Симеон Юродиви външно давал вид на слабоумен, но тайно водел благодетелен живот

"Юродив", картина от руския художник В.И. Суриков. Картината е илюстративна и не изобразява Св. Симеон Юродиви.

Симеон Юродиви най-вероятно се е подвизавал в Сирия през VI в. Неговото житие (Ὁ βίος τοῦ ἁγίου Συμεών τοῦ διὰ Χριστὸν Σαλού, BHG 1677, CPG 7883) е написано през VII в. от Леонтий, епископ на гр. Неаполис на остров Кипър.

Св. Симеон е роден в гр. Едеса, първоначално е отшелник, а по-късно броди по улиците на гр. Емеса като юродив. Житието разказва за необичайния аскетичен подвиг на Симеон, който се преструва на умопобъркан и глупав, с поведението си обижда и скандализира жителите на Емеса, а тайно води благочестив живот, отдаден на пост, бдение и молитви.

Юродството е особено почитано в православието, а юродивите, макар и външно да давали вид на луди или скандални или да ходели полуголи и боси през зимата, обикновено били надарени с необикновена мъдрост и проникновеност. Целта на фалшивата им "юродивост" на тези странстващи монаси е да се отрекат от гордостта и суетата, и чрез униженията, обидите и презрението на околните да приемат своя тежък кръст заради Христа. Заради тези им качества много знатни особи, например руските царе, уважавали юродивите.

Житието на Симеон Юродиви е преведено още през старобългарската епоха и днес е запазено в две редакции - източнославянска и българска. Най-ранният препис (ръкопис Cod. slav. Vindobonensis №152 (137), т. нар. Михановичев патерик) е български по произход и датира от ХIII век.

Подобни статии