10 000 новородени от бедни семейства ще бъдат подпомогнати с бебешки продукти

За повече от 10 000 новородени ще бъде осигурено материално подпомагане с най-необходимите бебешки продукти. Помощта е предназначена за деца от семейства с ниски доходи, деца в риск, както и за деца, настанени в приемни семейства, потребители на социални услуги, деца на майки, жертви на насилие и други.

Подкрепата ще е по Програма за храни и основно материално подпомагане за периода 2021 - 2027 г. Това предвижда проектът й, който е публикуван за обществено обсъждане.
Пакетите ще включват бебешки пелени, кърпи, бебешки козметични продукти и др. продукти, съобразени с основните нужди и възрастта на детето. Този вид подпомагане ще се предоставя най-малко два пъти до навършване на шест месеца на детето.
За всеки конкретен случай ще има индивидуална преценка, като освен доходния тест ще бъдат оценявани и нивото на материално лишение на семейството и необходимостта от този вид подкрепа.
Продуктите в пакета ще бъдат закупувани от АСП по реда на действащите правила за обществени поръчки и ще бъдат насочени към складове за съхранение и последващо разпространение към семействата на новородените деца
С детска кухня със здравословна храна ще бъдат подпомогнати повече от 10 000 деца от 10 месеца до тригодишна възраст. С този вид подпомагане се цели осигуряване на здравословно и пълноценно хранене
на децата в най-ранна детска възраст. Програмата се фокусира върху деца до 3-годишна възраст, които са обект на социално подпомагане. Ще има възможност за идентифициране и на деца и семейства, които остават извън обхвата на системата за социално подпомагане, но за тях е установена необходимост от такова подпомагане.
През 2019 г. 27.5 на сто от децата на възраст до 17 години в България са изложени на риск от бедност, или с 0.9 процентая повече спрямо 2018 година.
През 2019 г. приблизително седем от десет деца (68.3 на сто), чиито родители са с начално или без образование, живеят в бедност. Приблизително 16 пъти по-малко, или 4.3 на сто, са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност. Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е седем пъти по- висок от този при децата с родители с висше образование. Възможността да се осигурят определени потребности на децата се различава в зависимост от етническата принадлежност на респондентите. През 2019 г. относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) e, както следва: 30.5 на сто от българската етническа група, 45.4 на сто от турската етническа група, 83.1 на сто от ромската етническа група и 28.1 на сто от друг етнос.
По данни от НСИ, през 2019 г. относителният дял на децата в България, за които не може да се осигури поне веднъж дневно едно хранене, включващо месо, пиле или риба и поне веднъж дневно пресни плодове, е 17.6 на сто.

Подобни статии

 • КНСБ: Възрастните хора ще получат преизчислените пенсии чак от януари

  КНСБ: Възрастните хора ще получат преизчислените пенсии чак от януари

  Пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии,  които ще бъдат актуализирани с повишаването на тежестта на всяка година стаж от 1,2 на 1,35 процента, през януари. Тъй като Народното събрание гласува тези нови размери да влязат в сила от 25 декември 2021 г., през януари възрастните ще получат и допълнителна сума за шест календарни дни по новата формула. Това каза пред БНР националният секретар на КНСБ и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

  133
 • Пенсионерите в София с 200 лв. по-богати

  Пенсионерите в София с 200 лв. по-богати

  Пенсионерите в столицата вземат 100-200 лв. повече от тези, които живеят в провинцията. Най-драстична е разликата между столичани и хората в Разград, Кърджали, Търговище и Силистра, става ясно от данните на НОИ за първите шест месеца на годината. В София възрастните получават средно 615 лв. за старост на месец.

  207
 • Омбудсманът Диана Ковачева поиска НОИ да преизчисли служебно пенсиите на над 172 000 души

  Омбудсманът Диана Ковачева поиска НОИ да преизчисли служебно пенсиите на над 172 000 души

  Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов да организира служебно преизчисляване на индивидуалния коефициент на пенсиите при 172 226 души, засегнати от промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

  123