€1 годишен наем в немска колония

Изискването за „Фугерай“ - 3 пъти на ден молитви за създателя на селището

Изглед от "Фугерай"

Колонията на Фугер е сред най-големите туристически атракции на Аугсбург. Но тя е и много повече от това: живописният квартал в сърцето на баварския град е най-старото социално селище в света. Нарича се "Фугерай" и е създадено още преди 500 г. за нуждаещи се, съобщи „Дойче веле“.

Който иска да живее тук, трябва да отговаря на няколко условия. Те са определени още през 1521 г. от богатия аугсбургски търговец Якоб Фугер, а фондацията, която поддържа селището, все още се намира в ръцете на семейство Фугер - цели 500 г. след създаването му.
В "къщите за бедняци" били настанявани надничари и занаятчии, които едва свързвали двата края. Условието било да са честни и да си търсят работа. Просяци не били приемани. Имало още изисквания - били настанявани само хора, родени в Аугсбург, които освен това трябвало да са католици и по три пъти на ден да се молят за здравето на благодетеля си Фугер. Годишният наем възлизал на 1 рейнски гулден, което в онези времена отговаряло на седмичната заплата на един занаятчия.

Днес наемът си остава същият - от жителите на квартала се събират по 88 евроцента годишно. И в наши дни настанените там трябва да са католици, но дали се молят по три пъти на ден за здравето на основателя на колонията това едва ли може да се контролира.
Илона Барбер живее в селището от шест години. С малката си пенсия трудно успявала да плаща наем. 71-годишната жена живее с две кучета, две котки и шест птички в жилище в селището. "Много ценя солидарността между хората, които живеят тук. И, разбира се, факта, че не ми се налага да броя всяка стотинка", казва жената. Селището има собствен музей и магазин за сувенири.

 

Подобни статии