14,6 млн. лв. контрабандни пари хванати на браздата

Общо 14 644 014 лв. е стойността на недекларираната валута, която митничарите са заловили от началото на годината до 27 септември. Това показа справка на Агенция “Митници”. Това е най-голямата сума, задържана по българските граници за последните години, като общо през 2018, 2019 и 2020 година тя е била едва 12 337 721 лв.

В предишните 3 години левовата равностойност на установената недекларирана валута се движи между 3.7 и 4.5 милиона лева.
Случаите, при които контрабандни пари са били откривани на митническите пунктове, също отбелязват грандиозен скок. Данните показват, че през 2020 година те са били рекордно малко - 36. Това се дължи на ограниченията за пътуване, наложени с противоепидемичните мерки за COVID-19. Само за първите 9 месеца на годината те са 56 на брой. Причината за ръста на установените случаи на контрабанда на валута се дължи изцяло на резултатни кадрови промени, както и на подобрените организация на работа и анализ на риска и засилената субординация между звената в Агенция "Митници", заявиха от агенцията. Според старшия анализатор в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов при забелязване на ръст на установяване на недекларирана валута причините могат да са много. От една страна, биха могли да бъдат свързани с по-оживения трафик през 2021 година или с промени в регламентите. От друга, това би могло да означава активизиране на работата на митническите служители поради политическата промяна, за да запазят работните си места. Въпреки че той не даде категоричен отговор относно вероятните причини за бума на недекларирана валута, като най-вероятни експертът изтъкна кадрови промени и подобрен анализ на риска.
Данните на Агенция “Митници” отчитат също, че от началото на 2021 година до момента са засечени повече случаи на опит за внос на контрабандни пари, отколкото за износ, но пък заловената сума е по-висока при излизане от страната.
В голяма част от случаите става дума за товарни автомобили, които са се движили по маршрути от Великобритания и други държави от Западна Европа към Турция, като митническите служители откриват недекларираните парични средства при проверки на вход в България, най-често на границата с Румъния, както и на изход от страната на границата с Турция. През 2021 г. най-голям брой случаи са констатирани на МП Капитан Андреево и на ГКПП Дунав мост – Видин.
Като цяло на границата с Турция (на всички митнически пунктове - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново) са открити над 8,8 млн. лева. На МП Капитан Андреево е открита и рекордната за последните повече от десет години валута в размер на 1 984 969 лева в британски лири и евро, намерени в два камиона.
На границата с Румъния, където паричните средства се декларират при поискване от страна на митническите органи, са установени близо 4,6 млн. лева.
Недекларираните парични средства се укриват на различни места в кабината на товарните автомобили – във фабрични кухини над вратите или в задната стена, под арматурното табло или върху леглото или в хладилника. Често парични средства се откриват в джобове на дрехите на нарушителите или в джобове на дрехи, поставени в багажа на лицата.
Един от фрапантните случаи, регистриран през тази година, е открита голяма сума в пришити един за друг два потника, пристегнати с ластичен колан на кръста, съобщиха от агенцията. Нарушението е извършено от български гражданин, а стойността на валутата е била 650 000 евро с българска равностойност около 1 271 289 лв.
Най-често пък лицата, пренасящи контрабандните суми, са турски граждани, по-рядко се наблюдават и граждани на ЕС - Полша, Унгария, Словакия, Германия и др.
Заловените нарушители или получават акт, с който ги глобяват да платят една пета от стойността на недекларираните парични средства, а когато парите са били укрити, глобата е в размер на една четвърт от тяхната стойност. При пренасяне на особено големи суми се образува досъдебно производство. Така контрабандистът ще трябва да се изправи пред съда, където го грозят затвор до пет години или глоба в размер една пета от стойността на предмета на престъплението.
От Агенция „Митници“ напомнят, че суми с равностойност 10 000 евро и повече трябва задължително да се декларират писмено при преминаване на външна граница на ЕС, а при преминаване на вътрешна граница с друга държава членка - при запитване от митнически служител. Декларирането не е свързано със заплащане на такси или данъци от преносителя.

Скриха торби с пари в климатик

Торби с пари, скрити във въздуховода на климатик в пътнически автобус, откриха митническите служители от ТД Митница Бургас. Недекларираната валута е с левова равностойност 148 642 лева.
На 5.10.2021 г. рано сутринта на МП Капитан Андреево пристига автобус с румънска регистрация на път от Румъния през България за Турция. В превозното средство с водач - турски гражданин, пътувал втори шофьор и една пътничка, румънска гражданка. По метода „анализ на риска“ автобусът е селектиран за проверка с рентген, при която са установени подозрителни плътности. При последвалата физическа проверка митническите служители откриват във въздуховодите над седалките укрити полиетиленови торби с общо 76 000 евро. В хода на контролните действия е установено, че в едната торба има 40 000 евро, а в другата 36 000 евро. Недекларираната валута е с обща левова равностойност около 148 642 лева.
Образувано е бързо производство от разследващ митнически инспектор по описа на ТД Митница Бургас под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Подобни статии

 • Апаши разбиват коли в София, крадат части, акумулатори и регистрационни номера

  Апаши разбиват коли в София, крадат части, акумулатори и регистрационни номера

  За зачестили кражби на регистрационни номера и части на автомобили, сигнализираха жители на столичния кв. „Захарна фабрика”. Потърпевши се оплакват, че колите им осъмвали с изтръгнати лайсни и решетки за броня, без акумулатори и катализатори. Апашите разбивали и странични стъкла, за да отмъкнат навигационни системи, предаде Нова тв.

  53
 • Джипът на Влади Горанов бил регистриран, преди да е произведен

  Джипът на Влади Горанов бил регистриран, преди да е произведен

  Случаят с джипа, с който в края на миналата година бившият финансов министър Владислав Горанов опита да напусне страната, съвсем не е така прост, както се опитаха да го изкарат. Колата е издирвана от Интерпол по искане на Русия и съвсем не е нова, както твърдеше той. По случая разследването в ГДНП е вече няколко тома - има установени странни факти. Засега данните показват, че колата е произведена август 2018, а регистрацията ѝ е от 1 януари 2018 г. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред журналисти след края на вътрешната комисия в парламента.

  139