100 хил. евро за квадрат “на зелено“ в Монако

По около 100 хил. евро за квадрат “на зелено“ се предлагат в Монако луксозни жилища, пише Financial Times. Статистиката на Knight Frank сочи средна цена на имотите от високия сегмент в княжеството от 54 846 евро на кв. м.

Инвестицията за изграждането на 125-те апартамента в новата баровска сграда е за цели 2 млрд. евро. Строежът е в Маретера - отвоюван от морето терен от 60 декара. В затворения комплекс ще има и парк, магазини и малко пристанище. Планира се да отвори врати през 2024 г.

Проектът е амбициозен, още повече в условията на пандемия. Кризата, свързана с нея, свали средната наемна цена в Монако с 23% миналата година до 89 евро на кв. м на месец, сочат данни на консултантската компания Savills.

Само 16 пък са новопостроените жилища, продадени през 2020 г., спрямо 33 през 2019 г., а разрешенията за строеж са намалели от 429 на 395, сочат данни на правителството. Спадовете контрастират с ръстовете на покупките от жители на Монако на по-големи, по-удобни при блокада втори жилища на Френската Ривиера и в околностите й.

Подобни статии