100 агенти на ЦРУ с Хаванския синдром

Русия може би е отговорна за това, разследването е поверено на водещия издирването на Осама

Около 100 агенти на ЦРУ и членове на техните семейства са сред 200-те американски представители, засегнати от Хаванския синдром, предаде Ройтерс.

Това съобщи директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в интервю за Националното обществено радио. Той визираше мистериозното болестно състояние, включващо мигрени и замайване, засегнало американски представители и техни близки.
Бърнс каза, че е умножил усилията на ЦРУ да се установи каква е причината за синдрома. Той потвърди, че е наел високопоставен служител, който едно време оглавяваше издирването на Осама бин Ладен, да ръководи сега екипа, разследващ причините за синдрома. Самоличността на този офицер, ветеран от ЦРУ, все още е засекретена според в. „Уолстрийт джърнал“.

Тройно увеличен е и медицинският персонал, участващ в разследването.
Освен това е съкратено времето за чакане за засегнатите служители, за да бъдат приети в Националния военно-медицински център „Уолтър Рийд“.

Хаванският синдром, който освен главоболие и замайване включва и гадене и загуба на памет, е наречен така, защото за първи път за него съобщиха американски представители в Посолството на САЩ в Хавана през 2016 г. Оттогава десетки допълнителни случаи бяха докладвани в US дипломатически мисии в Китай, Русия, Европа и Централна Азия. Миналата седмица администрацията на президента Джо Байдън оповести, че „разследва енергично“ съобщения за потенциални нови случаи във Виена.

“Аз съм убеден, че това, което нашите служители и някои членове на семействата им, както и други служители на правителството на САЩ са изживели, е реално и сериозно“, заяви директорът на ЦРУ. Бърнс припомни, че комисия в американската Национална академия на науките миналия декември е преценила като вероятна теорията, че насочени енергийни лъчи предизвикват синдрома. Директорът на ЦРУ заяви сега, че е много вероятно синдромът да е нарочно предизвикан и че Русия може би е отговорна за това. “Аз съм абсолютно решен – а аз посветих много време и енергия за това през четирите месеца, откакто съм директор на ЦРУ, да стигна до дъното на въпроса, както и кой е предизвикал това“, заяви Бърнс.

В първото си интервю, откакто бе утвърден на поста си като шеф на агенцията през март, той също така обсъди бъдещето на ЦРУ в Афганистан и теорията, че епидемията от коронавирус е била предизвикана от изтичане от китайска държавна лаборатория в Ухан. Бърнс заяви, че Китай си остава главен фокус за ЦРУ в ерата на Байдън. Той изтъкна, че това е „най-голямото геополитическо предизвикателство, с което САЩ се сблъскват“ този век. Той допълни, че ЦРУ трябва да засили експертизата си за Китай, включително като наеме повече говорещи китайски език. Едно непосредствено предизвикателство е разследването на ЦРУ за произхода на коронавируса. „Честният отговор днес е, че не можем да предложим категорично заключение дали той е произлязъл от инцидент в лаборатория, или от естествено предаване от заразени животни на хора“, заяви Байдън. „Възможно е, както при много други неща, че може никога да не стигнем до категоричен извод. Но това няма да бъде поради недостиг на усърдна работа или усилия по този въпрос, за да се опитаме да разкрием колкото се може повече какво е станало“.

Подобни статии