14 научни факта доказват: Жените са по-добри от мъжете

Представителките на нежния пол са по-умни и живеят повече

Жените са по-добри от мъжете! И тук изобщо няма място за феминизъм или сексизъм, защото говори науката. Оказва се, че нежният пол превъзхожда силния по най-важните житейски параграфи. Изследователи от цял свят доказват надмощието на дамите в различни ситуации. Ето 14 факта, които доказват, че не само красотата, а и жената ще спасят света.

1. Коефициент

От момента, в който жените започват да отстояват равноправието си, техният коефициент на интелигентност, който в продължение на десетилетия леко е изоставал от този на мъжете, не само го догонва, но и го заминава. Според експерта в тази област Джеймс Флин в днешно време жените показват по-високи резултати на тестовете за интелигентност в Европа, САЩ, Канада и Нова Зеландия. Сложността на съвременния свят кара мозъка ни да се адаптира и повишава нашето IQ, като при жените този процес е по-бърз, заявява Флин.

2. Сетива

Според Израел Абрамов, изследовател от Сити Юнивърсити в Ню Йорк, жените притежават много по-развита способност да различават нюансите на цветовете от мъжете. Ето защо няма мъж, който да знае какво е „охра” и „тюркоазено”, за разлика от всяка жена. Дамите също така превъзхождат джентълмените както по слух, така и по обоняние. 

3. Чистота

Не че това ни изненадва, но проучване в университета в Сан Диего, което изследва офисите в национален мащаб, стига до извода, че бюрата на мъжете съдържат десетки пъти повече бактерии от тези на колежките им. Така че, да – дамите със сигурност превъзхождат и по чистота, хигиена или както предпочитате да го наричате. 

4. Имунитет

Според изследванията на Университета Макгил естрогените предоставят на жените по-добра естествена защита срещу бактериите и вирусите. Дамите имат по-добра имунна система, но заедно с това по-трудно се дават на болестта, а бацилите трябва много да се постараят, за да ги повалят на легло. За сметка на това господата често си тръшват дори и при най-обикновена настинка. 

5. Болка

Това важи в пълна сила и за болката. Все пак да не забравяме, че болката от естественото раждане се равнява на cчyпвaнeтo нa 20 ĸocти eднoвpeмeннo.

Eдиницaтa зa измepвaнe интeнзитeтa нa бoлĸaтa ce нapичa дoл. Чoвeшĸoтo тялo e в cъcтoяниe дa пoнece бoлĸa oт пopядъĸa нa 45 дoлa. Бoлĸaтa, ĸoятo ce изпитвa пo вpeмe нa paждaнeтo, дocтигa дo 57. Но не само това – жените могат да задържат ръцете си в ледена вода с 19% по-дълго от мъжете. 

6. Памет

Факт, който също едва ли изненадва някого. Все пак при скандал само една жена може да припомни какво е казал любимият на същата дата преди 4 години, 2 месеца и 3 дни. Проучване на английския Астън Юнивърсити стига до извода, че жените превъзхождат мъжете при запомнянето на факти 2 минути, 15 минути и 24 часа след научаването им. А учените от Мейо клиник твърдят, че жените не само са по-паметливи от мъжете, но и че с възрастта предимството им нараства. 

7. Стрес

Екип на Университета в Западно Онтарио твърди, че жените се справят далеч по-добре от мъжете със стреса при интервю за постъпване на работа. При това женският мозък секретира повече окситоцин, т. нар. хормон на щастието, което ги прави и по-спокойни в напрегната ситуация от мъжете. 

8. Едновременно

Множество проучвания в тази област показват, че жените превъзхождат мъжете що се отнася до вършенето на няколко неща едновременно. На това вероятно се дължи фактът, че в човешката история не е известен случай, при който мъж да приготвя спагети, да говори по телефона и същевременно да сменя памперса на детето. Жената обаче го може, че даже си лакира и ноктите през това време. 

9. Компютри

Това е в разрез с всички възможни стереотипи, но е факт. Проучване на Университета в Съсекс установява, че момичетата създават много по-високо усъвършенствани кодиращи системи при проектиране на 3D игри, отколкото момчета. 

10. Лидерство

Международното списание за бизнес управление и етика публикува изследване, според което компаниите, начело на които стоят жени, са по-успешни от онези, чиито шефове са мъже. Жените са по-справедливи, по-състрадателни и по-благонадеждни лидери от колегите си. 

11. Инциденти на пътя

Отново напук на общоприетото мнение, че жените не стават за шофьори, проучванията показват, че мъжете зад волана имат 77% по-голяма вероятност да загинат, отколкото дамите. Статистиката на ПТП-тата в Ню Йорк сочи, че през последните пет години при 80% от катастрофите, при които са загинали или са били тежко ранени пешеходци, зад волана са седели господа. Това е причината и жените да плащат по-ниски застрахователни премии. 

12. Учение

Съвместно проучване на университетите Джорджия и Колумбия стига до заключението, че студентките по-лесно усвояват и запаметяват наученото. Министерство на образованието на САЩ допълва, че е по-вероятно мъжете да не успеят да завършат, отколкото жените. 

13. Пари

Според едно изследване жените имат по-добра възвращаемост на инвестициите си от мъжете главно поради факта, че тестостеронът кара мъжете да предприемат ненужни рискове. Проучване на Мерил Линч пък твърди, че жените по-бързо успяват да се отърват от лошите си инвестиции.

14. Дълголетие

Какво по-голямо доказателство за биологичното превъзходство на жените от факта, че те живеят около 5 г. по-дълго от мъжете? От всички столетници по света 80% са жени.

Подобни статии

 • София е в топ три на класация на европейските столици за любителите на храната

  София е в топ три на класация на европейските столици за любителите на храната

  Три столици на Балканите - Атина, Белград и София - са топ три в класация на европейските столици за любителите на храната. Класацията е направена на базата на проучване на сайта Ънсуич /Unswitch/, отразяващо критерии като вкус, цена и разнообразие.

  102
 • Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

  327