1000 места повече в София от наличните кандидат-първолаци

Кандидат-първолаците в София тази година са по-малко от разкритите в общинските училища места. Общо 10 676 родителите са подали кандидатури за прием в първи клас на децата си в електронната система, съобщиха от Столична община. Разкритите места обаче са 11 778 или с над 1000 повече, уточнява "Монитор".

Електронната система бе затворена в петък в 18 часа. Резултатите от първото класиране ще бъдат обявени следващата седмица в петък (4-и юни). При осъществяването на приема водещ критерий е уседналостта. В първа група попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в същото училище. Втора група са децата с постоянен или настоящ адрес в района на училището, които не са сменяни през последните от 1 до 3 години. Трета група обхваща кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес, непроменяни през последната година. В четвърта група пък попадат хлапетата, чийто адрес е извън прилежащия район на училището. Когато кандидатите от една група са повече от обявените места в план-приема на дадено школо, малчуганите се класират по допълнителни критерии. Когато и в този случай има повече подадени кандидатури за едно и също място, има жребий.

Записването на класираните на първия етап става от 7-и до 11- и юни в 17 часа. Всички родители, чиито данни са потвърдени по служебен път и не са им необходими допълнителни документи, ще имат възможността да запишат децата си с квалифициран електронен подпис. Останалите родителите на класирани ще могат да го направят на място в училище. Там отново няма да бъде необходимо да носят служебно проверените документи. Сред тях е и удостоверението за завършено предучилищно образование, което също ще бъде достъпно в е-системата.

Дето обаче губи мястото си, ако не се запише в училището, в което е класирано. То ще бъде обявено за свободно на следващия етап. Тогава обаче отново може да пробва шанса си за него.

В София има и 2 училища към Министерството на културата, 4 държавни училища и още 44 частни училища, които също предлагат прием в 1-и клас, но са извън е-системата.

Подобни статии

 • МОН ще проведе разяснителна кампания за ковид тестовете за учениците

  МОН ще проведе разяснителна кампания за ковид тестовете за учениците

  Министерството на образованието и науката ще проведе медийна информационна кампания за тестовете, с които ще бъдат тествани учениците два пъти седмично след завръщането им в училищата. Това е едно от решенията, които са взети на  днешното заседание на отрасловия съвет в системата на образованието. В него участват представители на просветното министерство, на синдикатите и на работодателите в системата.

  71
 • Зам.-министър Гайдарова: Тестването на учениците ще осигури безопасна среда в училище

  Зам.-министър Гайдарова: Тестването на учениците ще осигури безопасна среда в училище

  Амбицията ни е до началото на ноември да имаме тестове за учениците. Имаме една седмица, за да направим съответната организация и подготовка, така че при наличието на тестове да можем да върнем учениците от първи до четвърти клас в присъствено обучение. Само с въвеждането на тестове за COVID-19 може да се осигури безопасна среда в училищата. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пред БНР, съобщи пресцентърът на МОН.

  75
 • Купуват щадящи тестове тип близалка за учениците от първи до четвърти клас

  Купуват щадящи тестове тип близалка за учениците от първи до четвърти клас

  Властта ще обяви обществена поръчка на стйност 13 млн. лева за т.нар. щадящи тестове тип близалка. Те ще се използват за учениците от първи до четвърти клас и няма да са задължителни, ако родителите не желаят. В такъв слу случай детето ще остане да учие вкъщи. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

  88