За ЧНГ такситата ни сурвакат с по-високи цени

Сериозен скок бе регистриран в цената на таксиметровите услуги в София от нова година. Повишението от над 30 процента изненада “приятно“ софиянци в новогодишната нощ, защото много от тях предпочетоха да са на открито или на гости при роднини и приятели. Някои извозени граждани споделяха в мрежите за 35% увеличение, а други споменаваха дори 40%. 

Още по-празнично беше и заради факта, че градски транспорт нямаше. София беше и тъмна, и мръсна, и страшна, както пее Богдана Карадочева в една своя песен. Аз бих допълнил - и пълна с бездомни стресирани кучета. Липсата на коледна украса в мрачноватия столичен град бе компенсирана от светлините на жълтите таксита, които грееха като коледни играчки в новогодишната нощ.

Минималните и максималните тарифи на бакшишите бяха увеличени драстично с решение на Столичния общински съвет (СОС). Предложението за това дойде от ВМРО и коалиционните им ортаци от ГЕРБ. В края на миналата година някой пусна партенката, че увеличението на цените на такситата се отлага и много хора, които ползват редовно услугата, се зарадваха. Новината обаче се оказа фейк заря, които изпука и просветна в мрака, а после угасна като джамовете на Столична община след 18,30 часа.

Така минималната дневна тарифа в София от 77 стотинки на километър през 2021 година, вече е 1,05 лв., а минималната нощна от 88 стотинки скочи на 1,21 лв. Максималната дневна пък нарасна от 1,30 на 1,78 , а максималната нощна - от 1,60 на 2,19 лв.

Увеличението на цените дойде по настояване на таксиметровите шофьори. Причината е, че те не са били актуализирани “от години”, а и има скок на цената на газа, с който се движат повечето от жълтите коли.

Увеличение има и в други областни градове на страната, като например Кюстендил. Това увеличава цените на такситата и в малките населени места, защото процесите са свързани. Ако например цените на такситата във Враца се увеличат, това неминуемо ще се отрази на цената услугата в Мездра и други по-малки градове от областта.

Подобни статии