1437 регистрирани с COVID-19, активните слуачаи - 1134

Две фамилии в село Брестовица пламнаха покрай завърнал се от чужбина роднина

859 са изследваните проби за COVID-19 за денонощието, а досега са взети общо 45 208 проби. Това съобщи Националният оперативен щаб на брифинга си в сряда сутрин.

За последното денонощие са 50 новите регистрирани случаи на заболели от коронавирус. 20 души са настанени в болници. Девет са активните области, където има най-много заразени. Общо за страната случаите на регистрирани с COVID-19 са 1437, като активните слуачаи са 1134.

В София има 13 нови случаи, двама са в “Пирогов”, във ВМА също са двама, в Александровкса болница има един. Амбулаторни има 8 пациенти.

В Пловдив има 11 случаи, които са от две фамилии в село Брестовица. Те са изолирани, карантинирани, всичките са изследвани. Заразяването им се свързва с пристигане на близък от чужбина, съобщи ген. Мутафчийски.

Във Видин има 10, които са настанени в МБАЛ. В Плевен са 8 новорегистрирани, шест от тях са от завод “Мизия”.

Новите случаи на заразени деца са 6, съобщи председателят на оперативния щаб ген. Мутафчийски. Те са на различна възраст, като три от децата от София – на 13 и на 15 години, две са от Пловдив – на 9 и на 17 години. Всички деца са в домашни условия поради липса или леки клинични оплаквания.

5 са новите случаи на заразен медицинския персонал. Запазва се трайно съотношението спрямо общия брой заразени - 11%. Общо 155 са заболелите представители на медицинския персонар - лекари, медицински сестри и санитари. Новите са от “Пирогов” – двама лекари и медидинска сестра, една акушерка от Видин, както и медицинска сестра в Плевен. Търсят се доброволци за болницата във Видин, където проблемът е тежък, призна ген. Мутафчийски.

Починали са 3 лица – 61-годишна жена от МБАЛ Сливен, жена от “Пирогов” и мъж на 70 години в Пловдив от тези фамилии в Брестовица със сърдечна недостатъчност. Общо жертвите на заразата са 61.

Към настоящия момент 297 са лежащите в болници, от тях 39 са в интензивни отделения.

Подобни статии