12 града наддават за домакинството на Евровизия 2022

Торино е фаворит, гласили го да посрещне конкурса още през 2017 г.

Италианската рок банда Maneskin доведе Евровизия 2022 в Италия.

Минимум 12 града в Италия са изявили публично желание да станат домакини на най-големия песенен конкурс Евровизия догодина. До това се стигна, след като в края на месец май групата Maneskin от Ботуша триумфира на събитието в Нидерландия. Така Дамиано Давид и компания спечелиха на родината си правото да организира Евровизия 2022.

Столицата Рим, Милано, Торино, Болоня, Пезаро, Неапол, Верона, Сан Ремо, Римини, Реджо Емилия, Флоренция и Бари са дали заявка, че ще подадат документи за приемането на конкурса на свой терен.

Сред условията, на които трябва да отговаря всяко селище, кандидатстващо за домакин на Евровизия, е да разполага с международно летище (наблизо), което да осъществява връзка с достатъчно на брой европейски градове. Вътрешният транспорт също трябва да е добре уреден. От Европейския съюз за радио и телевизия, които стоят зад музикалното състезание, възлагат на града домакин да предостави достатъчно голяма зала, в която на закрито да могат да се поберат приблизително 10 000 души. Логистиката също е от значение, като от особена важност предвид пандемията ще бъде възможността за образуване на т.нар. „балони“, в които делегациите на отделните държави да могат да останат в максимална безопасност от заразяване или предаване на COVID-19.

Големите концерти и репетициите не са единствените събития, за които домакинът трябва да се подготви, като се препоръчва да има готовност да организира и паралелни концерти, пресконференции и т.н. Задължително е и да разполага с достатъчно хотели, които да могат да настанят всички участници, техните делегации и хилядите фенове.

Торино се отличава като ранен фаворит за домакин на Евровизия 2022, смятат от онлайн изданието esctoday, посветено на конкурса. Като причина за това оттам изтъкват нагласите на италианците да направят именно този град в дом на събитието още през 2017 г., когато разчитали, че Франческо Габани ще победи.

С две летища може да се похвали Рим, който вече е бил домакин на конкурса. Това се случи през 1991 г., като беляза второто провеждане на Евровизия в Италия. За първи път страната прие всички участници още през 1965 г., като тогава концертите се състояха в Неапол.

Обявената за международна столица на модата Милано се оказва, че в най-голяма степен отговаря на всички изисквания на Европейския съюз за радио и телевизия. Освен че разполага с едно летище в повече от Рим, градът има и най-големият „вътрешен стадион“, който може да поеме до 13-хилядна публика.

От италианската телевизия RAI съобщават, че конкурсът за избор на домакин тепърва предстои да се състои, като окончателно решение вероятно ще бъде достигнато по-късно тази година.

 

Подобни статии