Китайските депутати откриха сесията на парламента с маски

Президентът Си Цзинпин и други китайски лидери се появиха без маска на лицето пред около 5-те хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители за годишната сесия в Голямата зала на народа.

Отложената заради кризата с новия коронавирус годишна сесия на китайския парламент започна днес. Депутатите обаче носят маска и преминаха множество тестове за коронавируса, предаде Ройтерс.

Президентът Си Цзинпин и други китайски лидери се появиха без маска на лицето пред около 5-те хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители за годишната сесия в Голямата зала на народа. Тази година депутатите, идващи от цялата страна, трябваше да се подложат на множество тестове за коронавируса и бяха изолирани в хотели. Срещите с медиите и речите ще бъдат в онлайн формат.

Първоначално бе планирано сесията на парламента да бъде проведена в началото на март, но се наложи тя да бъде отложена с повече от два месеца заради въведените в цялата страна ограничителни мерки, целящи да попречат на разпространението на коронавируса. Рестрикциите в Пекин останаха в сила до последните дни на април.

Това е първият случай на отлагане на сесия на китайския парламент от 25 години и организирането й показва ясно решимостта на правителството, което се бори с причиненото от коронавируса забавяне на икономиката, отбелязва Ройтерс.

"От политическа гледна точка е важно да я проведат, въпреки цената и рисковете, свързани с коронавируса", заяви Греъм Смит от Факултета по тихоокеански въпроси в Австралийския национален университет. Това показва сила и цели да успокои притесненията както на хората, така и на управляващата партия, допълни той.

След като се подложиха на тестове за коронавируса, депутатите трябваше да съобщят подробности за пътуванията и срещите си през последните седмици. Някои от тях освен това са били поставени под карантина.

Репортерите от държавните медии са били под карантина в продължение на една седмица и им е наредено по време на сесията да ходят само от хотела си до медийния център.

Подобни статии

 • САЩ вдигнаха мерника и на съпругата на Мадуро

  САЩ вдигнаха мерника и на съпругата на Мадуро

  Съединените щати се готвят да обвинят съпругата на президента на Венецуела Николас Мадуро следващите месеци в престъпления, които могат да включват трафик на наркотици и корупция, съобщават за "Ройтерс" четирима души, запознати със случая.

  40
 • Доналд Тръмп заплаши да спре Туитър

  Доналд Тръмп заплаши да спре Туитър

  Американският президент Доналд Тръмп заплаши днес да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре - ден след като Туитър за първи път постави предупредителен знак на някои негови постове, подсказвайки на абонатите си да проверят достоверността на съдържащите се в тях твърдения, предаде Ройтерс.

  86
 • Принц Чарлз плаща 5 млн. долара годишно за охраната на Хари и Меган в САЩ

  Принц Чарлз плаща 5 млн. долара годишно за охраната на Хари и Меган в САЩ

  Принц Хари и американската му съпруга Меган са започнали да изплащат ремонта на резиденцията си в Уиндзор, който струва два милиона и четиристотин хиляди британски лири. Преди това те поискали престолонаследникът принц Чарлз да покрива астрономическите разходи по охраната им в САЩ, съобщава "Дейли мейл".

  68