Заместник-министър Събев: Първият вариант на "Програма за морско дело, рибарство и аквакултури" 2021-2027 ще бъде готов в най-кратки срокове

Управляващият орган има амбицията в най-кратки срокове да изготви първи вариант на "Програма за морско дело, рибарство и аквакултури" 2021-2027 /ПМДРА/. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев на работен семинар "Национална среща на местните инициативни рибарски групи - 2021", който се провежда в к. к. "Боровец", съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

Събев подчертал, че прилагането на подхода Водено от общностите местно развитие /ВОМР/ е заложено в проекта на новата програма. "Той е в съответствие с трети приоритет на новия регламент, а именно "Осигуряване на условия за устойчива синя икономика в крайбрежните, островните и вътрешните райони и насърчаване на развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури", е уточнил заместник-министърът. Той съобщил, че новият регламент за създаване на Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури за програмен период 2021-2027 г. е вече факт.
На семинара заместник-министър Събев изтъкнал, че прилагането на подхода ВОМР допринася за развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури в крайбрежните и вътрешните райони на страната. Той уверил, че темповете на изпълнение за "Повишаване на заетостта и териториалното сближаване" по ПМДР нарастват с всеки изминал ден. "До момента са отворени 86 процедури, постъпилите проектни предложения са 157 броя, а сключените договори са 82 на стойност 11 743 085 лева. Процесът по обявяване на процедури за прием на проектни предложения по мерки от стратегиите на МИРГ и сключване на договори с бенефициентите е интензивен и очакванията ни са да продължаваме с все по-бързи темпове да бележим напредък по приоритета, като считам че вече е наличен необходимият административен капацитет на всички нива, включително и в екипите на МИРГ", е съобщил още заместник земеделският министър.
Той приветствал инициативата на МИРГ Самоков за организиране на срещата, на която се дискутират въпроси с практическа насоченост, и се споделят добри практики и опит. По думите му, всичко това ще допринесе за оптимизиране на процеса по прилагане на подхода.

Подобни статии

 • Изплатиха близо 450 хил. лв. компенсации на розопроизводителите

  Изплатиха близо 450 хил. лв. компенсации на розопроизводителите

  Държавен фонд  „Земеделие“ е  изплатил 444 339 лева на 7 розопреработватели по помощта de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Подадените заявления по помощта са 15, от които допустими са 11. Останалите 4 розопреработватели ще получат субсидиите си след приключване на допълнителните административни проверки.

  107
 • Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г.

  Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г.

  Добитата пшеница през 2021 г. е с 52 процента повече от предходната година, която беше изпълнена с редица проблеми в зърнопроизводството. Това е най-добрата година от 2017 г. насам за сектора у нас. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по зърно, съобщиха от пресцентъра на министерството.

  149