15 болници ще ремонтират ковид отделенията си по програма на МЗ

15 лечебни заведения ще ремонтират своите COVID отделения по проект на Министерството на здравеопазването /МЗ/, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

Средствата се предоставят на лечебните заведения по процедура "Мерки за справяне с пандемията", която се реализира в рамките на приоритетна ос "Подкрепа за здравната система за справяне с кризи" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Критериите за включване на болниците бяха публикувани на интернет страницата на МЗ.
Първите 15 болници, които сключват споразумения за партньорство с МЗ, са: МБАЛ-Поморие, гр. Поморие; МБАЛ "Д-р Димитър Павлович", гр. Свищов; МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев", гр. Момчилград; МБАЛ-Ботевград, гр. Ботевград; МБАЛ-Елин Пелин, гр. Елин Пелин; МБАЛ-Своге, гр. Своге; МБАЛ-Левски, гр. Левски; МБАЛ-Никопол, гр. Никопол; МБАЛ "Света Екатерина", гр. Димитровград; МБАЛ-Бяла Слатина, гр. Бяла Слатина; МБАЛ-Първомай, гр. Първомай; СБАЛПФЗ - Стара Загора, гр. Стара Загора; МБАЛ-Троян, гр. Троян; МБАЛ-Павликени, гр. Павликени; МБАЛ-Червен бряг, гр. Червен бряг.
В лечебните заведения ще бъдат реализирани строително-монтажни дейности и ще бъдат доставени машини и съоръжения, нуждата от които е идентифицирана от самите болници и одобрена от експерти в МЗ. С изпълнението на предложените дейности ще бъдат изградени изолирани помещения в болничната инфраструктура, изолирани асансьори за превозване на пациенти с COVID-19, ще бъде увеличен капацитетът на инсталациите за медицински газ (кислород, вакуум и сгъстен въздух), както и ще се осигурят генератори на мощност с цел гарантиране на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, газови инсталации и други.
Министерството на здравеопазването ще предостави и пакет от медицинска апаратура и медицинско оборудване, необходими за осигуряване на по-добър достъп, диагностика и лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, информират още от МЗ

Подобни статии