крайната левица и на крайната десница, превръщайки най-вече седемдесетте години на миналия век в „оловни“. Това е най-популярното журналистическо клише, което пишещото братство из Апенините обикновено използва като метафора на онова кърваво време на показни убийства и на много страх.
.
Още новини
.
Све­тът  Мексиканският парламент одобри създаването на национална гвардия, информира ТАСС. Инициативата, приета с 362 гласа “за" при 119 “против", дойде от президента Андрес Лопес Обрадор. Националната гвардия трябва да стане още един инструмент за борба с престъпността, заляла страната. Очаква се числеността на организацията през идните няколко години да достигне 50 000 души, като в състава й ще влязат представители на федералната, военната и военно-морската полиция. През последните години Мексико се бори с невиждан бум на насилието. По данни на националната система за обществена сигурност от януари до ноември 2018 г. в страната са регистрирани над 26 000 умишлени убийства, което е с 1300 повече от същия период на 2017 година. При това над 18,1 убийста са извършени с огнестрелно оръжие. Отговорността за гибелта на хиляди мексиканци носи наркомафията.

Бившият френски министър на вътрешните работи Клод Геан получи окончателна ефективна присъда от една година затвор по дело за злоупотреба с държавни средства, след като жалбата му на най-висшата съдебна инстанция бе отхвърлена днес, предаде Франс прес. В решението на Касационния съд, до което АФП е получила достъп, най-висшата съдебна инстанция във Франция е потвърдила присъдата от две години затвор, едната от които условно с изпитателен срок, издадена на 23 януари 2017 г. от Парижкия апелативен съд срещу Геан, бившата “дясна ръка” на експрезидента Никола Саркози. По същото дело Геан бе осъден още на глоба от 75 000 евро и на забрана да заема държавни постове през следващите пет години. Той обаче може да се размине със затвора, тъй като във Франция присъдите под две години затвор може да бъдат заменяни с алтернативни наказания, отбеляза Франс прес.