1300 лева става минималната заплата на асистент във ВУЗ-овете

1300 лв. ще бъдат минималната заплата на заемащите академичната длъжност „асистент” от 2021 г., обясни ректорът на Университета за национално и световно стопанство и главен секретар на Съвета на ректорите проф. д-р Димитър Димитров. Това ще бъде възможно благодарение на 50-е млн. лв., които ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите с бюджета за следващата година.

„Разговорите се водят отдавна. Има голяма диференциация на заплащането в различните университети, затова насоката беше в основната заплата на асистент. Да се даде сигнал, че висшето образование е приоритет. Това ще увеличи и останалите заплати – на гл.асистент, доценти и професори.”, коментира проф. Димитров. Той допълни, че навярно университетите ще имат свобода с каква стъпка да се увеличават останалите заплати.

Според ректора на УНСС правителството е отчело, че за последните години са направени много промени – бяха свити бройките за държавна поръчка, направена е карта на висшето образоване и университетите, които могат да съществуват, акредитацията също се извършва по нов начин. „Вузовете направиха доста жертви и саможертви. За това решение повлия и успешното дистанционно обучение миналия семестър. Показахме, че висшето образование може да се адаптира бързо. Има пет български университета, които влязоха в  европейски мрежи.”

Решението за увеличението бе взето по време на среща между  премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и ръководството на Съвета на ректорите. По време на нея е било предложено да бъдат отпуснати и 10-15 млн. лв, които да бъдат насочени към реформата във висшето образование. „Те са стимулиране във връзка с качеството висшите училища по рейтинговата система, по която се дават бонуси за качество. За да не се взема от по-слабите, е по-добре да има повече средства, които да бъдат да университетите с по-добри резултати.”, обясни проф. Димитров.

Подобни статии