11 септември през обектива на Сикрет сървис

Самолетите, ударили Кулите, може да са управлявани дистанционно

Снимка: Сикрет сървис Най новата публикувана снимка, зафиксирала удара на първия самолет в Кулите.

В навечерието на 20-годишнината от атентатите срещу Кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Сикрет сървис публикува за пръв път свои снимки от трагедията.

Оказва се, че служители на Федералната агенция за борба с извънредни ситуации са имали насрочено учение в Ню Йорк за 12 септември 2001 година. На 11 септември те вече са организирали своя оперативен център, което позволява веднага да поемат управлението на ситуацията.

Според официалната версия атентатите от 11 септември са внезапни и неочаквани въздушни нападения, извършени срещу САЩ от общо 19 ислямски терористи от арабски произход, отвлекли четири самолета „Боинг“. Два от самолетите се врязват в Кулите близнаци на Световния търговски център в Манхатън, Ню Йорк. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на министерството на отбраната на САЩ, намиращ се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет катастрофира в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания. Броят на загиналите е общо 2974 души. Отговорност за атентата поема Осама бин Ладен и ръководената от него Ал Кайда.

Разбира се, веднага възникват безброй версии относно истинската причина за трагедията. Те могат да бъдат обобщени по следния начин. Една част са обвинения срещу администрацията на Джордж У. Буш. Според нея ЦРУ и ФБР са получили многобройни предупреждения за предстоящи терористични атаки в САЩ от разузнавателните служби от цял свят, но не прави нищо. По-крайните критици директно обвиняват за станалото кръгове, близки до управляващите. А именно, че Кулите са разрушени чрез експлозиви, поставени предварително, което повдига съмнения относно официалната версия за отвличането на самолетите от терористите.

Мнозина поставят под съмнение способността на похитителите да пилотират големи пътнически самолети, тъй като нито един от тях не е имал опит в управлението на такива машини. Те предполагат, че курсовете на отвлечените самолети са били предварително зададени в бордовите им компютри или са били контролирани с дистанционно управление. Освен това през 2001 година не е било възможно да се правят обаждания от мобилни телефони от самолети и е възможно обажданията да са фалшифицирани посредством компютърна програма, позволяваща пресъздаване на гласа на даден човек.

Според друга версия на Би Би Си съзнателно е попречено да се предотврати атаката. Самолетите, ударили Кулите близнаци и Пентагона, е трябвало да бъдат прихванати от изтребители минути след като са се отклонили от курса си. Според привържениците на конспиративните теории заповед за прихващането умишлено не е дадена от военния министър Доналд Ръмсфелд.

Под особено голямо съмнение се поставя разбиването на самолет в Пентагона. Според някои във военното министерство изобщо не се е ударил самолет с размерите на Боинг. Видими са малкият размер на дупката в Пентагона, както и ограничените щети, което говори за попадение с крилата ракета или удар с малък управляем самолет. И най-важното – липса на трупове на пътници.

Изчезват и черните кутии на самолетите, ударили Манхатън. Според доклада на комисията за 11 септември те не са намерени. Обаче според работниците Майкъл Белоне и Никола ДеМаси, участвали в почистването на останките от Световния търговски център, три от четирите черни кутии са намерени, след което са били прибрани от служители на ФБР. 

Самите кули са планирани да устоят не на един, а на многократни сблъсъци с Боинг. И най-важното – и преди, и след 11 септември 2001 година небостъргачи със стоманена конструкция никога не са се срутвали вследствие на пожар, докато Кулите близнаци се разпадат, след като са горели съответно само 56 и 102 минути. А съседните сгради са повредени от отломки, което също говори за взрив. Сеизмични центрове в радиус от 20 мили от кулите регистрират засилена сеизмична активност малко преди и в началото на срутването.

Подновиха процеса срещу петимата обвиняеми

През седмицата бе подновен процесът срещу обвиняемите за атентатите от 11 септември. От 15 години те са в затвора в Гуантанамо и не са се явявали на съдебно заседание от началото на 2019 г., преди коронавирусната пандемия да доведе до временно преустановяване на процедурата. Съдебната процедура се води от нов военен магистрат – полковник Матю Маккол, който е осмият, заел се със случая. Адвокатите на петимата обвиняеми – Халид Шейх Мохамед, смятан за „мозъка“ на атентата, Амар ал Балучи, Уалид бин Аташ, Рамзи бин аш Шиб и Мустафа ал Хаусауи, твърдят за увреждания, които техните клиенти са получили в резултат на мъченията, които са им причинили агенти на ЦРУ по време на тяхното задържане в периода 2002-2006 г. Според обвинението дори и протоколите от разпитите на петимата обвиняеми да бъдат обявени за невалидни заради твърденията, че те са изтръгнати с мъчения, то осъждането на петимата на доживотен затвор не поражда никакво съмнение. По време на последващите разпити, проведени от ФБР през 2007 г., петимата са дали солидни доказателства, че стоят зад нападенията.

Подобни статии

 • Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Поканиха Иванка Тръмп да свидетелства за щурма срещу Конгреса на САЩ

  Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, бе поканена да свидетелства пред парламентарната комисия, разследваща щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година. Призовката към нея цели да изясни каква роля е изиграл Тръмп в атаката срещу Конгреса, предадоха световните агенции.

  157
 • САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  САЩ обвини Русия, че е спонсор на тероризма

  Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени. Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

  146
 • 100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  100-милионен Египет увеличава минималната работна заплата

  Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси издаде директива за увеличаване на минималната месечна работна заплата в публичния сектор от 2400 на 2700 египетски паунда (172 долара), съобщи в. "Ал Ахрам". Стъпката беше предприета по време на среща с премиера Мостафа Мадбули и част от министрите за обсъждане на проектобюджета на държавата за данъчната 2022/2023 година. През март м.г. минималната заплата беше вдигната от 2000 на 2400 египетски паунда (152 долара), а пенсиите бяха повишени с 13 процента.

  104